Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят ръчно 100% от разписките от машинното гласуване във всички секции, очаквано беше обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС), но той ще може да се произнесе едва след изборите.

ЦИК взе решението късно снощи, а то беше обявено на сайта ѝ в първите часове на днешния ден за размисъл. От ВАС пък съобщиха днес, че са постъпили жалби от „Демократична България“ и от „Изправи се БГ! Ние идваме“. Те са били подкрепени и от „Продължаваме промяната“.

ЦИК ги е изпратила във ВАС едва в 15,41 ч. днес, но липсвал препис от протокола от снощното заседанието на комисията. Той пък бил изпратен в 16,35 ч. днес, малко преди края на работния ден, а съдът е насрочил делата за понеделник. Според Изборния кодекс ВАС трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.

До новото решение на ЦИК се стигна, след като на 29 октомври комисията беше приела методически указания за машинното гласуване и в тях разписа, че трябва да се броят контролните разписки. Това решение беше оспорено от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ и само преди 10 дни ВАС го отмени.

В решението си  съдът заяви, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината, а преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Върховните съдии приеха, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

Във вторник ЦИК взе ново решение, според което само в 30% от секциите с машини трябваше да има контролно броене на разписките, а от ГЕРБ и ДПС продължаваха да настояват за 100% ръчно броене заради опасения за манипулации. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се подготвя подмяна на вота и в крайна сметка ЦИК пререши отново, че ще се броят всички разписки.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нина
Нина
15 ноември 2021 7:26
Гост

Броенето на разписки следва да е допустимо. Това е възможността за проверка на вярното отразяване на резултатите от машините. И начин да се убедят хората, че няма фалшификации.
Няма причина да се забрани, освен да се прикрият изкривени резултати.
Да видим ВАС съд ли е или политически орган.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 ноември 2021 12:49
Гост

https://impressio.dir.bg/izgubenata-balgariya/politicheski-plazh-ne-se-znae-komu-shte-zazdravi-organizma-komu-shte-olyushti-kozhata
“….Работническите представители няма да викат против капитала, защото ще знаят, че неговото унищожение води към унищожението на народ и държава, след като се унищожи най-напред самото работничество от безработица и мизерия.
Защото по-добре е да бъдеш достоен гражданин, достоен земледелец, достоен търговец, еснаф, АДВОКАТ и пр., отколкото недостоен народен представител.
По-голямо достойнство е човек да бъде нейде мъничко колело от машината на прогреса и народното добруване, отколкото да бъде спирачка.“
Т. Николов, в. „Мир“, май 1927 г“
ТОВА е моят отговор на всеки, който ме остракизира, че не гласува, и съм “за гъби“.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 20:05
Гост

Изборите ще се провалят не заради машините, а заради ЦИК. Изроди

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 20:04
Гост

ЦИК са шайка некадърни продажници

зловредни дебили
зловредни дебили
13 ноември 2021 19:46
Гост

Да броиш контролно 100% от разписките е дебилно, но те не са просто дебили, те са зловредни дебили

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 19:43
Гост

ЦИК е позор! Да саботира изборите, изборната администрация! Затвор за тези изменници на демокрацията

424
424
13 ноември 2021 19:11
Гост

A какъв е тогава смисълът от машинното гласуване?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 ноември 2021 13:44
Гост

Да се усвоят едни кинти..

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 19:08
Гост

При положение че няма отношение към изборния резултат, какъв е смисълът?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
13 ноември 2021 19:09
Гост

Смисълът е да си сложиш там хора, които след това да кажеш, че са ти казали, че е страшно мазало и да оправдаеш резултата, който не ти позволява да съставиш правителство. „Аз нали ви казах, че ще купят изборите“ и тем подобни.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 19:06
Гост

Бойко Борисов в ролята на ЦИК. Казва сутринта какво да решат до вечерта.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
14 ноември 2021 2:20
Гост

Така е. ББ е виновен за всичко, не Путин.

OMG
OMG
13 ноември 2021 19:05
Гост

Ей, няма край коленопреклонничеството в ЦИК.

123
123
13 ноември 2021 19:05
Гост

Има, има, дано след като ВАС реши делото, да е решена и съдбата на тези.