Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) на предстоящите избори да се броят т. нар. контролни разписки от машинното гласуване (пълния текст на решението виж тук).

Както е известно, на 29 октомври ЦИК прие методически указания за машинното гласуване (пълния им текст виж тук) и именно в тях разписа, че трябва да се броят контролните разписки. Това решение беше оспорено от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Основният аргумент на трите формации е, че така на практика ЦИК дописва Изборния кодекс, тъй като в него няма изискване да се броят разписките. Освен това с броене на разписките отчитането на резултатите от изборите ще се забави все едно се гласува с хартиени бюлетини и ще се обезсмисли едно от предимствата на машинното гласуване.

В решението си съставът с председател Румяна Борисова и членове Любомира Мотова и Светослав Славов заявява, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

„Законодателят е предвидил два подхода при отчитането на резултатите от гласуването в зависимост от това дали вотът е осъществен чрез бюлетини за машинно гласуване или чрез хартиени бюлетини. В първия случай с разпоредбата на чл. 271, ал. 1 изрично е разпоредено, че отчитането на машинното гласуване се осъществява чрез отпечатване на протокол от системата, като е поставено изискването броят на машинно гласувалите избиратели да е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване, които гласове да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки“, обясни съдът.

Върховните съдии приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

Няколко пъти в решението си те подчертават, че това преброяване е само информативно, без да се отразява по никакъв начин на резултата от гласуването. „Затова резултатите от контролното преброяване на разписките не подлежат на вписване в протоколите на СИК за отчитане на резултата. Поради това Методическите указания, в частта, в която указват вписване на резултатите от контролното преброяване на разписките за машинното гласуване в протоколи, отчитащи изборния резултат следва да бъдат отменени“, заключават върховните съдии.

ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
04 ноември 2021 17:23
Гост

Лекс, не подвеждайте неюристте. Не е отменено броенето и всеки може да прочете решението.

Симо
Симо
04 ноември 2021 13:29
Гост

С броенето на разписките немунуемо отчитането на резултатите от изборите ще се забави.

адвокат от САК
адвокат от САК
04 ноември 2021 13:27
Гост

Според съпруга ми, който е спец по киберсигурност, машинното гласуване може да се манипулира. Нямам основание да мисля, че ми казва неистини, така, че- лично аз продължавам да имам съмнения, особено, като се има предвид, че май софтуера не е държавна собственост- поне така чух последния път, а не се интересувам от политика и съответно- нямам данни дали държавата е собственик на софтуера на машините.

Белия хакер
Белия хакер
04 ноември 2021 15:07
Гост

Няма софтуер, който да не може да се манипулира. Питайте мъжа си обаче как се хаква машина без достъп до интернет – трябва или във всяка секция да има по един дежурен хакер, или подобно на дядо Коледа, някой хакер трябва да обиколи цяла България, секция по секция, за една нощ. „Хакването“ на хартиените бюлетини обаче е стара и доказала се във времето ефективна схема на ДПС и ГЕРБ за манипулиране на вота, така че 100% машинно гласуване е 100% полезно за честния вот.

Димитър
Димитър
04 ноември 2021 20:26
Гост

Ами много лесно ако физиечски си я подправил да отчита всеки 3ти-5ти и т.н. глас за дадена партия като липсващ става с най-просто код-надпсиаване

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
04 ноември 2021 22:23
Гост

Даа, мъдро! Ама много мъдро! Според Вас значи „хакването” на милиони съвместно преброени, описани и протоколирани от различните партийни представители в СИК хартиени бюлетини в хиляди на брой огромни чували е по-лесно и възможно от това на един и същ софтуер за машините, собственост на търговец с единствения адекватен за него и за всеки търговец интерес, наречен печалба? За флашките не питам, че де да Ви имах блестящото логическо мислене!

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 9:56
Гост

Сигурно, но само дето никъде освен в района на Брюксел не гласуват машинно. Така е във Венецуела, Бразилия, Индия. При последните даже кандидатите са на снимки, защото суверена е неграмотен. Клета България!

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 13:23
Гост

Много манипулативно заглавие. Решението е публикувано и всеки може да види, какво е отменено: „ОТМЕНЯ Решение № 825-ПВР/НС от 29.10.2021г. на Централната избирателна комисия в частта му за приемане на Методически указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители на 14 ноември 2021г. при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване, в обжалваната част по раздел IV „Установяване на резултатите от гласуването и попълване на протоколите на СИК“ , т.3, „Преброяване на контролните разписки“ в ЧАСТИТЕ, в които е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 13:04
Гост

Никоя партия не е обжалвала машинен вот в дори една секция. Т.Е. приемат резултата. ПРИ ОБЖАЛВАНЕ ЩЯХА ДА ПРЕБРОЯТ РАЗПЕЧАТКИТЕ. Контролните преброявания не показаха нито една грешка. МНОГО СА ЗЛЕ В ЦИК.

М. Кирилов
М. Кирилов
04 ноември 2021 12:47
Гост

Определено голяма излагация с тия избори цяла година.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 12:46
Гост

В модерните времена дето на програмиста му се кихат 4000 лв за нищо и половина, ние броим на ръка.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 12:46
Гост

Аз мисля, че трябва да се свали данните от флашките и освен това да се броят и бюлетинките

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
04 ноември 2021 22:37
Гост

Даа, единствените логични действия за недопускане подмяната на изборния вот, на който бяхме свидетели на 4 април и 11 юли и за която изборна измама бе въведено и узаконено отхвърленото в целия нормален свят измамническо машинно гласуване, с което де факто бяха разрушени основите на демокрацията в интерес на външни враждебни на България сили.

Десислава
Десислава
04 ноември 2021 12:46
Гост

Е каква промяна ще продължим тогава ?

Temelko
Temelko
04 ноември 2021 12:45
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 12:38
Гост

Контролно броене на разписки е достатъчно за проверка, въпросът е какво правим при големи разлики и най-вече – на какво биха се дължали те.

Казар
Казар
04 ноември 2021 13:30
Гост

На манипулиране на резултатите.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
04 ноември 2021 23:06
Гост

На софтуерна измама с подмяна на действителния вот!

Белия хакер
Белия хакер
04 ноември 2021 12:38
Гост

Какво се случва, ако машината по някаква причина не изплюе резулата? Примерно техническа повреда или е атакувана от Белия хакер? Не може да се броят разписките – значи тези гласове не се зачитат, така ли?

Бегай
Бегай
04 ноември 2021 12:36
Гост

ЦИК си превиши правата и се опитва да действа като парламент с коалиция ГЕРБ, ДПС, че даже и БСП и ИТН.

ВАСко
ВАСко
04 ноември 2021 12:00
Гост

Значи все пак може да се броят разписките , друг момент е дали да се випсиват в протокол. Но за успокояване на страстите и гражданите, че няма манипулации е по- хубаво да се броят. Друг е въпроса , какво плаши някой партии това????? Нека има й контрол. не е редно да се доверяваме изцяло на машини и софтуер. Всекидневно виждаме колко грешки стават . И в Банките и в институциите и в цялото кибер пространство.

Колега
Колега
04 ноември 2021 12:03
Гост

Стига глупости! Какъв тогава е смисълът от машинното гласуване, което е доказано най-чисто и без манипулации. Всички купувачи на гласове и избори се страхуват от машините.

Име
Име
04 ноември 2021 12:31
Гост

И къде точно е доказано, че машинното гласуване е най-чисто, колега? Във Венецуела? Защото всички европейски държави са го отхвърлили точно като непрозрачен процес, с възможности за манипулации.

Vic
Vic
04 ноември 2021 12:34
Гост

По света гласуват и по пощата и проблема не е как се гласува, а кой брои. Предпочитам това да е машина, а не местната шайка в СИК.

Гери
Гери
04 ноември 2021 13:33
Гост

Е, защо Стефка Стоева се махна от там.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
04 ноември 2021 23:12
Гост

Единственият смисъл на отхвърленото в целия нормален свят машинно гласуване е възможността за изборна измама чрез подмяна на изборния вот, демек, демокрация а ла Мадуро!

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
04 ноември 2021 11:59
Гост

Отново по посока на вятъра действат Васаджиите. Крайно време е и да започнат да правят това,което прави вятъра.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 11:58
Гост

Не мина схемата на ГЕРБ и ДПС, браво на съда.

Чочо
Чочо
04 ноември 2021 13:32
Гост

Поредната глупост, която измисли Тиквуций.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 11:54
Гост

БРАВО НА ВАС!

Тити
Тити
04 ноември 2021 13:31
Гост

Много разочароващо решение.