Всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд (ВАС) към теча на информация във връзка с решението по казуса с либийския танкер BADR е тенденциозно и безпочвено. Това се казва в становище на ВАС по повод съдебното решение, което без да е подписано и обявено, е „излязло“ от съда и е стигнало до бизнесмена Пламен Бобоков чрез президентския съветник Пламен Узунов.

Миналата седмица прокуратурата разпространи снимки от комуникация между Бобоков и Узунов.

От тях става ясно, че Бобоков е обсъждал решение на ВАС със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Бизнесменът се интересувал от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г. Тогава корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като „Морска администрация“ и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания. До тази развръзка се стигна след решение на тричленен състав на ВАС от началото на 2019 г., който отмени забраната за отплаване на танкера. Именно то е обсъждано между Бобоков и Узунов.

От разпространените от държавното обвинение снимки става ясно, че Пламен Узунов е изпратил на бизнесмена диспозитива на решението три дни, преди то да бъде подписано и обявено в деловодната система на съда.

По този повод председателят на ВАС Георги Чолаков разпореди вътрешна проверка, която трябваше да установи кой точно е „изнесъл“ решението. А днес беше съобщено и какво е установила тя.

Извършен беше обстоен анализ на наличните данни, който показва, че достъп до необявеното решение на електронен и/или хартиен носител е имал освен съдийският състав по дело № 11413/2018 г., и съдебни служители, на които е възложено администрирането на делата и техническата поддръжка на деловодната система“, съобщиха днес от ВАС.

От там напомнят, че има образувано досъдебно производство, а съдът оказва пълно съдействие, като са предоставени всички изискани от Специализираната прокуратура документи.

Върховният административен съд се надява, че ще бъде установен конкретният извършител, спрямо когото ще бъде реализирана следващата се дисциплинарна отговорност. Твърдо заявяваме, че докато не бъде идентифициран фактическият извършител, всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд към теча на информация, е тенденциозно и безпочвено“, се казва още в съобщението от съда.

Случаят обаче е станал повод в спешен порядък да се предприемат допълнителни мерки за повишаване на нивото на информационна сигурност във ВАС. Идеята е да се подобрят технологичната защита на информацията от неправомерен достъп, използване, разкриване, увреждане, промяна, преглед, запис или разрушаване.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юни 2020 0:10
Гост

Всяко внушение за съпричастност на Чолаков към корумпираните властимащи, псевдопрокурори и дебели олигарси е напълно правдоподобно и заслужава да бъде разпространено и защитавано. Оставка на Чолаков!

Вяра
Вяра
26 юни 2020 17:45
Гост

Никой бе прави внушения за съдии и служители. Ясно е като бял ден, че някой е продал решението.

Лили
Лили
26 юни 2020 17:42
Гост

Чолалов нещо този път се изкага. За къде е решение без мотиви.

Тити
Тити
26 юни 2020 17:39
Гост

Тия с каква деловодна са? Нали има логове и може за минута да се провери кой е ровил там?

Геро
Геро
26 юни 2020 17:41
Гост

Нещо май те е напекло. Решението изтича преди да е качено в деловодната. Имаче всеки може да си провери по номер на дело.

Дики
Дики
26 юни 2020 17:34
Гост

Чолаков нещо не се аргументира достатъчно добре. Как това решение „изтече“ от ВАС. Просто някой е взел пари за тази услуга.

Фреди Ф
Фреди Ф
26 юни 2020 17:22
Гост

Ужас. Това е България сега. Егати. Няма промяна от 90те

Nenov
Nenov
26 юни 2020 17:22
Гост

Деликатни времена настанаха

Христов
Христов
26 юни 2020 17:43
Гост

По- скоро смутни.

iv.hr.
iv.hr.
27 юни 2020 10:10
Гост

Mda HristiQnXe Господ ще си събира вече вересиите от БГ властниците, чини ми се….На всяко нещо му се вигда КРАЯТ,,, вкл.на кацата с МЕД….където са блАЖИЛИ…

Любенова
Любенова
26 юни 2020 17:21
Гост

замерят се Борисов и Радев и си атакуват бизнесмените дето са им приятели. Това е.

Кунев
Кунев
26 юни 2020 17:21
Гост

категорично не смятам, че всички са чисти в системата на съдъ.

44КОН
44КОН
26 юни 2020 17:21
Гост

Успех с намирането на теча. Човека е зел парите и сега вика – забрави

Гергана Т
Гергана Т
26 юни 2020 17:20
Гост

Аб е има гнила работа там ма карай. Не еясно какво и защо

Mul4
Mul4
26 юни 2020 17:20
Гост

Е нали някак е стигнало до Бобоков? Кой да го е изнесъл? Чистачката ли

Фердинанд
Фердинанд
26 юни 2020 17:18
Гост

Голяма защита на тая система, която е порочна де.

Nenov
Nenov
26 юни 2020 17:17
Гост

Е какви внушения? То ако е факт си е факт. Сакън да не пипнем системата