Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени наказанието „забележка“ на съдия Мирослава Тодорова, като основният аргумент е свързан с решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който по жалба на Тодорова, прие, че е нарушено правото ѝ на свободно изразяване на мнение. Освен това реши, че спрямо нея е нарушен и чл. 18 от конвенцията, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

В решението си съдът в Страсбург заяви, че дисциплинарните наказания на Тодорова са отмъщение заради критиката ѝ към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт. Преобладаващата цел е била тя да бъде наказана и сплашена заради позициите си, а не да се гарантира спазването на сроковете на делата. А уволнението ѝ е обезкуражило съдиите (повече за решението на съда в Страсбург виж тук).

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) наказа Тодорова през септември 2020 г. за това, че от 2014 г. до 2016 г. не е спазила срока за изписване на мотивите по 229 дела, като наказанието дойде 4 години след внасянето на предложението (виж повече тук). Решението не беше взето лесно, въпросът многократно беше обсъждан във ВСС, като дълго време не можеше да се постигне мнозинство.

Съдийката обжалва наказанието си пред ВАС, но тричленен състав прие, че дисциплинарната отговорност на съдиите за забавени мотиви е една от формите за защита правата на гражданите за разглеждане на делата в разумен срок.

„Задължението за изготвяне на мотивите към съдебния акт и след изтичането на тези срокове е проявление на правораздавателната функция, която съдилищата изпълняват по силата на чл. 119 от Конституцията на Република България и е необходимо да бъде извършвано в разумен срок. Константната съдебна практика на Европейския съд по правата на човека относно „разумния срок”, в който делото да се реши, установява, че този срок може да бъде свързан, както със срока за изготвяне на съдебния акт, така и с цялостното времетраене на съдебното производство“, заяви тричленният състав и отхвърли жалбата ѝ.

Мирослава Тодорова обжалва пред петчленен състав на ВАС. Докато делото се разглеждаше от него, съдът в Страсбург се произнесе по жалбата ѝ.

Именно решението на ЕСПЧ сега е в основата на мотивите, с които петчленният състав на ВАС с председател и докладчик Галина Солакова и членове Таня Вачева, Павлина Найденова, Калина Арнаудова и Десислава Стоева отменя новото наказание (виж решението на ВАС тук).

„Задължителната сила на решението на ЕСПЧ за националния съд произтича от чл. 5, ал. 4 от Конституцията във връзка с чл. 46 от КЗПЧ, която конвенция е ратифицирана от България през 1992 г. и по силата на тази ратификация е призната и юрисдикцията на ЕСПЧ. Съгласно член 46, т.1 от КЗПЧ, България, като „високодоговаряща страна“ чрез съответните органи на власт и съдилищата, има международноправно задължение да изпълнява окончателните решения на ЕСПЧ, установяващи нарушения на Конвенцията, като съдейства или пряко отстранява установените нарушения с приложими и допустими мерки. Тези мерки са възложени под различна форма на законодателната, изпълнителната и съдебната власт с редица решения, резолюции и други документи на Комитета на министрите и Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа и целят успешното изпълнение на решенията и предотвратяване на бъдещи нарушения на Конвенцията. Именно с оглед избягване на последващи негативни последици за държавата, настоящата инстанция намира, че законосъобразността на обжалваното решение и потвърденото с него дисциплинарно наказание на съдия Тодорова, следва да бъдат преценени на плоскостта на установените нарушения на чл.10 и чл.18 от КЗПЧ по отношение на предходните две дисциплинарни наказания на съдия Тодорова, които са включени от тричленния състав на ВАС в преценката за „системност“ на процесното дисциплинарно нарушение, а също и от административно-наказващия орган (ВСС)“, посочва ВАС.

Върховните съдии изтъкват, че с решението на ЕСПЧ по делото „Мирослава Тодорова срещу България“ се приема, че предходните две дисциплинарни наказания са ѝ наложени заради критиката ѝ към ВСС и изпълнителната власт, като преобладаващата цел (паралелна на законосъобразната цел) е била тя да бъде наказана и сплашена заради позициите си, а не да се гарантира спазването на сроковете по делата.

„Решението на ЕСПЧ подлага на съмнение и дискредитира наложените две предходни наказания на съдия Тодорова и то по начин, задължаващ държавата да признае този факт. В тази връзка приетата от ВСС и първоинстанционният съд в обжалваното решение „системност“ по чл. 307, ал. 3, т. 1 ЗСВ е не само разколебана, а и несъществуваща, т.е. налице е несъответност на правното основание, визирано в обжалвания административен акт с установената фактическа обстановка пред ЕСПЧ, относима и изцяло приложима в настоящето касационно производство с оглед заложеното в решението на ЕСПЧ“, заявява ВАС.

ВАС отбелязва, че установената от ЕСПЧ по безспорен начин връзка между активната и критична дейност на Тодорова срещу тази на ВСС (в различно от дисциплинарното му качество) с продължаващото дисциплинарно „преследване“ на Тодорова, рефлектира и върху наложеното ѝ наказание „забележка“.

„Следователно, обжалваното решение на тричленният състав на ВАС, с което е отхвърлена жалбата на Тодорова срещу решение на СК на ВСС се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено и по реда на чл. 222, ал.1 АПК – постановено друго по същество, с което се отмени решението за СК на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание „забележка“ на съдия Мирослава Тодорова“, казва ВАС.

Този извод, продължават петимата върховните съдии, не противоречи на две решения на ВАС, също по казус на съдийката. Както вече стана ясно, СК на ВСС проведе няколко гласувания за налагане на различни наказания на съдийката, но не успя да събере необходимото мнозинство. Тези решения на СК бяха обжалвани пред ВАС и два състава ги отмениха с мотив, че Мирослава Тодорова трябва да бъде наказана за просрочията (виж тук и тук) и върнаха преписката на кадровиците за ново произнасяне и именно тогава на съдийката беше наложена „забележката“.

Сега, петчленният състав на ВАС посочва, че ЕСПЧ изрично визира в решението си, че „значителното“ просрочие на изготвянето на съдебните актове от съдия Тодорова безспорно е нарушение на националното законодателство и основание на налагане на дисциплинарно наказание (законосъобразна цел), но само и единствено когато с наказанието не се преследва и друга цел и то с доминиращ характер. „Именно такава паралелна цел се установява с §208 от решението на ЕСПЧ – „извършването на проверките е било мотивирано в основната си част от стремежа да бъде санкционирана жалбоподателката, а не от законосъобразна загриженост да се отстрани прекомерното забавяне на съдебните производства“. Освен това установената като абсолютно изискуема преценка за евентуално нарушение изискванията на чл. 10 и чл. 18 КЗПЧ не е извършена както от ВСС, така и от първоинстанционният съд“, изтъква ВАС.

 

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Правосъдие за всеки
Правосъдие за всеки
12 декември 2021 10:20
Гост

Предлагам да й бъде издигнат паметник между двата лъва. На скромна обособена площадка между двете врати.

АМИН

Приятел
Приятел
10 декември 2021 18:19
Гост

Тази и Вл.Янева са за съд ,за стотиците незаконни с.р.с.та подписани от тях.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 0:58
Гост

Владимира Янева е от групата на Шиши, Геши, Цаци и Цв.Цв. – всички подлоги на мафията, които репресираха съдия Тодорова.

Рада Дълбоката
Рада Дълбоката
12 декември 2021 10:24
Гост

Била репресирана?! Браво.

За това ли ви плащат, трол такъв? По-толерирана от тази експредседателка на ССБ няма, а и що американски шпиони „амнистира“ не е истина … пък хората си плащат … Америка за България!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:09
Гост

Дано вземе да напише нещо…

съдия
съдия
10 декември 2021 15:07
Гост

Приятели, преди малко видях НЛО да минава над Съдебната палата. Прелетя със страшна скорост и включени светлини. Предполагам, че е ССБ- то, получило оргазъм от щастливата новина!

Шиши-трол-съдия
Шиши-трол-съдия
10 декември 2021 15:24
Гост

Колеги, дайте да пишем глупости до последно, докато Шиши още дава стотинки!

съдия
съдия
10 декември 2021 16:24
Гост

Колега, ние глупости можем да пишем, защото сме си изписали мотивите!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 0:56
Гост

Откога на опорните точки Шиши троловете име викат мотиви?

Съдия
Съдия
11 декември 2021 14:25
Гост

Откогато неписаното на мотиви се счита за успех на съдия Тодорова

Друг съдия
Друг съдия
11 декември 2021 15:14
Гост

Колега, ако Вие въобще сте колега, много добре знаете, че всички имаме просрочени мотиви. А в случая писането на мотиви няма никакво значение. Знаково обаче е решението на международна институция, която признава репресията с всички средства на един борещ се за независимост и справедливост колега.

Съдия
Съдия
12 декември 2021 9:37
Гост

Очевидно не си чел решението. Прочети го и сам прецени дали става въпрос за знакова репресия или за деликатно подсказване на съдия Тодорова че не е чак толкова засегната

Мирча Кришан
Мирча Кришан
12 декември 2021 10:27
Гост

Откога филиала на ЦРУ – ЕСПЧ – стана международна институция?

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 14:44
Гост

Сега остава да си напише делата …

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:24
Гост

Всички се надяваме, ако тя се падне по делото, мотивите към присъдата на Каскета да ги напише в срок!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 13:20
Гост

Като гледам съдебния състав е избран за потвърждаване на наказанието. ЕСПЧ ги възпря.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 12:58
Гост

Сега всеки може да просрочва дела, като пищи по медиите срещу този или онзи и няма да бъде наказан.Кеф.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 13:07
Гост

Всички съдии имат просрочени дела, но много малко от тях са подложени на брутална саморазправа, както в случая със съдия Тодорова. Поклон пред нея, че толкова години наред удържа на натиска, за да възтържествува накрая справедливостта, макар и след намеса „отвън“, след като ЕСПЧ размаха пръст на задкулисието, а сега троловете му се опитват да омаловажат тази победа за независимото правосъдие в България и всички български юристи.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:01
Гост

Дали всички или само някои отделни елементи от системата, находящи се в столицата и още тук, там.90+% от съдиите нямат нито едно извън срок.Покрай глупостите се забрави за просрочените и дела.Също като подсъдимите в Либия – забрави се, някак така, между другото, че бяха осъдени и за незаконни валутни сделки и незаконно производство на алкохол..

Намесата отвън
Намесата отвън
12 декември 2021 10:35
Гост

Америка за България с филиала им ЕСПЧ. Френците ги изтипосаха преди скандала с подводниците. Тяхната клетка в България е засегната. Русия иска да се оттегли от ЕКЗПЧОС. И с основание. Турбо двоен аршин. Все непослушните виновни и все джендърите прави. И това е така още от 1989 г. Този псевдосъд е тотално дискредитиран, даже повече от съдебната система у нас!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 12:21
Гост

Чудесна новина. Съдия Тодоровя вече може да започне да върши и основната си работа, а именно да си пише делата.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
10 декември 2021 12:45
Гост

Тя умее това и го е доказала във времето. За съжаление години наред трябваше да води битка със задкулисието в съдебната ни система, което не търпи хора като нея, за които независимостта и справедливостта са на първо място.

Поздравления
Поздравления
10 декември 2021 12:16
Гост

Победата на съдия Тодорова е победа на всички български юристи, които са против управлението на задкулисието в съдебната ни система и инсталираните в нея калинки на ГЕРБ и ДПС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 декември 2021 12:02
Гост

Браво! Чудесен пример за колегиално отношение.

Rori
Rori
10 декември 2021 11:56
Гост

Поредната, която е трябвало да бъде наказана и сплашена заради позициите си.

Spiro
Spiro
10 декември 2021 11:45
Гост

Да се надяваме, че повече няма да се нарушава правото на човек да се изказва

Miro
Miro
12 декември 2021 10:37
Гост

Моля?

Ananieva
Ananieva
10 декември 2021 11:45
Гост

И таз добра. ВСС какво мисли сега по тоя повод?

Anonimen
Anonimen
10 декември 2021 11:57
Гост

Сигурно, че трябва да се саморазпуснат.

Клоузевиц
Клоузевиц
10 декември 2021 11:45
Гост

Да сменят цялото ВСС. Явно не могат да се оправят.

Скрюч
Скрюч
10 декември 2021 11:58
Гост

Те се оправят само когато си гласуват бонуси.

Клаузевиц
Клаузевиц
12 декември 2021 10:39
Гост

Това ли ви съдебната реформа?

Сменяме герберастите и хората на Шиши с джендъри!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 11:44
Гост

Наказание „Забележка“ и за тази работа се влачат с години

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 11:44
Гост

Те с това ревностно спазване на правата на човека в Европа ще изядат дървото. Защото са комплексирани заради гетата и робите и сега дават права на всеки. И за да защитят тази си политика всяко нещо е нарушение на правата на човека.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 11:43
Гост

Има си хас да не сме нарушили правата на човека.

Асен
Асен
10 декември 2021 12:00
Гост

За кой ли път.

Беди
Беди
10 декември 2021 11:42
Гост

Ужасно бавно се случва всичко.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 11:42
Гост

Няма да и се отрази на професионалното развитие

Еманюел
Еманюел
10 декември 2021 11:41
Гост

В крайна сметка жената е оправдана за забавянето, а само и е нанесено петно по досието.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 11:41
Гост

ВСС са бавни

Чочо
Чочо
10 декември 2021 12:01
Гост

И неефективни.