Обстоятелствата от личен и семеен характер не са посочени от законодателя като самостоятелно и достатъчно основание за назначаването на младшите магистрати на работа в друг съдебен район. Напротив, Законът за съдебната власт (ЗСВ) предвижда те да бъдат назначени като редови в същия район, в който са работили и само по изключение, когато няма свободни места, това правило може да бъде нарушено. Това заявява тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в решение, с което отхвърля жалба на младши следовател срещу отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) да го назначи там, където иска.

Казусът е на Моника Пашова, която през 2019 г. участва в конкурса за младши следователи. Тя се справя добре на изпитите и след обучението в Националния институт на правосъдието (НИП) е назначена за младши следовател в следствения отдел към Окръжна прокуратура-Ловеч, каквото е било и нейното желание.

След двугодишен стаж там, Пашова най-напред посочила, че иска да остане в Ловеч, по впоследствие пожелава да бъде назначена за редови следовател в Пазарджик. От мотивите на решението на ВАС става ясно, че междувременно тя се е омъжила и със съпруга си живеят в собствено жилище в Пазарджик, където отглеждат детето си.

Молбата ѝ е разгледана от прокурорската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) на 28 юни 2022 г. След анализ на кадровото обезпечаване и натовареността на двата следствени отдела, КАК отхвърля молбата ѝ като изтъква, че в този в Ловеч има свободни места, а и той е по-натоварен от отдела в Пазарджик.

На 29 юни м.г. Прокурорската колегия назначава Моника Пашова за следовател в Ловеч. На същото заседание кадровиците назначават младшия следовател от Търговище Силвия Мусърлиева в Пазарджик. В молбата си тя е посочила като първо желание следствения отдел в Пловдив, после Пазарджик и накрая Смолян. Кадровиците я „пращат“ в Пазарджик, защото в Търговище, където е била младши следовател, няма свободни места, същото е положението и в Пловдив, и в Смолян.

Моника Пашова се обръща към ВАС като обжалва както решението на колегията да я остави в Ловеч, така и това за назначаването на Силвия Мусърлиева в Пазарджик.

Върховните съдии Росен Василев (председател на състава), Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик) обаче отхвърлят жалбата ѝ (виж решението тук).

Те посочват, че според чл. 240, ал. 1 от ЗСВ младшите магистрати се назначават за две години като този срок може да бъде удължен максимум с още 6 месеца. След изтичането му младшите съдии, прокурори и следователи според чл. 243 от ЗСВ, се назначават като редови без конкурс, а ако в съответния район няма свободна длъжност, им се предлага място в друг съдебен район.

Визираното означава, че според закона Прокурорската колегия има задължение след срока по чл. 240, ал. 1 ЗСВ да назначи младшия следовател на длъжност „следовател” без конкурс на съответната свободна щатна бройка в органа на съдебната власт, където преди това лицето е било младши следовател.

По изключение, ако в съответния съдебен район няма свободна длъжност, това правило може да бъде нарушено като на лицето бъде предложено място в друг съдебен район, казва ВАС.

В конкретния случай Моника Пашова е поискала да отиде в друг съдебен район, обясняват върховните съдии и допълват, че желанието ѝ е въпреки наличието на свободни места в Ловеч, където е била младши следовател.

Вложеният от законодателя смисъл в разпоредбата на ал. 2 на чл. 243 от ЗСВ е, че органът не е обвързан от заявеното желание на жалбоподателката в хипотезата на чл. 243, ал. 1 от ЗСВ. Въпреки това кадровият орган е разгледал молбата ѝ за назначаване в друг район по съображения от личен и семеен характер, с оглед променени след датата на заемане на длъжността „младши следовател” в ОП-Ловеч обстоятелства, но след съобразяване на кадровото състояние и натовареността в двата следствени отдела – в ОП-Ловеч и в ОП-Пазарджик (където Пашова поискала да бъде назначена), е приел, че тъй като натовареността в отдела в Ловеч е по-висока, Пашова следва да бъде назначена на наличната свободна длъжност в ОСО в ОП-Ловеч с цел подсигуряване кадровото обезпечаване на този орган на съдебната власт. Ответникът е спазил нормата на закона, тъй като

обстоятелствата от личен и семеен характер не са посочени от законодателя като самостоятелно и достатъчно основание за назначаване или преназначаване на младшия магистрат на работа в друг съдебен район.

Правната възможност същият да бъде преназначен в съдебния район по неговото местоживеене, респективно това на семейството му, като се приложи изключението по чл. 243, ал. 2 от ЗСВ, е свързано с условието да не е налице свободна щатна бройка на съответната длъжност (следовател) в района, където лицето първоначално се е класирало на конкурса за младши следовател и е работело като такъв в срока по чл. 240, ал. 1 от ЗСВ“, посочва ВАС.

Върховните съдии не са съгласни с твърденията на Моника Пашова, че са нарушени принципите за законност, съразмерност и предвидимост, залегнали в АПК.

Тричленният състав изтъква, че при вземането на решението Прокурорската колегия е изследвала всички относими обстоятелства  и така е обезпечила прилагането на тези принципи. ВАС посочва, че решението се основава на стриктно спазване на закона, а със своевременното и публично огласяване на критериите и установената практика за осигуряване на кадрова обезпеченост на следствения отдел в Ловеч, ПК на ВСС е съобразила принципа за последователност и предвидимост.

ВАС отхвърля и възражението на Моника Пашова за нееднаквото ѝ третиране в сравнение с останалите младши следователи, като добавя, че назначението на Силвия Мусърлиева в Пазарджик е законосъобразно, защото при съобразяване на щата и натовареността, ПК на ВСС правилно е приложила изключението, визирано в чл. 243, ал. 2 от ЗСВ.

Установено е по делото, че преди гласуването, на колегията са оповестени критериите на КАК, по които помощният орган е обсъдил съответните предложения за назначаване на младшите следователи в ОСО в ОП-Търговище, сред които е и Мусърлиева на длъжност „следовател”, включително и по техни желания. В случая и видно от проведените анализ и преценка, съгласно предложението на КАК, публично оповестените критерии са относими в хипотезата на чл. 243, ал. 2 от ЗСВ. Визирани са конкретните обстоятелства, при които посочените лица, в това число и Мусърлиева са били назначени в друг орган на съдебната власт, при правилното прилагане на закона в хипотезата на изключението по ал. 2 на чл. 243 от ЗСВ. Противно на твърденията на жалбоподателката, в случая не е налице идентичност или сходство на отделните казуси, не е налице и неравно третиране на жалбоподателката и заинтересованата страна от кадровия орган“, изтъква ВАС.

Решението е окончателно.

През последните години практиката на Съдийската колегия е да удовлетворява желанията на младшите съдии, като се стига до там, че дори се отпускат нови бройки, на които те да бъдат назначени, което неведнъж е ставало повод за спорове сред кадровиците.

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:58
Гост

­­­Г­­­о­­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­о­­м­и­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­о­­­ч­а­­к­­в­а­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?82681

1234
1234
12 юли 2023 15:19
Гост

Ами всичко е ясно – въпросната жалбоподателка е поставена в изключително неблагоприятно положение, нарушени са нейните права като участник в конкурса заедно с друго лице, което е класирано последно в конкурса/Силвия Мусърлиева/ е последна според списъка на одобрените кандидати в конкурса за младши следователи. Последният получава еобявено място при назначаване след 2г. Това по света никъде го няма.Защо не го дадоха на Моника Гърева/Пашова, която е доста по напред в класацията? Чисто и просто е.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 23:50
Гост

Младшата следователка има сериозни причини за жалбата си до ВАС. Несправедливостта обаче тържествува. Преместват едни, а други не, за едни важи ЗСВ, за други не. Нямало е обявено място в конкурса за младши следователи за Пазарджик през 2019, а назначават там човек, участвал в този конкурс, спечелил място като резерва за Търговище. Остават в Ловеч следователката, която е спечелила конкурса за младши следователи с по-високи оценки от изпитите, класирана по-напред.

Препатил
Препатил
02 март 2023 11:42
Гост

Голяма беля са младшите от столицата. Идват в понеделник след обяд , тръгват си петък на обяд. Очевидно не работят за заплата , защото разходите за квартира и транспорт надхвърлят заплатата. Вземат си отпуск когато си поискат. И така – с тоя „куц“ въззивен състав как се работи. Но – нищо не можеш да направиш , защото всеки от тях е нечий на някой фактор в системата. Идват от НИП-а с промити мозъци – само ровят практика на ВКС и не мислят, иначе са много велики. Не върви работата така, ама – никак не върви. Но за това кой го… Покажи целия коментар »

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
02 март 2023 8:29
Регистриран

Основателно е било оплакването,че е нарушен чл.6 от АПК и това е така,тъй като в Пазарджик е имало място и предвид семейното положение на жалбоподателката справедливо би било по смисъла на чл.6 от АПК същата да бъде назначена за следовател в Пазарджик.Не става ясно какви критерии са спазени при назначаването на другата следователка в Пазарджик.
С ОГЛЕД НА ГОРНОТО РЕШЕНИЕТО НА ТОЗИ СЪД Е НЕПРАВИЛНО,ТЪЙ КАТО НЕПРАВИЛНО КАТО НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ С МАТЕРИАЛНИЯ ЗАКОН Е И ОСПОРЕНОТО РЕШЕНИЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС

Жечко
Жечко
02 март 2023 11:49
Гост

Колежката от Ловеч, колко дела приключи докато беше в майчинство и защо тоя ВСС не и продължи срока с още 6 месеца, а после да я назначават където и се желае, както често постъпваше тоя кадрови орган преди години? На база на какво изобщо са я назначили и в Ловеч, докато всички други са работили, приключвали дела и давали дежурства?

Ужас
Ужас
02 март 2023 7:56
Гост

Някои ги преместват, под претекст, че имат домашен любимец в София примерно и трябва да се грижат за него, а други с такива сериозни причини като семейство, дете…и тия отказват да им уважат молбата. Типичен български синдром. Щерката на Ясен Тодоров от Сандански я бутнаха в София, познавам и на други магистрати децата, които се класираха за село Долно Нанагорнище, щото е по-лесно и след 1 година ги бутнаха в големия град. Аман от българската корупция и шуробаджанащина.

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 7:38
Гост

В момента провинцията е равносилно на летаргия, аз съм бил свидетел и при социализма, тогава също имаше индустриализация.

Няма какво да коментираме, в София е най-харашо.

Навсякъде живеят хора, обаче – честно – още от османско време е по-приятно да си в голям град.

Ловеч е точно 2 улици, чаршията и – 2-3 механи, подвижният мост и това е. Какви магазини, какви 5 лева, какви театрални спектакли.

Некои съображения за жителството
Некои съображения за жителството
02 март 2023 8:27
Гост

Жителството трябва да бъде върнато. Виждаме,че живеем във времената на „залезът на демокрацията“. След няколко години-такива глезотии като свободно пътуване, избор къде да живееш, и тн глезотии дали ще ги има. При въвеждане на жителството, придошлите следва да бъдат качвани на влака до родния град-не за друго а защото по -хубаво от родната къща няма. А и друго-дори и някой да се е преместил от село в София, абе това не значи ,че като е напуснал селото, селото го е напуснало. Абе поне малко зор си дай и научи книжовен български, че това миекане малко в повече идва. В СРС-диалектът… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт от запаса
Юрисконсулт от запаса
02 март 2023 10:15
Гост

Моят дядо Вълчо едно време беше директор на Основното училище в нашето село, до София. Беше дядо и партиен секретар, награден беше с орден “Герой на социалистическия труд”. Та, бяха му отпуснали финанси от Просветата през 70-те да ремонтира училището, но ги даде на нас да си построим къща в София. Дядо беше отишъл при Тодор Живков, говореше с него и Живков му казал – Другарю Добрев, ти си се доказал като верен на Партията човек затова ти давам място в квартал Хаджи Димитър. И там построихме триетажна къща, много хубавя, с двор и градина. Вече десето поколение расте в… Покажи целия коментар »

Boucher
Boucher
02 март 2023 0:28
Гост

Сертифициран и одобрен в областта на спестяванията и финансите от почти две десетилетия, аз съм готов да ви отпусна всички видове кредити и финансиране много бързо и с пълна сигурност. Отпуснете кредита си при пълна сигурност и при условия, които ще улеснят живота ви. За повече информация. boucherblanche8@gmail.com

Несъгласен с ВАС
Несъгласен с ВАС
01 март 2023 22:37
Гост

В крайна сметка освен обезпеченост на всеки орган на съдебната власт е нормално да се взима предвид и желанието на младшите магистрати, семейното им положение и т.н. Не е нормално един човек, който е живял цял живот в Сандански например, да е успял да създаде семейство в родния си град, да се е борил дълги години да стане магистрат, и накрая да успее да се класира за Силистра напр., да не му бъде позволено да се върне по-близо до родното му място и близките му, ако разбира се и важни лични и семейни причини налагат това. Ако един човек бива… Покажи целия коментар »

Като не искаш Силистра що ходиш на конкурс за Сили
Като не искаш Силистра що ходиш на конкурс за Сили
02 март 2023 7:21
Гост

Като не искаш в Силистра-не го пиши за Силистра. За мен София е роден град-и само и единствено жълтите павета са опция. Филмът да пиша в Силистра-за да вляза в системата с по-нисък успех от изисквания за София е нереден, и никога не бих го направил. Или София-или никъде другаде. Като не искаш примерно в Ловеч, а искаш в Пазарджик-напускаш магистрастването, и започваш друга работа в Пазарджик, щом ти е трудно пътуването(което за пътуването е факт) . От никъде не следва,че магистрат лице ще е до пенсия,че в частния сектор работа се сменя и веднъж годишно-драма няма. Та като не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 7:41
Гост

На мен жена ми е от Париж, аз съм от Мъглиж.

Георги Ат.
Георги Ат.
02 март 2023 10:11
Гост

Несъгласен с ВАС, Франтишек ти ли си? Не се прави, едно време и ти започна в Силистра, ама я виж как бързо се измести в София.

#КОЙ
#КОЙ
01 март 2023 21:19
Гост

Дъщерите и синчетата на магистратите трябва да са уредени, да продължат по стъпките и да използват връзките на мама и тате! С годините стават все по нагли и газещи закона.

съдебен помощник-място за магистратски роднини
съдебен помощник-място за магистратски роднини
02 март 2023 7:27
Гост

Най-готината врътка е инсталирането като помощник–докато се уреди инсталирането като съдия, а ако си с по-малко връзки като прокурор.

Назначават го първо примерно за барман или каквото там измислят, а после го местят без конкурс като помощник.

https://old.segabg.com/article.php?sid=2013111300040001301 Децата на Хората в съдебната власт стават съдебни помощници

Прав си, Петре
Прав си, Петре
01 март 2023 21:12
Гост

Мислех, че тази върховна администвативна глурост я е сътворил пак съдия Гунчев..Цялата клика там са на едно мнение…За едни може, за други само по закона. И аз гледах съдийската колегия и гласуването на младшите съдии през 2022г. Пълен цирк!

Петър
Петър
01 март 2023 21:05
Гост

Баси лицемерите..Който иска и се интересува е видял миналата година заседанието на Съдайската колегия и казусът с бременните младши съдии и желанията им за СРС. Дискриминационно и несправедливо

Младши прокурор в Бургас
Младши прокурор в Бургас
01 март 2023 20:03
Гост

Аз си спечелих място в родния ми Бургас, тъй че ми е все тая за останалите.

Хари
Хари
01 март 2023 21:14
Гост

Ох, пиле…Още си младши и вищо не си видял! Не случайно поне трима колеги драпат за различно място извън РП Бургас….

Conservator legis
Conservator legis
01 март 2023 18:18
Гост

Редно е конкурсите за младши магистрати да бъдат като тези за първоначално назначаване по отношение на предварителното заявяване на местата, за които кандидатстваш. Да, така някой с бал 11,88 може и да не влезе за София и да остане вън, ако не е посочил друго място, а някой с 11, 44 да заеме място в Селистра или Разград, но в крайна сметка кадровата обезпеченост в органите на съдебната власт трябва да е водещия критерий.

Сеирджия
Сеирджия
01 март 2023 16:02
Гост

Ех, Силвия Мусърлиева…защо не си седя в Търговище до пенсия?! Щеше да станеш млад проспериращ алко….така де следовател с невероятни „колеги“! Щяха да те дарят с многобройни дела, коктейл от непрекъснати дежурства заедно с другата мадама, дето остана там да просперира…Голям си карък! Какъв е тоя Пазарджик на фона на професионалните възможности, които ти се предлагат в Търговище – „страхотна“ работнd среда, без никакви истерични изпълнения от страна на заобикалящия свят от сутрин до вечер, вежливи и отзивчиви колеги с много опит и липса на психични характеропатии, готови да се притекат на помощ, във всеки един момент, набутвайки ти непредвидени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 15:51
Гост

В Смолян има свободни щатове.
Преместени са други младши следователи, а и прокурори, въпреки че в отделите, в които работят има свободни щатове.

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 14:55
Гост

Всяка година Прокурорската колегия премества младши прокурори и младши следователи от един в друг съдебен район по тяхно желание и не им мигва окото, щом се касае обаче за човек, който „няма човек“ работата се върши „законосъобразно“. Има всичко документирано в сайта на ВСС и всички документи са публично оповестени, както за премествснията, така и за натовареността по различните места, която във въпросния случай не граничи с действителността, всъщност Пазарджик е по-натоварен от Ловеч. Пародия! Друга дума по-подходяща няма. Само за връзкарите се намира начин. В ЗСВ никъде не е посочено, че младши следователите трябва да бъдат назначени на мястото,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 13:15
Гост

Последователна е практиката на този ВСС да нарушава драстично закона, като назначава не всички, а само подбрани по техните желания по семейни и лични причини. Това е практика в извращение на закона и то от членове на ВСС, които са върховни съдии. Сега, как ще се върнат обратно? Ще започнат да съкращават щатове, за да назначат кой където трябва. Безобразие.

..............................
..............................
01 март 2023 13:38
Гост

…..след подходящо заплащане на услугата…..главни действащи лица един лихвар и един русенки следовател

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 13:02
Гост

ЗАКОНЪТ не предвижда и магистратски/приятелски дЯца и да се назначават за административни съдии на места по тяхно желание, но цял свят го видя, че и аплодира

Георги Ат.
Георги Ат.
01 март 2023 12:21
Гост

Да забранят преместванията изобщо и ще се спре с „Ти, мама, се закачи някъде, пък после ще се преместиш!“Единственото преместване да е само нагоре. Искаш в Пазарджик за там се бори, като не стане – здраве да е, другия път пак. Хванала се на хорото в Ловеч, ми там ще се устройваш вече, какво е това жилище в Пазарджик си купила, щото е била сигурна, че ще се върне там.
Пълно е с „младежи“, които знаят, че ще се местят и изобщо не си дават зор в работата, а те така свикват да работят и накрая стават едни мързеливци.

123
123
01 март 2023 13:12
Гост

Как ще спрат нещо, което устройства точните хора. А същите тези точни хора, са тези, които са били също толкова убедени, че и ще се класират на изпитите. Именно тези изпреварват, хваналите се на хорото, за които остава каквото има накрая и оспорвайки двойният стандарт, с който така добре се борави. Или да не местят никой, или да местят всички!

Георги Ат.
Георги Ат.
01 март 2023 14:39
Гост

Точно за това да се забранят всичките премествания …

Запознат
Запознат
01 март 2023 11:00
Гост

А на Ясен Тодоров щерката я преместиха от Сандански в София заради котката й, ама тази следователка не е щерка на Ясен.

БРЕГ
БРЕГ
01 март 2023 11:25
Гост

Заповядайте в Сандански да видите връзкарство, цялото семейство на държавна хранилка.

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 13:21
Гост

Няма котка тази следователка,а съпруг и дете.

Законът
Законът
01 март 2023 10:46
Гост

Законът не предвижда, но железобетонното мнозинство в Съдийската колегия „устройства“. Когото трябва, естествено. После се дължи признателност, естествено…

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 12:37
Гост

Точно така, има съдии, които не биха се класирали в София, но по втория начин се преместиха от там, където първоначално бяха назначени , в минали години и без конкурс, без нищо, само с връзки. Има една особа в Апелативен съд, която никога нямаше да се класира в София, ако не беше съпругът й – совалка.

Топ ченге
Топ ченге
01 март 2023 10:06
Гост

Какво значи СлО в Ловеч бил по-натоварен от този в Пазарджик? Колко ще е по-натоварен пък, що за глупости? Вместо да мислят за хората и съдбите им, те гледат някакви критерии, които не са особено значими в случая. В Ловеч било по-натоварено! Колко по-натоварено ще е, едва ли толкова много повече, че без въпросната колежка ще изпаднат в невъзможност да си отработват делата, да бе!

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 15:25
Гост

В Пазарджик натовареността на един следовател е по-висока в сравнение с отдела в Ловеч. Изсмукват си мотиви от пръстите. Една от малкото непреместени е следователката от Ловеч, макар и с немалко сериозни причини за желанието й да бъде преместена.

Отворко
Отворко
02 март 2023 13:24
Гост

Една от МНОГОТО непреместени по първо желание през 2022г – за справка, вж. Бургас, Варна, Благоевград, Търговище, Монтана…да продължавам ли, че май някой още ми се губи?! Истината е, че миналата година ВСС прецака всички, повтарям ВСИЧКИ, които не започнаха на местата, където желаят да се преместят, с изключение на колегата, който замина за Сливен! Сега и да ревем и да не ревем, няма връщане. Но тоя ВСС му е време да си ходи!

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 14:06
Гост

Само че тези всичките са искали да ги назначат в София, а там местата са били за младши следователите към специализираната прокуратура – сиреч запазени за по-специалните кадри.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 17:29
Гост

А защо омаловажавате причините на другите да се преместят? То е ясно, че все ще има недоволни, но не може все да ги жалим. Сигурно, ако бяха уважили нейното желание, и за нея щеше да се пише, че е връзкарка. Те некадърните си мислят, че само с връзки може, но не е така!

Марина
Марина
01 март 2023 10:05
Гост

Както и в частния сектор

Всеки път някой ви е длъжен
Всеки път някой ви е длъжен
01 март 2023 9:55
Гост

Държавният служител нагъл до безобразие.

Любенов
Любенов
01 март 2023 10:06
Гост

Не всчки

Ааа
Ааа
01 март 2023 9:42
Гост

Проблемът е, че се уреждат връзкарите и за тях се разкриват места, а за честните и тези без връзки се налага “ закона“ и съответно желанията им не се удовлетворяват. Трябва да се мисли за младите кадри, в тях е бъдещето! Докато се реализират удобните и този и онзи на вуйчо владика… тази система няма бъдеще! Хора хванати от улицата, синове и щерки на този и онзи, нагласени по най-нагъл начин само и само да са на хранилката, никога няма да работят за благото на системата! Жалко за съдебната система, жалко за България!

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 15:30
Гост

Синчета и щерки, нагласени отвсякъде. За тях всичко може, за тези които с труд са постигнали всичко сами-не може. Затова цялата система е на дъното.

4567
4567
01 март 2023 9:35
Гост

Не знам дали това е първото решение на ВАС за устройването на младшите магистрати, но би било добре Съдийската колегия да го прочете внимателно. Ще ѝ бъде полезно

Всичко е точно
Всичко е точно
01 март 2023 14:02
Гост

И като го прочете, пък като се съобрази с него… И ТР да им постановят, все тая. Закон, морал, принципи – там не важат. Последователни са единствено в безпринципността си да уреждат свои хора. То лошо няма, ама „свои хора“ рядко значи кадърни хора, затова пък винаги значи послушни хора. Ей така бавно и методично системата се овладява. А знаем на кого служи мнозинството в СК.

213
213
01 март 2023 9:10
Гост

Проблемът е в демонстрирания двоен стандарт от колегията.

Ставрев
Ставрев
01 март 2023 10:07
Гост

Наглеци има навсякъде. Пробват се ако мине номера. Имахме една много глупава юристка в работа. Но тя си издейства най-висока заплата. А дори не можеше да работи на Word. Но пък нагла, нагла…

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 8:52
Гост

Съдийската колегия удовлетворява желания всякакви през последните години, без да съобразява изискванията на закона.

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 9:07
Гост

Съобразява го само когато не става дума за връзкар. Но за другите започва едно ходатайство, за да ги уредят на по-добри места.

Кирилов
Кирилов
01 март 2023 10:07
Гост

Голяма работа са

Гдхс
Гдхс
01 март 2023 10:44
Гост

Да, но тук явно са засегнати нечии интереси и се вижда кой е потърпевш.

Анонимен
Анонимен
01 март 2023 8:48
Гост

Има най-различни житейски ситуации, които да принудят младшите магистрати да поискат да работят в друг район. Но е работа на ВСС да прецени всеки един отделно и да прецени дали да уважи молбите. Защото има и доста злоупотреби по моему от младшите, само и само да се уредят където искат

анонимен
анонимен
01 март 2023 8:38
Гост

Това май май по за съдийската колегия

кака Сийка
кака Сийка
01 март 2023 8:40
Гост

Там дори места се разкриват, за да се устроят някои младши.