Първо обучение за подобряване на пътната безопасност и взаимодействието с местната власт, проведоха днес зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева, прокурори от ВАП и експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

Обучението е по инициатива на ВАП и е под надслов „Контрол за законосъобразност на актовете на органи на местната власт и местно самоуправление съобразно КРБ, АПК, ЗСВ – същност, характерни проявления, добри практики“, съобщиха от прокуратурата.

В него участваха не само прокурори от ВАП, но и от апелативните прокуратури в София и Пловдив, следователи от Националната следствена служба, инспектори от Главна дирекция „Национална полиция“, експерти от ДАБДП и от Националното сдружение на общините.

„Идеята за провеждането на този семинар се роди в края на миналата година, когато имахме няколко работни срещи с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ а след това и с Националното сдружение на общините. В хода на разговорите се установи, че има много проблеми, които могат да бъдат  решени ефективно. Така се стигна до идентифициране на най-належащите проблеми и до необходимостта от обучения“, е казала Десислава Пиронева. Тя изрази надежда, че обученията ще продължат, защото „защото ефективното решаване на общите ни проблеми, независимо че всеки от нас има различни правомощия съобразно закона и Конституцията, е възможно само когато обединим усилията си“.

По време на обучението прокурори от отдел „Надзор за законност“ при ВАП са обърнали внимание на видовете административни актове, издавани от местните органи, както и на участието на прокурора в производството по издаване на административните актове. „Прокурорите поставиха фокус върху недействителните административни актове и мерки на прокурорите по реда на надзора за законност при разкриването им, както и на характерните проявления на прокурорската дейност и добрите практики“, посочват от държавното обвинение.

Експертите от ДАБДП са обърнали внимание на управлението на общинската пътна инфраструктура и поддържането ѝ, правата и задълженията на компетентните органи и процедурите за управление на безопасността на пътната инфраструктура, както и на нормативните изисквания и фактическото положение.

От прокуратурата съобщиха, че следващите обучения за подобряване на пътната безопасност е планирано да се проведат през есента.