Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще поеме разноските на един млад адвокат от всяка от 27-те колегии в страната за участие в „Дните на адвокатите“. Това решиха днес единодушно членовете му.

Изборът кой млад адвокат ще изпрати всяка колегия ще е на местния съвет.

По време на дните на адвокатите се провеждат състезания по решаване на гражданскоправни и наказателноправни казуси, в които могат да вземат участие отбори от всяка колегия.

Тази година ще има и два семинара. Първият е на тема „Практически проблеми при обжалване на задържането по чл. 72 от ЗМВР и на задържането от прокурор до 72 часа по чл. 64 ал.2 от НПК в светлината на ЕКПЧ. Предпоставки за законосъобразност на мерките за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“ според практиката на ЕСПЧ“. Лектор ще бъде адвокат Снежана Стефанова.

Вторият семинар ще води съдията от Търговската колегия на Върховния касационен съд Емилия Василева. Той ще е на тема „Потребителски договори. Неравноправни клаузи“.

Тази година дните на адвокатите ще се проведат от 26 до 29 септември в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ и са организирани съвместно с Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“.

„С това решение показваме недвусмислено нашата загриженост към младите си колеги, като в същото време запазваме традицията, въведена от нашите предшественици преди повече от 40 години, когато е въведен статутът на младшия адвокат“, заявиха от ВАдС.

Като признание за дейността им, Висшият адвокатски съвет реши да поеме изцяло разноските за участие в дните на адвокатите и на тези представители на професията, които участват активно в подготовката на неговите становища до различни институции по актуални правни въпроси.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Интересно
Интересно
16 септември 2019 11:27
Гост

Интересно по какви критерии местните съвети ще определят кой адвокат да излъчат? Дали има някаква методика, по която гледат как се представят колегите има в съдебна зала, статистика на заведени и спечелени дела… или всичко е на база познанства, връзки и приятелства?

Аман
Аман
16 септември 2019 11:28
Гост

Ей, как винаги се гледа черното във всяко добро начинание! Ами сигурно е на база познанства, но тези познанства се формират когато даден адвокат се е отличил, става известен поради своите качества в местната колегия…

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 19:28
Гост

Би било добре местният съвет да е безпристрастен.

Тома неверни
Тома неверни
13 септември 2019 19:29
Гост

Надали, ако беше така щяха да обявят критерии. Позната картинка.

анонимен
анонимен
13 септември 2019 19:32
Гост

При адвокатите е като при съдиите. Топката се предава по роднинска линия. Учудва ме ентусиазмът, с който младите хора записват право.

Дани
Дани
13 септември 2019 17:37
Гост

Избрали са много интересни теми за семинарите.

санаториум
санаториум
13 септември 2019 17:23
Гост

ох то голямо признание за „младите колеги“… на санаториум

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 17:39
Гост

E, явно няма пари за повече. Но все пак е важен жестът.

свои хора
свои хора
13 септември 2019 17:12
Гост

призовавам съветите да не нагласят децата на някои близък колега, а ако имат въобще поглед, да изпратя кадърни млади хора

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 17:54
Гост

Със сигурност ще има и парашутисти.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 16:46
Гост

Добре, ето едно свястно решение на този съвет!