Значително увеличение на минималните адвокатски възнаграждения, но съпроводено от възможност адвокатите да падат под тях, когато оказват правна помощ на материално затруднени хора, предлага Висшият адвокатски съвет (ВАдС).

Проектът (пълния му текст виж тук) за изменения в Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, който заедно с мотивите и оценката за въздействието, е изготвен от зам.-председателя на ВАдС Валя Гигова, предвижда и други съществени промени във връзка със заплащането на труда на адвокатите. С него се изравняват минималните възнаграждения по административни дела с тези по гражданските. Предвижда се двоен хонорар за работа в почивни дни или за оказана по спешност правна помощ.

Увеличенията процентно са най-големи за най-ниските ставки в Наредба №1. Например най-ниският хонорар за писмена консултация в момента е 60 лв., а се предлага да стане 200 лв., но в останалите случаи ръстът на възнаграждението е от 30% до 100%

Предложението за нови минимуми на заплащането на адвокатския труд сега ще бъде подложено на обществено обсъждане в продължение на 30 дни – до 14 октомври 2022 г., и всички заинтересовани ще могат да изразят становището си.

Защо се предлага увеличението

ВАдС излага три причини защо се налага да бъде повишено минималното заплащане на адвокатите. Първата и основна е рязкото и трайно повишаване на цените на стоки и услуги, които са необходими за упражняване на адвокатската професия. Втората е повишаването на изискванията към дейността на адвокатите и възлагането им на дейности по специални закони, като Закона за защита на личните данни, Закона за мерките срещу изпирането на пари и свързаните с тях регулации на европейско ниво. Третата е необходимостта от поддържане и повишаване на професионалната подготовка на адвокатите и съобразяването ѝ с минималните изисквания за продължаващо обучение, което гарантира и качеството на предоставените правни услуги.

В мотивите на проекта се посочва кои фактори са съобразни, за да бъдат предложени точно тези размери на минималните хонорари – двуцифрената инфлация, ръстът на минималната работна заплата (710 лв.) и на средната заплата (1710 лв.). „Съобразени са и редица други критерии с пряк или косвен икономически характер, включително изискването на чл. 40, ал. 6 от Закона за адвокатурата предвижда задължение за адвоката да има кантора в населеното място в района на адвокатската колегия, чийто член е. По тази причина разходът, свързан с обезпечаването на помещение, представляващо адвокатска кантора, е задължителен елемент, формиращ себестойността и оказващ влияние на качеството на услугата. От този разход следват и съпътстващите разходи за комунални услуги и поддръжка на кантората (вода, електричество, почистване, дребни ремонти), като само разходите за електроенергия през последната година се увеличиха двукратно“, обяснява адвокат Гигова. Съобразени са и други особености и фактори, включително възнагражденията на вещите лица, които в момента често надвишават минималните адвокатски хонорари.

„Предложените минимални възнаграждения държат сметка за необходимостта всеки български гражданин да има достъп до защита на своите права и законни интереси, но същевременно съобразява нуждата от достойно и справедливо възнаграждение за адвокатския труд и за високите стандарти, на които следва да отговаря адвокатът“, се посочва в мотивите.

Еднакво възнаграждение за гражданските и административните дела

За първи път с проекта се премахва нелогичното разминаване в минималното заплащане за адвокатския труд по граждански и административни дела. В момента то е при делата с голям материален интерес – над 100 000 лв., като по граждански дела заложеният хонорар е значително по-висок от този по административните.

„На практика между тях няма съществена разлика нито по отношение на риска, който носи адвоката, нито по отношение на спецификата и сложността на делата“, изтъква вносителят адвокат Гигова.

Важен момент е и че в скалата, по която се определят възнагражденията за процесуално представителство по дела с материален интерес, се въвежда като разграничителен праг сумата от 25 000 лв., за който се посочва, че е „съобразен със сложността и спецификата на делата, направена и от законодателя при уредената родова подсъдност в ГПК“.

Ето какви са предложените минимални хонорари и за гражданските, и за административните дела:

За процесуално представителство, защита и съдействие по дела с определен интерес възнагражденията са следните:

  1. при интерес до 1000 лв. – 400 лв.;
  2. при интерес от 1000 до 10000 лв. – 400 лв. + 10 % за горницата над 1000 лв.;
  3. при интерес от 10 000 до 25 000 лв. – 1300 лв. + 9 % за горницата над 10000 лв.;
  4. при интерес от 25 000 лв. до 100 000 лв. – 2650 лв. + 8% за горницата над 25 000 лв.;
  5. при интерес от 100 000 лв. до 500 000 лв. – 8 650 лв. + 4% за горницата над 100 000 лв.;
  6. при интерес от 500 000 лв. до 1 000 000 лв. – 24 650 лв. + 3% за горницата над 500 000 лв.;
  7. при интерес от 1 000 000 лв. до 10 000 000 лв. – 39 650 лв. + 1,5% за горницата над 1 000 000 лв.;
  8. при интерес над 10 000 000 лв. – 174 650 лв. + 0,6% за горницата над 10 000 000 лв.

Съпоставка с действащата тарифа показва, че е заложено увеличение не само на твърдата сума, но и на процента от интереса, фиксиран в нея. Например по едни от най-масовите дела – тези с интерес между 10 000 лв. и 100 000 лв. в момента на адвоката се дължи възнаграждение от 830 лв. плюс 3 % за горницата над 10 000 лв. С проекта, както беше посочено, се предлага нов праг от 25 000 лв. и ако вземем за пример дело за 50 000 лв., се получава следното: в момента минималният хонорар на адвоката е 2030 лв., а според предложението ще е 4650 лв. При дело с интерес от 20 000 лв. сега минималното заплащане на адвоката е 1130 лв., а се предлага да е 2200 лв.

За бедни клиенти може под минимума и заплащане на пътните

Ключовият момент в проекта за наредбата е възможността, която тя дава на адвокатите – да оказват правна помощ срещу заплащане под определените в нея минимуми на материално затруднени хора. Както е известно, в момента Наредба №1 позволява на адвокатите да представляват такива хора безплатно. Те могат да защитават без хонорар и имащите право на издръжка, свои близки и роднини, както и други юристи. Т.е. бяха изправени пред избор – или да не вземат нищо, или да претендират поне минимума. Сега ще имат и избор по средата – да не работят без заплащане, но то да е по-ниско от минималното.

„По този начин на адвоката се дава възможност да направи собствена преценка за платежоспособността на клиента и за възможността му да ползва правна помощ от адвокат без да прибягва до правната помощ, предоставяна от държавата“, се посочва в мотивите към проекта.

В него се изтъква, че след като през ноември 2017 г. Съдът на Европейския съюз постанови решението по съединени дела С-427/16 и С-428/16 на практика адвокатите не носят дисциплинарна отговорност за договаряне на възнаграждения под предвидените минимални размери в Наредба №1 и могат да определят свободно колко да се договорят и за заплащане под тях.

Друга важна промяна за адвокатите е, че се предвижда изрично заплащането на пътни разходи. „За процесуално представителство, защита и съдействие, осъществявано в съдебни и административни учреждения, находящо се извън населеното място, в което е кантората на адвоката, към възнаграждението, определено по реда на наредбата, се добавя и сумата на необходимите пътни разходи и престой, които се определят съобразно текущите потребителски цени“, се предлага да гласи нова ал. 2 на чл. 7 от наредбата.

Двойно заплащане за сложни дела, работа в почивни дни и спешна правна помощ

В проекта е заложена уредба, за която отдавна настояват адвокатите – за справедливо заплащане на труда им, когато са предоставили правна помощ по спешност или са работили в почивни дни. Сега се предвижда минималното възнаграждение в тези случаи да е двойно на предвиденото в Наредба №1.

А в друга нова разпоредба се предвижда, когато процесуалното представителство, защитата и съдействието са свързани с особена фактическа и правна сложност, минималното възнаграждение да е в двукратен размер.

„Когато процесуалното представителство или правната защита и съдействие са свързани с особена фактическа и правна сложност, като преценката за това се прави от съда по реда на чл. 78 ГПК, което е гаранция срещу евентуални злоупотреби“, се обяснява в мотивите.

Голям ръст на хонорарите за изготвяне на договори и съставяне на актове и за вписване в търговския регистър

За една от най-често извършваните от адвокатите работа – изготвяне на договори, споразумения и съставяне на нотариални актове и на актове по обстоятелствена проверка, се предлага значително увеличение на минималното възнаграждение. И тук отново то се изразява не само в твърдата сума, но и в добавката към нея, определена като процент от цената на договора или акта.

Предлага се следното:

„за съставяне на писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение, ипотека, суперфиция и сервитути, извънсъдебна спогодба, в това число изготвяне на споразумение, постигнато в процедура по медиация, без участието на адвоката в нея, както и за извършване и съставяне на акт по обстоятелствена проверка на база цената на съответния договор или акт:

а) при интерес до 1000 лв. – 250 лв.;

б) при интерес от 1000 до 10 000 лв. – 250 лв. + 3 на сто за горницата над 1000 лв.;

в) при интерес от 10 000 до 100 000 лв. – 500 лв. + 2 на сто за горницата над 10 000 лв.;

 г) при интерес от 100 000 лв. до 1 000 000 лв. – 2300 лв. + 1 на сто за горницата над 100 000 лв.;

д) при интерес над 1 000 000 лв. – 11 300 лв. + 0,5 на сто за горницата над 1 000 000 лв.;“.

Ако пак вземем пример с договор за 50 000 лв., в момента за съставянето му адвокатът е предвидено да получи най-малко 450 лв., а според предлаганите промени хонорарът му ще е 2500 лв. Увеличението идва най-вече от завишения процент от стойността на договора, а не от твърдата компонента на минималното възнаграждение.

Освен това се изменя концепцията за заплащането на услугите на адвокатите, свързани с търговския регистър. Ако сега принципът е, че се дължи една твърда такса и за регистрация, и за вписване на промени, в проекта се предлага друго. Една тарифа за „пълния пакет“ (независимо дали се отнася за първоначална регистрация, или за промяна в обстоятелствата) – когато адвокатът и изготвя документите, и заявява вписването на обстоятелствата. И половин цена, когато само подава документите, без да ги изготвя.

Така сега се предлага следното минимално заплащане за подготовка на документи и заявяване на вписване на обстоятелства и обявяване на актове относно:

а) едноличен търговец – 250 лв.; (сега 150 лв.)

б) събирателно дружество – 300 лв.; (сега 180 лв.)

в) командитно дружество – 400 лв.; (сега 200 лв.)

г) дружество с ограничена отговорност – 500 лв.; (сега 300 лв.)

д) акционерно дружество – 1000 лв.; (сега 600 лв.)

е) кооперативно сдружение – 750 лв.; (сега 400 лв.)

ж) жилищностроителна кооперация – 750 лв.; (сега 250 лв.)

з) фондации и сдружения с нестопанска цел – 600 лв.; (сега 400 лв.)

Вдига се и минималното заплащане за дело за делба – от 600 лв. за всяка фаза, на 1500 лв., а когато е само на земеделски земи от 300 лв. за всяка фаза, на 750 лв. За представителство и защита по вещни искове минимумът, под който да не може да се пада вече да е 800 лв. (сега 400 лв.) за движими вещи и 1500 лв. (сега 600 лв.) за недвижимите имоти. Изрично се предвижда, че възнаграждението се определя на база пазарната цена на имотите, а ако нямат такава – на база данъчната оценка.

Двойно до 1000 лв. да скочи минималният хонорар за процесуално представителство, защита и съдействие по административни дела без определен материален интерес, се предлага още в проекта.

6000 лв. минимален хонорар за най-тежките наказателни дела

Предлага се увеличение и на минималните хонорари по наказателни дела. За защита на подсъдимия, частния обвинител или частния тъжител възнаграждението става:

  1. по дела, при които за престъплението се предвижда наказание пробация или глоба – 600 лв. (сега 400 лв.);
  2. до 5 години лишаване от свобода – 1000 лв. (600 лв.);
  3. до 10 години лишаване от свобода – 1500 лв. (1000 лв.);
  4. до 15 години лишаване от свобода – 2250 лв. (1500 лв.);
  5. над 15 години лишаване от свобода – 3000 лв. (2000 лв.);
  6. доживотен затвор – 6000 лв. (4000 лв.)

Освен това от 100 лв. на 250 лв. скача минималното възнаграждение за всеки ден заседание след първото, както и за извършване на процесуални действия в досъдебната фаза.

Тъй като цели да отговори на повишените цени и на високата инфлация, с проекта на практика се вдигат всички минимални хонорари. Трудно е да бъдат изброени, но може да бъдат откроени най-значителните увеличения. Както беше посочено, те са за най-ниските суми в тарифата.

Предложението е за устен съвет и справка да не се плащат поне 30 лв., а 100 лв. За писмена консултация заплащането да е най-малко 200 лв., а не 60 лв., колкото е сега.

В момента за жалби и сигнали до прокуратурата и полицията, както и за нотариална покана, молба за приемане или отказ от наследство, за изготвяне на книжа за нотариално вписване, клиентът е длъжен да плати на адвоката минимум 50 лв. Сега се предлага заплащането да е най-малко 200 лв.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:03
Гост

­­Г­­­о­­­р­е­щ­и­­ ­­м­о­­­м­­­и­ч­е­т­­­а­­ ­в­и­­­ ­о­­ч­­­а­­к­­­в­­а­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?76624

Иван
Иван
21 октомври 2022 13:18
Гост

Много добре, браво!
Всички ще слизат под минимума, то е ясно.

Много ми е интересно КОГА при нотариус ще сляза под минимума? „Алчният“ по-долу, прави ли сметка, ч е ЕДНА сделка при нотариус е равна на близо ДЕСЕТ месечни минимални заплати?

А кога зъболекарят ми ще слезе ПОД минимума?

тази наредба няма да мине във ВАС
тази наредба няма да мине във ВАС
21 октомври 2022 8:48
Гост

Два минимални адвокатски хонорара да са равни на една минимална месечна работна заплата е повече от лудост! Краят на лапачката за тези алчни наближава…

въвеждане на ежегоден атестационен изпит
въвеждане на ежегоден атестационен изпит
16 септември 2022 9:19
Гост

Държавата да въведе лустрацията, включително и за адвокати, каквото беше въведена в цяла източна Европа! Държавата да въведе атестационен ежегоден изпит за адвокати. Подготвения не се страхува от изпит. Изпитът да се провежда от държавата, а не от самата съсловна организация Трето-държавата въведе увеличение на нормативно признати разходи, и вместо спад на цените, отговорът е увеличение-това е потресаваща наглост. Увеличението на НРП трябваше да доведе съответния процент спад на цените! Да бъде отменено увеличението НПР, щом това не само не доведе до спад на цените, а напротив-до увеличение. Четвърто-съсловна организация няма право да самоопределя минимални цени. КЗП да приложи закона!… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
15 септември 2022 13:16
Гост

Крайно време е да се зарежат тия минимални цени, и вместо тях да се приеме стандарт , под който не може да се намалява адвокатско възнаграждение при възражение за прекомерност.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 12:39
Гост

Ей, много са гладни тея адвокати…

Симеон
Симеон
15 септември 2022 11:39
Гост

Всички минимални хонорари над най-минималния са безсмислени и в противоречие на целта на наредбата, която е да гарантира „минимален“, а не „всеобхватен“ стандарт. Няма нищо минимално в интереса над 1000 лв., а става дума за ограничаване на конкуренцията и картелиране. Ако ВАдС продължава с тези безобразия, просто трябва да му се отнеме това правомощие по законодателен път.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 10:20
Гост

Качеството на услугата следва да зависи от знанията и опита на съответния адвокат, проверяван ежегодно чрез изпит, а не от кантората.

Младия адвокат
Младия адвокат
15 септември 2022 10:52
Гост

Тогава да проверяваме и съдиите, следователите, прокурорите, разследващите полицаи, нотариусите, ЧСИ и също и преподавателите в юридическите факултети. Освен това и медиците, архитектите и други професии по избор на автора на идеята. А последната е безспорно съвършена отвсякъде.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 11:11
Гост

Колега, що се напрегна за изпита, като си имаш знанията не трябва да те притеснява един изпит.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 22:05
Гост

Адвокатът всеки ден е на изпит

не спами!
не спами!
15 септември 2022 12:15
Гост

Прокурорите си плачат за атестационен изпит-видно от продадените казуси през 2006, и през 2015г. Но това не е темата на статията. Иначе-и изпити за прокурори си трябва, и то по цялото право, а не по два закона, от които единия-НПК „лесен“.

Богат адвокат
Богат адвокат
15 септември 2022 12:42
Гост

А защо пропускаме и юрисконсултите … те не нанасят ли вреди на работодателите си и от там на икономиката, съответно на цялото общество, когато са некомпетентни … Нека и те се явяват на атестация :))) А за учителите какво да кажем – те са отговорни за бъдещото поколение, демек за бъдещето на държавата … атестация, тяхната сметка … И разбира се автомобилните инструктори … какво ще я правим тази война по пътищата … А за полицаите какво ще кажем – дали познават своите нормативни документи … айде изпитче … Ами за онези другите … Ами за … Ами … Ми… Покажи целия коментар »

Марто
Марто
15 септември 2022 10:02
Гост

Е, друго си е да сте търсени и изявени адвокати като Марковски, Богацевски, Доковска, Лулчева, Менков, Екимджиев. Това са много силни юристи -пеналисти, които яко печелят само от наказателни случаи. Наказателното и търговското право са най-скъпоплатени, но има една максима – всеки може да бъде цивилист, но не всеки -пеналист.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 10:40
Гост

Марковски, лека му пръст почина бе Марто!

Венетка Марковска
Венетка Марковска
16 септември 2022 7:27
Гост

Пропуснахте Гигова и Гигов начело на САК.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2022 8:53
Гост

Демек правим се, че правим промяна, ама всъщност стоим на едно място. Стой та гледай как изведнъж всички ще се изкарат просяци и едва свързващи двата края

въвеждане на ежегоден атестационен изпит
въвеждане на ежегоден атестационен изпит
15 септември 2022 8:26
Гост

С подобно поведение-незаконно определяне, че и завишаване на цени-,цени определяни незаконно от съсловна организация наистина принуждавате законодателя да отговори-чрез въвеждане на всеобщи атестационни изпити, без освобождаване. Въпрос на едно изречение в закона,например с приблизителен текст: „Вписаните адвокати се явяват на ежегоден атестационен изпит пред Министерството на правосъдието, при условия и ред , определени в наредба , издадена от министъра на правосъдието. Не се допуска освобождаване от изпита. При оценка под добър 4 лицето губи адвокатски права и връща получените хонорари за предходната година със законовата лихва, което не лишава от право страните да предявят иск за действително претърпените загуби ,… Покажи целия коментар »

Богат адвокат
Богат адвокат
15 септември 2022 12:35
Гост

Доста глупости си натворил/а …тук на някаква лична вендета ми мирише … я кажи, колко пъти си се явявал/а на изпита за адвокат и са те късали, мрънкач.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 8:02
Гост

Гигова вместо да мисли за хонорари и пари, да вземат да помислят във Висшия адвокатски съвет за ниския професионализъм на 90% от адвокатите в България и как да се справят с този проблем. Аз ще им дам и повече от 200 лв за консултация, но насреща какво ще получа? Копи пейст неща от Интернет, мънкане и кухи фрази. Има адвокати, които от години не са били в зала и не знаят кой къде застава, като се влезе вътре.

некои съображения
некои съображения
15 септември 2022 7:23
Гост

1. Тези минимални цени са висша форма на беззаконие. Противоречат на европейското и вътрешното право за защита на конкуренцията. Адвокатурата е СДРУЖЕНИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЯ-Съдът на Съюза по обединение дела С-427/16 и С-428/16 го е обяснил ясно , и недопустимо Сдружение на предприятия да самоопределя минимални цени-това брутално нарушава, и е мидъл фингър към Европейското право. 2. Не минимални цени, а в адвокатурата са необходими ИЗПИТИ-с зел атестация на знанията и ЛУСТРАЦИЯ. Изпити за началници-подготвения, а те са подготвени не се страхуват от изпит- началниците в адвокатурата са повече от началниците в прокуратурата и вписани без изпит-а те са мнозинство. Видно… Покажи целия коментар »

Лайна дер фон
Лайна дер фон
16 септември 2022 7:32
Гост

Като ти противоречат бегай да береш домати при Лиз Тръс!

Ако не си проумял след година-две ЕС няма да има, както няма СССР. А след малко повече и USA.

Сиренето е с пари от времето на Крез.

Както газта, нефта, металите и не само.

Браво
Браво
14 септември 2022 22:01
Гост

Този съвет показва кураж. Адвокатите са професионална гилдия на знаещи и можещи хора, които трябва да живеят и работят достойно. Браво за куража да почнат да променят наредбата!

Атестационен ежегоден изпит за адвокати-необходим
Атестационен ежегоден изпит за адвокати-необходим
15 септември 2022 7:28
Гост

Колко са знаещи се видя на изпита за съдии по вписванията-80 процента от явилите се адвокати са с двойки и тройки. Резултатите от този изпит са потресаващи. Те са срам за колегията. При това положение, не увеличаване, а връщане на взети хонорари, от получили двойки и тройки е необходимо, с лихви! Какво е качеството на съвет, предоставен от лице с двойка на лесен изпит по вещно право на изпита за съдии по вписванията? Второ-НЕЗАКОННО е професионална гилдия да самоопределя минимални цени на услугата си! Тези минимални цени са изнасилване на европейското право за защита на конкуренцията! Трето-преди нови цени е… Покажи целия коментар »

Богат адвокат
Богат адвокат
15 септември 2022 9:35
Гост

И как установихте, че 80% от адвокатите явили се на този конкурс са с 2- ки и 3-ки??? Дайте доказателства бедни ми обвинителю.
П.п. и каква стойност има коментара на някой, който твърди, че бъдещите съдии по вписванията се явяват на изпит??? Аз все си мислех, че е конкурс … Май вие умнико трябва да връщате пари … Плащай, плащай 😅😅😅

до богаташът
до богаташът
15 септември 2022 12:13
Гост

Не съм автора на постинга, но ми отне 5 секунди търсене в гугъл за статия за този изпит… https://news.lex.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-90-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b2%d0%b0/

Богат адвокат
Богат адвокат
15 септември 2022 12:29
Гост

И къде в тази статия пише, че 80% са адвокати …
Апропо чичко Гоогле не знае всичко, ама така е по-лесно нали …
п.п. и пак за някакъв изпит се говори … не знам, не знам … работата не отива на добре.

:)))
:)))
14 септември 2022 21:57
Гост

Административният процес НЕ е никак по-лек от гражданския и наказателния. А и да не говорим, че от административния процес се е отделил и данъчният процес, който е пълен с тънкости, а сега на път е да се отдели и данъчно-наказателния процес като самостоятелен. Не всеки адвокат се заема да се занимава с финансово и данъчно право, защото това е една от най-динамичните материи, много тънкости, много срокове, много процедури, много теория, така че хонорарите трябва да бъдат завишени, специално в административния процес.

тру стори
тру стори
15 септември 2022 12:11
Гост

Така е, административните дела са тънки и сложни – няма причина хонорарите да не са изравнени с тези по граждански и търговски дела.

Любител
Любител
15 септември 2022 15:57
Гост

Възнагражденията по граждански и административни дела бяха равни, но намалиха възнагражденията по административни дела под давление най-вече на НАП. Там има и друг проблем, при административното обжалване директора на ОДОП не присъжда разноски, и като разберат какъв е пътя да ги получат, клиентите се отказват, радват се, че Ревизионният акт е отменен още на той етап.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 21:13
Гост

Нагли адвокатски животни. Ще ги вземате тези пари ама на куково лято.

Богат адвокат
Богат адвокат
15 септември 2022 9:20
Гост

Успокой се, че ще си докараш някой инсулт.
Има кой да ги плаща и тези хонорари …
А ти като си толкова ербап, мъчи се без нас … Все някога ще осъзнаеш, че всъщност си платил повече …

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 21:13
Гост

Супер-ако има и кой да ги плаща още по-супер!!! Истината е, че при 90% от адвокатите е глад и мизерия!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 7:57
Гост

Като е глад и мизерия при 90% значи не са за тази професия и да я сменят с друго. Ама нямат избор и няма да я сменят, щото са гола вода като юристи и никой няма да ги вземе никъде. Ето това е истината

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 9:56
Гост

По тази логика и всички магистрати трябва да ги разкарат щото съдебната система е най-корумпираната и нереформирана от години-затова са и потоянните критики по всякакви европейски и бълг.доклади.- те това е истината!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
14 септември 2022 20:57
Гост

Утопия, пожелание, няма как да искаш такива високи цени, освен ако не си Лена Бориславова и не „гепнеш“ някоя банка или учреждение. Повечето дела дори не се плащат, караме на „черно“. Има прекалено много адвокати, като каквито и цени да се вдигат, клиентът ще избяга при друг. Не мога да им разбера усилията на ръководството – каквото и да правят – работим в пазарна среда – и 50 000 лева да станат хонорарите на дело – почти никой не плаща предварително. 100 лева за консултация – то – по-евтино на клиента ще бъде да завърши „Право“. Някой гледа Холивуд, там… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 20:50
Гост

А няма ли да е много по-лесно да има минимална часова ставка и минимално време за различните действия?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 19:14
Гост

Както написах под новината за новото преюдициално до СЕС, пак от някакъв районен съдия, всички тези увеличения може да са нахалост, ако питането мине без съпротива.
ВАдвС спешно да оргтанизира отпор чрез правосъдното министерство, защото онзи е минал всякакви граници.
Мръсната игра срещу адвокатурата не спира!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 19:06
Гост

Защо има минимални цени на тези услуги? Обяснили са защо ги повишават, не с обяснили най-важното…

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 19:03
Гост

Абе махнете я тая снимка бе, сложете някаква по-нормална. Тоя с неизрязаните нокти ме потриса просто

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 19:03
Гост

Екстра

Advokat
Advokat
14 септември 2022 18:23
Гост

Това възнаграждението да е под минимума при невъзможност клиента да плати, да се договаря и разсрочва си е направо гениално. Адвокатите ще могат да правят собствена преценка, няма да губят клиенти и да носят дисциплинарна отговорност. Ако се договорят на минимума или над и се установи особена сложност ще може съдът да присъди и повече. Браво!

4567
4567
14 септември 2022 18:03
Гост

Да не си страна по дело в днешно време. Май адвокатите работят за намаляване на натовареността на съдиите, щото с тия цени ще лишат хората от правото да се обърнат към съд.

криво седи, право съди
криво седи, право съди
14 септември 2022 20:39
Гост

Цените съвсем не са високи, а доходите на хората са ниски. В тази посока акцентирайте, вместо популистки писания.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2022 9:00
Гост

Това с „цените не са високи, а заплатите на хората са ниски“ е любимата опорна точка на IT-специалистите. Това е все едно приказката за чашата дали е наполовина пълна или празна. Обществото е съставено от членове, които са скачени съдове и големите разлики не могат да продължават до безкрай. Всяко изкуствено ограничаване на пазара води до негативни последици, парадоксално е „свободната“ адвокатска професия да е с нормативно регламентирани минимални ставки. Дет се вика, това да ни е единствения проблем в държавата.

един адвокат
един адвокат
14 септември 2022 18:03
Гост

Това е най-смисленото и най-разумно нещо, което този, а и предишният ВАдвС е правил! Гледам и процедурата ще се спази, а не като при последното увеличение скрито покрито да ни разнасят после по съдилищата. Поздравявам колегата Гигова, щом тя е извършила това дело.

1233
1233
14 септември 2022 18:02
Гост

Някои от ставките ми се струват много завишени. Направо кошмарни

браво!
браво!
14 септември 2022 17:56
Гост

Адвокатите бяхме превърнати в париите на правните професии. Може на някого да му се видят много, но колко дават за други услуги? Консултация 60 лв. четеш документи, нормативна уредба, практика и 60 лв. Ми да си ги чете някой друг…

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 17:59
Гост

Добре, 120 дори да бяха предложили, ама 200 наистина е прекалено, щото знаем, че тази консултация може да не струва и 60.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 18:01
Гост

Намирайте си по-читави адвокати…

123
123
14 септември 2022 17:55
Гост

Е, доста са прекалили. Макар че увеличение по принцип е обосновано, така се обръща излишно палачинката.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 17:57
Гост

На прима виста – да, но да ползваш адвокат навсякъде не е евтино, за който няма пари – има правна помощ.

промяната
промяната
14 септември 2022 18:00
Гост

Всъщност колеги, струва ми се, че този проект ще удари нелепите, макар че ги увеличиха, възнаграждения на НБПП! При положение, че имаш халал от висшия да падаш под минимума за затруднени материално клиенти и то по собствена преценка, това може да е много добро.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 18:04
Гост

Ама кой пък ще пада на собствено основание?