Висшият адвокатски съвет (ВАдС) поднови искането, което адвокатурата отправя от повече от две години – нормативно признатите разходи за професията да бъдат увеличени от 25% на 40% (пълния му текст виж тук).

То беше направено за първи път в началото на пандемията от COVID-19 до бившите управляващи, но те не го приеха. Освен това тогава Камарата на частните съдебни изпълнители изтъкнаха, че ако се променя процентът на признатите разходи, това трябва да стане и за ЧСИ, и за нотариусите, а не само за адвокатите (виж тук).

Както е известно, през февруари миналата година по предложение на ВАдС , беше дадена възможност на адвокатите да учредяват еднолични адвокатски дружества и така да не се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), а на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). При тази нова възможност всички реално извършени разходи за дейността на индивидуално практикуващия адвокат се приспадат от приходите без ограничението на процента за нормативно признати разходи (повече виж тук).

В огласеното днес предложение на ВАдС не се предоставя статистика за това колко адвокати са учредили еднолични дружества след миналогодишната промяна в закона. В него се посочва следното: „За тези адвокати, които не могат да се обединят в адвокатски дружества и сдружения, съществува забрана и за регистрацията им като търговци. Такава забрана не съществува за преобладаващата част от останалите свободни професии, които ползват същия режим на данъчно облагане и ползване на нормативно признати разходи в размер на 25 на сто от приходите им“. Но не се обяснява каква пречка има за създаване на еднолично адвокатско дружество след февруари 2021 г.

В предложението се напомня, че адвокатите са сериозен и редовен платец към хазната и плащат значителни данъци и осигуровки, възлизащи на общ приход към държавния бюджет в размер на милиони всяка година.

„Наред с това, напълно погрешно е схващането, че адвокатът е синоним на просперитет и икономическо благоденствие. През последните години, огромна част от адвокатската дейност се изземва от различни търговци, консултанти, счетоводители, лица, които поддържат онлайн платформи и др., като в България адвокатският труд е силно обезценен, а броят на юристите от глава на населението – внушителен. Пандемията COVID-19 блокира работата на съда, поради което за два месеца през пролетта спря напълно и почти изцяло работата на адвокатите, а те и техните семейства бяха почти напълно лишени от доход“, пише ВАдС.

Той изтъква, че с увеличаването на болните и заразените, отново се налага отлагане на дела, но с това разходите на адвокатите не намаляват – те продължават да плащат разходите за офиси, заплати за деловодители, секретари, адвокатски сътрудници и друг персонал, включително и собствените си осигуровки.

В предложението се посочва, че нито една от помощите за бизнеса в пандемията не е била достъпна за адвокатите, а те имаха възможност само да получат безлихвен заем от Българската банка за развитие и изключително малко от тях са се възползвали от нея.

„В повечето страни от Европа държавата помисли за свободните професии, в това число и за адвокатите. Например, в Италия всеки адвокат с деклариран доход до 35 000 евро за 2018 г., при направено искане за компенсация, получава за периода на кризата по 600 евро месечно. Във Франция адвокатите дори не беше необходимо да правят искане – получиха компенсациите пряко. В Германия, на федерално ниво, адвокатските кантори с до 5 служители имат право на безвъзмездна помощ от 9000 евро месечно за срок от 3 месеца, а ако служителите са от 5 до 10 на брой, помощта е 15 000 евро за срок от три месеца, като отделно се получават и помощи от самата провинция“, пише ВАдС.

И заявява, че липсата на подкрепа и отношение от страна на държавата към адвокатската професия в такъв труден момент е показателен за общото отношение към адвокатурата.

ВАдС обяснява, че останалите свободни професии, на които се признават 25% разходи, работят без нает персонал, без изискване за поддържане на документация, офис пространство и т.н., тоест при напълно свободен режим. „От своя страна, адвокатите имат задължение за покриване на редица стандарти, определени от естеството на своята дейност и пряката им връзка с функции, свързани с функционирането на самата държава и икономиката в условията на върховенство на правото, като задълженията на адвокатурата са й пряко вменени от Конституцията“, напомня съветът.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:54
Гост

­Г­о­­­р­е­­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­т­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­а­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?68428

Бийтълс са плащали 90 процента данък!
Бийтълс са плащали 90 процента данък!
01 февруари 2022 7:19
Гост

Другарки и другари, знаете ли,че Бийтълс са плащали 90 процента данък? Те изразяват недоволството си песента Mr Taxman*, и причината е точно 90 процентния данък, а вие се оплаквате от 7,5 процента данък. *Ако не знаете-тази песен е забранена в западна европа и САЩ(проверете), дори песента в момента е в remasterеd версия, оригиналът е трудно намираем- Гьобелсовите похвати на цензура са добре прилагани, и в Ангия, и в САЩ по времето на песента! Демокрация-най-демократично е забранено творчеството на Бийтълс, когато е политнекоректно. И офтопик-Mr Taxman не е единствената забранена песен на Бийтълс(друга забранена е back to the USSR , песен… Покажи целия коментар »

В Швеция-данъкът може да е повече от доходът!
В Швеция-данъкът може да е повече от доходът!
01 февруари 2022 6:21
Гост

В западна европа масово данъкът е 20-30 прозента. В скнадинавските държави данъкът , при определени условия може да е 102 процента-тоест да дължиш повече данък от доходите си. Например Астрид линдрен, известната писателка недоволстваше,че плаща данък, по-висок от дохода й. Нейни са думите-че 90 процента данък е добре, но 102 процента данък е прекалено. В България свободна професия плаща мижав данък -не е 10 процента, защото с НПР става 7,5 процента, не е и толкова, ащото данъкчната основа в добавка се намалява и с осигуровките(тази редукция е допълнителна към въпросинте 7,5 процента НПР). Има и намаляване с 9000 лв на… Покажи целия коментар »

тр3
тр3
31 януари 2022 23:03
Гост

2007 г. завсички свободни професии бяха 35% но кой ли ги намали?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 6:26
Гост

Елементарно Уотсън. До 2007 имаше прогресивна данъчна скала, и данъкът можеше да достигне до 27 процента. От 2008г е въведен данък 10 процента. При толкова нисък данък иобщо не трябва да има НПР. НПР-може, ама ако данъкът е 27 процента(с лелеяните 35 процента-става около 17 процента чист данък).

Къде в западна европа има 7,5 процента данък? На запад данъкът е средно около 30 процента. в Скандинавските държави-данъкът може да е и повече от дохода, при определени случаи.

Бъки
Бъки
31 януари 2022 21:47
Гост

Много умно, навременно и … ненужно.

Един свидетел, ташак работа.
Един свидетел, ташак работа.
31 януари 2022 19:40
Гост

Въпрос: защо като е толкова зле положението, САС въведоха такса от 150 лв. за регистрация на ЕАдвД?

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 15:28
Гост

Който не може да оцелее финансово, да напуска адвокатурата и да работи нещо друго. Това е свободна професия и щом не можете да се справяте с паричните потоци, значи НЕ СТАВАТЕ за тази професия. Стига с тези претенции към държавата, който не му изнася – да напуска.
За допълнително инфо – има много сайтове, предлагащи свободни работни места. Срамна работа няма

Re:
Re:
31 януари 2022 21:51
Гост

Добре другарю търговец. Венециански.

И никакви помощи за заведения, пенсионери, дегенерати. Който оцелее, оцелее. Пазарна икономика братче. За никого изключения и без грантови и юдаизъм!

Да се позволи правна помощ и от неюрист
Да се позволи правна помощ и от неюрист
31 януари 2022 14:41
Гост

В Англия правна помощ може да оказва и неюрист, изяснено с прецедента mckenzie friend. Личен изобр и отговорност е към кого ще се обърнеш за съдействие, а не някой да решава вместо теб. Дела в Англия ,водени чрез mckenzie friend имат същата успеваемост и неуспеваемост, като дела водени чрез адвокат.

адвокат от САК
адвокат от САК
31 януари 2022 18:30
Гост

Който е завършил за параюрист в ю.к. или в сащ, да си остане да практикува тази професия там. Време е да се спре с претенциите на тези лица към българската правна система, която е основана на континенталното право, а не на комън лоу.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 21:48
Гост

McKenzie friend може да е кварталния месар, например. Единственото изискване е ясно да обяви, че е неюрист. Няма пречка и юрист да не се вписва като адвокат, а да действа като McKenzie friend. Отговорност и избор на клиента е дали ще наеме адвокат или mckenzie friend.

Един свидетел, ташак работа.
Един свидетел, ташак работа.
31 януари 2022 19:51
Гост

Затова конкретния приятел по делото в момента е регистриран правоспособен, и по царичините закони, адвокатин с копринена тога.

Пък ти пробвай да представляваш клиенти без правоспособност в съда, да видим как ще ти се получи.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
31 януари 2022 21:55
Гост

Направо троловете да адвокатстват.

Добре др. Ленин. Правото е буржоазна отживелица. Адвокатите също. Държавата изчезва, остават джендърите като теб. Щом в Англия е така, така да бъде! И в Папуа Нова Гвинея е така, а има и екстри. После деловодителите ги ядат. Вкусни са.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 10:11
Гост

То и у нас може да представлява с пълномощно жената, майката, бащата, детето/ и по граждански, и по наказателни дела, изкл.хипотезите на задълж.защита по наказателни дела/.С пълни проц.права.А в Англия освен че системата е меко казано по—друга,този вид да ги наречем условно „застъпници”,което не е точно, не се явяват в съда, не се изслушват, в общия случай, има изключения.Има и професионални такива, имат и гилдийни правила, някои и застраховка.Може да е платена дейност.Понеже у нас няма дефицит само на „носителите на експертиза”:)/не че в адвокатурата няма проф.трески за дялане/, ако се допусне такъв параправен съпорт, еле срещу пари, предвиждам такъв… Покажи целия коментар »

Eliza
Eliza
02 февруари 2022 13:40
Гост

Да, може майка, баща, син, съпруг и т. н. да бъдат конституирани като защитници, но това е доста ограничаващо заради изискванията за родство. Още повече, че масово хората в днешно време живеят без брак, а тези закони не са пипани от десетилетия.
Що се отнася до Mckenzie friend, той няма пълните права на защитник, той е само помощник с ограничени правомощия.

редно е изобщо да няма НПР
редно е изобщо да няма НПР
31 януари 2022 14:38
Гост

Изобщо не трябва да има нормативно признати разходи. данъкът е 10 процента, а с тези разходи е 7,5 процента, което е уникално нисък процент. Това е привилегия, по отношение на работещите по трудово правоотношение-те плащат изцяло 10 процентния данък, без да им се признават разходи. А работещ по тр удово правоотношение има разходи-например за поддържащо обучение за поддържане на квалификацията си, за облекло, за транспорт. И ако тези разходи работещия си ги плаща сам-никой не му признава разходите. Като се има предвид ,че има незаконно задължително участие на адвокат, с въведеното задължително приподписване пред върховните съдилища може да се помисли… Покажи целия коментар »

Един свидетел, ташак работа.
Един свидетел, ташак работа.
31 януари 2022 19:37
Гост

Кой от работещите на трудово правоотношение осъществява тая си дейност за собствен риск?
Това за облеклото няма да го коментирам даже – има си текст в КТ и цяла наредба по тия въпрос.
Удобно се пропуска и моментът с осигуровките.
Въобще – я не се месете в теми, които не са ви в категорията…

И днес данъкът може да е 2 процента законно!
И днес данъкът може да е 2 процента законно!
01 февруари 2022 6:13
Гост

Момко, демонстирарш функционална неграмотност. Ясно е написано,че не във всички случаи работодателя плаща тези разходи. Юрисконсулт на частна фирма, въпреки нап исаното в КТ в 99 процента от случаите сам си купува костюми, обувки, представително облекло за явяване пред институциите. И си плаща и лична осигурителна вноска. И влага свои средства за обучение, квалификация. Но няма право да си намали данъкът. Що се отнася до адвокат, той доброволно е избрал свободната професия. И не следва да бъде награждаван с данък в размер на 7,5 процента,, а следва данъкът да е като на другите-10 процента. А да-и адвокат има право да… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
31 януари 2022 14:06
Гост

В повечето страни от Европа било еди си как! А те сега ли разбраха, че сме много далеч от всякакви европейски стандарти.

Михаил
Михаил
31 януари 2022 14:04
Гост

Не спряха да реват. Само те ли имат разходи? На много хора бизнесът замря, но на кого му пука за тях?

Рики
Рики
31 януари 2022 14:05
Гост

Само зная, че всичко поскъпва, обаче заплатите си сроят така замразени от години.

Младия адвокат
Младия адвокат
01 февруари 2022 12:12
Гост

Не виждам нищо лошо или необосновано в исканията на адвокатурата. В общественото пространство се шири илюзията, че всички адвокати са мастити богаташи, които живят в палати и закусват с черен хайвер. Реалността обаче е доста различна. Познавам адвокати в провинцията, на които често им се налага да си взимат възнаграждението в натура. Говоря за яйца, месо и пр. продукти от местни прозводители, които просто няма как да си платят хонарара. А и страничния наблюдател не може да осмисли колко разходи има адвоката – наем и сметки на кантората, заплата на сътрудника, консумативи и т.н. Да не говорим за цените на… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
31 януари 2022 14:01
Гост

Напълно нормално е да искат увеличение на нормативно признатите разходи.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 13:46
Гост

Пълни глупости.
Нормативно признатите разходи на адвокатите следва да се увеличат не на 40%, а на 95 %, а едновременно с това да се регламентира, че държавата плаща на всеки адвокат в страната месечна добавка от 500 лв. като уважение и почит, че упражняват тази благородна професия.

адвокат от САК
адвокат от САК
31 януари 2022 13:50
Гост

Сарказмът тук е неуместен. Фактите са си факти- адвокатите, а не партийните тролове, пълним държавната хазна, дори заради факта, че си плащаме сами 100 процента от стойността на дължимите осигурителни вноски, които отиват за пенсии и социални плащания, както и за социални помощи на онези тролове, които умишлено не декларират в НАП приходите си от тролската си дейност, а пред държавата са в графата “социално слаби граждани“ и получават държавна социална помощ.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 15:25
Гост

Абе льольо, ти ще пълниш хазната, само ако ти дават по пет стинки на коментар, щото не спря да спамиш във форума всеки ден и под всяка статия. Което автоматично означава, че не можеш да изкараш и 1000 лева като адвокат, ако изобщо си такъв. По-добре смени занаята с друг – в момента се търсят много работници в строителството…

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 14:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Dandarev
Dandarev
31 януари 2022 14:01
Гост

Напълно подкрепям.

анонимен
анонимен
31 януари 2022 13:35
Гост

Освен по изложените мотиви, така ще се компенсира частично увеличението на МОД. В хонорарите индексация няма, нито някой ще покрие увеличението на осигуровките, следващо се от МОД. Отделно, консумативите поскъпнаха. Искането е напълно резонно.

Маври
Маври
31 януари 2022 14:01
Гост

Успех!

адвокат от САК
адвокат от САК
31 януари 2022 13:33
Гост

Подкрепям искането на ВАдвС. В крайна сметка, щомпринципът за работата на един адвокат по процесуална защита е “ искай всичко, а каквото съдът ти даде/ допусне“, защо не. Никога не съм разчитала на минимална помощ от държавата. Адвокатската професия е газене в дълбокото и е на принципа на естествения подбор. До сега държавата никога не се е грижила за нас по какъвто и да е начин или повод. Имахме само задължения към нея и почти никакви права…А, всъщност не- имаме правото да си плащаме сами 100 процента от осигурителните вноски всеки месец, и задължението да го правим- това са ни… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
31 януари 2022 13:26
Гост

“…През последните години, огромна част от адвокатската дейност се изземва от различни търговци, консултанти, счетоводители, лица, които поддържат онлайн платформи и др., като в България адвокатският труд е силно обезценен..“ Aбсолютно вярно. Време е нещата да се променят и всеки да се занимава само с това, което е учил, знае и може. Смешно е счети да учи един юрист на договорно право и да дава правни консултации в сферата на трудовото право.

хахаха
хахаха
31 януари 2022 13:25
Гост

Предлагам изрично да се посочи, че на председателя на ВАдС помощ не се отпуска. Ако иска, да си продаде самолета

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 14:01
Гост

Хахаха да!

123
123
31 януари 2022 13:22
Гост

Сега е модерно да се иска, щото се и дава.

Rap4ev
Rap4ev
31 януари 2022 14:02
Гост

Добра работа.

Гери
Гери
31 януари 2022 14:02
Гост

Зависи. Не винаги е така.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 13:22
Гост

Съдът прекъсна работа за кратък период от време през пролетта на 2020 г. От тогава работи, най-много да има отлагане на дела за две седмици, ама еднократно. Така че да не ми се оправдават със съда.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 13:21
Гост

Малко прекаляват адвокатите. Да бяха казали поне колко са учредените дружества след законовите промени, та да е ясно за какво става дума.

Любител
Любител
31 януари 2022 13:06
Гост

При нас , адвокатите , има голямо неравенство. На тия от нас, дето сме регистрирани по ЗДДС, и тия 25 % нормативно признати разходи са напълно достатъчни. За други са предостатъчни, за трети – недостатъчни. За тая трета категория е подходяща регистрацията на еднолично адвокатско дружество. А общо за адвокатите , както и за останалите е добре да се вдигне значително прага за регистрация по ЗДДС. Това ще позволи на повечето сега регистрирани адвокати да не им се налага да увеличават цените си в сравнение с нерегистрираните.Пък и ще доведе до икономии от счетоводни услуги. А тия 40 % няма… Покажи целия коментар »