На частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и на нотариусите, а не само на адвокатите, да се даде право на избор по отношение на данъчния режим. За това настояват в становище по Закона за адвокатурата (ЗА) от Камарата на ЧСИ (пълния му текст виж тук).

Именно с тези изменения в ЗА на адвокатите се дава право да учредяват еднолични адвокатски дружества, за имат право на избор дали облагат дейността си по Закона за доходите на физическите лица (с 25% нормативно признати разходи) или по Закона за корпоративното подоходно облагане (без ограничение на признатите разходи).

От КЧСИ припомнят, че преди време трите правни професии настояха за увеличаване на процента им нормативно признати разходи от 25 на 40, но това така и не се случи. Те подкрепят промяната за адвокатите, но посочват, че е „коректно и справедливо“ право на избор на данъчния си режим да получат и ЧСИ, и нотариусите.

В становището се припомня, че ЧСИ и нотариусите са длъжни да покриват високи стандарти – да поддържат кантори с минимум две помещения, да имат застраховка „Професионална отговорност“ с минимално покритие от 1.2 млн. лв., да съхраняват по специален ред делата си и тн. Освен това наемат квалифициран персонал, чиито заплати и осигуровки също са голям разход. „На адвокатите, ЧСИ и нотариусите им е забранена каквато и да била друга дейност, извън посочената в устройствените закони, за разлика от другите свободни професии, които могат когато пожелаят да се регистрират като търговци по ТЗ, съответно да се облагат по реда на ЗКПО. Всички специални нормативни изисквания и самото естество на дейността на тези специфични категории лица – адвокати, ЧСИ и нотариуси, неминуемо повишават разходите за дейността много над нормативно предвидените 25 %. Тъй като реалните разходи на голяма част от адвокатите, ЧСИ и нотариусите надхвърлят значително нормативно признатите 25 %, се получава неправилно и несправедливо данъчно облагане с оглед на принципа, установен в чл. 60 от Конституцията на РБ за заплащане на данъци от гражданите съобразно техните доходи“, заявяват ЧСИ.

Затова първото, за което настояват, е да се повиши на 40 процентът на нормативно признатите разходи. А освен това и да им се даде право на избор.

„Доколкото адвокатите ще могат да се регистрират като еднолични адвокатски дружества, то справедливо би било на ЧСИ и нотариусите да им бъде предоставено правото на избор за данъчно облагане по реда на ЗДДФЛ по подобие на режима за земеделските производители“, пишат от камарата.

И предлагат на ЧСИ и нотариусите да се предостави право на избор по кой ред да се облагат – по реда на чл.29 от ЗДДФЛ с определени в закона по-високи нормативно признати разходи от 40% или да формират годишна данъчна основа по реда на чл. 28 със запазване на 10 % данъчна ставка, т.е. като едноличните търговци.

В становището се обяснява, че ситуацията в съдебното изпълнение още преди появата на COVID-19 е била много тежка. „Действащи ЧСИ ни информираха за желанието си да преустановят дейността си поради невъзможност да издържат канторите си и да плащат заплати на служителите. След възникването на пандемията ситуацията придоби катастрофален характер, тъй като със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ЧСИ бяха принудени едновременно да работят, тоест да извършват всички разходи по канторите, но и да ограничат дейността си с 90%, съответно приходите, и то не за два, а за четири месеца – чак до 13 юли 2020 г. Всичко това доведе до масово съкращаване на служители и реалната угроза от окончателно затваряне на кантори дори и след като дейността беше възстановена през юли“, пишат частните съдебни изпълнители.

Адвокатите да не са длъжни да се явява с тога в съда

Тогите да не са задължителни за адвокатите при явяването им в съда, а те сами да решават дали да ги носят, пък предлага депутатът от „Воля“ Симеон Найденов (пълния текст на предложението му виж тук).

Промяната е в чл. 40, ал. 7 от Закона за адвокатурата, който според Найденов трябва да гласи: „Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да влиза в съдебното заседание облечен с тога, изискванията за която се определят с решение на Висшия адвокатски съвет“.

Предложението му е внесено между първото и второто четене на промените в Закона за адвокатурата.

Както „Лекс“ писа, промените в ЗА вървят по бързата писта в парламента и може да бъдат приети окончателно още тази седмица. При приемането им на първо четене в правната комисия беше отправен призив депутатите да не правят предложения, които нямат връзка с предмета им (можете да си припомните тук). Те бяха изготвени и предложени на парламента от Висшия адвокатски съвет (повече виж тук).

Сега Найденов предлага отпадането на задължението за носене на тоги в съда, като подчертава, че не се забранява на тези адвокати, които искат да се явяват с тях, да го направят.

„При досега действащия закон въпреки задължението за влизане с тоги в съдебно заседание, на практика това почти не се спазва. Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги. Причините за неспазване на закона са много. На първо място не са обособени помещения, които адвокатите да ползват като съблекалня или гардеробна за съхранение на тогите или дрехите си. В повечето областни градове, включително в София, сградите на различните съдилища се намират в различни райони на града – Окръжен съд, Районен съд, Градски съд, Апелативен съд, Административен съд, Специализиран съд. Понякога на адвокатите се налага в един и същи ден да присъстват в съдебни заседания в различни съдилища, което затруднява пренасянето и преобличането в тоги“, мотивира се депутатът от „Воля“.

И посочва, че и Висшият съдебен съвет е заявявал, че явяването на адвокатите в съдебно заседание без тога е уместно, „като взема решение, с което се препоръчва на председателите на съдилищата в страната да осигурят подходящи помещения в сградата на съдилищата, в което адвокатите да обличат готите си, но тази препоръка не е изпълнена в по-голяма част от съдилищата и на практика изискването не може да бъде изпълнявано“.

Това е втори опит на депутата от „Воля“ да премахне от закона задължението на адвокатите да се явяват с тога в съда. Първият беше през 2019 г., но така и не беше разгледан от правната комисия (повече виж тук).

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наглост
наглост
16 февруари 2021 6:20
Гост

Не данъчни отстъпки за ЧСИ и нотариуси, а въвеждане на процентни отчисления-70 процента от таксите е необходимо спешно.
каква е тази наглост отстъпнки да искат, като дори не плащат отчисления към бюджета!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 11:30
Гост

Глупости не плащат на бюджета ! Това ДДС от таксите на ЧСИ къде отива ?

о, свещена простота!
о, свещена простота!
16 февруари 2021 16:18
Гост

Образовай се! ДДС-то не го плащат ЧСИ-тата, а ДДС-то е за сметка на гражданите, натоварени с такси. Таксите са оскъпени с 20 процента ДДС, и това е за сметка на длъжниците, а понякога-и взискателите.
ЧСИ-тата само внасят в бюджета ДДС-то, което е събрано от гражданите.

Очевидно не познаваш същността на този косвен данък. Който се плаща от гражданите, а ЧСИ-то само „технически“ превежда сумите към бюджета.

Алооооо,пийте си хапчетата
Алооооо,пийте си хапчетата
15 февруари 2021 20:31
Гост

ЧСИ-тата видяха едно око у слепия и него бързат да извадят.Алооо,беден ЧСИ няма.също и беден нотариус.Имайте срам от бога !!!

Ми..
Ми..
15 февруари 2021 13:01
Гост

Правилно.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:26
Гост

Е, депутатите от „Воля“ няма да се спрат да лобират.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:24
Гост

Много добро предложение. Тогите са отживелица.

Кики
Кики
15 февруари 2021 12:24
Гост

Да не ги бъркаш с перуките? 🙂

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:13
Гост

Е, не! Все пак трябва да се спазва някакъв етикет.

незапознат
незапознат
15 февруари 2021 11:27
Гост

Абе под тогата носите ли нещо, или тогата се облича на голо?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 февруари 2021 18:17
Гост

бръкни ми под тогата и ще разбереш 🙂

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
15 февруари 2021 11:19
Гост

Що – какво пречат тогите, а – д а си с костюм е почти дразнещо, аз живея почти на съдебната палата и не ми пречи преобличането, ходя само по заседания с тога и не е зле.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 11:29
Гост

Предложението е да носиш тогата по желание. Кой те спира с тога да ходиш и до магазина?

Ало ало
Ало ало
15 февруари 2021 13:03
Гост

Ти живееш в Централния и ако обичаш престани да тролиш!

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
15 февруари 2021 14:04
Гост

Беше ми смешно и на мен, но сега – примерно – идвам си от вилата, не е нужно да съм с дънки и маратонки – което е в момента модата, щрак – съдията понякога харесва и това, казва се реторика изкуството да внушиш някаква теза и т.н.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 февруари 2021 18:26
Гост

сигурно под тогата си само по жартиери 🙂

адвокат
адвокат
15 февруари 2021 10:25
Гост

Имам тога, но никога не съм я употребявала. Беше обаче задължително да ги закупим срещу 160 лв. Произведени са от „Жени стил“., което обяснява задължителното им използване, независимо, че няма условия за това.

Георги
Георги
15 февруари 2021 10:25
Гост

Юридическите професии са в криза, юридическото образование е пародия, тия, които завършат не знаят имената на декана и ректора, а в парламента се занимават с некви тоги. Тъжно.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 10:21
Гост

Добре. Да се надяваме, че ще могат да се справят без тоги.

Фики
Фики
15 февруари 2021 12:14
Гост

За мен тя не е от съществено значение за професионализма им.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 10:20
Гост

Добро предложение. Воля са солидна партия с шанс да влезе в парламента!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 10:22
Гост

Хаха, голяма смешка. Въпреки женитбата с Валерката, пак няма да влязат

Димитриев
Димитриев
15 февруари 2021 10:20
Гост

Това предлага депутатът от „Воля“ Симеон Найденов

Какво повече да кажем? Рапон!

Ники
Ники
15 февруари 2021 12:15
Гост

Да, но в случая е прав.

Димитриев
Димитриев
15 февруари 2021 10:19
Гост

Принципно може и без тога, но това освен депутат да го предложи, няма кой.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 10:19
Гост

Еми има логика.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 10:19
Гост

Що, спъваш ли се ?

Дани
Дани
15 февруари 2021 10:18
Гост

Да бе то и без адвокати може, ама разчитаме на тях за някакви глупости..

Равиоленска
Равиоленска
15 февруари 2021 10:18
Гост

Успех. По-глупаво нещо можаха ли да измислят

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 10:18
Гост

О Боже….

12345
12345
15 февруари 2021 10:18
Гост

От години тече спор за тия адвокатски тоги. Много от адвокатите до ден днешен не носят такива в съдебните зали. Така че или съдът трябва да ги глобява и да изисква от адвокатите да са с тоги, или тогите да останат като възможност. Защото сегашното положение е повече от абсурдно.