Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу члена на съвета Боян Новански заради „демонстрация на незачитане на гражданското общество“.

В писмо до ВСС от организацията посочват, че причината за това искане са две изказвания на Новански, направени в процедурата по предложенията на двама министри на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Както е известно, на 7 юли ВСС отхвърли исканията на проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за освобождаването на Гешев. Йорданова беше посочила девет основания, едно от които беше, че главният прокурор не проявява уважение към неправителствените организации и специално беше акцентира върху отношението му към БХК (виж повече тук).

В тази връзка при дебата миналия четвъртък, Боян Новански заяви: „Колкото в България има оригинален Галъп Интернешънъл, толкова в България има истински Хелзинкски комитет. Последният има толкова общо с Хелзинки, колкото е и моето участие в раздаването на златните паспорти. Толкова, между другото, и си купих бар от съдия-изпълнител. Спокойно можеха да се нарекат и Горнобански комитет. За пръв път чух, че решенията и становищата на неправителствени организации имат укорим и морален характер, защото задължителен нямат, за Висшия съдебен съвет, за Министъра на правосъдието или за главния прокурор. За адвокатите е известно, че при и по повод на изпълнение на професионалната им работа им се дължи уважение, като на съдия. Но за неправителствени организации няма такова нещо. По света има секти, които са изградили основите на своята религия на твърдението, че Земята е плоска. Нали разбирате колко е смешно да кажа, че ги уважавам и обичам и в същото време да обяснявам, че са пълни идиоти. Или е едното, или другото“.

От БХК припомнят и друго изказване на Новански – от 4 април 2022 г., когато ВСС отново се занима с искането за освобождаване на Гешев. Тогава членът на ВСС, който е адвокат, заяви следното: „По отношение на Българския хелзинкски комитет… само ще кажа, че този комитет е толкова Хелзинкски, колкото може да се нарече и Горнобански и за първи път чувам, между другото, че се дължи уважение и каквото и да е друго освен институционалност, така да се каже, в рамките на НПО-тата на самите неправителствени организации“.

От БХК казват, че наблюдават различни официални и неофициални изявления на мнозина в настоящия състав на ВСС, които могат да се определят единствено като груби и дори унижаващи лични нападки към други членове на съвета, към представители на изпълнителната власт, към партии и отделни политици, ангажирани с публичния дебат за независимостта и реформирането на съдебната власт, към медии и отделни журналисти и към организации на гражданското общество.

И добавят, че това поведение на не един член на съвета е ескалирало през последната година и е достигнало своеобразна кулминация на заседанието на ВСС на 7 юли, когато се обсъждаше отстраняването на Гешев. От БХК обръщат специално внимание на изказванията на Новански като припомнят, че той е избран за член на съвета по предложение на „Обединени патриоти“.

От организацията казват още, че думите на Новански не са просто демонстрация на неразбиране за това, че приличието не се непременно кодифицира в правни норми, предписващи уважение, а са сами по себе си демонстрация на незачитане на гражданското общество. „Наред с това искаме да напомним на г-н Новански, че всички хора са равни по достойнство и права, а уважението в междучовешкото общуване би било гарант за високите нравствени качества, които той като член на ВСС следва да притежава“, казва БХК.

Според организацията такова поведение е недопустимо, а на фона на делегитимацията на съвета е и нетърпимо. Подобни груби и унизяващи нападки към тяхната организация 0 най-голямата и най-старата гражданска организация за защита на правата на човека в България, единствено позорят ВСС и му придават пред обществото облик на лишен от порядъчност, посочват още от БХК и допълват, че по този начин настоящият съвет вече не чертае публичния си образ само с вредите от бездействието си, когато се изнасят съмнения за корупция и търговия с влияние в съдебната власт, а и с действията на членовете си.

И именно поради последното, както и в интерес на престижа на съдебната власт, се обръщаме към Вас, членовете на ВСС. Не смятаме, че подобно поведение има място във висшия кадрови орган на съдебната власт, който я представлява. Ето защо призоваваме да упражните правомощията си по чл. 312, ал. 2 от Закона за съдебната власт и да предложите Боян Новански за налагане на дисциплинарно наказание.

А ако г-н Новански намира за порядъчно да подаде оставка, нека стори това“, заключават от БХК.

Според ЗСВ петима членове на Пленума на ВСС или трима от съответната колегия могат да внасят предложения за образуване на дисциплинарно производство срещу свой колега. Предвидените наказания за кадровици са „забележка“ и освобождаване от длъжност, което се налага в две хипотези – системно неизпълнение или тежко нарушение на служебните задължения, или за накърняване на престижа на съдебната власт.

 

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
12 юли 2022 18:14
Гост

Тоз ни е юрист, ни адвокат, ни нищо, а долнопробно менте, случайно попаднало в тези среди, поради фактът, че е удобен и „полезен идиот“ … в гилдията си го знаем като слугинското момченце 🙂

Долу БХК
Долу БХК
12 юли 2022 10:53
Гост

comment image

Новански всички го знаем,но тези от сайта на БХК ?
Новански всички го знаем,но тези от сайта на БХК ?
12 юли 2022 20:18
Гост

Органи на управление на БХК са общото събрание и избран от него управителен съвет. Общото събрание взема решения по всички въпроси, свързани с дейността на комитета. То се състои от всички членове на БХК. Членовете на Общото събрание на БХК са: Антоанета Ненкова, Васил Чапразов, Виктор Лилов, Вълко Станев, Георги Банков, Десислава Симеонова, Димитрина Петрова, Донка Панайотова, Илиана Савова, Калина Бозева, Кирил Иванов, Красимир Кънев, Рамадан Кехайов, Росица Атанасова, Стана Илиев, Яна Бюрер Тавание. Управителният съвет на организацията се избира от общото събрание измежду членовете му за срок от две години. Той ръководи работата по цялостната дейност на БХК. Членовете… Покажи целия коментар »

Промяната трябва да продължи
Промяната трябва да продължи
12 юли 2022 10:50
Гост

Всички прости тикви, каскети, калинки, симонки и тролове, които се възхищават на подобно просташко поведение на висш представител на съдебната власт трябва да бъдат изметени. За да бъде най-накрая България една нормална европейска държава, където културата е на по-голяма почит от байганьовщината.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2022 10:24
Гост

Само не разбрах защо трябва да ни занимавате с тази тема, след като всеки нормален човек мисли като Новански. И тук не става въпрос за него, а за тъова, че е казал истината. БХК и други подобни организацийки са помии, меко казано.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2022 10:55
Гост

Кажи им баце, че с гол гъз таралежи са тръгнали да мачкат тея тъпанари! Всички нормални хора от Мутроландия са на това мнение!

Икономически оперативен
Икономически оперативен
12 юли 2022 9:30
Гост

Псевдолиберланият вой е винаги музика за консервативното ухо

Officiel
Officiel
12 юли 2022 2:04
Гост

Здравейте госпожице сър
Ние предоставяме нашата финансова помощ на всички хора, които имат нужда от кредит от 5 000 лв. до 3 000 000 лв., но честно и сериозно.
За повече информация се свържете с нас на имейл: financeofficiel116@gmail.com

Lisette
Lisette
12 юли 2022 1:54
Гост

Здравейте
казвам се Лизет Декларк Аз съм банков администратор в сътрудничество със Световната банка, Международния валутен фонд, Европейския съюз, с няколко френски банки и финансови институции с цел подобряване на условията на живот, улесняване на достъпа до кредити за бедни хора и компании които нямат достатъчно гаранции, за да отидат и да направят заеми в конвенционалните банки, свържете се с мен за всички ваши нужди от заеми без гаранции, бързо и добре обезпечено с много нисък процент на погасяване. Свържете се с нас за повече информация. lisetedeclarck@gmail.com

Бай Ганьо
Бай Ганьо
12 юли 2022 1:09
Гост

Боян Профански

Насрания Прокофиеф
Насрания Прокофиеф
11 юли 2022 19:51
Гост

БХК се састои от наркомани, проститутки и педераси. бахмааму

Анонимен
Анонимен
12 юли 2022 10:57
Гост

И цялата зала начело с ГЕРБ-лели и ГЕРБ-батки е на крака и бурно ръкопляска!!!

ЮЛНЦ
ЮЛНЦ
11 юли 2022 19:39
Гост

Като чуя за БХК и винаги се сещам за думите на Пейо Яворов: „Има хора, на които да не се харесаш е просто дълг“

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 18:24
Гост

Прав е човека, БХК е пълен с девиации на ДНК.

Бяла държава или мутроландия???
Бяла държава или мутроландия???
11 юли 2022 17:47
Гост

Пълни шменти капели са тея НПО-та! И тръгнали с гол гъз таралежи да мачкат! Къде е сега банкянския мъдрец Тиквуций да изпраска някакво подобно изказване и всички неграмотни калинки, лично назначени от него, да изпаднат в екстаз, а платените му клакьори и тролове бурно да му ръкопляскат за искреността.

Симо
Симо
11 юли 2022 17:34
Гост

Поздравления за искреността му!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 юли 2022 17:32
Гост

„….дисциплинарно производство срещу члена на съвета Боян Новански заради „демонстрация на незачитане на гражданското общество“.“

Абе, откога и защо БХК си позволява да си присвоява правото да говори от името на цялото гражданско общество? Тя ли е единствената организация у нас, която може да се идентифицира като гражданска? Моля, моля, знам, че каквито кажат от БХК е „манна небесна“, щото пият от извора на демокрацията, ама сега малко наглеят.

Психея
Психея
11 юли 2022 17:30
Гост

И кое е унизително в изказването му? Истината боли, вярно е, но не разбирам как една НПО, която в устава си и поначало твърди, че се бори срещу ограниченията в свободата на словото и прочие, държи да бъде наложена цензура и да се санкционира член на съвета заради критично отношение и изразено лично мнение. Разбирам, че Тезисите на 22 конгрес на КПСС не позволяват и дамгосват всеки, който не се възторгва пред всички Киряк Стефчовци в страната, които са на изхранване от чужди правителства, но трябва все пак някакво благоприличие дори в нахалството.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 16:58
Гост

Бхк са боклуци. Поздрави на боян.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 17:12
Гост

Поздравите от каскета или от тиквата или от двамата?

Кемъни
Кемъни
11 юли 2022 18:46
Гост

Pi Ar Sevi Boyko, ти ли си?

Кой не харесва Горна баня
Кой не харесва Горна баня
11 юли 2022 16:51
Гост

По темата. Новански коментира искането на министъра Гешев да бъде отстранен, тъй като се отнесъл с ирония и неуважение към БХК.
Въпросът е ако се майтапиш с БХК следва ли да ти наложат дисциплинарно наказание и да ти прекратят мандата. Според БХК и министъра е направо задължително.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 17:14
Гост

Въпросът е, че подобно поведение и изказ не са характерни за развита държава, където правото е кауза и изкуство, а по-скоро за държава от третия свят, където раята се почита повече бащицата, отколкото закона

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
11 юли 2022 18:31
Гост

драги Анонимен, уточнете, моля БХК бащицата ли е, или законът? щото ни на едното ми мяза, ни на другото. мязат ми на едни правно неграмотни хрантутници, които дори и като юристи считам за много слаби. при това мога да го докажа със съдебни актове и с дела, в които „юристи“ от БХК са участвали.

Шарлатанин
Шарлатанин
11 юли 2022 21:18
Гост

Красимир Кънев не е юрист !!!!!

Харвард= БКП
Харвард= БКП
11 юли 2022 21:17
Гост

Що ми се върти в главата израза – Бай х@й с автор юриста Радан Кънев ???? Или пък “да го ду@т. бедните” с автор Асен Василев ????
Къде беше БХК тогава и защо толерира този изказ и дискриминация на бедните ???? Ехххх, че сте лицемери , отблъсквате всичко нормално и ви гледаме с погнуса и наистина в Уикипедия пише , че свдалитето ви е в Виена /Асвстрия / , а не в Хелзинки / Финландия / та това е истина къде е обидата тогава ????

Кемъни
Кемъни
11 юли 2022 18:45
Гост

Къде видяхте БХК да иска прекратяване на мандат заради майтап с тях? Май си измисляте лекинко.

Пенчо бре чети , Пенчо не чете …
Пенчо бре чети , Пенчо не чете …
11 юли 2022 21:20
Гост

Ми чети бре , чети !!! Искат мандата на Гешев и на самия Новански ??? Като какви те станаха кадровици ??????

Пълен потрес.
Пълен потрес.
11 юли 2022 16:20
Гост

Комбинация от селския туризъм на Каскета и махленките продукции на Тиквата с джипката и Pi Ar Sevi Boiko – пренесени на плоскостта на един от най-висшите органи на съдебната власт у нас.

Чочо
Чочо
11 юли 2022 17:36
Гост

Пълна трагедия.

Рибата се вмирисва откъм каскета
Рибата се вмирисва откъм каскета
11 юли 2022 16:16
Гост

comment image

Хари
Хари
11 юли 2022 17:37
Гост

Особено ако главата под него е празна.

Марияна Маринела
Марияна Маринела
11 юли 2022 16:16
Гост

Докъде го докараха БХК…

Тодоров
Тодоров
11 юли 2022 16:15
Гост

Да видим сега – ще го„забележат“ ли Новански или ще го освобождат от длъжност, или ще си го преместят

Спийчлес
Спийчлес
11 юли 2022 16:13
Гост

Новански да подаде оставка, хахахха, шегаджии

Тоти
Тоти
11 юли 2022 17:39
Гост

Пълен абсурд! Това няма да се получи.

Промяната трябва да продължи!
Промяната трябва да продължи!
11 юли 2022 16:13
Гост

Сега жънем посятото за 12-те години управление на ГЕРБ, ДПС и всичките им патерици и калинки. Простотия, наглост и безпардонност. И тръгнали тези гьонсурати да наричат прости новите управляващи, които имат по няколко висши образования и чужди езика повече. Това трябва да остане в историята, за да станем нормална европейска държава!

Лицемерно е
Лицемерно е
11 юли 2022 21:24
Гост

То за това Киро постоянно бърка какво говори , нищо че е живял цял живот в България и образование и бизнес и семейство все тук с изключение когато за малко се в въртя в Канда за гражданство и безплатно образование , а тоя кауна Хасково , който крещи истерично и каза “да го ду@х бедните “ в НС , какво ще кажеш или само едните са лоши и само деугите са добри – лицемерие

Хризантема Карамфилова
Хризантема Карамфилова
11 юли 2022 16:12
Гост

Боян Новански не за първи път демонстрира изключително неуважение към институции, личности, организации. Пълно безобразие е член на ВСС да си позволява подобен език и отношение

Двоен аршин
Двоен аршин
11 юли 2022 21:25
Гост

А Радан Кънев и Кокорчо какъв език използваха ?????

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 16:11
Гост

Няма нищо лошо в гражданския сектор и НПО-тата, като техни представители, но голяма част от НПО-тата или са на хранилка на А за Б, или твърдят, че не са, ама, ама, не са независими и всичките им тези са с атака, че зад всичко стоял някои, че всичко било задкулисие и всякакви тези, които се поддържат основно от една политическа партия, всички знаем коя е. Естествено тезите си не могат да докажат. Нищо градивно.

Галипонов
Галипонов
11 юли 2022 16:11
Гост

хахах, много ми е интересно каква ще бъде ответната реакция

Корморанов
Корморанов
11 юли 2022 16:04
Гост

То добре, че са БХК, защото за много неща в България разбираме от тях

jjjj
jjjj
11 юли 2022 16:03
Гост

Не одобрявам поведение като това на Новански, но БХК често демонстрират самочувствие, което не им приляга

Илия
Илия
11 юли 2022 16:02
Гост

ами прави са БХК. От години ВСС е обърнат на някакво махленско тържище. От няколко състава насам членове на този уж висш кадрови орган на съдебната власт се държи се държат като продавачи на зарзават, с цялото ми уважение към продавачите на зарзават

Драганов
Драганов
11 юли 2022 15:59
Гост

Недопустимо е поведението на мнозина членове на ВСС не само по отношение на неправителствения сектор

Клементина Новакова
Клементина Новакова
11 юли 2022 15:52
Гост

БХК не ги харесвам по ред причини, ама Новански се е поизхвърлил малко. Като члетн на ВСС трябва да е по обран

Истина боли , но не е обида НК
Истина боли , но не е обида НК
11 юли 2022 21:28
Гост

Човека казва истината . Според Уикипедия свдалишеро на Хелзингския комитет е във Виена / Австрия , а не в Хелзенки / Финландия