БСП категорично се противопостави на идеята за реформа на съдебната карта по „Модел „4“, което определи като „нескопосано и ненавременно“ и заяви, че се включва в протестите срещу него.

На специална пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че в следващото Народното събрание предложението за реформа по „Модел 4“ ще срещне „категоричната съпротива“ на БСП.

Този вариант за реформа предвижда промяна на родовата подсъдност и окръжният съд да стане основен първоинстанционен, а 57 районни съдилища да станат териториални отделения, защото там делата ще намалеят и съответно и работата. Наред с това е заложено около 400 районни съдии да бъдат повишени в окръжните съдилища, а към 185 окръжни магистрати да бъдат „качени“ в апелативните съдилища.

По този повод днес Корнелия Нинова заяви, че предложението отчита статистика и натовареност, но не са взети предвид социално-икономически, демографски, географски и други важни фактори.

По-важно е, че това решение засяга 480 000 българи на територията на тези 57 районни съдилища, затруднява се достъпът на тези хора до правораздаване. Това са труднодостъпни региони, изоставащи в развитието си региони, там живеят много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и ще доведе до самостоятелно отказване от упражняване на конституционното право на правосъдие“, каза още Нинова.

Тя определи предложението като нескопосано и ненавременно. „То изисква промени в над 20 закона, в доклада, представен от ВСС, се цитират промени в Закона за съдебната власт, Гражданския процесуален кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, но извън тях, ще трябва да се променят над 20 закона – като се започне от Кодекса на труда и се стигне до Закона за водите. Не може такова нещо в отсъствието на Народно събрание, то не може да се доведе и до край без парламент. След изборите, когато се сформира Народното събрание и то започне да работи, категорично ще се противопоставим на това предложение за промяна. Няма да стане по този начин, не може да лишаваме половин милион българи от лесен достъп до правораздаване и по този начин да ги принудим сами да се откажат да упражняват това свое право“, каза още Нинова.

Тя добави, че БСП не е против промяната, но тя трябва да е такава, че да доведе до по-добро и да облекчи живота на хората, а не да го усложнява.

Лидерът на левицата каза още, че е обсъдила „Модел 4“ с министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов и двамата били на едно мнение по въпроса. По думите ѝ министърът ще предприеме действия за обсъждане на модела.

Наши хора се включват в протестите в цялата страна. Трябва да се спре това нещо, да се изчака действащ парламент и да се води разумен разговор. Това решение не може да е бюрократично и стъпило на статистика. Това е политическо решение, а в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива, просто така не се прави“, заключи Корнелия Нинова.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 23:10
Гост

Специално за София е натоварен съдът, но има и недомислица – твърде е далеч от Центъра, не е много удобно, отделно Агенцията по вписванията е съвсем далеч, разни други служби – също.

Специално да се закрият масово съдилища – не съм съвсем уверен, все пак едва ли ядат бюджет.

отново минавам
отново минавам
10 юни 2021 12:37
Гост

Я, я, я. Вече и в парламента. О-хо. Йезуитската школа, кога стигна модел 4 в парламента? Да не би ВСС да е „отимал“ законодателна инициатива? Или откакто направихте с ГЕРП и Барни Ръбъл уйдурмата за квотите във ВСС – изпълнявате прищевките на вашите хора във ВСС, а?!

Anonimen
Anonimen
09 юни 2021 19:16
Гост

На всички е ясно, че този модел е нескопосан. Скалъпен от всякъде.

Сашо
Сашо
09 юни 2021 19:15
Гост

Поздравления за позицията им.

456
456
09 юни 2021 16:54
Гост

Няма ли някой юрист от партията им да им каже на тия хора, че има ЗСВ. Да дземат да го прочетат.

123
123
09 юни 2021 17:05
Гост

„456, много сте объркан. Ако и съдебните Ви актове са като тези словоизлияния, най-добре е да закриваме всичко!“ Какво не е ясно?! Нинова категорично е изразила политическата позиция на партията – защото, 456, промяната в т. нар. съдебна карта е политически въпрос (да поясня, за да не се обърквате повече), т.е. това е държавнически въпрос, на управленско решение. Това ще рече простичко – радикалната реформа в съдебната система може да се осъществи единствено само при съгласуваните действия на ВСС с МС, МП, МФ, МВР, вкл. и когато ще трябва да се закриват ниско натоварени съдилища и да се окрупняват с… Покажи целия коментар »

123
123
09 юни 2021 16:05
Гост

Другари и другарки от ВСС, вносители и „подкрепители“ на този проект, разбрахте ли добре другарката Нинова. А и другарят бивш Апелативен спец. съдия, с най-много гласове от парламентарната квота, кандидатура на другарката Нинова, очевидно също е разумял, защото не се чува неговият голос. Ама, бива ли тъй – в издържаната стилистика на „партията-майка“ след тази критика трябва да последва и самокритика. Такава се очаква първом от другарите – „вносители“ на законопроекта, който ще представят отново идната седмица пред ВСС-то! Сега сериозно – тези хора със сигурност има какво да защитават, че толкова са упорити (те са публични личности и получените… Покажи целия коментар »

123
123
09 юни 2021 16:09
Гост

Е, не е „захранят“, а съхранят, ама знае ли човек?

456
456
09 юни 2021 16:47
Гост

123 си много объркан. Ако и съдебните ти актове са като тези словоизлияние, най-добре е да закриваме всичко!

Сергей
Сергей
09 юни 2021 19:18
Гост

Поредното нелепо и недообмислено предложение на кадровиците.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 15:28
Гост

Тя добави, че БСП не е против промяната, но тя трябва да е такава, че да доведе до по-добро и да облекчи живота на хората, а не да го усложнява.

Ох, вие винаги мислите за хората. Ама ваще си хора.

Zaki
Zaki
09 юни 2021 19:20
Гост

А ГРОБ какво правят. Всеки си дърпа чергата към него.

Темелкова
Темелкова
09 юни 2021 15:27
Гост

Мисля, че се излага Нинова много. Не, че не е права де. Но принципно е бита карта.

Цветан
Цветан
09 юни 2021 19:21
Гост

Нищо не се знае. Идват избори.

Stratiev
Stratiev
09 юни 2021 15:27
Гост

БСП загуби изборите за парламент. В същото време Нинова се показа, като изключително безочлива и каза, че всички други са виновни за загубата на БСП, но не и тя. И тръгнала да се обяснява.

Englishman
Englishman
09 юни 2021 15:28
Гост

Е сега кой ни управлява? Служебно правителство на Радев е служебното на БСП. Да ни покажат колко читави кадри имат.

Кирчева
Кирчева
09 юни 2021 15:26
Гост

Според мен тези се чудят как да се харесат на хората преди вота. Иначе е баш така. Модел 4 е глупав.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 15:26
Гост

Вие сте единствената партия, която реално загуби на изборите. Защото всеки друг записа добри резултати, а ГЕРБ, въпреки лошия си резултат, все пак са първи. Но вие почти бяхте изместени от ДПС. Какво да ви коментира човек.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 15:25
Гост

БСП съществува ли изобщо днес?

Лозан
Лозан
09 юни 2021 19:22
Гост

Ти в кой век живеш.

Ananieva
Ananieva
09 юни 2021 15:25
Гост

Срамно е как се подигравате всички партии на хората. Хората протестират, защото безработен трябва да пътува маса километри за да си изкара свидетелство за съдимост примерно. Ама вие се набирате не за друго, а защото искате „да помогнете на народа си, защото вие винаги сте мислили първо за народа си“. Гледай ми корабчето в окото обаче…

Емил
Емил
09 юни 2021 15:24
Гост

Много важно. Те пък БСП и те едни майстори…

Flarken
Flarken
09 юни 2021 15:23
Гост

То е нескопосано. Факт. Но чак пък да ни дреме за тяхната съпротива.