Братът на бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов е единственият кандидат за шеф на окръжния съд в Благоевград.

Петър Узунов е дългогодишен съдия в ОС-Благоевград. „Познавам до болка не само по същество, но и в детайли както достиженията и успехите на съда, така и проблемите му“, пише Узунов в концепцията си.

Той се яви в третата поред процедура за избор на председател на ОС-Благоевград. При първите две нямаше кандидати. Това донякъде се обясняваше и с напрежението между магистрати в Благоевградския съдебен район, което се трупа с години. Не само този ВСС, но и предходни състави през годините получаваха различни сигнали от магистрати от този район. Преди 11 години ВСС извърши проверка в ОС-Благоевград и установи серия от проблеми, а преди няколко месеца представители на сегашния състав на Съдийската колегия също бяха в града и разговаряха както с районни, така и с окръжни съдии. Какъв е генезисът на напрежението там така и не стана ясно, но кадровиците признаха, че има остър конфликт както между самите районни съдии, така и между окръжните, както и между районни и окръжни магистрати. Колегията няма рецепта за справяне с проблема, а докато се чуди какво да направи, вече се появяват и нови конфликтни точки в този съдебен район. Преди седмица СК на ВСС обсъди и писма от магистрати от съда в Сандански. Решението беше да проведат среща и с тях.

В концепцията си Петър Узунов не се спира подробно на проблемите в отношенията между съдиите. Отбелязва само следното: „Намирам, че приемствеността следва да се съчетава с непрекъснато надграждане на положителните постижения и перманентното усъвършенстване на работата в БлОС чрез диалог и консенсус. Амбициран съм да издигна съзидателната комуникация до степен на чуваемост на реалните проблеми, с оглед съвместното им разрешаване. Вярвам, че с непрекъснато оптимизиране на работата, може да се повиши качеството и ефективността на правораздаването в ОС и така в най-пълна степен да отговорим на обществените очаквания. Независимо от ползваните методи, толерантността, диалогичността, етиката, морала, закона и справедливостта, ще бъдат водещи. Смятам, че само с принципен подход и взаимни усилия е възможно разрешаването на всякакви проблеми в нашия ОС.

Считам също така, добрият микроклимат за важно условие за нормална и ефективна работа. А последният може и следва да е резултат само от общите усилия на ръководство, съдии и служители“.

Иначе Петър Узунов е съдия в Благоевград от 1995 г. Започнал е като младши съдия, бил е районен, а от 2001 г. е окръжен съдия. Разглежда граждански дела, не е заемал административна длъжност, но това според него е предимство, защото липсва „минала обремененост“ и така разполага „с цялата свобода на действие, включително чрез вземане на нестандартни решения при нужда“.

Той си поставя няколко цели, ако бъде избран за председател на ОС-Благоевград – постигане на ефективност, бързина и прозрачност в правораздавателния процес, навременно и качествено обслужване на гражданите, гарантиране на достъпа до правосъдие и осигуряване на еднаквото прилагане на закона чрез уеднаквяване на практиката.

Друг акцент в концепцията му е борбата с корупцията и всякакви форми на нерегламентирано влияние върху магистратите и служителите, като противодействието ще бъде под формата на диалог между съда и хората, по-голяма отчетност с помощта и на неправителствения сектор и по-голяма информираност. „Разработването и следването на конкретни антикорупционни мерки, съчетани с мерки за прозрачност в работата на Съда, намирам за важен приоритет, който ще прилагам, водейки се от всички принципи на антикорупционната политика – върховенство на закона; утвърждаване на принципите на доброто управление, прозрачност и отчетност в работата на магистратите и администрацията; гарантиране правата и законните интереси на гражданите; последователност, систематичност и приемственост при правораздаването“, пише Петър Узунов.

Друга негова цел е постигане на бързина и срочност при разглеждането на делата и заявява, че ще има засилен контрол върху висящите производства, просрочените, спрените и оставени без движение дела. Същевременно ще бъде направен и анализ на причините за забавянето на всяко конкретно производство. „Неизбежна е необходимостта от диалог и засилена комуникация между колегите, периодични срещи на магистратите (в т.ч. и от съдебния регион), а когато е необходимо и с участието на съдебните служители, и съвместно набелязване на организационни мерки за повишаване надеждността и ефективността на процеса, включително чрез популяризиране на основните процесуални задължения на страните в процеса и последиците от тяхното неизпълнение. Тук считам, че биха били от полза всякакви разяснителни кампании, поднесени по подходящ начин, чрез информационни табла, санкциониращи механизми при злоупотреба с процесуални права и др.“, изтъква Узунов.

Освен това той казва, че трябва да се положат усилия и за намаляване на процента на отменени и изменени съдебни актове за сметка на потвърдените и постигане на предвидимо правосъдие. Как ще стане това – отново чрез срещи на съдиите и обсъждане на съдебната практика, промените в законодателството, преюдициалните запитвания, практиката на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд за правата на човека, както и участието на магистратите в различни обучения.

От концепцията на Петър Узунов става ясно, че той е силен привърженик на новите технологии и съответно на електронното правосъдие. Отбелязва, че ОС-Благоевград е едно от съдилищата, в които пилотно беше внедрена Единната информация система на съдилищата. И там магистратите са срещали и продължават да се натъкват на проблеми, за които своевременно сигнализират. При все това Узунов отбелязва, че без колебания съдът трябва да заложи на електронното правосъдие, което да се усъвършенства и надгражда. Застъпник е на идеята за въвеждане на софтуера voice-to-text, както и на електронна медиация.

Проблем, който сочи, е кадровият дефицит в ОС-Благоевград, което пък рефлектира върху натовареността, особено на Гражданското отделение. Узунов отбелязва, че съдът дълги години работи при непопълнен щат, конкурсите не приключват своевременно, което пък е важно именно с оглед високата натовареност. Затова негова цел ще бъде и окомплектоването на свободните места. „Предвид кадровия дефицит и натовареността на БлОС, ползването на института на командироването като временен инструментариум, очевидно ще продължи, като може да се мисли за ротация на командированите районни съдии, с цел повишаване квалификацията на повечето от тях“, казва Петър Узунов.

Той предлага да бъдат обособени Търговско отделение и първоинстанционни и въззивни състави в съда, защото това би довело да специализация и рутина у съдиите, което пък ще облекчи тяхната работа и ще повиши квалификацията им.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ралица
Ралица
16 ноември 2021 10:32
Гост

Перфектна концепция, смислена, аналитична. Добър старт. Успех!

системата копи-пейст
системата копи-пейст
16 ноември 2021 12:27
Гост

Лилията, верваш ли си?Концепцията над 80% е копи-пейст на публикувани отчетни доклади за културно-масова дейност на окръжен съд +няколко изречения без смисъл и общи клишета . Очевадно е Кой е съпричастен към това „творение“, без никаква конкретика. Така и не се разбира аджеба, този съд до сега успешен ли е или има проблеми и ако има, какви са, защото хем щели да се решават проблеми следващите 5 години, пък по преписаните отчети, вече били решени. Нито дума за проблемите в Сандански, а там е пожар именно заради роднината.Отделно е в Разлог.И този Съвет нищо не прави да спре това.

Мара се побара
Мара се побара
15 ноември 2021 21:47
Гост

Много слаб съдия ! Прочетете това решение на ВКС – http://www.vks.bg/pregled-akt?type=ot-delo&id=15637CD5B4C8A114C2257F220029AEE3 и ще видите, че докладчикът Узунов по в.гр.д.№ 65 от 2015 на ОС-Благоевград е отхвърлил иска на ищеца, без да съобрази ОСНОВНО правило в процеса, че дадената от ищеца правна квалификация не обвързва съда ! Толкоз за качествата на този кандидат

Станчо
Станчо
15 ноември 2021 15:41
Гост

Със сигурност сам си пише коментарите, има опит. Справка сканал в ОС – Благоевград, съдия писал по форумите за колегите си…

ADVOKAT VG
ADVOKAT VG
15 ноември 2021 14:41
Гост

Аз лично съм с много добри впечатления от Петър Узунов като съдия. Имала съм няколко дела пре него и то доста сложни – и бързо действаше и решенията му без да са блестящи, бяха смислени и справедливи.

Андреш Ко
Андреш Ко
15 ноември 2021 14:40
Гост

На думи е много амбициозен. Дано един ден да изпълни обещанията си.

Лазар
Лазар
15 ноември 2021 14:36
Гост

Много добра концепция.

Серафим
Серафим
15 ноември 2021 14:24
Гост

Има добри идеи.

Zola
Zola
15 ноември 2021 14:24
Гост

Айде и тоя ще бори корупцията

Ники
Ники
15 ноември 2021 14:36
Гост

Може пък да се справи човекът.

Дервиш
Дервиш
15 ноември 2021 14:22
Гост

Добър професионалист. Дано му се получат нещата.

Краси
Краси
15 ноември 2021 14:37
Гост

Силно се надявам.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 14:22
Гост

Ще прощавате скепсиса ми, ма тая корупция я борим от има няма 20 гдини и все не се преборваме с нея. Че даже я развиваме.

Димитрова
Димитрова
15 ноември 2021 14:23
Гост

Сега и ПП ПП ще бори корупцията. Щели на НУЛА да я извадят. А всеки знае, че корупция има във всяка държава и няма как да е НУЛА! Може да е минимална и да не пречи на развитието на държавата, но нулева корпуция няма. Та гледам ПП веднага след вота почнаха да ни пързалят с мили приказки.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 14:38
Гост

Наслушали сме се на голи приказки.

Темелкова
Темелкова
15 ноември 2021 14:22
Гост

Друг акцент в концепцията му е борбата с корупцията и всякакви форми на нерегламентирано влияние върху магистратите…

Да де. То корупция имаме много в България и с нея можем да се борим много. Обаче стана вече много модерно. И от толкова приказки да не се окаже накрая, че точно тия дето се гласят да борят тая пуста корупция са най-корумпираните.

Ники
Ники
15 ноември 2021 14:38
Гост

Да почват от депутатите.

Кюба
Кюба
15 ноември 2021 14:21
Гост

Генезисът на напрежението къде бил…

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 14:20
Гост

Нямаме лекари, почваме да нямаме и юристи. Не знам на къде вървим, но не е добре.

Десислава
Десислава
15 ноември 2021 14:19
Гост

Благоевград не е кой знае какво, но не е и лош град. Защо няа никакъв интерес.

е како защо
е како защо
16 ноември 2021 12:18
Гост

Не е въпрос на интерес, а на кадруване.След като при кадруването е без значение какви са качествата , а е по-важно кой е брат ти и Кой познава, какъв интерес, какъв „конкурс“, какви 5 лева?

Тезей
Тезей
15 ноември 2021 14:19
Гост

Еми супер. Няма интерес.

Димо
Димо
15 ноември 2021 14:39
Гост

Интересно защо.