Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Става дума за предложението на Менда Стоянова, с което законово да бъде определен таван от 20 000 лева обезщетение за неимуществени вреди при смърт на съпруг, родител или дете.

Борисов предлага поправките първо да бъдат подложени на широк обществен дебат.

По повод разпореждането на председателя на ГЕРБ председателката на бюджетната комисия в Народното събрание, заяви, че публично обсъждане на внесените от нея предложения ще има в четвъртък, когато се очаква ресорната парламентарна комисия да обсъди промените в Кодекса за застраховането.

Менда Стоянова добави, че на заседанието на бюджетната комисия са поканени да присъстват всички заинтересовани страни, които да изразят становищата си.

Както „Лекс“ съобщи, председателката на бюджетната комисия на Народното събрание предлага в Кодекса за застраховането да се определи таван на сумите за обезщетение за неимуществени вреди при смърт на роднина. 20 000 лева да бъде сумата при смърт на родител, съпруг или дете, 15 000 лева – за брат и сестра и 5000 лева за по изключение на други лица, които които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане.

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, е друга нейна идея.

Не на последно място Стоянова предлага и таванът на обезщетенията да важи и за всички застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховането.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:11
Гост

­Г­о­­­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­м­о­м­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­в­­и­­ ­­о­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?17248

Росен
Росен
04 ноември 2018 20:59
Гост

20 000 лв. са абсурдно ниска сума дори за инвалидност да не говорим за човешки живот. Не пожелавам на никой да разчита на подобно обезщететие, но ако се стигне до там то трябва да бъде справедливо. Това е подигравка 🙁

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2018 9:00
Гост

Справедливостта е доста разтегливо понятие . С размери на обезщетенията при смърт от 200 000 лева на всеки наследник САМО ЗА НЕИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ /и растящи все нагоре/ вече е достигнат ръба на разума при нашия стандарт на живот . В много случаи се получава , че роднините на умрелия все едно получават награда от лотария – досега са живели в пълна мизерия , а изведнъж рязко забогатяват , почват да купуват коли , апартаменти , да ходят по скъпи почивки ….Аз не виждам в това особена „справедливост“ , а оттук до това да започнат да се газят едни други е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 16:32
Гост

хич не ми е гадно, щом едно общество не защитава жертвите с всичка сила и го пожелавам с най-близките. Явно подкупите от застрахователите за Менда са по-важни

Beelzeboss
Beelzeboss
04 ноември 2018 11:46
Гост

Гадно е, но пожелавам на Менда да й се случи такова „застрахователто събитие“….

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 11:41
Гост

Този път няма как да не се съглася, че не трябва да се бърза с определянето на лимити. Трябват данни, на които да се защити евентуална сума за обезщетения. А засега има само прогнози.