До 20 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди при смърт на близък. Такова предложение за промени в Кодекса за застраховането е предложила Менда Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия на парламента.

Проектът за изменения на кодекса вече мина на първо четене в пленарна зала, предстои гледането му на второ четене.

Менда Стоянова предлага да се създаде нов чл. 493а в КЗ, в който да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат получават до 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Братът и сестрата може да получат до 15 000 лева, а до 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още Менда Стоянова.

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, е друга нейна идея.

Не на последно място Стоянова предлага и таванът на обезщетенията да важи и за всички застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховането.

През юни Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд излезе с тълкувателно решение, в което се казва, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на починалия имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от неговата смърт. Това тълкуване се отнася до търсенето на компенсация в наказателния процес. В решението си върховните съдии допълниха кръга на лигитимираните да се присъединят като граждански ищци в него с братята и сестрите на починалия и с неговите възходящи и низходящи родственици от втора степен.

Що се отнася до гражданския процес, с тълкувателното решение на ВКС, кръгът на легитимираните да търсят компенсация за болки и страдания, претърпени от смъртта на близък, на практика беше напълно отворен. С него върховните съдии дават възможност по изключение да получи обезщетение за морални вреди от нечия смърт и „всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания, които в конкретния случай е справедливо да бъдат обезщетени“.

През първия месец след постановяването на решението, делата срещу застрахователи в Софийския градски съд се увеличиха двойно. Обезщетения за неимуществени вреди от смърт вече претендират братя, сестри, баби, дядовци и внуци и хора без родство с починалия, които твърдят, че изпитват болки и страдания от загубата. Масово новите искове бяха за случаи, при които най-близкият кръг от роднини вече е получил компенсация, но такава търсят по-далечни близки. Освен това повечето бяха за смърт на пътя през 2013 г. и бяха заведени малко преди да изтече петгодишната давност за претендиране на обезщетение.

Застрахователите започнаха да обмислят въвеждането на лимити на обезщетенията по „Гражданска отговорност“ като се коментира таван от 40 000 лева.

Отделно компаниите повишиха и цената на „Гражданската отговорност“ с около 50 лева.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 9:59
Гост

Предложението е в противоречие с единното Европейско застрахователно законодателство и с влезлия в сила в РБ от 2016 г. Нов кодекс за застраховането, където пише:Застрахователна сума Чл. 492. За всяко моторно превозно средство, което се намира на територията на Република България и което не е спряно от движение, е необходимо да има сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за следната минимална застрахователна сума (лимит на отговорност): 1. за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт – 10 000 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на пострадалите лица; 2. за вреди на имущество (вещи) –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 21:00
Гост

Поредната манипулация или откровено незнание . Европейското законодателство въвежда ОБЩ ЛИМИТ ЗА ИМУЩЕСТВЕНИ И НЕИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ / като сбор И ЗА ВСИЧКИ ПОСТ,АДА.И / , но не и че не може да има лимити на неимуществените вреди , а имуществените да са без лимит . Лимити има в доста страни и никой не ги е изхвърлил от ЕС . Четете повече бе хора…..

Нено
Нено
04 ноември 2018 9:24
Гост

Друго е нивото на дискусията .Че на закон се придава обратна сила , че се пренареждат отношения отпреди 3-5 години . Че този член ще падне , или в конституционният съд или в съда в Люксембург но дотогава напълно възможно е да се извадят едни изпълнителни листи за разноски отстрана на застрахователя , по които няма да е страна никой от четящите или коментиращите тук . Никой не спори че могат да се преуреждат бъдещи отношения .Могат да сложат таван и 10 000 лв. но занапред .

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 20:52
Гост

Съгласен съм , че законът не може да има обратна сила . Обаче ако сме честни не само пред хонорарите си трябва кажем , че ИМЕННО ВКС С ОБРАТНА СИЛА СТОВАРИ МИЛИОНИ НОВИ ПЛАЩАНИЯ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ . В момента се предявяват едни претенции за 2013 -2014 г от братя , сестри, баби , внучета , любовници , неосиновени и пр. , които застрахователите не са изчислили през 2013 -2014 г . ТОВА НЕ Е ЛИ ОБРАТНА СИЛА ИЛИ ПРОСТО НЕ ВИ ИЗНАСЯ. Щом се хващате за Люксембург , Страсбург и прочие принципи , кажете честно ли е това , което… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
04 ноември 2018 8:49
Гост

Такъв лимит е противоконституцинен.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2018 22:06
Гост

В България само клошари убиват по улиците.
Да пожелая да размажет близките ви по улицата пък после филисофствайте кой да вземе 20 000 или 5 000 000 (което никога не е присъждано).
Стоянова, за колко продаде продажния си герберки задник

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 8:59
Гост

Хайде сега , ще се кълнем на близки и роднини…Това ли е нивото на дискусията ? Един не знае , че може да се претендират и имуществени вреди , друг се притеснява за адвокатския си хонорар , трети си мисли , че застрахователите са натрупали някакви милиони за раздаване . Къде са икономическите и юридически аргументи в полза на сегашната уредба ? Застрахователният пазар е в тотален шок и ако нещо не се предприеме се чакат фалити на застрахователи . Доста застрахователи вече просто не продават „Гражданска отговорност“ или я предлагат на тройни и четворни цени . За една години… Покажи целия коментар »

Нено
Нено
03 ноември 2018 19:32
Гост

Те гробарите , тяхната е лесна . Какво ще правят пострадалите дето ще им присъдят 20 000 а пък ще трябва да платят 45 000 разноски . Това е големият въпрос , защото лимити има и досега . Дава се обратна сила на закона , който вероятно е противоконституционен .
Това е големият въпрос със тези промени .Ами тези пострадали обикновени българи дето са загубили баща или съпруг и сега отиват към фалит ?

aaabbb
aaabbb
03 ноември 2018 16:02
Гост

И защо близките на клошаря да нямат право на обезщетения? Или клошаря да нямал деца и близки,само защото ЗК щели така да плащат повече? Нормално – много хора са страдали,на много хора ще се плаща. А това че баба Пенда е взела пари от ЗК,и иска да минимизира разходите им-дело похвално,ама где го ГДБОП-а,да изследва и разследва,как е хрумнало това на баба Пенда – дали случайно,или не толкова?На ЗК много им се иска само да прибират пари,ама не и да плащат.Иначе,съгласен,трябва да се въведат лимити,за да има сихронизирана практика (което е другия проблем),но да добавят по една 0 към размерите,които… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2018 19:05
Гост

Дори не знаеш , че и у нас ОТ ПОНЕ СТО ГОДИНИ – още от царско време – се обезщетяват бъдещи имуществени вреди , включително и пропусната издръжка . Само че по-рядко се предявяват тези искове , защото стожерите на обществото от махалите я карат на социални или най-много на минимална заплата . Много по-трудно ще докажат такива вреди и няма да са в същия размер , а и защо адвокатите от типа „гробари“ да си дават зор ? Те нямат толкова акъл . Карат „по бланката“ за крокодилските сълзи , водят ревливи свидетели и така…..

Благовест Цветанов
Благовест Цветанов
03 ноември 2018 15:26
Гост

Струва ми се логично да има някакво регулиране.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2018 13:27
Гост

Толкова ли струва човешкият живот? Как го изчислихте, г-жо Стоянова? Не ви е срам.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2018 15:30
Гост

Човешкият живот е неоценим …..но печалбарството от смъртта на друг човек е много добре оценимо . При сегашната уредба , при наличието на блестящия чл.52 ЗЗД и още по-блестящото тълкувателно решение на ВКС , смъртта на нещастно загинал клошар може да набъбне на стойност над 5 000 000 лева като се вземат предвид жена му , 10-те деца , 5-ма братя и сестри , 30 внучета и друга челяд. Целият този калабалък може да осигури на добре известна адвокатска кантора приход от около 2 000 000 лева срещу тежък адвокатски труд по 50 дела с фактическа и правна сложност …..… Покажи целия коментар »

Г.Шаренков
Г.Шаренков
03 ноември 2018 15:46
Гост

Явно клошарът не е човек. И колко пъти се е стигало до плащане от 5 000 000 за един пострадал? Докато не посочите поне 10 конкретни случая ще ви смятам за платен празнодумец.
И ако е „добре известна“ тази адвокатска кантора – посочете я. Или е противозаконно адвокатите да получават пари за труда си?

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2018 15:54
Гост

Не съм съгласна. Защо презюмирате, че всеки роднина ще получи обезщетение. Оставам с чувството, че има някакво неразбиране на тълкувателното решение. ВКС казва, че трябва да се докаже създалата се трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и че от неговата смърт се търпят продължителни болки и страдания, които в конкретния случай е справедливо да бъдат обезщетени. Едва тогава може да се присъди обезщетение. В случая с клошаря, който сочите, близките трябва да докажат тази особена близка връзка, заради която изпитват болка от загубата на човека. А ако са го оставили до контейнера, просто няма да получат. Затова мисля, че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2018 17:24
Гост

Аз не „презюмирам“ , че всеки роднина ще получи обезщетение . Аз го виждам как се случва и каква пародия е „доказването“ на „дълбока емоционална връзка“. Водят се кошаревски свидетели и с дълбока скръб и сълзи /понякога и добре изиграни припадъци/ се установява , че загиналият ровейки в контейнера клошар е бил същински „стожер“ на въпросната общност. ВКС отвори кутията на Пандора и вече с пълни шепи се раздават пари на братчета , сестричета , внучета и бабчета . Вярно , дават им по-малко – 50 000 лева или 70 000 лева , но въобще не е вярно това за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 10:43
Гост

Не смъртта е бездънна яма, а живота е безкрайна ценност. Сегашните нива на присъжданите обезщетения се доближат до тази ценност, а не са някаква милозливост. Парите, които се събират като ГО са преди всичко за изплащане на обезщетения, а не за забогатяване.