Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви от парламентарната трибуна, че ще сезира прокурор за действия на главния прокурор Иван Гешев. Той не посочи към коя структура на държавното обвинение ще се обърне, но от думите му стана ясно, че сезирането ще е за престъпление по чл. 145а от Наказателния кодекс.

Заедно с министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов в продължение на близо 4 часа отговаряха на въпроси на депутатите (какви са изводите на политиците след изслушването на двамата служебни министри – виж по-долу).

Разпоредбата на чл. 145а от НК, която визира Рашков в коментара си за Иван Гешев, предвижда:

„ал. 1 Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

Ал. 2 Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

Ал. 3 В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.“

Преди да обяви намерението си да сезира прокурор за действия на главния Рашков повтори твърденията в сигнала си до Висшия съдебен съвет (ВСС), с който чрез министъра на правосъдието поиска предсрочно освобождаване от длъжност на Гешев. Както е известно, ВСС обяви искането за недопустимо (повече виж тук).

Част от сигнала, изготвен от Рашков и внесен от правосъдния министър проф. Янаки Стоилов, е свързана с разгласянето на информация, събрана със СРС, чрез прессъобщения на държавното обвинение. Рашков обяви, че това огласяване не е свързано с наказателния процес и с опазване на националната сигурност, както изисква Законът за СРС. „Това разгласяване няма друга цел, извън конфронтация с държавния глава“, каза Рашков и напомни за питането на главния прокурор до Конституционния съд, в което той постави серия от въпроси, свързани с имунитета на президента (за това решение на КС повече виж тук).

„Чл. 145а НК инкриминира използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство. Вече има осъден по него – след като един е осъден, следва ли да се образува досъдебно производство срещу този? Дълбоко съм убеден, че трябва да се образува. Но не е. Въпреки че КС разясни, че всеки прокурор може да го направи, нито един прокурор не прояви куража. Затова аз ще сезирам прокурор. Тогава всички ние ще видим дали прокуратурата изобщо ще реагира на подобни сигнали. Защото двойните стандарти не са право“, каза Рашков пред депутатите (за решението на КС, което има предвид Рашков, повече виж тук).

В сигнала му става дума за разгласените СРС с разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Бойко Рашков се спря и на Бюрото по защита към главния прокурор. И заяви, че отчетът на обвинител №1 показва, че миналата година при 10-ина милиона лева бюджет няма нито едно охранявано лице, застрашено във връзка с наказателното производство. „Какво означава това – че те са пазили само Иван Гешев. Подменен е смисълът на закона да се пазят застрашени във връзка с наказателното производство“, каза министърът. И продължи: „Служители на същото това бюро нахлуха въоръжени в президентството“.

Министърът на правосъдието пък разказа на депутатите как протече вчера дебатът във ВСС. „7 часа дискусии, в които почти всички членове на ВСС обсъждаха не само въпросите по допустимостта, но и по основателността на внесеното от мен предложение. В професионален и юридически план смятам, че моето предложение изпълни своята роля. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което аз не приемем и ме озадачава, е, че дискусията завърши с това, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа“, каза Стоилов.

И коментира: „Част от членовете на ВСС смятат, че въпроси към главния прокурор единствено могат да задават хора, които се намират в йерархията на самата прокуратура. С тях имаме концептуални различия за това какво е разделение на властите“.

Стоилов отхвърли тезата на част от членовете на ВСС, че по искането му за освобождаване на главния прокурор трябва да започне дисциплинарно производство, за чието образуване съответно има преклузивни срокове, които вече са изтекли. „Тримата големи са или пригодни, или непригодни за длъжността, която заемат и по реда по който се избират, могат да бъдат освобождавани. И процедурата за това не е дисциплинарно производство, не е вот на недоверие. Ако се търсят сравнения, тя е по-близо до импийчмънт, като този за президента“, каза той.

Министърът на правосъдието подчерта пред депутатите: „България има нужда от  силна, ефективна и отчетна прокуратура, и основателните претенции към сегашното ѝ ръководство не следва да доведат до отслабване на самата прокуратура“.

„Недосегаем ли е Иван Стоименов Гешев?“, беше въпросът който депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов постави на Бойко Рашков.

„Въпросът е точно в целта. Главният прокурор у нас е досегаем юридически и както видяхме вчера недосегаем фактически. Дали ВСС се състои от представители с високи професионални и нравствени качества, както повелява Конституцията? Съмнявам се. Затова ние с колегата нямаме никакви очаквания към този състав на ВСС. Те няма да потърсят отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една хипотеза. Дори в толкова ясни случаи, когато не се съобразява с етичния кодекс на магистратите, дори когато нарушава презумпцията за невиновност“, гласеше отговорът на Рашков.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков се обърна към Рашков така: „Вземете кажете кой да стане главен прокурор най-сетне и да приключваме тази седянка. Номинирайте го името на президента, от името на Васил Божков и от името на други оперативно интересни лица“ и допълни, че Рашков е бил шеф на следствието в най-мутренските времена.

„Що се отнася до мутренските времена, съжалявам само за едно – че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност“, отговори му служебният министър, а залата избухна дълги ръкопляскания.

Мая Манолова от ИБГНИ пък изтъкна, че министърът на правосъдието може да обжалва решението на ВСС, с което искането му за освобождаване на главния прокурор беше обявено за недопустимо.

Ще проуча възможностите за обжалване на решението пред Върховния административен съд, но се колебая дали си заслужава такава правна стъпка да бъде предприемана. Може би за да видим какво ще бъде отношението на магистратите, да използваме още една правна възможност. Не знам обаче дали задълбочаването на правната дискусия е целесъобразно. Убеден съм, че имам процесуална легитимация да отправя такова искане“, каза Янаки Стоилов.

В изказването си Манолова определи ВСС като „бакалница с тезгях с щайги с гнили ябълки“ и попита Стоилов дали трябва да се върнем към стария модел на непостоянно действащ съвет, когато членовете му си оставаха магистрати.

„Вие сте на ход за ВСС, имате законодателна инициатива. Да не отлагаме днешната работа за утре заради това, че имаме някакви други планове и задачи“, каза Стоилов.

Жельо Байчев от БСП постави на Рашков въпроса за случайното разпределение на преписките в прокуратурата, което беше тема и на сигнала до ВСС, и попита дали е правен анализ по кои дела не е спазено то. А после допълни: „Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?“.

Ето какво отговори Бойко Рашков: „По отношение на някои длъжностни лица от предишното управление в момента текат много активни проверочни следствени действия. Дали те ще доведат до задържане под стража, не мога да предвиждам, но при разследване това винаги е възможно. Естествено, че когато става въпрос за милиарди, много е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към най-строга мярка за неотклонение. НСлС разследва там. Има 8,6 млрд. лв., за които се твърди, че са раздадени на близки до обкръжението фирми в нарушение на всички правила на Закона за обществените поръчки“.

Що се отнася до случайното разпределение на делата в прокуратурата вътрешният министър заяви: „Въз основа на непублични правила, издадени от главния прокурор, в СГП преписките и делата се възлагат на субективно определени прокурори. Там са 8 командировани прокурори, които не са минали през конкурс и те лесно се манипулират. От тях се искат действия, които Гешев или друг ръководител под него прецени. Това е порочна практика“.

Янаки Стоилов ще предложи решение за спецправисъдието

Министърът на правосъдието обяви, че другата седмица ще предложи на депутатите решение на проблема със специализираното правосъдие. Както е известно ДБ внесе отново проект за закриването на специализираните съд и прокуратура (повече виж тук). „Ще ви предложа модел как можем да имаме специализирано правосъдие без специализирана прокуратура и съд и да не върнем всички дела във всеки окръжен съд и прокуратура“, каза Стоилов.

Освен това той каза пред депутатите, че главният прокурор не е внасял отчети за бюджета на Бюрото по защита от година и половина и им напомни, че те могат да изискват доклади и да изслушват обвинител №1.

Ad hoc прокурор да разследва главния

Според министър Стоилов може да се предложи и работещ модел за контрол над главния прокурор, без да се създават отделни структури. По думите му, това не е популярна практика в Европа, но в България е използвана и това показвало само политическата слабост на предишното мнозинство, което само имитирало решения.

„Мисля, че много по-работещо е ad hoc прокурор да проведе разследване и да му се даде възможност след приключване на разследването да се развива в друг сектор – да стане съдия или да не работи в системата“, каза Стоилов.

Други промени, които той анонсира пред депутатите, бяха за съдебната карта и за българското гражданство. Според правосъдния министър ВСС не трябва да бъде оставян да решава сам въпроса за съдебната карта, защото той не е само юридически и са нужни законодателни промени.

„Не се отнася само до това как юридически да се чувстват по-добре магистратите“, каза Стоилов.

Той подчерта и необходимостта да се премахне възможността за даване на т.нар. „инвестиционно гражданство“, защото България била една от малкото държави, които „търгуват този институт“.

Николай Хаджигенов попита правосъдния министър и за дипломата на главния прокурор и поиска да бъде направена проверка за юридическата му правоспособност. Янаки Стоилов пък отговори, че министърът на правосъдието само удостоверява правоспособността, а наличието на определено образование и степен се удостоверява от министъра на образованието.

Изводите на парламентаристите

Иво Атанасов (ИТН): Ако само слушаме какъв е Гешев, той няма да си тръгне

Депутатът от „Има такъв народ“ Иво Атанасов определи изслушването днес като говорилня с даване на съвети какво да се прави. Според него партиите, които са избрали последните двама главни прокурори, трябва да решат с останалите политически сили дали този модел на съдебната система и на държавата трябва да продължи, или не.

„Трябва да определим точки за кардинална съдебна реформа – за специалните разузнавателни средства, за правомощията на правосъдния министър. Трябва да намерим допирни точки за промени в ЗСВ и в Конституцията. Но без прокуратурата нещата няма да се получат“, каза Атанасов и добави, че прокуратурата работи по модела отпреди 1990 г. По думите му са нужни кардинални промени за контрола на актовете на прокуратурата, за премахване на зависимостта на редовите прокурори от главния.

„Трябва да покажем желание всички в този парламент за разбиването на този модел. Всичко друго е една говорилня. Да начертаем план и да разбием този порочен модел. Като слушаме какъв е Гешев, той няма да си тръгне. Партиите, които си гласуваха Цацаров и Гешев, те си ги избраха, те трябва да проявят воля“, каза Атанасов.

Радомир Чолаков (ГЕРБ): ГЕРБ вече ще си служи със силата на правото

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ смисълът на дискусията в парламента и внесеното предложение за освобождаване на Иван Гешев е бил да се създаде идеологическа, идейна и политическа платформа за смяна на състава на ВСС и на главния прокурор. Той определи модела като „стани да седна“ и подчерта, че изпълнителната власт е започнала да издава присъди.

„Ако някой от изпълнителната власт иска да издава присъди, да мине към съдебната власт“, заяви Чолаков. Той обаче каза, че би се подписал под 90% от изказванията на правосъдния министър Янаки Стоилов и конкретно, че реформите не трябва да опират до това да бъде сменен конкретният главен прокурор.

„Ако се сведе всичко само до там, няма да сте направили нищо и нищо няма да стане по-добре“, добави Чолаков и обеща оттук нататък ГЕРБ да си служи със силата на правото.

Накрая, с уговорката, че не иска да звучи като популизъм, депутатът каза, че всеки вътрешен министър би си подал оставката след инцидент на пътя, при който полицай прегазва дете на пешеходна пътека, както се случи в село Братаница, а делото срещу виновния ще е приключило до два месеца.

Крум Зарков (БСП): Главният прокурор не може да остане, но трябва и смяна на системата

Смяната на главния прокурор е задължителна, но трябва да се смени системата и в нея да влязат хора с друго мислене, за което трябва да работят всички партии, без да си придават заслуги. Това поиска депутатът от БСП Крум Зарков и каза, че в момента главният прокурор представлява „брутална власт“, която няма нито един депутатите, избрани на избори.

„За главния прокурор първо да кажем: Да, той не може да остане. Но да предупредим, че ако някой си мисли, че като се свали Гешев и дойде някой с друго образование, това коренно ще промени нещата, това не е вярно, защото това е система. Тези хора са свикнали да работят по един начин и това са правила на играта, заложени в тяхната кариера и не мога да кажа, че те са виновни. Свикнали са да получават указания и да ги изпълняват. Не разбраха, че правилата се променят“, каза Зарков и добави, че след толкова години в ЕС много българи са отишли да живеят в правови държави.

„Новата ера е несъвместима с качествата, които са били нужни, за да се издигнеш в старата“, подчерта Зарков. По думите му, сега парламентът е на ход, но „никой да не дърпа геройското знаме към себе си“, защото никой не може да направи нещата сам, а юридически нужните промени са описани в неприети още законопроекти, становища на Венецианската комисия и доклади на Европейската комисия.

„Българите не заслужват петното „Магнитски“, а ние трябва да го измием“, допълни депутатът от БСП.

Според него на вчерашното заседание на ВСС кадровиците са отказали дори да отговорят дали главният прокурор може да бъде преждевременно сменен и затова дебатът се е прехвърлил в парламента, въпреки че мястото му е било точно в съвета.

„Процедурата не е нищо друго освен процедура по импийчмънт. Вместо да се произнесат по този въпрос и да защитят Гешев, ако считат, че това е правилно, те се скриха зад юридически неприемливи формулировки. Аз не мога да повярвам, че не знаят разликата с дисциплинарното производство. По конституция и закон ВСС е политически орган и от всичките тези фръцкания, няма никакъв смисъл“, каза още Зарков и заключи, че мнозинството на ВСС е отказало да упражнява правомощията, с които е натоварено. По думите му този път това е било толкова очевидно, че е станало срамно.

Христо Иванов (ДБ): Безотговорността е преминала в пълна институционална невменяемост

„Безотговорността е преминала в пълна институционална невменяемост. Тя привежда българската държавност в парализа“, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че формацията предлага дебат с всички. „Не може само смяната на Иван Гешев с някой друг и на 20 души във ВСС да реши проблема. Трябва реподбор и трябва да си го кажем честно. Когато имаме дългогодишна деморализация, депрофесионалиция и отрицателна селекция, от това професионално съсловие не се чу нито звук в реакция на тази чудовищна морална криза в която се намира то. Това е потресаващо“, каза той за прокуратурата.

Иванов призова всички партии да работят за това прокуратурата да стане една модерна, публична и европейска институция. „Прокуратурата има власт да задвижи държавната машина, но и да не се задвижи. Да не се окаже, че пазим Иван Гешев, за да гарантираме на някого безнаказаност“, коментира той.

Татяна Дончева (ИБГНИ): Добро начало за възстановяване на парламентаризма

Татяна Дончева от ИБГНИ определи изслушването на двамата министри като добро начало за възстановяване на парламентаризма и заяви, че бившите управляващи най-вече трябва да искат у нас да има справедливо правосъдие.

„Иван Гешев не може да бъде главен прокурор, дори само заради образуваните дела за преврат. След 1955 г. няма образувани дела за преврат. Появата им е начин на мислене, който започва с това, че няма разделение на властите“, заяви тя, визирайки разследването по чл. 95 от НК, по което са подслушвани участници в миналогодишните протести и по което получи обвинение укриващият се в Дубай Васил Божков.

Тя призова за парламентарно обективно обсъждане на дипломата на Иван Гешев. А за Бюрото за контрол на СРС заяви: „Сегашният състав на бюрото, пълен с милиционери лоялни към властта, трябва да бъде огледан и променен“ и напомни, че зам.-шефът му Илко Желязков беше санкциониран по закона „Магнитски“ заедно с Божков и Делян Пеевски.

 

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 7:55
Гост

Значи се оказва,че все пак да иматрябвало и специален прокурор, за разследване на главния-което според КС е противоконституционно. Сигурно е много конституционносъобразно подчинени прокурори, зависещи от началника си-например за кариерно развитие и какво ли още не, да извършат обективно и независимо разследване, само си представете в каква враждебна среда ще попадне подчинения прокурор, ако случайно реше да обвини главния(което очевидно няма как да стане). Все едно -в армията, където има единоначалие, власт и страх(подобно на прокуратурата) подчинен офицер да проверява и преценява началника си. –––––––––––––––––– Да ви напомня,например-че преди години изчезна папката с делото срещу брата на друг много горестоящ… Покажи целия коментар »

Оставка!
Оставка!
25 юли 2021 16:50
Гост

Най-позорният ВСС в историята. Защита на интересите на Доган сарай и задкулисието, а не на хората и независимата съдебна система.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 18:45
Гост

Червени, розови и пембени. Заблудиха хората, че и направо си ги излъгаха. Въпросът с прокуратурата и главния прокурор ще се реши само с промени в Конституцията. Няма друг начин и те го знаят много добре, но просто излъгаха. Защо? Защото дори и да се махне сега Гешев кой ще се избере на негово място със същите правомощия и безотчетност? Христо Иванов ли? Майко мила!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 18:49
Гост

На Бойкикиев ще има дълго да му търсите професионалния юридически стаж. Успех ви пожелавам, но отсега да знаете, че ще е трудно!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 18:54
Гост

Абе тикви! Нали като отстраните Гешев пак само най- малко трима от прокурорската колегия имат право да номинират! И кого ще номинират – дядо Мраз ли? Тая щуротия я измисли Христо Иванов докато беше министър на Боко Тиквата! С тояги да го гониш такъв.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 18:57
Гост

Ще ми променят Конституцията знае ли кога? Те едно правителство три месеца не могат да направят.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 18:59
Гост

Бойко Рашков е червен. Янаки Стоилов – червен. Татяна Дончева, Мая Манолова, Румен Радев са в същия отбор. Под предлог за ,, реформи” ще ни натикат в 90-те години на миналия век. Надявам се да греша и у нас да се случат истински реформи, но чувството ми за реализъм ми казва, че воля, автентично желание за промяна и борба с корупцията НЯМА. Всяко управление на червените в България свършва катастрофа, а новото управление ще бъде точно тяхно. калинките от има-няма и изправи се-наведи се ще си мислят, че управляват, но това са аматьори и лесно ще ги минат. Скоро ще… Покажи целия коментар »

Кой влизаше в Магнаурата?
Кой влизаше в Магнаурата?
23 юли 2021 22:31
Гост

А, Гешев е демократ и то потомствен, нали?!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 14:20
Гост

Същият като дрегарката Нинова

въпроси
въпроси
23 юли 2021 22:39
Гост

а като си син това прави ли те безгрешен

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 23:33
Гост

Гео Милев е червен, Христо Смирненски е червен, Никола Вапцаров е червен, Албърт Айнщайн е червен и Чарли Чаплин е смятан за червен.

А има и сини – ето ти задача – Гунди е Левскар, взема отбора на Левски след тренировки и го води не къде да е – на опера, ма какво да дам пример.

Разбира се – трябва да се избием до смърт, за да си чопли някакъв мамин макак зъбите от скука, не става и това.

Нагледахме се на ГЕРБ и на псевдо-капитализъм, смучи държавни поръчки, що не и на мен не се падне.

Според мен е глупаво да се обиждаме.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 17:53
Гост

До “Юрист
23 юли 2021 17:27“ Чакам да видя написано Вашето правно становище в качеството Ви на юрист- за какъвто/ каквато се представяте и да ми отговорите на въпроса от мой коментар “адвокат 23 юли 2021 17:45“ с юридически аргументи. В крайна сметка, сайтът е за юристи, а не за политически тролове. Докажете, че хвърлянето на слама и подпалването й в краката на полицаите не е акт срещу държавността, и то го докажете с юридически, а не с тролски аргументи, и аз ще Ви кажа и моето правно становище.

Ц
Ц
23 юли 2021 19:59
Гост

Как троловете да отговорят в смислена дискусия? Невъзможно.
Идва ново време на „Ти /народе/ си го избра“. В смисъл – новото парламентарно мнозинство.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 15:59
Гост

Гешев е не само изключително тъп и нагъл, но и комплексиран, злобен и отмъстителен (и затова никой редови прокурор няма да тръгне да го разследва). Свикнал е „журналистите“ от свинските лайномети да го възхваляват, но умря циганката, дето го хвалеше (в лицето на преПравен свят) и сега остана една кака Сийка и един самоотвержен Пеевски трол в този форум, за който очевидно Гешев е най-голямата радост, а всички, които са на обратното мнение, вкл. ЕК с ежегодните си мониторингови доклади, САЩ със списъка си по „Магнитски“ и др., са между обикновени престъпници и застрашаващи държавния суверенитет на България. Но за… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
23 юли 2021 16:43
Гост

“’…Гешев е не само изключително тъп и нагъл, но и комплексиран, злобен и отмъстителен (и затова никой редови прокурор няма да тръгне да го разследва). …’ Абсолюта идиотия си написал, политически платен троле- прокуратурата по принцип образува досъдебно производство, не защото не ви харесва наркоманските мутри, или защото воните от 100 км поради лоша лична хигиена, а защото има достатъчно данни за извършено престъпление, с извършител- определено физическо лице. Платените политически тролове НЯМАТЕ МЯСТО в един юридически сайт – отивайте във вашите официози там да си драскотите…

Юрист
Юрист
23 юли 2021 17:27
Гост

Г-н „адвокат“, мисля, че точно Вие сте от платените тролове на ГЕРБ. Останалите колеги очевидно споделят становището на проф. Стоилов и Рашков, а Вие сте единственият, който се е качил на амбразурата и защитава недоразумението Гешев. Като юрист съм на мнение, че всеки има право да отстоява своята позиция, но Вашето (с изинение) граничи с правен идиотизъм – като напр. това, че един мирен протест, на който шепа лумпени са замервали полицаи с подръчни материали, може да бъде окачествен като опит за преврат. Според мен или не сте адвокат, или не си пиете хапчетата редовно.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 17:45
Гост

До “…Юрист 23 юли 2021 17:27′- не познахте- вече над 30 години не гласувам на избори, а само на местни и национални референдуми. Вашият проблем е, че не сте правоспособен юрист, а аз съм и затова не можете да атакувате по никакъв професионален начин моето правно становище. Затова използвате не просто “ Прозорецът на Овертон“, а аракувате личността ми, като си въобразявате, че защитавам личността на гешев, докато аз защитавам съществуването на самата ИНСТИТУЦИЯ главен прокурор, която се явява съгласно Конституцията ни част от българската държавност. Да- според Вас не съм адвокат, въпреки,че Вие не показвате и микрон юридически знания… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
23 юли 2021 14:41
Гост

A дончева да си затвори устата. Защо, мислите, прякорът й е “мултачката“- откъде идва, а…Дали не е защото татяна дончева беше главният създател на юридическите схеми на мултигруп…Дончева- била си прокурор и си напуснала, защото си била уличена в партийно пристрастие именно в качеството си на прокурор- я сега разясни., ако има достатъчно данни и законен повод за образуване на досъдебно производство по чл. 95 от НК, съгласно НПК длъжна ли е прокуратурата да действа – т.е . да образува досъдебни производства или ще се оправдава с твърдението, че “…След 1955 г. няма образувани дела за преврат….“.. Кажи, г-жо главен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 15:48
Гост

Специално Дончева е може би най-големият правен капацитет сред политиците понастоящем.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 16:06
Гост

Пак питам- каква е причинноследствената връзка между принципа за разделение на властите, и чл. 95 от НК, който гласи- НК ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА Раздел I. Измяна Чл. 95. (Доп. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. – ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 16:12
Гост

Така е, ще има с умиление да си спомняте за Гешев! След като протестърите-престъпници хакнат пръскачките за поливане на тревата пред парламента и се случи държавния преврат!

адвокат
адвокат
23 юли 2021 16:16
Гост

Протестърите хвърляхте бали слама в краката на полицаите, охраняващите наркоманските ви сборища , а после хвърляха горящи факли, за да подпалят полицаите и да ги направят живи факли и ВСИЧКИ национални тв-та- бнт, бтв и нова, ясно показаха тези кадри. Има достатъчно снимков материал, годен за съд, да не говорим, че може да бъде безспорно установено чрез съдебна техническа експертиза, , че този видеоматериал не е манипулиран.Такава беше поръчката от божков- да се предизвика метеж в България срещу законно избраната държавна власт.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 16:22
Гост

Вярно е! Гадните протестъри не само замисляха хакване на пръскачките, но и пиеха бензин от бутилки мин. вода, с който пръскаха полицаите! По-голям опит за преврат от това няма в свитовната история! А съвсем между другото деполитизираният началник на полицията по онова време съвсем случайно се оказа депутат от ГЕРБ, ама това няма абсолютно никакво значение де.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 16:26
Гост

АЛОО- не ми пиши за пръскачките, а дай обяснение в коя държава полицаите ще стоят и ще чакат кримиелементите плюс непълнолетните гамени да ги правят живи факли, само защото полицаите си изпълняват служебните задължения…Що не се пробвате протестърите да изгорите живи германски полицаи в германия, или холандски полицаи в нидерландия, а= или казвате, ааа- там сте емигранти- по-=тихи от водата и по-ниски от тревата, а и черепа не ви плаща в тези държави да извършвате преврати, а ви плаща само за България…

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 13:17
Гост

За извършени предтъпления се сезира прокуратурата, а не определен прокурор. В зависимост от вида на престъплението се определя и компетентността и подсъдността, а не според желанието на Бойко Рашков. Ако си мисли, че той е нещо повече от другите много се е объркал. Невероятно е, че този човек е завършил право, че и преподавател е бил. Ужасно!

адвокат
адвокат
23 юли 2021 13:31
Гост

Бялата якичка на бг. мафията рашков бърза, защото черепа искал да се “върне“ в България, но на бял кон, със свалени обвинения. Това навява размисли относно сигурността на живота на главпрока и че до негово знание, в качеството му на лице, заемащо пъблична държавна длъжност и с достъп до класифицирана информация с гриф “ Секретно“, са достигнали някакви документи, годни за съд, които могат да изпратят божков директно за 20 години зад решетките. Никакво друго логично обяснение на ситуацията не пасва на яростта на рашков спрямо гешев. КАКЪВТО И ДА Е ГЕШЕВ, ЗАКОННИЯТ НАЧИН ЗА СВАЛЯНЕТО МУ НЕ Е ТОЗИ.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 16:04
Гост

Говорите за вкарването на Божков в затвора, но за Пеевски нищо не споменавате, а той е олицетворението на БГ мафията и Гешев е негова слуга. И двамата са в списъка „Магнитски“, но единия ПОРЪЧКОратурата го гони по всички възможни начини, вкл. репресира негови близки, докато ПРИПРИВАтурата не си мърда пръста ефективно да разследна другия и всички негови приближени мафиоти. Ето затова трябва не само смяна на Гешев, но и на Сталинисткия модел на прокуратурата у нас.

Хаха
Хаха
23 юли 2021 13:03
Гост

Разбираемо е, че всеки търси място под Слънцето, но историята ще се произнесе кой какво заслужава.

Лозан
Лозан
23 юли 2021 12:54
Гост

Е, къде са сега БЕЗПравен свят, та да се втурнат да защитават каскета?

В небитието
В небитието
23 юли 2021 12:55
Гост
Читател
Читател
23 юли 2021 12:57
Гост

Господарят им ги завлече много лошо. И без това през последните четири години нямаше нищо интересно в тази жълта медия.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 12:51
Гост

Е нали мрънкаше, че няма честно разпределение на делата? Този пак се объркал. Истински комунист!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 10:49
Гост

Абе Дамаджан Чашков, аз мога ли да си дам делото на конкретен съдия, че ми трябва определен резултат? М?

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 12:52
Гост

Ти не можеш, но той може, защото е специален.

може, а и се прави.
може, а и се прави.
26 юли 2021 7:43
Гост

Може. И ако си адвокат-би следвало да знаеш законния начин да си „избереш“ съдия. Жокер-внасят се ИМ-идентични, -няколко на брой, и не се внасят таксите . Тези ИМ се разпределят на различни съдии. Плащат ДТ по това дело, в което ти „хареса“ съдията. Другите дела ще се прекратят-поради невнесена такса. Това ,което ти написах предполага скъпоплатена консултация-ама хайде-за теб безплатно ноу-хау.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 10:46
Гост

Етническа българка съм, българският език е моят майчин и бащин език, двата ми рода са български етнически родове с над 280 годишно съществуване, български адвокат съм от около 22 години и АКО се наложц, ще изпълня правото и дългът си съгласно чл. 59 ал.1 от Конституцията ни. ЧУЖДА ДЪРЖАВА НЯМА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА, ДА ПРИДОБИВА ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ И ДА ВЛАДЕЕ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ, КОЯТО МИ Е ОСТАВЕНА В НАСЛЕДСТВО. Всеки , който иска да изтрие държавата България от политическата карта на Европа, нека знае, че българите не сме прости овце, а лъвове, когато трябва да отбраняваме държавата и държавността си.… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
23 юли 2021 10:37
Гост

KOЯТО И ЧУЖДА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА ДА СЕ ОПИТВА ДА ПРЕМАХНЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, НЕКА ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ДОСТАТЪЧНО УМНИ, ГОРДИ И СПОСОБНИ ХОРА И ЧЕ ОРГАНИЗИРАНЕТО НА ТАЗИ АКЦИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, НЯМА ДА МИНЕ БЕЗНАКАЗАНО. БЪЛГАРИЯ Е, БИЛА Е И ЩЕ БЪДЕ ЖИВА, ДОКАТО ИМА И ЕДИН ЖИВ БЪЛГАРИН/ БЪЛГАРКА.НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НЯМА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ ДРУГИ СУБЕКТИ, ОСВЕН БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.НЯМА ДА УНИЩОЖИТЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ- ТОВА НЕ УСПЯХА ОСМАНЛИИТЕ, А КАМО ЛИ СЕГА ЩЕ УСПЕЯТ ДА ГО НАПРАВЯТ ЧУЖДИТЕ СЛУЖБИ.

Дими
Дими
23 юли 2021 10:32
Гост

Само този ВСС може да не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 10:29
Гост

РАШКОВ И СТОИЛОВ- ЗА КОЛКО ВИ КУПИ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖДИТЕ СЛУЖБИ, ЗА КОЛКО ПРОДАДОХТЕ ЧЕСТТА СИ НА ЮРИСТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ В ЮФ НА СУ…Няма никаква друга мотивация, която да принуди един юрист да се самообезглави като юрист и като преподавател по юридическа дисциплина.

Христов
Христов
23 юли 2021 12:42
Гост

Точно те не са продали нищо такова. Защото имат доблестта да се изправят срещу българската мафия, която е на власт.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 12:56
Гост

Мафиотите са извън България- в Дубай и/или Сърбия. Човек с доблест никога няма да се продаде на мафията, нито ще плюе така безвъзвратно върху професионалната си чест. Белите якички стоилов и рашков – това са за мен тези лица.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 13:02
Гост

Гледай сега тролове те на заплата на тези лица, намиращи се извън ЕС, как ще натискат минусите

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 13:01
Гост

Те са лицето на справедливостта! Да живее Рашкоф! Да живее Божкоф и Радеф!

Чочо
Чочо
23 юли 2021 10:28
Гост

Става интересно вече.

Дудо
Дудо
23 юли 2021 10:29
Гост

По- скоро смешно.

адвокат
адвокат
23 юли 2021 10:26
Гост

Нямам думи… ВСС му казва, че в сигнала му НЕ СЕ СЪДЪРЖА НИТО ЕДИН ФАКТ, който да обосновава ДОСТАТЪЧНО ДАННИ за извършено престъпление или нарушение на КРБ и ЗСВ, рашков обаче-въпреки, че е БИВШ ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО- ОБЩА И ОСОБЕНА ЧАСТ И НАКАЗАТЕЛЕН ПРОЦЕС, рие дъното и твърди,че е достатъчен повод за образуване на наказателно производство да представи мнения на коментатори от сайтове, в които НЕ СЕ СЪДЪРЖАТ ФАКТИ И ДОСТАТЪЧНО ДАННИ ЗА ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Категоричното ми становище е, че тук имаме намеса на чужди служби, действащи в колаборация с местните креатури на организирана престъпност, които искат дори физически… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 12:43
Гост

Съвсем ще онемееш като разпуснат ВСС

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 10:25
Гост

Наистина нито един прокурор не прояви куража да се изправи срещу главния.

Горан
Горан
23 юли 2021 10:27
Гост

Смеят ли? После Гешев ще ги смачка.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 13:03
Гост

А при липса на достатъчно данни за какво да се води дело? Защото Рашков така каза или троловете в Лекс.бг така са написали? Реалността е друга, хора…

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 10:25
Гост

Вчера този ВСС демонстрира колко е несъстоятелен и как, само за да защити Гешев, преобърна правото. Това, което се случи, е срамно за гилдията. И тия хора са магистрати. Срам

Хаха
Хаха
23 юли 2021 12:23
Гост

Съгласен съм, че е несъстоятелен, но защото хаби парите на данъкоплатците, за да ви угажда като разглежда такива несъстоятелни /необосновани/ искания.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 10:23
Гост

Ако успеят да махнат Гешев и разпуснат този ВСС, ще е голяма крачка напред

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 11:06
Гост

Към какво по-точно ще е крачка напред? Идване на вечното царство на Христо Иванов, Лозан, Прокопиев и началниците им от Козяк ???

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 10:21
Гост

Тези двама пенсионери защо не си пият хапчетата? Рашков да вземе учебник по ОТП и да научи някои неща от там. Или да попита Стоилов – той ги знае. Но пък той гони място в КС. Ще играят по свирката на Радев. Най-накрая при работеща и максимално прозрачна, доколкото позволява закона, прокуратурата и при повдигнати обвинения на лица, които в миналото оставаха безнаказани, сега искат да правят драми. Лошото е, че народа се манипулира и ще си остане с едното потупване по рамото за помощта, която са оказали на политиците, които са на заплата при същите тези мутри. Честито народе!… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 11:09
Гост

Рашков и Стоилов на стари години станаха за смях и на кокошките. Интересно какво толкова им е обещал чорапа, че се напъват така зверски и като за последно?

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 16:08
Гост

Проф. Янаки Стоилов винаги е бил и продължава да е един от най-ерудираните юристи в България. Рашков пък имаше смелостта да се изправи лице в лице срещу мафията в съдебната ни система. Ама за калинките на ГЕРБ и ДПС Барни Ръбъл, кухата каскетна лейка други такива пародийно-правни образи са на много по-високо юридическо ниво.

Лазар
Лазар
23 юли 2021 10:20
Гост

На Гешев май му идва краят.

Гери
Гери
23 юли 2021 10:22
Гост

Да си подаде оставката и да си тръгне с чест.

12345
12345
23 юли 2021 10:25
Гост

Колкото и да ми се иска да бъде изметен, не знам кой ще да е този прокурор, който ще тръгне да го разследва

хахаха
хахаха
23 юли 2021 10:20
Гост

на Каскетски яко му се клати каскета вече…

Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 10:17
Гост

Е, сега чакаме резиденцията на рашков да бъде претърсена от разследващи полицаи по указание на прокуратурата

wtf
wtf
23 юли 2021 10:27
Гост

Хаха, Бойко Борисов сега диша малко по-спокойно. Врагът му се е съсредоточил върху Гешев

голям кеф
голям кеф
23 юли 2021 10:10
Гост

Боже, боже циркът става пълен!