Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) в отговор на предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от поста.

В него обвинител №1 е включил приложение с общо 27 прессъобщения на прокуратурата и статии в различни медии и иска от ВСС да приеме допълнителните материали, които също да бъдат разгледани на утрешния пленум на съвета. Гешев подчертава, че и предложението на Янаки Стоилов е мотивирано с информация от вътрешния министър Бойко Рашков, която главният прокурор описва като 11 страници, приложени копия от прессъобщения на прокуратурата, медийни публикации, включително и коментари на читатели във форуми.

„С оглед горното и предвид обстоятелството, че аргументите в сигнала се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения, приложени Ви изпращам допълнителни прессъобщения и статии, отразяващи дейността на ПРБ“, пише Гешев.

Приложението му (виж тук)  започва с протоколите на ВСС от изслушването му като кандидат за главен прокурор през октомври 2019 г. и от това в Народното събрание от 2020 г. От прокуратурата поясниха, че те са подбрани, за да се види, че Гешев е отговорил още тогава на част от въпросите, които Бойко Рашков е поставил в сигнала си.

След това в приложението на Иван Гешев са включени и съобщения за разследванията срещу Васил Божков, за групата шпиони от военното разузнаване, статии в CNN и „Уолстрийт джърнъл, интервюта и др.

Янаки Стоилов внесе предложението си за освобождаване на главния прокурор в петък, като основният му аргумент беше, че от получената информация от вътрешния министър може да се заключи, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

След това сигналът на Рашков беше публикуван от МВР и в него вътрешният министър беше акцентирал върху разгласявани от прокуратурата данни от досъдебни производства, включително и събрани със специални разузнавателни средства (СРС). Ставаше дума за разгласените СРС с разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

В тази връзка в списъка от 27 материала, които днес Гешев изпрати на ВСС, е и решение на Върховния касационен съд от 2007 г. В сигнала на Рашков се сочи, че прокуратурата не може да се позовава на НПК, когато разгласява такава информация, защото Законът за специалните разузнавателни средства се явява специален, а той изрично забранява публикуването на такава информация. Още повече, че според чл. 145а НК това е престъпление, а когато е извършено от длъжностно лице, на което е станала известна в кръга на неговата служба се наказва с от 1 до 5 години затвор и лишаване от права.

В отговор прокуратурата прилага решение на ВКС, в което се казва: „Данните, получени в резултат на специалните разузнавателни средства (СРС), се подчиняват на режима на специалния закон (ЗЗКИ) до момента, в който органите на досъдебното производство по силата на планираната от тях тактика по разследване по всяко конкретно дело се позоват на получената чрез тях информация и на доказателствените средства, чрез които тя се възпроизвежда. Щом обаче органите на досъдебното производство или съдът решават, че тази информация има значение за правилното решаване на делото и са я включили в общата съвкупност на доказателствените материали чрез съответните доказателствени средства, то те се подчиняват вече на правилата на НПК при спазване на всички основни начала на наказателния процес, вкл. и на изискването за равнопоставеност на страните“.

В сигнала си вътрешният министър твърди още, че Иван Гешев не се съобразява с презумпцията за невиновност. За пример беше посочено разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков, по което бяха огласени разговорите му в чат с президентския секретар Пламен Узунов. Според Рашков в случая прокуратурата е направила подбор на комуникацията, която след това е публикувала, а не е действала така по други обществено значими случаи, свързани с изтеклите записи, на които се чуваше глас, наподобяващ този на бившия премиер Бойко Борисов, както и за сигнала, че е купил къща в Барселона.

Друго нарушение, което Рашков изтъкна, е свързано с акцията в президентството, която според него е протекла в противоречие с принципа за пропорционалност заради тежките въоръжени части, които са използвани.

Асоциацията на прокурорите за предложението на Стоилов: Политически акт с непознато до момента измерение на грубо нарушение на разделението на властите

Асоциацията на прокурорите в България публикува становище срещу предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на Гешев. Според тях прокуратурата се явява „трън в очите на някои представители на политическата класа“ и затова има масирана кампания за подчиняването ѝ.

„Сред политическите актове, целящи дестабилизация на съдебната власт в България, причисляваме и внесеното във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор. Изразяваме становище, че високите стандарти в правосъдието не могат и не следва да се базират на слухове, публикации и лични мнения, а на факти и доказателства“, пишат прокурорите.

Пред бТВ вчера Стоилов каза, че с темата трябва да се занимае новият парламент, ако ВСС не отстрани главния прокурор.

„Обръщам се към членовете на новоизбрания парламент, ако тази процедура във ВСС не приключи с резултат в съответствие към внесеното от мене предложение. Мисля, че самият парламент трябва да се заеме с темата, но не просто да се говорят общи неща за конституционни реформи, а с конкретни действия“, заяви Стоилов.

По този повод от асоциацията на прокурорите подчертават, че правосъдният министър е поставил недопустим ултиматум.

„В нашите разбирания професионализмът не следва да отстъпва пред политическите интереси, поради което сме притеснени от поставянето от страна на представители на изпълнителната власт, на ултиматуми пред независимия Висш съдебен съвет, свързани с предстоящите му решения, което се явява ново и непознато до момента измерение на грубо нарушение на разделението на властите и безпрецедентен натиск върху съдебната система“, се казва в становището им.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гергана
Гергана
22 юли 2021 9:01
Гост

Защо се правят всички, че не разбират от какво е породено това яростно нападение срещу Гешев! А то е, защото той оповести тел.разговор на Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. И второ след като прокуратурата разтури шпионското гнездо в президентството. Това предизвика тази злоба и ярост в Радев! И сега е погнал всички свой слуги да събарят Гешев. Гешев е останалата единствена пречка на Радев към абсолютната власт.

ADVOKAT VG
ADVOKAT VG
21 юли 2021 11:17
Гост

Всяка правова държава се нуждае от силна прокуратура, за да гарантира именно господството на правото. За съжаление Гешев олицетворява прокуратурата и именно това се отразява негативно на цялостния имидж на институцията, в която иначе работят професионално подготвени и морални колеги. Затова много трябва да се внимава естествени авторитети да стоят начело на институциите, а не случайно появили се от нищото политически конюнктурни лица. От самото начало беше ясно как ще свършат нещата-при липса на професионализъм, популистки нагласи и политическо говорене. Всъщност за съжаление нищо не се постигна-хората живеят в битова несигурност, стопанските пръстъпления се ширят, децата ни са застрашени от… Покажи целия коментар »

Де юре
Де юре
21 юли 2021 17:19
Гост

Всяка правова държава се нуждае от нормална прокуратура. А нашата е по съветски образец от времето на Сталин. И са сложили начело й един хем психопат, хем празноглавец, който се изживява като нещо средно между Наполеон и главния герой от уестърн. Първата непосредтвена стъпка е отстраняването на Гешев, следващата е изработването на правила, които да гарантират, че ВСС няма да избере ново подобие на Гешев и най-сетне остава да се дебатират промени в конституцията за демонтаж на този злополучен съветски модел.

Валентин Бакалов
Валентин Бакалов
22 юли 2021 19:30
Гост

Всъщност, Иван Гешев ви бръкна в гъза, поради факта, че подпука престъпната приватизация, изкуствено и престъпно създадената комуноидна олигархия, и откровено вманиачения и алчен за власт русофилски елемент въобразил си, че е президент на българите, набъркан в шпионските скандали и откровено работещ в интереси чужди на България и българския народ. Първият, истински и работещ за народа си главен прокурор, не ви хареса защото реално показа насраните ви задници!

Пижо Пендин
Пижо Пендин
21 юли 2021 8:31
Гост

Приложението не се отваря, а препраща към сайта на ВСС?

Хляб и зрелища
Хляб и зрелища
21 юли 2021 0:12
Гост

Този явно няма да мине само с отстраняване! Всички разбраха какво дъно е, но той държи да покаже, че освен народен милиционер е и заслужил клоун e и пръв миньор на Републиката! Явно не стопля, че е в тресавище и всяко мърдане приближава тинята към отвора на умната му поставка за каскет! Краят ще е мъчително зрелищен, като на всяко коледно прасе!

Ст.Станков
Ст.Станков
20 юли 2021 21:03
Гост

В коментарите открих само един на юрист?!
Вместо „Коментари“ може да напишете „Дебили се упражняват в писане“

113
113
20 юли 2021 21:51
Гост

Пълно е с дебели и имбецили,мъчещи се да мислят…

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 21:00
Гост

Като в някакъв фашизъм, бедност и някакви кубинки и те ритат по главата – днес бях да си сменя шофьорската и – само не ме набиха.

Полицията и Прокуратурата нямат място в никоя държава, аз съм достатъчно разумен и не правя престъпления, да си видят собствените редици.

А и реално не разследват истински мафиоти.

адвокат
адвокат
21 юли 2021 3:30
Гост

Посочи поне ЕДНА държава в света, в която не съществуват прокуратура и полиция, и преди да отговориш- ако можеш през замъгленото ти съзнание от анархокомунизъм и наркотици- отграничи собствената ти наркокомуна от териториалното образувание със статут на суверенна държава. Ако това не ти харесва, си купи собствен остров нейде из световните океани, и там прави каквото искаш, само се измети от Р.България и се откажи от българското си гражданство. Много стана изметта тук и е време за почистване…

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
20 юли 2021 17:23
Гост

Не стига, че тъп, ами и нагъл! Затънал до шията в ла*на, а отворил ей такава уста за руски шпиони, опит за преврат чрез хакване на поливните пръскачки за трева пред НС и прочие абсолютни идиотщини! Докато по същото време широко си затваря очите за всички престъпления на хунтата, дори след като му го казаха в прав текст с „Магнитски“! Позор! Оставка! Затвор!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 16:38
Гост

Божеее, цитират решение на Павлина Панова. Но хайде да погледнем и какво гласи чл. 145а от Наказателния кодекс и да помислим по въпроса ВДС какво съдържат, съдържат ли информация, събрана чрез СРС и за какво точно служи тази информация, не служи ли по конкретно дело, а не да се размахва по медиите, за да се злепостави някой друг. Не намирам отговори на тези въпроси в списъка на Гешев

Димчо
Димчо
20 юли 2021 16:37
Гост

Много съм доволен, че Рашков му вдигна мерника.

Стоил
Стоил
20 юли 2021 16:38
Гост

Дано да си свърши работата до край.

897
897
20 юли 2021 21:49
Гост

Май скоро ще стане точно обратното,времето на Дамаджаната като министър много бързо изтича…време е да се направи ревизия на „управлението“ му,както и пълна данъчна ревизия на деветнадесетте му имота,придобити с държавна заплата.

Димитър
Димитър
20 юли 2021 16:36
Гост

Защо въобще говори за разследванията срещу Васил Божков? Нищо не направиха, за да го върнат тук.

897
897
20 юли 2021 21:50
Гост

Ти да не си им светил,че коментираш какво са направили и какво-не?!?!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 16:33
Гост

Хахахаха, това вече е театър на абсурда. Гешев се защитава с материали по медиите, които са писани в самата прокуратура и се пращат тук-там за публикуване. Освести се бре, дай оставка

Кики
Кики
20 юли 2021 16:30
Гост

Този човек няма ли да се оттегли най накрая доброволно.

Хари
Хари
20 юли 2021 16:31
Гост

За това се искат чест и доблест.

Юрист
Юрист
20 юли 2021 16:29
Гост

Абе много ми е смешно какво всички го набелязаха този индивид? Толкова години всичко е леш, Гешев ли ви е виновен? Бил на не знам си кой чове!? Ми те всички там са някой!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 16:18
Гост

Гешев цитира решение на ВКС, съгласно което записите, придобити от СРС, могат да се използват като доказателства в процеса, и си мисли, че това означава, че може да ги разпространява публично, без изобщо да има внесено обвинение. Също така, цитира свинските медии на свинския си господар, за да покаже, че все някой го харесва. Желязна защита…

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 16:29
Гост

Цитираното решение на ВКС казва и нещо друго, колега, освен това, което сте написали. Нещо, което го пише и в един друг закон, но ще се въздържа от назоваването му. Министър Рашков е или слаб юрист, или изпълнява нечии поръчки с аргументите, които е включиш в сигнала до правосъдния министър. Вече отделен въпрос е как уважаван юрист, като Янаки Стоилов, е видял юридически аргументи в сигнала. Дали не му е оказан натиск да сезира ВСС и т.н. Истината е, че секцията за коментари не е мястото да се водят лекции по ОТП или наказателен процес. Затова казаното от мен по-горе… Покажи целия коментар »

Дидо
Дидо
20 юли 2021 16:32
Гост

По- скоро прилича на оправдание.

Мики
Мики
20 юли 2021 16:16
Гост

Цели 27 прессъобщения#! Не се ши престарава.

Симеон
Симеон
20 юли 2021 16:17
Гост

Просто чисти имидж. Всъщност той никога не е имал такъв.

Spiro
Spiro
20 юли 2021 16:13
Гост

Ясно. Написали са му го. Е, има си хора за всичко.

Заки
Заки
20 юли 2021 16:13
Гост

За всички е ясно колко му е капацитетът. Добре, че си има Сийка.