Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов внeсe предложение във Висшия съдебен съвет да започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. То ще бъде разгледано от съвета още на 22 юли 2021 г.

Основният аргумент е уронване на престижа на съдебната власт. Неговото предложение е въз основа на получен доклад от вътрешния министър Бойко Рашков в обем над 100 страници.

 „След като разгледах предоставената информация смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Ето защо правя предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал. 3., т. 5 от Конституцията за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор“, каза Стоилов.

Обсъждането на предложението за освобождаване на Гешев е първа точка в заседанието на Пленума на ВСС, свикано от Стоилов за следващия четвъртък – 22 юли.

На специална пресконференция днес той отказа да разкрие подробности за данните в доклада, като каза само, че в него има както медийни публикации, така и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс.

По закон (чл. 175, ал. 5, вр. чл. 173 от Закона за съдебната власт) министърът на правосъдието има право да предложи кандидатура за главен прокурор и затова има и съответно и правомощие да предложи предсрочното му освобождаване от длъжност. Това право законът дава и на не по-малко от трима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Процедурата изисква решение, прието с мнозинство от поне 17 гласа от общо 25-имата членове на съвета. Ако бъде постигнато, ВСС предлага на президента освобождаване. Държавният глава не може да откаже освобождаването при повторно предложение.

В момента членовете на ВСС не са 25, а 22-ама – след като Пламена Цветанова (член на ПК на ВСС) беше назначена за зам.-главен прокурор, парламентът така и не избра друг на нейно място, а преди дни оставки подадоха и двама членове на СК на ВСС – Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Попитан дали вярва, че този състав на ВСС би освободил Иван Гешев от поста му, Янаки Стоилов отговори: „Аз поначало не се осланям на вярата, защото трябва да се преценяват факти и обстоятелства и отговорът на този въпрос ще даде решението на ВСС“.

Министърът на правосъдието обясни, че в доклада влизат факти и обстоятелства от началото на мандата на Гешев, но главно от миналата година, има приложения, в които се правят преки позовавания, цитират се и се представят публикации в медиите – български и чуждестранни.

„Така, че това е едно голямо четиво, което предполагам, че той ще може да ви предостави и да се запознаете. Няма да преразказвам и резюмирам доклада, казвам, че съм обобщил тези основания, да речем огласяване на данни от досъдебни производства, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности и други“, каза Стоилов.

В отговор на въпрос дали има твърдения за престъпления срещу правосъдието, министърът заяви: „В този доклад се съдържат и такива твърдения, но аз съм се ограничил само с това, което засяга конституционните основания. Цитираният текст за нарушения, действия, които накърняват престижа на съдебната власт, включително се позовавам и на данни, които навеждат на към нарушения на кодекса за етично поведение на магистратите. Ако вече става дума за действия и бездействия, които могат да бъдат квалифицирани като престъпление, предполагам, че това е отделно действие, то не е предмет на предложението, което съм направил до ВСС“.

От прокуратурата съобщиха, че с писмо до ВСС Иван Гешев е поискал „публикуване на т.нар. „сигнал“ от 11 стр. на Бойко Рашков и приложенията от 108 стр., представляващи „преглед на печата“ и прессъобщения на прокуратурата“. Малко по-късно на сайта на ВСС бяха публикувани предложението на правосъдния министър, към което е и докладът на шефа на МВР (виж тук), както и писмото на главния прокурор, в което се иска документите да бъдат публично обявени (виж тук).

Сигналът на Рашков също беше публикуван от МВР (виж тук). В него вътрешният министър действително е акцентирал върху разгласявани от прокуратурата данни от досъдебни производства, включително и събрани със специални разузнавателни средства (СРС).

Става дума за разгласените СРС с разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

„С тези действия е нарушен чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), който императивно забранява използването на данни, придобити със СРС за друго, освен за наказателното производство или за опазване на националната сигурност. Потъпкан е и чл. 33 ЗСРС: лицата, на които са станали известни факти и сведения от СРС, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват (чл. 33 ЗСРС). В публикациите наблюдаващите прокурори и главният прокурор са огласили събрани чрез СРС данни, което е не само закононарушение, а престъпление“, пише Рашков и добавя, че целта на разгласяването била само компрометирането на президента и на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор.

В доклада вътрешният министър твърди още, че Иван Гешев не се съобразява с презумпцията за невиновност. Посоченият пример е разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков, по което бяха огласени разговорите му в чат с президентския секретар Пламен Узунов. Според Рашков в случая прокуратурата е направила подбор на комуникацията, която след това е публикувала.

„Целта отново е да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са възникнали така, както главният прокурор или други заинтересовани лица искат. Подобно умишлено „подреждане” не е само груба проява на недопустим обвинителен уклон. То е елемент на престъплението по чл. 287а, т. 3 НК, противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълнота на наказателнопроцесуалното изследване и е несъвместимо със статута на Ив. Гешев. Това е така и защото разгласяването на данни от разследването е незаконосъобразно“, пише още Рашков.

Друго нарушение, което той изтъква е акцията в президентството, която според него е протекла в противоречие с принципа за пропорционалност заради тежките въоръжени части, които са използвани. Вътрешният министър подчертава, че впоследствие и съдът е определил арестите тогава като незаконни.

Според Рашков прокуратурата не е показала такъв критерий по други обществено значими случаи, свързани с изтеклите записи, на които се чуваше глас, наподобяващ този на бившия премиер Бойко Борисов, както и за сигнала, че е купил къща в Барселона.

Вътрешният министър посочва още, че в прокуратурата делата не се разпределят на случаен принцип, а с резолюция на административния ръководител, при което определени преписки и разследвания са възлагани на конкретни прокурори.

„Това нарушение е свързано с възникване на основателно съмнение в обществото, доколко независими при вземане на решенията си са тези прокурори, след като в голямата си част, те са командировани от по – ниски нива, не са титуляри, не са се явили на конкурс и не са доказали своята компетентност“, твърди вътрешният министър.

В заключение той пише, че главният прокурор е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията „прокурор“.

81
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 юли 2021 18:03
Гост

Председателят на Асоциацията – Владимир Николов, прескочи конкурсите и директно от редови прокурор в РП- Плевен стана Адм.ръководител на ОП-Плевен. Ясно е защо сега защо брани

re:
re:
19 юли 2021 13:39
Гост

Кога? Кога? Кога?

Ще имаме правосъдие. И справедливост.

Махаме Гешев и идва оня дето раздава шамари на децата на училищната лавка. Махаме специализираните и идва Вранеску с бонус – Мирослава Тодорова. И Апелативен такъв – баба Нела Кучкова с личен лекар д-р Стойчо Кацаров (и юрист).

НАИВНИЦИ и ПРОДАДЕНИ ДУШИ на АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!

Кога ще бъдат арестувани нарушилите закона?
Кога ще бъдат арестувани нарушилите закона?
18 юли 2021 20:53
Гост

Масово са подслушвани участници в антиправителствените протести от миналата година. Линк : https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/07/18/4233817_boiko_razshkov_bezumieto_e_bezgranichno_podslushvani/?ref=home_layer2 ВЪПРОС: Кога ще бъдат арестувани прокурорите, милиционерите, дансаджите ,замесени в беззаконието с подслушването. За ДС да напомня,че в една демокрация(каквато не сме) не е незаконно, а легитимно политическо право да участваш в антиправителствен протест. Незаконно е подслушването, вклч и когато е облечено във фалшив предтекст (категорично протестиращите не са готвили преврат, че да бъдат разследвани за подобна глупост). Законът е ясен, и арестите на прокурори, и милиционери са НЕИЗБЕЖНИ поне според закона. Незаконното използване на СРС е престпление, няма никакъв начин престъпната дейност в милицията и прокуратурата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юли 2021 11:17
Гост

Имената на прокурорите от Специализираната прокуратора, които незаконно са поискали използване на СРС, трябва да бъдат оповестени публично. Същото важи и за имената на съдиите, които са „разрешили“ тези СРС, както и за оперативните работници, които са ги прилагали.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 15:36
Гост

Гештапо си отива!
Спете спокойно, деца

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 23:37
Гост

И ще се оправи работата така! Вие вярвате ли си? Глупаво и наивно е да смятате, че като смените един с друг и работата ще тръгне. Ще тръгне друг път. Няма да стане.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 14:34
Гост

Другарю Рашков, другарко Стоилова, по повод скорошното ви преминаване в заслужен отдих партийната организация в президентството ще ви подари чифт зелени, мръсни чорапи – да са ви скъп спомен за времето ви като служебни министри.

само минавам
само минавам
17 юли 2021 14:51
Гост

ГЕШЕВ – КАПУТ!

Юрист
Юрист
17 юли 2021 13:57
Гост

Напълно обосновано и мотивирано предложение. Гешев е позор за българската правна система.

Re:
Re:
17 юли 2021 14:55
Гост

Сефте!

А останалите в българската правна система на 95% не са позор, нали?

Кой го избра? Кой го търпя? Кой му изпълняваше мръсните поръчки? Специализирани и обикновени. И под формата на съдебни актове.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 20:08
Гост

И на мястото на Гешев ще изберем Спайдърмен – честен, неподкупен, справедлив. Със същата власт, правомощия и имунитет. Не се ли променят Конституцията, ЗСВ и НК и НПК това са празни приказки. Стани да Седна.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 13:44
Гост

Явно не си магистрат.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 23:44
Гост

Космонавт съм, бе магистрат!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 23:42
Гост

По- глупаво предложение не съм виждал. Направено за други цели. Не за да успее. Честито на баллъците, дето се хващат на фалшивата въдица!

Обикновен прокурор
Обикновен прокурор
17 юли 2021 13:18
Гост

За съжаление описаното е вярно. Гешев направи така, че всички останали юристи в България да ни сочат с пръст. А аз и колегите ми си вършим съвестно работата и не търсим слава, но не заслужаваме такова презрение.

само минавам
само минавам
17 юли 2021 14:57
Гост

Много работа вършите вие. Много. Предимно с качеството КА. И все по заръка на Гешев, нали?

Темелко
Темелко
16 юли 2021 19:28
Гост

Янаки, Янаки, защо не си остана в СУ да си преподаваш политически и правни учения и политология, как те изпързаляха, та дори не успя да се усетиш и стана послушна маша в ръцете на сценаристите, явно академизма и университета те е превърнал в кабинетен работник, който никак не може да разбере как и кога ше го използват, жалко

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 6:40
Гост

Темелко, Темелко, Темелко, Темелко, Темелко, Темелко, Защо вдигаш ръка на Професора си, човека е политическо лице, ама нима ще оставим да станем диктатура – ГЕРБ се превърнаха направо в зло псе, да влезеш в Президентството с къси ръкави и черни ризи, татуирани и с обеци полицаи, да търсели папки, ми пратете просто двама души и така, Президентството е свещено, Гвардейците нямат патрони, хората се снимат с тях за забавление и атракция, какви са тези от ГЕРБ. Лукашенко и той има приятен външен вид и се къпе редовно, ама – чак да ни доведат дотам. Да се омитат преди да е… Покажи целия коментар »

само минавам
само минавам
17 юли 2021 15:01
Гост

Тебе и такива като тебе тролове-зомбита наистина трябва да ги бомбардират. Но първо да им връчат по едно въженце. Безплатно. Като на Иуда.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:46
Гост

Предложението е адски тъпо. Несъстоятелно и несериозно. Направено е , за да не мине. Едва ли може сериозен юрист като Стоилов да го е писал. Непрофесионално. Явно целта е друга. Стреля се отдалеч за шум, а не за поразяване на цел. Или за поредното умиване на очите. Прах. Типично за комунистите. Докарват се и те от партиите на протеста. Но няма кого да излъжат. Поредната мимикрия.

Топенерджи
Топенерджи
16 юли 2021 19:03
Гост

Пак добре. А иначе?!

На всички е ясно, че при този състав на ВСС няма как да мине. Поне на дневен ред ще е смяната на ВСС от 46-то ОНС със ЗИДЗСВ.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 14:04
Гост

И защо си мислиш, че следващият ВСС ще събере 17 гласа за отстраняването на Гешев? От Луната ли ще дойдат тези магистрати? Ти ли ще ги посочиш или избереш всичките? Или може би малкия Маджо? Как въобще си я представяш тази работа? И най вече кога?

само минавам
само минавам
17 юли 2021 15:05
Гост

Принципно си прав за следващия ВСС. Имаме системен проблем.

Затова – Нова Конституция! Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

АМИН

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 23:47
Гост

Може би си прав. Не знам.

Според теб
Според теб
16 юли 2021 19:30
Гост

Комунистите ако искат да го махнат няма да се занимават с такива сложни процедури! Щяха да го застрелят без съд и присъда, така ли!?

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 6:48
Гост

А да те задържат и да те бият по цяла нощ в Полицията, добре ли е, аз вече не знам на кой свят съм, има полицейски терор, това не може така, аз не ми се живее да ми смазват бъбреците, показни акции.

Едни джебчии не могат да открият, квартирни кражби – колкото искаш, крадат, палят – беззаконие.

Кърджалийско време, всеки иска да плячкосва.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 23:51
Гост

Комунистите отдавна не стрелят. Най- малкото защото не могат, тъй като повечето не са ходили в казарма. Какво да правиш- принципи! А по сложните процедури – могат! Научени са! И хич ме им вярвай! Ще те излъжат!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 6:45
Гост

А искаш ли да въведат фашистки режим, трябва да ги отрежем навреме, Борисов, нали е по градинките – градинар се води (магнолии, зайци), ако може да се предотврати – ок, ако не може – ще се правим на ущипани.

Вредите на ГЕРБ, преките, вече стават човешки – убиват ни с всяка стъпка, няма пари за заплати, пенсии, всичко е чака-рака.

Човекът е грозно некадърен, на нивото на Цветелина Бориславова.

Няма място в историята даже – да си ходи, да се прави на уморен от грижите за народа, нали това направи и с предходните си съперници.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:36
Гост

Ми наистина – кога – ако не сега, това явление не се търпи, кражби, убийства, седят и си чоплят семките.

Надути и надменни, това е съвременната прокуратура, не могат едно обвинение да напишат, то и аз се затруднявам.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:45
Гост

Като ти дойде времето, ще ти го напишем. Седи спокойно и кротувай!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 6:52
Гост

Да, смешльовци, носете си тогите наобратно, като в детската градинка, айде холан, па и ще заплашва, на фашист ли се правиш, нема да стане вашето – прокурорският блян.

Ха, ха, леле, доживях стажант да ми прави забележки.

Ухапа ме смъртоносно.

Re:
Re:
16 юли 2021 19:04
Гост

ЧОПЛЯТ СИ СМЕТКИТЕ!

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:23
Гост

Дамаджаната и Комундето
ще ми накреят каскето.
Още малко ви остана,
вашата червена м@ма…

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:34
Гост

Легай си – топло е.

Сийка Ми
Сийка Ми
16 юли 2021 18:14
Гост

Първо да арестува Каскета като Иванчева да не избяга :)))

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 18:20
Гост

Няма да е зле. Ама със същата показност.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 7:08
Гост

Падни на колене, не ти Сийке, той..

Браво
Браво
16 юли 2021 17:27
Гост

Изключително добре мотивирано – и фактологически, и с препратки към конкретни законови текстове!

https://frognews.bg/files/dans-katb-geshev.pdf

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 17:14
Гост

Вместо да се занимава с глупости, да насрочи една допълнителна дата за изпита за юридическа правоспособност – септември – октомври

!!!
!!!
16 юли 2021 17:30
Гост

Най-върховната юридическа глупост, наречена Гешев, трябва веднъж-завинаги да бъде пратена първо в небитието, а след това и при бай Ставри. За да могат тепърва завършващите млади юристи да практикуват в една правова държава, където се гледа какво казва Конституцията и законите, а не Каскета и калинките!

Юрист
Юрист
16 юли 2021 18:15
Гост

Тоя пък Гешев го направихте еба*и звездата!!! Преди това бяхте цъфнали и вързали…. Колко кратка памет имате!

Юрист
Юрист
16 юли 2021 18:13
Гост

То поне дата да дадат! А не, може да има, ала бала….

льольо
льольо
16 юли 2021 16:54
Гост

Не ми се мисли, че ще се намерят 17 души да го гласуват това

Гешев е радост!
Гешев е радост!
16 юли 2021 16:51
Гост

Долу ръцете от най-ЕнтелЕгентния йорист (след Барни Ръбъл) в цялата правна история на България! Гешев е радост, той е шерифа на народа, инструмента на господ! Всички, които са против него, са комунисти, алкохолици, еврогейци, наркомани, соросоиди, руски шпиони и пр.! Или поне така пишеше във внезапно, трагично и рязко престаналия да съществува след санкциите по „Магнитски“ сайт преПравен свят…

Делиянчо
Делиянчо
16 юли 2021 18:24
Гост

Сайтът си беше много готин и полезен. Обаче Шиши сложи ръка върху него и разкапа всичко.

Не ме трийте#
Не ме трийте#
16 юли 2021 18:26
Гост

Разбира ти свиня от кладенчова вода. По принцип, де! Не визирам никого конкратно.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 7:11
Гост

Сравнение с „Лекс“, Правен свят беше мрънкалник – то няма съвършени места, но – нямаше стегнатост на темите, да се приказва по съществото, само някакви глупости, освен това – Правен свят е узурпатор на едно списание мисля си така.

Съгласен
Съгласен
16 юли 2021 16:49
Гост

ГОЛЯМО БРАВО за Янаки Стоилов! Разбира се, ВСС ще се опита да удави предложението в процедурни хватки, я някое кворумче, анализче или работна груба. Знакът, обаче, е ясен! Браво Янаки Стоилов!

160
160
16 юли 2021 16:53
Гост

Най-спешната законова промяна ще е ЗСВ-в частта да отпаднат привилегиите за некадърниците от ВСС и неговия инспекторат. Да се връщат там, откъдето са дошли да цапат!

Без коз
Без коз
16 юли 2021 16:57
Гост

Леко. За любовникът на Лилов!

Мадам Нана
Мадам Нана
16 юли 2021 18:28
Гост

Тези им шантонерски номера не могат да минават вечно.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 16:41
Гост

И какво излиза сега – човек на БСП внася искане за уволнение на Гешов, когато изпратените от БСП във ВСС хора лично избраха и подкрепиха в две ръце.
Какво ще правят сега „червените“ Марчева и четирикрилния Кояджик бей? Къде ще се скрият? Тяхната собствена партия ги разлюби вече. Хитър се оказа Шеки – би си камшика и вече не могат да му кажат копче. Интелектът на Марчева и Кояджика обаче не позволява подобна предвидливост.

Прогноза
Прогноза
17 юли 2021 7:58
Гост

Единият ще дави в алкохол злобата от несбъднатите си амбиции. А след време детето му ще плаща бащината злост и простотия. Просто карма

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
16 юли 2021 16:38
Гост

Разгеле!

citizen
citizen
16 юли 2021 16:37
Гост

Нещо за разпъвания чадър над олигарха Ахмед Доган за криминалното окупиране на морски бряг, незаконно строителство в санитарната зона от 200м. от брега и потенциално пране на пари на руската мафия и тайни служби при изграждане на пристанище с капитали с неизвестен произход.. Или за тези обстоятелства продължава да липсва политическа воля у активистите на БСП да ги коментират и ще останат омерта, м?

умерен песимист
умерен песимист
16 юли 2021 16:32
Гост

Време е и Чолкаво,Гайдов и другите около 92% Васаджии да си ходят. Напред към новия „златен“ век на българското правосъдие. Във ВАС е истинската сила на статуквото,защото там са парите,които корумпират- на Доган, Пеевски, Боцко и др.герои.

на ход са помиярите от всс
на ход са помиярите от всс
16 юли 2021 16:10
Гост

Браво, Янаки! добре приклещи политическите проститутки-членове на ВСС!

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 16:53
Гост

Те го избраха, а сега ще трябва да го махнат. Много добре. Да видим дали имат топки.

Харпо Маркс
Харпо Маркс
16 юли 2021 15:53
Гост

Браво…! Ха дано

Стоенчо
Стоенчо
16 юли 2021 15:53
Гост

Хватката около Каскетски се затяга все повече! Дните му са преброени!
И не заради нашите вътрешни смешници. Байдън и Кьовеши са му вдигнали мерника. Бай Дончо беше неговия чиляк зад океана, но уви – той вече е извън борда. Американците подслушват целия свят, имат компромати за всеки и за всичко. Както се освободиха от човека с джипа, така ще духнат под опашката и на човека с каскета – и двамата пионки в голямата игра. И то много прости пионки…

Любител
Любител
16 юли 2021 15:43
Гост

Абе, къде е Гешев ? Като го избраха, всеки ден имаше репортаж с него. От два месеца, я се е появявал 2-3 пъти, я не. Остави кака Сийка да вади горещите картофи.
Или да изменим лафа – „Абе, къде е Гешев, търсят го да го уволняват“. Сега, ако излезе по майчинство, какво ще правим?

Абе, Стоилов,
Абе, Стоилов,
16 юли 2021 15:37
Гост

Айде стига с тия медийни заигравки. Нямаш ли работа за вършене в МП?

Пижо Пендин
Пижо Пендин
16 юли 2021 15:36
Гост

Фактът, че има такова предложение означава, че картината се е променила коренно! Преди време беше немислими дoри да се говори за това. Само прокурорите, завалиите, още не разбраха, че няма смисъл да се правят на Матросов и да защитават момчето, което си отиде …

Ваня Монева
Ваня Монева
16 юли 2021 15:36
Гост

Всички съдии и прокурори трябва да бъдат с мандат, а не да стават несменяеми. Два мандата и да не могат повече да бъдат назначавани за съдии в съответния съд и прокурори в съответната прокуратура, както е с председателите. Така няма да имат възможност за обвързване и корумпираност!
Реформата в съдебната система, задължително с мандатност на съдиите и прокурорите! Само при мисълта 99% от вас ще изтръпнат! Но нали сте големи специалист в правото! В частния сектор, ако не можете да си намерите работа, като юристи ще се регистрирате в Агенцията по заетостта.

Топенерджи
Топенерджи
16 юли 2021 16:43
Гост

Абсолютно си права Ванче. Даже сама не осъзнаваш колко си права! Но обратното значи ДБ да не са седнали и да са ненужни. А пък и Америка за България положи през последните 30 години да инсталира свои хора в съда, най-паче Върховният!

Re:
Re:
16 юли 2021 16:59
Гост

Има нещо изпуснато. Вероятно е „кански усилия“. Да, победи в битката при Кана. Но следва Зама … за демократите на Америка за България!

Geleto
Geleto
16 юли 2021 17:57
Гост

Вие сериозно ли мислите, че мандатността (независимо дали за един или за два мандата) би довела до невъзможност за „обвързване и корумпираност“? Като че ли политическата действителност сочи нещо съвсем различно дори и в хипотези, при които даден управленец изкарва само един мандат, като че ли… От коментара Ви се остава определено с усещането за злоба към магистратите („но нали сте големи специалисти в правото!“), а не за обективност.

Re:
Re:
16 юли 2021 22:27
Гост

Злоба към магистратите?!?!?! Ало?!?!?! Аз мисля, че 95% от т.нар. от теб магистрати сутрин мразят колегите си предимно адвокати; на обед мразят вече света, а вечер себе си. Да не говорим как се ставаше магистрат – роднина, милиционер, калинка, ПКП. Даже в последно време благодарение на ДБ и реформаторите започнаха да се самоизбират и самовъзпроизвеждат демократично и самодостатъчно, за да се види Илия… пак в тия. А тия са на първа линия в Приморско вече 30 години брутално с по 20 бруто без второ направление. И така до 90% недоверие и 1 млрд. бюджет. Независимо и несменяемо. Затова Нова Конституция.… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
17 юли 2021 0:36
Гост

Отношението се видя съвсем ясно и това е емоция, а не разсъждаване. Магистратите в България, както и политиците, добри или лоши, са представителна извадка на цялото общество или иначе казано, какъвто е народът, такива са му магистратите, полицаите, таксиметровите шофьори и пр. Замисля ли се изобщо някой, ако има изборност на магистрати, кой# ще плаща за предизборна кампания и този кой# какво ще иска в замяна. А как би решил един съдия едно дело, по което доказателствата сочат невинен, но обществото, непознавайки делото, желае осъдителна присъда?

Re:
Re:
17 юли 2021 15:27
Гост

Предизборна кампания?!?!?!

Акъл, море, глава, шамандура.

Това е „творческото“ ниво на троловете на ДБ и Америка за България, защитници на статуквото.

Алоооу, какво ви мори вас бре серсеми със серсемите? В повечето държави е така и не се знае някъде да се провежда предизборна кампания като на вегетариански избори у нази!

Geleto
Geleto
17 юли 2021 22:33
Гост

В повечето държави не е така, поне в Европа и това е лесно проверимо. Няма как избирателите да гласуват за някого без да го познават, затова говоря за предизборна кампания. Повечето магистрати са обикновени хора с по-скоро чиновнически профил и от тях няма как да се очаква да могат да си позволят да се популяризират. Това, което предлагате, звучи демократично, но всъщност е върховна глупост. А що се отнася до реализацията на свободния пазар, то трябва ясно да кажем, че адвокатската професия изисква наред с чисто правните и други качества; трябва да си бизнесмен, не просто юрист, трябва клиентите да… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
17 юли 2021 22:36
Гост

Все по-силно.

Юрист
Юрист
16 юли 2021 15:35
Гост

Ти гледай да не качваш пак данни с егн-та на кандидати за чси!

Герасим
Герасим
16 юли 2021 15:32
Гост

Въобще не се учудвам, че Гешев е нарушил Етичния кодекс.

Асен
Асен
16 юли 2021 15:31
Гост

Чистката започна. Няма лошо.

Мишо
Мишо
16 юли 2021 15:31
Гост

Трябва да се изчегъртат тези недоразумения най-накрая.

Hari
Hari
16 юли 2021 15:29
Гост

Бойко Рашков му е вдигнал мерника.

Симо
Симо
16 юли 2021 15:30
Гост

Крайно време беше. Нищо не направи този, освен да практикува селски туризъм.

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 15:28
Гост

M,даааааааа той допринесе много за уронването на престижа на съдебната власт.

Spiro
Spiro
16 юли 2021 15:28
Гост

Браво! Дано се разкара най-накрая този.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 15:52
Гост

Виж сега-следва процедура пред ВСС-примерно 18 месеца-следва лятна ваканция, после комисии, комисиики, изслушване, становище и на новия министър после, догодина лятна ваканция, така,че -решение-евентуално 2023 г.. Съвсем не е сигурно какво ще решат. Може да не приемат предложението за освобождаване. Но ако го приемат-следва поне три годишна процедура пред ВАдмС-и то мандатът така или иначе изтекъл.