Правителството не е номинирало втори кандидат за главен прокурор, защото би било лицемерно, а и този кандидат не би се ползвал с обществено доверие. Това обясни днес пред „Нова телевизия“ премиерът Бойко Борисов в коментар на вчерашния избор на Иван Гешев за обвинител №1.

„Ако бяхме издигнали и друг кандидат за нов главен прокурор, освен Гешев, това щеше да е лицемерно, защото едно правителство може да изпрати юрист, когото това правителство харесва. Обществото щеше ли да вярва на избран партиен кандидат или на управляващото мнозинство? Не, сигурно не“, каза Борисов.

Той категорично отхвърли възможността на него и на правителството на ГЕРБ да бъде прехвърлена отговорността за избора на Гешев, който вчера беше подкрепен от 20 от членовете на Висшия съдебен съвет, а против кандидатурата му гласуваха само четирима, а тази сутрин ВСС изпрати решението си на президента, който издава указ за назначаването на тримата големи в съдебната система.

„Ще се запише, че по времето на управлението на президента Румен Радев беше избран Иван Гешев за главен прокурор. Първият човек в държавата се казва Румен Радев, а не Бойко Борисов. С кое ние сме помогнали за този избор? Всичко е в ръцете на Румен Радев, така е подредена Конституцията“, каза Борисов, след като припомни, че процедурата предвижда сега държавният глава да подпише указа за Гешев, като Радев може да откаже само веднъж, но това не пречи на ВСС да препотвърди след това избора.

За липсата на алтернативни кандидатури и протестите срещу Гешев, премиерът напомни днес, че преди години изборите на главен прокурор и председател на Върховния касационен съд също са протичали така, но не е имало напрежение.

„Едно време нямаше, защото Георги Първанов, двамата му съветници – Борис Велчев – главен прокурор, Лазар Груев – шеф на съдиите. Само че тогава медиите бяхте тотално потъпкани, вашите главни редактори и шефове на телевизии пътуваха навсякъде с него по чужбина и не се чуваше въобще за това нещо. А представете си сега аз да избера и главен прокурор да стане моят съветник, а шеф на съдиите – другият мой съветник. Ма това е било в България и то само преди десетина години. Не казвам, че са лоши“, обясни Борисов.

Той защити безпрецедентните мерки за сигурност, които МВР беше взело вчера за опазване на двата протеста – „за“ и „против“ Иван Гешев, въпреки че униформените бяха в пъти повече от протестиращите.

„Бяха взели прекалено много мерки, но си заслужаваше поради простата причина, че се търсеха провокации с тях“, каза Борисов, но критикува протестиращите срещу Гешев, които не бяха допуснати до сградата на ВСС и затова затвориха движението на „Орлов мост“.

„Когато говориш за върховенство на закона, трябва да го спазваш, има ред, по който са определени протестите. Не можеш да отидеш да се разхождаш по „Орлов мост“ и да говориш за върховенството на закона. Има два милиона души, които пък не одобряват това нещо“, обясни Борисов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
26 октомври 2019 6:49
Гост

Бе – има толкова изявени личности – един Боян Радев щеше да е прекрасен премиер (но – все пак малко като Елцин), как може такова недоразумение да ни е лидер и то с мнение.

Кучешко сърце – има такъв роман на един автор. роман е книжна сбирка от листа – написани от автор на книги. Авторе този – който пише. Нещо го върти сачмата момчето – иначе е прекрасен мениджър – но не става за генерален – както и Живков за нищо не ставаше. Само готвача на Живков става за работа. Аман от дундьовци.

Пролет
Пролет
25 октомври 2019 16:35
Гост

„По предложение на Христо Иванов избрахме шефа на съдиите на България – Лозан Панов. По негово лично предложение… Абсолютно! С цялата мощ на политическа партия ГЕРБ в парламента. След това предложи председателя на Софийски градски съд – най-големият съд в България – и него си избрахме. Кое не се е случило“, заяви премиерът Бойко Борисов пред бТВ само ден преди избора на Гешев

М-.
М-.
25 октомври 2019 16:37
Гост

Цялата парлама е не заради принципни позиции, а заради загубени лостове за влияние. Ако беше удобен на някого кандидат- нямаше да има проблем за ССБ,ДБ, БХК и др.абревиатури.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 12:26
Гост

Ех, господин Борисов нямате особен интерес към номинациите май. Ама това няма нищо общо с магистралите и европарите за тях.

Танту за кукуригу
Танту за кукуригу
25 октомври 2019 12:17
Гост

Задкулисието и далаверите на управляващите край нямат. Когато им изнася, за да прокарват лобистки идеи, ще си извадят очите в НС и правят циркове. Когато обаче е угодно на всички от тях в случая, или са любезно помолени да не се бъркат, ще мълчат, ще се съгласяват, няма да издигат друг кандидат. Защото един ден ще очакват услугата да им се върне.

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 12:13
Гост

А защо номинацията на правосъдния министър задължително да е политическа. Не може ли да се намери достоен кандидат след обсъждане с неправителствения сектор и професионалните организации, а защо не и с научните среди? Тогава правосъдният министър ще е просто вносител на една кандидатура, подкрепена и от прокурори, и от други юристи.

Въпрос
Въпрос
25 октомври 2019 12:09
Гост

Аз питам – новият главен прокурор е ли „арестувал“, наблюдавал дела, „вкарвал в затвора“ част от подкрепящите го вчера?

Циник
Циник
25 октомври 2019 17:23
Гост

Те са имали възможност за лична оценка на професионализма му и затова са го подкрепили!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 12:08
Гост

Борисов както винаги омайва с думи. Обаче дали не издигнаха друга кандидатура само и само, за да не пречат на Гешев.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 12:05
Гост

Борисов не е прав за протестиращите срещу Гешев. Защо не ги допуснаха до сградата на ВСС. Значи тези, които подкрепят избора може и тяхната реакция е правилна, а другите вършат своеволия.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 12:07
Гост

В една такава мафиотска държава няма друг начин да се опълчиш. Не беше приятно да се пътува с градския транспорт, но тези хора търсеха трибуна, за да изразят лично мнение.

Гражданин
Гражданин
25 октомври 2019 17:23
Гост

Ако не си на барикадата, най-малкото е да подкрепиш хората там.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 12:05
Гост

Истината е, че законите и процедурите нямат никакво значение. Гешев е избран съгласно всяка буква на закона, за духа не говорим.

Сарайсън
Сарайсън
25 октомври 2019 12:03
Гост

Абе, никой не смее и думичка да каже срещу кукловодите, които го посочиха и избраха. Явно разпределителят на порциите ги държи всички много изкъсо.

Знаещ
Знаещ
25 октомври 2019 17:24
Гост

Доган още управлява, ако някой не е разбрал

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 12:01
Гост

А подкрепата за Гешев от структури на МВР, което е в изпълнителната власт какво е, каква подкрепа е. Защо не каза нищо за това ББ?

Симо
Симо
25 октомври 2019 12:00
Гост

Радев и да откаже, при положение че няма друг кандидат ВСС ще си изберат пак Гешев. Ще го държат този пъти около 20 часа да им разтяга локуми и никой няма дори да спомене вчерашният протест на хората около Орлов мост.

Щирлиц
Щирлиц
25 октомври 2019 17:25
Гост

Радев няма да се опълчи, държат го в шах с акцията срещу руските шпиони.

Anonimen
Anonimen
25 октомври 2019 11:57
Гост

А изборът на Гешев не е ли лицемерие. Всичко беше предначертано. Ама „казвам ти дъще, сещай се…

Фродо
Фродо
25 октомври 2019 11:55
Гост

Ех, Бойче, Бойче, този наистина не си го избра ти. Което, като се замисли човек, даже е по-страшно. Защото поне това, което имаме като материал е гласувало за теб и е малко по-малко отвратително ти да се месиш, където не ти е работа, отколкото задкулисните обръчи, за които дори не е гласувало мнозинство.

Наблюдател
Наблюдател
25 октомври 2019 17:25
Гост

Бойко и Сотир ще го отнесат, защото Гешев е марионетка на Доган и вятърът може бързо да задуха срещу отворковците.