Пълен блокаж настъпи още при първото гласуване в новия парламент – това за избора на негов председател. Депутатите се караха часове наред, но така и никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство от гласовете. След поредното безплодно гласуване заседанието беше прекъснато (за да може на следващия ден формално да се води, че още е първото заседание на парламента, на което Конституцията изисква да бъде избран председател).

Малко след това от „Демократична България“ предложиха вариант с ротация на председатели, излъчени от ГЕРБ и от ПП (виж карето). На среднощен брифинг обаче от ПП обявиха, че оттеглят кандидата си Никола Минчев, но и няма да подкрепят този на ГЕРБ – Росен Желязков.

Как започна всичко – кандидатите за поста отначало бяха четирима: Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“.

При първия опит най-много гласове получи Желязков 103 „за“, 86 „против“ и 51 „въздържал се“. Никола Минчев беше подкрепен от 74 депутати, 29 бяха „против“, а 135 се въздържаха.

При вота Вигенин получи 25-те гласа на БСП и два от ПП, а Петър Петров – 27 гласа „за“, 94 „против“ и 118 „въздържал се“.

Последва почивка и балотаж между двамата с най-голяма подкрепа – Желязков и Минчев.

Почивката обаче се оказа безплодна, тъй като при второто гласуване никой не получи повече от половината гласове. За Желязков вотът беше 103 „за“, 85 „против“ и 52 „въздържал се“.

За Никола Минчев – 98 „за“, 32 „против“ и 110 „въздържал се“.

Председателстващият Вежди Рашидов без малко да поздрави Желязков като избран, заради по-големия резултат, но Асен Василев от ПП му разясни, че няма избор, тъй като кандидатът на ГЕРБ не е получил повече от половината гласове.

„Почивка пак. Няма как“, заключи Рашидов.

Така започна изцяло нова процедура, в която всички четирима кандидати отново бяха номинирани. Този път обаче свой кандидат издигна и ДПС – лидерът Мустафа Карадайъ предложи Йордан Цонев.

Дебатът мина през припомняне как винаги е бил избиран председател от първата политическа сила, Карадайъ посочи, че ДПС винаги е подкрепяла кандидат на най-многобройната парламентарна група.

Асен Василев (ПП) пък се обърна към ГЕРБ и попита: „Къде е планът ви за управление, при положение, че дори не можете да осигурите избор на председател на Народното събрание. Защо вкарахте държавата в конституционна криза с вота на недоверие на предишното правителство, щом нямате план за управление?“.

Даниел Митов (ГЕРБ) се обърна към всички формации, извън ПП и най-вече към „Демократична България“, с питане защо блокират работата на парламента, като не подкрепят избора на негов председател от най-голямата парламентарна група.

От ПП на няколко пъти настояха ГЕРБ да оттеглят кандидатурата си. Отговори им Тома Биков (ГЕРБ): „Няма да си оттеглим кандидата. Ние на ПП вече няма да дадем никаква отстъпка. Вече не ви мислят за млади, вече ви мислят за глупави. Когато си опозиция няма как да искаш да имаш председател на парламента. Това е nonsense. Ще стоим ако трябва четири дни, но няма да отстъпим на този рекет“. Биков призова ДБ да изразят позицията си по казуса с избора на НС.

Асен Василев излезе на трибуната и заяви, че за диалог с ГЕРБ не може да става дума без покаяние от тази партия.

Тогава думата взе Христо Иванов, за да отговори на няколкото обръщения към него от страна на ГЕРБ. „Изборът на председател не е просто домакинска работа, за да започне работа парламентът, а важен политически сигнал. Този избор е крайъгълен камък за изграждане на мнозинство. ДБ не може да стане част от изграждане на това мнозинство, което вие предлагате. Ние не можем и не искаме да унижаваме никого. Да искаме разкаяние. Не смятам, че някой може да си позволи подобно нещо. Но също така това, което днес се случва, е истината за българската политическа система“, заяви той.

На няколко пъти председателят Вежди Рашидов призова депутатите „да прекратим това смешно нещо, че телевизиите предават и не е лицеприятно“.

След няколко часа дебат в 16,30 ч. се проведе ново гласуване. При него отново на първи тур никой от петимата кандидати не получи подкрепа, а на балотаж отидоха Никола Минчев и Росен Желязков.

Минчев получи 97 гласа „за“, 42 „против“ и 100 „въздържал се“. Подкрепата му дойде от ПП, БСП и ДБ.

Желязков – 67 гласа „за“ (само от ГЕРБ), 87 „против“ и 85 „въздържал се“.

„Пак влизаме в схемата на „Параграф 22“ – прекрасна книга за четене, но не и за депутати“, коментира Рашидов. А после съобщи, че получил съобщение от актьора Христо Мутафчиев, който „пита дали сме нормални и че хората с тояги се събират и тръгват към Народното събрание“.

Десислава Атанасова предложи прекъсване на заседанието и Рашидов прекъсна заседанието с думите: „Утре по-мъдри в 10 ч. ви чакам тук“.

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Горчев
Горчев
20 октомври 2022 21:10
Гост

Утре в 10ч .Ако и утре няма нищо по въпроса-също без заплащане./докато не се приеме председател на народното събрание/бай-бай,за сега./

Горчев
Горчев
20 октомври 2022 20:57
Гост

Без заплати досега

Цирк
Цирк
20 октомври 2022 10:12
Гост

ОФ-то на Румен Радев сътвори прецедент. За пръв път втората, четвъртата и петата партии издигат свой кандидат за председател на НС. А това са ПП, БСП и Възраждане. Разчитаха на ПР-акция за да изпъкне ролята Радев в една президентска република. Тази акция обаче претърпя пълен провал. В резултат ПП си дръпнаха кандидата, а ДБ тръгнаха да замазват положението, искайки нещо си от първите…

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 9:04
Гост

comment image

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
20 октомври 2022 9:04
Гост

Никола Минчев не го познавам лично, но Росен го знам и не бих искал да е председател на каквото и да е … рядко човек може да опише само с една дума, но за Росен думата е само четири букви – започва с Л и завършва с ЕКЕ.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 8:13
Гост

Да напомня на всички, които се титулуват като Партии на промяната, че ГЕРБ и ДПС не са кацнали с парашут в НС, а за тях са гласували бълг.граждани, повече отколкото за ПП и ДБ на честни машинни избори. Затова, когато някой ДС-лидери, стари муцуни от отминали ком.времена говорят, че ГЕРБ са в изолация, и че те били лицето на корупцията в България, да се сетят, че така се отнасят към електорат от около 600 000 избиратели. Не прилича на малобройни партийки със съмнително финансиране, за които са гласували 7% от избирателите да диктуват дневния ред и да квалифицират около 4… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 9:08
Гост

ДПС са еталон за партия с избиратели тип „крепостни селяни“. ГЕРБ са много подобни с назначените от тях на ниско ниво некадърни калинки, които подкрепят този порочен модел, за да не загубят работата си. На средно корупционно ниво ГЕРБ държат бенефециентите по обществени поръчки, които отчитат едни 30% в Банкя. И най-отгоре са собствениците на чекмеджетата. Това категорично не са свободни избиратели и на този порочен корупционен модел трябва да бъде сложен край.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 20:51
Гост

Айде пак чекмеджета, защо нищо не споменахте за плочки, Барселона, АМ Хемус, кюлчета, Мата Хари и т.н.? Много ограничен електорат! Много пиян електорат! Много беден електорат! Затова дъното мисли за небе, а обикновените измамници – за почтени политици.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 23:31
Гост

Решението е ясно- трите клонинга, командвани от един мозък в американското посолство, да се прегърнат- Мравояда, Боко и Кирчо. И нещата стават на „шес“.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 18:31
Гост

Липсва ми Мика Зайкова.

Трол на ГЕРБ
Трол на ГЕРБ
20 октомври 2022 9:09
Гост

На мен пък ПКП.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 17:54
Гост

Обедена сам, че Проскубания бухал и Адвокат от сак имат точнатя рецепта как да се излезе от тъз ситоация. Те знаят всичко и разбират от сичко.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 18:56
Гост

“Обедена”, “обидена” или “обединена”? Или просто убита от неграмотност?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 октомври 2022 21:27
Гост

Под нивото ми е да коментирам злободневни политически теми.
Ако бях на мястото на Никола Минчев обаче, щях да се откажа от кандидатурата си, за да демонстрирам интелект и мъдрост, но това е мое лично мнение. Според мене рака самият той щеше да спечели повече точки сред хората, но изглежда ПП не са сигурни в съществуването си като устойчиво партийно образувание и искат да показват мускули.

Следовател
Следовател
19 октомври 2022 16:10
Гост

Тази мекушавост да се търси справедливост и води чиста политика, която виждвам, никога няма да приключи.

Съдия
Съдия
19 октомври 2022 16:06
Гост

Докато в политиката влизат неориентирани и некомпетентни( чалгарии, Ицо Хазарта, Славчо, незавършили студентчета, пробутвани от техни близки във властта), русофили артисти и хора, облечени цял живот в корупция , ефектът е травмиращ за всички. Представете си 240 депутати, които се препъват за председател, а какво остане да превеждат страната през кризи и мислят за ключови реформи против корупцията във всички институции.

виш садЕБЕН савет
виш садЕБЕН савет
19 октомври 2022 16:13
Гост

Ми влез ти бе, умник.

Всички са продажници
Всички са продажници
19 октомври 2022 17:47
Гост

Човекът ти го каза в друг смисъл, но ти като си тъп, няма как да се впечатлиш.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 октомври 2022 16:05
Гост

Да дават като македонците – на ротационен принцип пропорционално на големината парламентарните групи и да се кротнат

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 15:59
Гост

Не знам кой е съсипал държавата, за колко години и други, но чета вестниците на Брюксел и там на България се гледа като на дете със шизофрения, на което не трябва да му се разрешава да напуска стаята;

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 16:28
Гост

Мисля, че виждането им за България е дори твърде меко, ако ще и само защото до тях не стигат някаква част от безумията, които се случат тук.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 15:42
Гост

закривайте цирка

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 октомври 2022 15:42
Гост

Добре започва новият парламент… в невъзможност да изберат дори и председател, какво ли остава за управление на държавата. Инфантилизацията на политиците ни дълбае дъното, всеки се мисли за по-умен от останалите. Жалка работа…

така е
така е
20 октомври 2022 9:11
Гост

ГЕРБ разтуриха предния парламент с ясното съзнание, че се случи нещо такова. Ама те не гледат стабилността на държавата и доброто на народа, а само вътрешнополитическите си сметки.

Италиано
Италиано
19 октомври 2022 14:35
Гост

Лицето на Н. Минчев винаги ме подсеща за изучаваната по Криминология теория на проф. Чезаре Ломброзо…

Нанайко
Нанайко
19 октомври 2022 14:39
Гост

О, да… Теорията е отречена отдавна, но той като че ли се явява, за да я реабилитира.

:))
:))
19 октомври 2022 13:49
Гост

Вождът ще каже, нали Росене?!

ЮрисТконсулт
ЮрисТконсулт
19 октомври 2022 13:34
Гост

Колегата Никола Минчева е явно много добър по финансово право! Разбира от пари, щом успя да напълни касата на ПП без пречки.

О, неразумний тикво-юроде!
О, неразумний тикво-юроде!
19 октомври 2022 13:40
Гост

Рече трола на ония, които за 12 години разграбиха България и хвърлиха страната в парламентарна криза и вероятно спирала от избори, като свалиха правителството, което сериозно ограничи корупцията.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 17:41
Гост

Туш! Да влезнат троловете! Пък Гешев ще преживее и този парламент!

ГЕРБ-лели и ГЕРБ-братовчеди
ГЕРБ-лели и ГЕРБ-братовчеди
19 октомври 2022 13:30
Гост

Искаме си простата кърджалийска п*тка за председател на НС, Барни Ръбъл за правосъден министър и ако може още 12 години грабежи с колегите от ДПС!

Никита
Никита
19 октомври 2022 13:22
Гост

„Почивка пак. Няма как“! Тези само си почиват явно.

Кики
Кики
19 октомври 2022 13:16
Гост

Много лошо начало.

Старата школа
Старата школа
19 октомври 2022 13:12
Гост

В периода на социализма -1944-1989 имаше две партии в НС – БКП и БЗНС. БЗНС бяха в опозиция. Преди 44-та година по време монархията НЯМАШЕ партии…там е било – каквото царят каже. И бяхме по-добре. Спазване на законност. Е, сега, в годините на социализма не може да се каже дали е имало законност, защото осъждаха се и пречистваха неудобните без присъди и с малко примитивни методи. Да не говорим, че масово финансовите органи тормозеха хората, я за кредити, я за нещо друго…показвайки ЗАКОНА. А сега пък има около 200 партии, които нищо не вършат, кражби и беззаконност. В САЩ има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 16:07
Гост

БЗНС никога не са били опозиция в този период.

Бобишка
Бобишка
19 октомври 2022 12:55
Гост

Ама ако пак ще си правят майтапи и циркове – да се разформироват още сега.

Заки
Заки
19 октомври 2022 13:17
Гост

Най-добре ще е.

Николаев
Николаев
19 октомври 2022 12:54
Гост

Това е 48мия цирк. Да се закриват

Христомирски
Христомирски
19 октомври 2022 12:54
Гост

Няма как да се получат нещата щом нямат воля за реформи и са така от 30 години. Няма как да реформират нито здравеопазване, нито силови ведомства, нито социални сектор, нито спорт, нищо. Защото просто се интересуват само от това как да крадат

Sperkin
Sperkin
19 октомври 2022 12:53
Гост

Не очаквам да имаме нормално работеща държава още дълго време. Всеки си дърпа килима към него. Какво пречи да се прави политика заедно с ГЕРБ, като ПП и ДБ ще следят да няма кражби? Какво пречи?

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 12:52
Гост

Дано новите избори не са през януари, че направо на преврат ще отидат.

Лили
Лили
19 октомври 2022 12:50
Гост

Цирка почна

Срамно е
Срамно е
19 октомври 2022 15:28
Гост

ЦиркЪТ ЗАпочна.

Закривай
Закривай
19 октомври 2022 12:47
Гост

За какво й е на Евро-натовския протекторат парламент, правителство и прочие, псевдо държавни органи? Да назначат генерал-губернатор и да приключва тоя гнусен водевил! На раята в територията явно й е все тоя кой и как ще я язди!

Демирев
Демирев
19 октомври 2022 12:51
Гост

Аха, от Кремъл ли чакаш да ни назначат някой? На това ли се надяваш убиецо-комунист?

Нанайко
Нанайко
19 октомври 2022 14:41
Гост

Какъв Крелъмви е подгонил пък сега? От 33 години тук управляват задоеканските памперси.

Parlament
Parlament
19 октомври 2022 12:51
Гост

Че на тази територия живеят много прости хора е факт. Доказателство за това твърдение си ти

Ха ха
Ха ха
19 октомври 2022 13:28
Гост

А пък ти си умен и красив, нали?! Е, леко смърдиш по чисто хигиенни причини, но е важно, че си „правилно“ идеологически дресиран екземпляр с плавни и меки движения в китките и отчетливо объркваща, лява ориентация на ниво инстинкти, която си „осмислил“ след общуване със себеподобните ти, страдащи души!

Путлер
Путлер
19 октомври 2022 13:33
Гост

Всички путлерасти са добре дошли в Сибир и на фронта в Донбас! При нас е прекрасно, зарежете го тоя скапан ЕС и елате при нас!

Бай Дрън
Бай Дрън
19 октомври 2022 14:44
Гост

А Байдънистите – в Аляска. Трябва да има за всеки трол. Източен, западен – без значение. Всички са еднакви.

Трудно им е
Трудно им е
19 октомври 2022 12:43
Гост

Почивката ще реши създалата се ситуация…

Миленов
Миленов
19 октомври 2022 12:52
Гост

Е то не е лесно с гладните з аоще кражби ГЕРБ да се прави политика

виш садЕБЕН савет
виш садЕБЕН савет
19 октомври 2022 12:35
Гост

ГРОБАДЖиите и депесарите май не разбират, че времето им изтече…

Sperkin
Sperkin
19 октомври 2022 12:52
Гост

Истинска излагация. ГЕРБ са вредни.

Студент в 3-ти курс
Студент в 3-ти курс
19 октомври 2022 12:34
Гост

Когато ходих на лекциите на задочното обучение видях Вигенин там. Учил Право и той. За какво му е? За да разбира по-добре закона, който погазва ли?

Каменова
Каменова
19 октомври 2022 12:56
Гост

Еми да, те трябва да разбират първо закона за да знаят къде могат и как могат да си го ползват за собствени цели. Майка ми, Бог да я прости, едно време казваше – тяхната работа е да си променят закона в угода на техните фирми и бизнес. Затова имаме по 20 корекции на всеки закон.