Бившият шеф на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен в престъпление по служба заради практиката по издаването на т.нар. „златни паспорти“, съобщиха от прокуратурата.

Той беше освободен от поста си миналата година, когато отрече смяната му да има връзка с подадения срещу него сигнал от ДПС именно във връзка с издаването на „златните паспорти“. От прокуратурата поясняват, че разследването е започнало през февруари 2022 г. по сигнала на ДПС, според който са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. В сигнала на ДПС се твърдяло, че процедурите за гражданство срещу инвестиции се прилагали предимно за граждани на Русия и Китай.

Според прокуратурата Янев не е изпълнявал служебните си задължения в продължение на 5 години до 28 юли 2020 г., с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието му са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ. Ако вината му се докаже в съда, той може да получи наказание от 1 до 8 години затвор. Разследването по делото продължава, като от прокуратурата поясняват, че предстои да се изясни дали има и други замесени.

След освобождаването му от поста миналата година, Стамен Янев каза, че то няма връзка със сигнала на ДПС срещу него.

„В крайна сметка многократно съм посочвал, че БАИ нито издава визи, за да идват съответните чуждестранни граждани в България, нито за постоянно пребиваване, нито участва в съвета по гражданство, нито пък по някакъв начин издава, раздава или печата паспорти“, каза тогава Янев и подчерта, че не само той е подписвал документи в този период. Той беше разпитван по този сигнал, за да обясни дали са били извършвани реално проверки на хората, които са получавали гражданство срещу инвестиции и за да се разбере дали са направени инвестициите и дали са поддържани.

Миналата година парламентът отмени възможността придобилите статут на постоянно пребиваващи чужденци да получат гражданство срещу инвестиции. Преди това имаше най-много получатели на „златни паспорти“ от Китай, Русия и Ливан, Египет, Иран, Йордания, Ирак, Сирия, Саудитска Арабия и др.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой не разбрал?
Някой не разбрал?
24 януари 2023 22:00
Гост

Българската прокуратура е бухалката на ДПС, която удря избирателно само неудобните на тази ОПГ с регистрация на политическа партия!

Нов
Нов
25 януари 2023 9:21
Гост

Абсолютно, защитават си МОМЕТО с дънковото якенце, голямо реване падна тогава. Сега имат прекрасната възможност да си я инсталират обратно…

Смехурко
Смехурко
24 януари 2023 21:22
Гост

Съветникът на Лорер бил осигурил „златни паспорти“ на китайци и руснаци…

Има ли учудени какви русоФОБИ са кликата на Киро Рублата и Бойкики?

Крум Сорбоната десарски внук
Крум Сорбоната десарски внук
24 януари 2023 20:00
Гост

Браво! Какъв е тоя адвоката дето толкова му се иска да е шев на тази агенция и толкова мн години :))) ?????? Защо ли :)))) ето може би един евентуален отговор . А иначе съучениците му от Хасково и приятелите (Киро) и Криптофараона диднат за корупция , а тя очевадно е у тях и от тях с нищо не се различават от Боко даже са му било дълги години служители ??????

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2023 19:32
Гост

На Кико аверчето, което сложи на поста да не стои гладен

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 17:59
Гост

Инвестиции в какво? Да се отвори арабски магазин за подправки и хляб на Женскияпазар не е инвестиция за получаване на гражданство

Селинка
Селинка
24 януари 2023 17:58
Гост

То ще кажеш, че сме се заринали с йордански, ливански, руски, китайски инвеститори в тая държава и заплатите са до тавана.

Любовска
Любовска
24 януари 2023 17:57
Гост

Само вижте от какви държави са гражданите, на които са им давани паспорти срещу инвестиции. А какви толкова инвестиции са направили?

Ърнест
Ърнест
24 януари 2023 17:57
Гост

Получавали са паспорти предимно от арабските страни. Съмнителни субекти

Демеркан
Демеркан
24 януари 2023 17:56
Гост

Определено има защо да се проверява тоя човек.

Чилев
Чилев
24 януари 2023 17:55
Гост

На русначетата и китайчетата толкова много им харесва в личните им държави, че се чудят как срещу инвестиции да вземат и чужд – европейски паспорт.

Желев
Желев
24 януари 2023 17:55
Гост

И каква стана тя? до турската ДПС се докарахме да брани интересите на България от комунистическите Русия и Китай?

Шелеменска
Шелеменска
24 януари 2023 17:54
Гост

Е то е ясно, че още има агенти на Москва в та ядържава

Мавродиев
Мавродиев
24 януари 2023 17:54
Гост

Според мен е редно да се направи обстойна проверка, защото тия обвинения на ДПС ги знаем

Юрген
Юрген
24 януари 2023 17:53
Гост

ДПС пак са решили да си набележат някой

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 17:52
Гост

А не се ли нарушават всички тия закони от клубовете в България, които редовно дават паспорти на знайни и незнайни „футболисти“.