Бивш общински съветник от ДПС в Плевен е осъден на четири години затвор за изнудване, принуда и побой над човек за това, че ловил риба в язовир, стопанисван от осъдения.

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата, наложена на Методи Петков от другите две инстанции.

Случаят е от лятото на 2016 година. Тогава Даниел Дереков отишъл на риба с двама приятели на язовир до плевенското село Каменец. По едно време към тях се приближила разгневена група от 8-9 роми, които ги нападнали. В групата бил и общинският съветник Методи Петков. Той ударил Даниел по главата с алуминиева бухалка. Приятелите на рибаря успели да се скрият във водата между папурите.

През това време пристигнали още роми, въоръжени с бухалки, тояги, колове. Те накарали Дереков да яде двете малки рибки, които уловили, като това било придружено отново с побой. Освен това му взели личната карта и я снимали, за да знаят къде живее. Даниел Дереков припаднал и не помни как е успял да се придвижи до близкото населено място.

Плевенският окръжен съд призна Методи Петков за виновен за изнудване и му наложи четири години затвор. По обвинението за принуда той бе осъден на две години и шест месеца затвор, а за средна телесна повреда – година и половина. Съдът му определи едно общо най-тежко наказание от четири години лишаване от свобода. Същевременно първата инстанция го оправда за хулиганство и грабеж, придружени със средна телесна повреда, извършени в съучастие с други лица, включително и Асен Панов. Самият Панов беше изцяло оправдан. (Следва да се отбележи, че други петима, участвали в побоя, са сключили споразумение с прокуратурата и също са били осъдени.)

Апелативният съд във Велико Търново изцяло е потвърдил първоинстанционното решение.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Панов, както и размера на наказанието на бившия общинския съветник. Методи Петков на свой ред също е обжалвал.

ВКС обаче приема протеста срещу оправдателната присъда като неоснователен. „Освен доводи, формулирани по най-общ начин, преимуществено той съдържа оплаквания за необоснованост и представя несъгласието на прокурора с оценката за недостоверност на част от показанията на пострадалия Даниел Дереков“, изтъкват върховните съдии. Според тях апелативният съд самостоятелно, задълбочено и аналитично е обсъдил показанията на пострадалия, които е преценявал както отделно, така и при съпоставка с останалите доказателствени източници според тяхната логическа зависимост и с помощта на експертните заключения. „В съответствие с правомощията си на съд по същество не е открил подкрепа за участието на подсъдимия Панов, отчитайки, че заявените общи белези не позволяват идентифицирането му като едно от лицата, нанесли побой на пострадалия. В същностната си част от тези доводи и възражения, залегнали отново в касационния протест, са били представени на вниманието на въззивния съд, който ефективно ги е разгледал и ги е отхвърлил, аргументирайки се с пространни и логични съображения“, казва още ВКС.

Нататък отбелязва: „Като се има предвид, че въззивният съд не е установил подсъдимият Панов да е участвал в някое от деянията, поради което е приел недоказаност по несъмнен начин на повдигнатото обвинение (юридически равнозначно на доказана невиновност), законосъобразно е потвърдил в тази ú част присъдата на Плевенския окръжен съд. Искането за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане следва да бъде оставено без уважение“.

ВКС приема за неоснователна и жалбата на Методи Петков. Това е така, защото, поясняват върховните съдии, въпросите какво се установява от едни или други свидетелски показания и дали възприетите фактически обстоятелства са в съгласие със събраните по делото доказателства представляват въпроси от фактическо естество, които се решават от съда, разглеждащ делото по същество. „При установяване на правно значимите факти Великотърновският апелативен съд не е допуснал нарушения на процесуалните правила, които регулират събирането, проверката и оценката на доказателствата като елементи от доказателствената дейност, предназначени да обезпечат достоверността на направените изводи. Мотивите разкриват аналитична преценка на целия обем от доказателствени материали. Липсва игнориране, избирателност и неясно предпочитание към едни доказателствени средства за сметка на други“, посочва ВКС.

Върховните съдии не приемат доводите за явна несправедливост на наложеното наказание. „При индивидуализация на наказанието за всяко от престъпленията са взети предвид обстоятелствата с отегчаващо влияние, както и значимите смекчаващи отговорността, относими към личността, върху които се акцентира от касационния жалбоподател (брачно съжителство и полагани грижи за две деца, трудова ангажираност и усилия за повишаване на образователното равнище). Относителната тежест на релевантните обстоятелства е обусловила наказание за всяко от извършените престъпления, което не разкрива белези на явна несправедливост, респективно не обуславя намеса на Върховния касационен съд“, изтъква тричленният състав на ВКС.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Невролог
Невролог
28 октомври 2019 17:27
Гост

Ужас! За няколко риби да пребиеш човек така. Този може и да не е съвсем добре психически.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 17:22
Гост

Честно казано съм малко разочарован от решението на ВКС. С бухалка не се полагат усилия за повишаване на образователното равнище.

Дидо
Дидо
28 октомври 2019 17:17
Гост

Чета и това и не ми се иска това да е реална история. Човек на такъв пост да води роми да бият българи, които се крият в папура.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 16:53
Гост

И сина на Бакдади да им сложи за съветник или кмет, и него ще изберат. Дреме им на ДПС, че някой и друг отива в кауша.

песимист
песимист
28 октомври 2019 16:49
Гост

този дереков го били като маче у дерек както казват у нашия край, а този изрод влиза само за 4 години, като поработи, като пусне и едно искане за УПО и след две годинки най-много е излязъл

анонимен
анонимен
28 октомври 2019 16:48
Гост

Този вече в затвора ли е. А там дали няма да му се случи същото, каквото е сторил на рибаря, а

Суши
Суши
28 октомври 2019 17:15
Гост

О, със сигурност ще го нахранят богато.

боклуци
боклуци
28 октомври 2019 16:45
Гост

Това съвсем не е единствената мутра влязла в общински съвет. В малките населени места е пълно с такива боклуци, пиша го съвсем отговорно, сега чакаме да видим новите

Кога?
Кога?
28 октомври 2019 16:37
Гост

А бившите депутати от ДПС, А.Д. и Х.Б. и разни други настоящи – кога?

За малко
За малко
28 октомври 2019 16:37
Гост

Като почнах да чета заглавието се зарадвах, ама после видях за какво са го осъдили.

анонимен
анонимен
28 октомври 2019 16:30
Гост

Трябва да се въведат критерии за подбор на общински съветници. На първо място да се преценява прагът за търпимост, агресията и арогантността. Ако го направят, такива като Методи Петков няма да стават съветници. А и такива като Методи Лалов също 🙂

Дони
Дони
28 октомври 2019 17:24
Гост

И този може би е бил читав, когато са го назначавали. Ама да караш човек да яде сурова и неизчистена риба си е чиста гавра.

анонимен
анонимен
28 октомври 2019 16:28
Гост

Боже, малко му е на тоя из..рг. Как не го е срам

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 16:25
Гост

Хубаво, ама за такова зверство ми се вижда снизходителен съдът.

БатСали
БатСали
28 октомври 2019 16:27
Гост

Взели са предвид брачно съжителство и полагани грижи за две деца, трудова ангажираност и усилия за повишаване на образователното равнище. Как да не се смилиш?

Роки
Роки
28 октомври 2019 17:13
Гост

Той и един познат е перфектен в работата си и се грижи чудесно за децата. Ама бие жена си постоянно.

Стоян
Стоян
28 октомври 2019 17:26
Гост

Явно образователното му равнище е доста ниско. Или слабо работи по въпроса за повишаването му.