Бившият вече началник на митнически пункт „Олтоманци“ Георги Владимиров-Фози влезе в затвора за 4 години. Това е окончателната му присъда по делото за внасянето на камион с цигари без бандерол за над 2,3 млн. лева през ГКПП „Кулата“, реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Евелина Стоянова, докладчик Румен Петров и Спас Иванчев.

Владимиров беше обвинен и за участие в престъпна група за внасяне на цигари без бандерол от Гърция и първоначално Специализираният наказателен съд го осъди на 7 години и 4 месеца затвор. След това Апелативният специализиран наказателен съд го оправда за участието в престъпна група, както и по обвинение за превозване на още един камион с нелегални цигари, поради което и намали наказанието му на 4 години и 4 месеца затвор. Делото стигна веднъж до ВКС, който го върна на втората инстанция, а при повторното обжалване на присъдата, върховните съдии прецениха, че жалбата е неоснователна.

„С оглед конкретния принос в осъществяване на престъпната дейност и данните за личността на подсъдимия, касационният състав счита, че и оплакването за явна несправедливост на наказанието е неоснователно. Правилно въззивният съд е приел, че в случая не са налице многобройни или изключителни смекчаващи вината обстоятелства“, се казва в решението на ВКС.

С него върховните съдии намаляват обаче общото наложено наказание на Владимиров с 4 месеца и то става 4 години затвор. Това е наложеното му наказание и от Апелативния спецсъд, но той неправилно го е увеличил с 4 месеца, след като определил общо наказание във връзка и с наложена на бившия митничар пробация от 8 месеца по друго дело.

Защитата на Владимиров е искала наказанието му да бъде намалено до 3 години затвор, след което присъдата му да стане условна, но върховните съдии са категорични, че няма основания за това.

Самият Владимиров коментираше, че е уволняван 4 пъти от системата на митниците и толкова пъти е връщан на работа. За последно – преди няколко месеца, когато пак стана шеф на митницата „Олтоманци“, припомня БНР.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
24 октомври 2018 15:03
Гост

Митничарите си имат всичко. Не напразно за рождените им дни им подаряват извънредно дежурство на някой ГКПП.

Минувач
Минувач
24 октомври 2018 14:27
Гост

Защитата много е свалила летвата. Само 3 години за такава сума. Ама човекът си има пари и си плаща.

Местен
Местен
24 октомври 2018 14:05
Гост

Единственото ефективно нещо е, че този човек вече никога няма да може да е митничар, нито да заема някаква държавна длъжност.

Иван
Иван
24 октомври 2018 14:04
Гост

Дреме му на Фози, той до последно си е правил пачки, сега затвора ще му е курорт.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 14:02
Гост

Ще излезе по-рано. Въпросът е, че държавата е ощетена за много пари.

Бонд
Бонд
24 октомври 2018 14:01
Гост

Този трябва да влезе в историята на България като първия осъден ефективно митничар.

Някой
Някой
24 октомври 2018 14:03
Гост

Обаче гледай какъв майтап – връщан многократно на поста си и сега от митницата направо в затвора. Сигурно и там ще контрабандира цигари.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 14:50
Гост

Сега го хванаха. Кой знае колко далавери е вършил преди това. Тези 4 години са много меко наказание.