Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев е осъден окончателно за катастрофа, при която предизвика смъртта на пешеходец преди близо 5 години.

Проверка на „Лекс“ показа, че Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила условната му присъда от 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и 3-годишната забрана за шофиране, наложена от предходните инстанции.

Делото срещу ексдепутата продължи 3 години, а преди 3 месеца стана отново актуално покрай фалшива новина, която го прати в затворническото общежитие в Самораново. Гамишев обаче не е бил осъждан ефективно на нито една от трите инстанции. Нещо повече, той единствен е бил недоволен и от условната присъда, постановена от Окръжния съд в Благоевград, като е настоявал да бъде оправдан, докато прокуратурата не я протестирала.

В края на миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата, а Гамишев обжалва и пред ВКС. Пред върховните съдии защитата на бившия депутат отново е искала отмяна на присъдата, като е пледирала дори за обсъждане на възможността Гамишев да не бъде наказван, а деянието да бъде квалифицирано като случайно.

Върховните съдии обаче са категорични, че съдилищата не са допуснали никакви нарушения, а случайно деяние е налице, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици. В случая с Гамишев, той блъсна и уби пешеходец в благоевградското село Копривлен. Според обвинението той е шофирал с 68 км/ч на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. В този момент платното пресичали двама братя, като Гамишев блъснал единия мъж, който по-късно почина в болница.

„Подсъдимият е имал фактическа възможност да възприеме пресичащите пешеходци на разстояние превишаващо опасната му зона за спиране /48,5м/. Управляваният от него автомобил е отстоял на разстояние 60 метра от мястото на удара, когато свидетелят А.Ж. и брат му – Иван Жбантов, са предприели пресичане на пътното платно. Закъснялата му реакция не е оправдана с обективно съществуващи затруднения. Още повече, че ако се би движил със скорост в рамките на позволената за населено място, той би имал възможност да спре и в границите на това закъснение /37 метра/“, се казва в окончателното решение на ВКС.

Миналата година Гамишев подаде оставка като депутат от ГЕРБ, след като стана ясно, че е прехвърлил своя задлъжняла фирма на малоимотен гражданин. След това прокуратурата започна проверка за данъчни престъпления.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тука е така
Тука е така
20 август 2019 10:18
Гост

Спасението е на пешеходеца е в ръцете (краката, очите) на самия пешеходец. Освен като те връхлетят върху тротоар, спирка и други подобни, тогава е божа работа. Но ако те блъснат на пешеходна например, сам си си виновен, дет се вика.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 12:43
Гост

Да го пита човек за къде се е разбързал. И реално е имал възможност да намали.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 12:44
Гост

Докарахме я до там, че пешеходците трябва да се пазят от неразумните шофьори.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 12:42
Гост

Този как наглее. Данъчни престъпления, убийство и пледира да не бъде наказван.