Бившият председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов отива на съд по второ дело. От прокуратурата съобщиха, че са внесли обвинителния акт срещу него във връзка с разследването за лично укривателство. За него прокуратурата съобщи в началото на годината и стана ясно, че Драганов е обвинен заедно с адвокат Филип Горов от Адвокатска колегия в Стара Загора, че са опитвали да убедят основни свидетели да оттеглят показанията си по едно от делата срещу съдийката от Раднево Люба Петрова.

Обвиненията към двамата са за опит за лично укривателство, извършено в съучастие и в условията на продължавано престъпление. Те остават на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, а ако обвиненията се докажат в съда, могат да получат до 5 години затвор. Обвинителният акт е внесен в Районния съд в Раднево, в който Драганов доскоро е правораздавал.

Според прокуратурата Драганов и Горов опитали да спасят съдията от Раднево Люба Петрова от едно от двете дела срещу нея. Те се срещали и разговаряли с двама от основните свидетели срещу Петрова, но те отказали да променят показанията си. Драганов се видял с Горов в началото на миналата година, защото знаел, че познава част от свидетелите срещу Петрова. Адвокатът му съдействал да се срещне лично с тях и да ги убеди да променят показанията си, но те отказали. След това и Горов не успял.

Съдия Люба Петрова е подсъдима с още четирима души за документни и длъжностни престъпления, подбуждане към лъжесвидетелстване и лихварство. Делото беше внесено в Софийския градски съд (СГС) преди две години, но върви трудно с постоянни отлагания и обжалвания на определения на съда. Прокуратурата твърди, че Петрова, адвокатите Румен Русев и Николай Господинов и още две жени са участвали в схема, чиято цел била да се присвоят близо 23 000 лева от продажбата на апартамент на жена с психични проблеми.

Драганов и Петрова са бивши колеги от съда в Раднево и са обвиняеми още от 2014 г. През ноември 2017 г. СГС оправда Драганов по друго дело – за закана с убийство към деловодителката Йовка Митева.

В края на 2016 г. Петрова даде показания в съда по делото срещу Драганов. По време на досъдебното производство тя заявила, че е станала свидетел на отправената закана, но в съдебна зала се отметна от думите си. Пред съда Петрова каза, че е била убедена да свидетелства срещу колегата си от представляващия към онзи момент Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Той отхвърли твърденията на Петрова.

От новите обвинения срещу Драганов излиза, че два месеца след тези показания пред съда на Петрова, той е започнал опити да ѝ помогне, като убеждава свидетели да оттеглят думите си срещу нея. Петрова е подсъдима и по още едно дело заради неверен протокол от заседание.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наглост
Наглост
25 април 2018 12:13
Гост

Чак принуждават съдийка да свидетелства срещу колега.

Възмутен
Възмутен
25 април 2018 12:10
Гост

И тия клетва са давали. Пълен абсурд.

5-ko
5-ko
25 април 2018 12:11
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието.

Анонимен
Анонимен
25 април 2018 12:07
Гост

Нищо ново под слънцето. Да се възползваш от служебното си положение.