Бившият министър на отбраната Николай Ненчев окончателно е оправдан по първото заведено срещу него дело за договора за изработка на армейските униформи. Това реши състав на Върховния касационен съд (Павлина Панова-председател и докладчик, Елена Авдева, Галина Тонева), който остави в сила решението на Военно-апелативния съд.

Така Ненчев и подсъдимият с него шеф на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов бяха оправдани на три инстанция, тъй като Софийският военен съд ги обяви за невинни още през юни м.г.

Ненчев беше пратен на съд в началото на миналата година по обвинение в допустителство по служба – че е  допуснал подчиненият му Цанов да извърши престъпление по служба. Според обвинението пък Цанов възложил обществена поръчка за доставка на униформи за военните през 2014 г. и на първо място с най-ниска цена била класирана фирма „Лортън“. Това се случило през декември 2014 г., а до началото на януари 2015 г. Цанов не приел протокола на комисията за класиране на кандидатите. Прокуратурата твърдеше, че върху Цанов бил упражнен натиск от страна на Ненчев, свързан с освобождаване от работа. Целта на бившия министър била да бъде сключен договор с втората класирана фирма – „Интендантско обслужване“, която е предприятие на Министерството на отбраната. Ненчев поел обещание пред служителите да запази работните им места и да не допусне фалит на дружеството.

След оправдателните присъди на военните съдилища, представителят на Върховната касационна прокуратура не е поддържал подадения от колегите му протест пред ВКС и е предложил на съда да остави решението в сила.

От решението на ВКС става ясно, че до 5 януари 2015 г. Венислав Цанов все още не бил издал решението, с което обявява определения за изпълнител на обществената поръчка. Според действащия тогава Закон за обществените поръчки (ЗОП) срокът за това е пет дни след приключване на работата на комисията.

С писмо от 23 януари 2015 г. пък фирмата победител „Лортън“ се отказала от участие в процедурата, а на следващия ден комисията изготвила допълнителен протокол и било извършено ново класиране на участниците, като първо място заело „Интендантско обслужване“. След това Цанов вече постановил решение, с което обявил окончателното класиране и бил сключен договор с фирмата на МО за доставка на облекла на стойност от над 4,3 млн. лв.

В решението си ВКС обяснява, че петдневният срок за Цанов започва да тече, след като той приеме протокола на комисията, с който тя приключва работата си. По делото обаче няма данни до края на декември да е приемал такъв протокол. Липсата на срок кога да стане това, според съда е логична, защото на възложителя е необходимо време, за да има възможност да се запознае обстойно със законосъобразността на проведената процедура, както и да извърши внимателна проверка на множеството документи. „Едва когато той е уверен в законосъобразността ѝ и не намира основания за нейното прекратяване, той следва да приеме протокола от работата на комисията. От този момент насетне за него започва да тече срокът по чл. 73 ал.1 ЗОП (отм.) и възниква задължението му да издаде мотивирано решение за класирането на участниците и участника, обявен за изпълнител“, се казва в решението на съда.

В случая Цанов приел протокола на комисията на 26 януари 2015 г. и ден по-късно е издал решение за обявяване на класирането, когато вече „Лортън“ се била отказала от участие, макар и да била класирана на първо място. ВКС приема, че действително тази фирма е предложила оферта с най-ниска цена, но е и безспорно установено, че тя се е отказала от участие в процедурата поради финансова необезпеченост.

Според обвинението пък военното министерство е било ощетено с близо 260 000 лева, което представлява разликата между офертата на „Лортън“ и по-високата цена, платена впоследствие на втората класирана фирма.

В тази връзка съдът подчертава, че разликата в цените, предложени от двете дружества, не може да бъде приета като нанесена вреда на МО от Цанов, тъй като определянето на „Интендантско обслужване“ за изпълнител е станало при спазване на нормите на ЗОП.

Относно натиска върху Цанов от страна на Ненчев съдът пише, че бившият министър отправил предложение на Цанов за прекратяване на служебното правоотношение по Закона за държавния служител. И трите инстанции са категорични, че това не би застрашило по някакъв начин работата на Цанов, защото това зависи изцяло от неговото желание и намерение. „В подкрепа на това твърдение е и разпоредбата на чл. 107а от Закона за държавния служител (Изм. – ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.), която гласи, че ако служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, смята се, че то не е прието“, се казва в решението на съда, с което Цанов е напълно оправдан по обвинението в престъпление по служба.

От неговото оправдаване следва и това на Николай Ненчев, тъй като щом Цанов е обявен за невинен, няма как бившият министър да бъде осъден, че е допуснал подчиненият му да извърши престъпление.

В началото на миналата година Ненчев беше пратен на съд и за престъпление по служба, свързано с ремонта на двигателите на шест руски изтребителя. Според прокуратурата Ненчев не е имал право да сключва договор с Полша за ремонтни дейности, след като преди това вече е бил сключен такъв с руския производител РСК-МиГ. От държавното обвинение изчислиха, че с неизпълнението на договора с РСК-МиГ, Ненчев е ощетил дружеството с над 3.77 млн. евро. Това дело още е висящо в Софийския градски съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:25
Гост

­­­Г­­­о­­р­е­­щ­и­­ ­­­м­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­­в­­и­­ ­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?7920

Минувач
Минувач
25 април 2018 13:24
Гост

Тоя не си играе-3.77 млн. евро. И тук ще го оправдаят след дълго проточване.

5-ko
5-ko
25 април 2018 13:25
Гост

Takova ni e pravosydieto.

Anonimen
Anonimen
25 април 2018 13:23
Гост

Къде ли са отишли тия 260 000 лева? Въпреки всички промени в ЗОП пак си текат далаверите.

Възмутен
Възмутен
25 април 2018 13:21
Гост

Николай Ненчев не допуснал подчиненият му Цанов да извърши престъпление по служба! Той направо си го е принудил.