Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев защити в съда подсъдимия бивш министър на отбраната Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ в Полша.

Той е обвинен в престъпление по служба, защото не е изпълнявал договорите за ремонт на самолетите с руската фирма производител „РСК МИГ“, а вместо това сключил договор с Полша за ремонт на 6 двигателя.

Днес Плевнелиев даде показания пред Софийския градски съд (СГС) и каза, че решението за ремонтите в Полша е политическо и Ненчев не го е взел еднолично. Според прокуратурата обаче, с това си действие бившият министър не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на ВВС, а последиците за армията се изразили в спаднал нальот на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от поне 80 часа за година.

За да обоснове правилността на хода на Ненчев, президентът Плевнелиев обстойно разказа за среща на върха на НАТО в Уелс през есента на 2014 г., съвпадането на този период с анексирането на Крим от страна на Русия и проведен Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС), на който е било обсъдено подобно поведение.

На срещата в Уелс, Полша е била дадена като добър пример за това, че е успяла да съвмести своята авиация с натовската и това е обсъдено впоследствие на КСНС, където всички представители с изключение на БСП и Атака се съгласили, че въоръжените ни сили трябва да бъдат съвместими с тези на партньорите от НАТО. При посещение в Полша тогава президентът се поинтересувал как Полша е успяла да модернизира своята авиация, а след това Плевнелиев обсъждал възможността за ремонт в Полша и с Ненчев.

„Договорихме се за рязко повишаване на съвместимостта, защото не знаехме какво ще последва. Не считам, че това е еднолична идея на министър Ненчев“, каза Плевнелиев, като отново подчерта, че по това време Русия е анексирала Крим. По думите му, съвместимостта във военната техника била от изключително голямо значение, защото в противен случай другите държави членки на НАТО не биха могли да разпознаят въоръжението на приятелска странаа.

Разпитът на Росен Плевнелиев беше проведен при открити врати, след като той изрично каза, че няма да изнася класифицирана информация. Миналата година показания по делото даде и настоящият президент Румен Радев, но неговият разпит беше засекретен. След това той коментира, че е съгласен с обвинението, защото „с невежество и безхаберие Ненчев сложи авиацията на трупчета“. Според него, министърът е трябвало да изпълни незабавно договора с „РСК МИГ“ и да търси варианти за доставки и услуги от Полша, но той не е направил нито едно от двете.

„ Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия“, каза тогава държавният глава.

Коментирайте

avatar