Няма виновни за смъртта на 13 души при наводнението във варненския квартал „Аспарухово“ преди четири години. Това е крайният извод от разследването, което вече е прекратено.

Определението е на Апелативният съд във Варна и е окончателно, съобщиха от прокуратурата. Той се е съгласил, че основната причина за потопа и многото жертви са екстремните количества дъжд, които са паднали в района за много кратко време.

В началото на годината разследването беше прекратено, след като справки и експертни становища показаха, че на 19 юни 2014 г., само за половин час (от 18,30 ч. до 19,00 ч.) в „Аспарухово“ са се излели 138,8 литра на кв. м. Валежите тогава продължиха няколко дни, като от 15 до 20 юни, количествата бяха 175,6 литра на кв. м, което е 382% от нормата за юни.

От прокуратурата поясниха, че такова наводнение във Варна е имало и през 1951 г., когато в три дни през август са били измерени 292 литра на кв. м, но в друга част на града.

Затова и разследващите прецениха, че няма виновни за последиците от потопа и за смъртта на жертвите.

„Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали“, посочват от държавното обвинение.

Разследването се водеше за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга дейност, като беше наблюдавано от трима прокурори и се разследваше от трима следователи.

Прокуратурата прекрати разследването в началото на тази година, но през март Окръжният съд във Варна отмени постановлението и нареди то да продължи. Според окръжния съд разследването не е било пълно и всестранно и прокуратурата трябвало да установи има ли допуснати нарушения от длъжностни лица, които да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилото наводнение. Ако има такива, трябвало да изясни и дали те са били длъжни да предвидят последиците от потопа.

Според апелативните съдии обаче няма съмнение, че причина за потопа са количествата дъжд, а не бездействие или допуснати нарушения. Определението на съда е окончателно и с него се слага край на търсенето на виновни за потопа.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:16
Гост

­Г­о­­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­о­­­м­­­и­ч­­е­­т­­­а­­­ ­в­­­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­в­а­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?13944

Анонимен
Анонимен
28 август 2018 14:37
Гост

Не бива да се изпада в идиотизъм и винаги да се търси виновник човек , когато има пострадали и жертви . Природата е нещо могъщо и не всичко може да се предвиди и предотврати . Например , много хора си купуват имоти като се ръководят главно от цена и „престижна“ локация , без да отчитат , че не всяко място е подходящо за живот и строителство. Като си си купил къща или живееш в дере много ясно , че я свлачище ще се появи , а наводнение ще те отнесе . Трябва да се мисли за тия неща . Т.нар.“държава“… Покажи целия коментар »

Петя
Петя
28 август 2018 12:19
Гост

Изключително съм разочарована от това решение. На всичкото отгоре е и окончателно. Може би е така, защото съставът на АС-Варна не е пряко засегнат от наводнението.

Огорчен
Огорчен
28 август 2018 12:16
Гост

Така ще е, като бетонирахме всичко и презастроихме земята. Къде да се оттича тази вода? Природата си връща!

Минувач
Минувач
28 август 2018 12:09
Гост

Не можем да се борим срещу природата. Факт!

Възмутен
Възмутен
28 август 2018 12:12
Гост

Но можем да се постараем да избегнем фаталните последици. Иначе, ако при всяко наводнение има жертви, накъде ще му излезе края?