Окръжният съд във Варна е отменил постановление на Окръжната прокуратура в града, с което в началото на годината е било прекратено разследването за наводнението в кв. „Аспарухово“.

Това съобщиха днес от съда и поясниха, че прокуратурата трябва да проведе допълнително разследване, в което да установи има ли допуснати нарушения от длъжностни лица, които да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилото наводнение. Ако има такива, прокуратурата трябва да изясни и дали те са били длъжни да предвидят последиците от потопа.

Наводнението в „Аспарухово“ стана на 19 юни 2014 г. и в него загинаха 13 души. Освен многото жертви, нанесе и значителни щети. Тогава досъдебното производство беше образувано по чл. 123 от Наказателния кодекс – за причинена смърт поради незнание или немарливост при упражняване на длъжността, който предвижда до 5 години затвор.

След като две години нямаше резултат от разследването, през юни 2016 г. то беше иззето от МВР и поверено на екип от трима следователи. Тогава от прокуратурата съобщиха, че решението е взето, за да може разследването да приключи в по-кратки срокове. Година и половина по-късно разследването е било прекратено, без да са установени виновни и да са повдигани обвинения.

В определението на съда, с което е отменено постановлението за прекратяване се изтъква, че „при формиране на вътрешното си убеждение прокурорът е обобщил заключенията на вещите лица, което е съществено процесуално нарушение довело до ограничаване на правата на страните в процеса.“

Според съда разследването не е пълно и всестранно, каквито са изискванията по НПК и прокуратурата трябва да отговори на поставените въпроси и след това да прецени има ли извършено престъпление и кой е извършителят.

Определението на съда може да бъде протестирано пред Варненския апелативен съд.

Коментирайте

avatar