Банката, таксувала магистрат с 30 лв. за това, че е предоставила информация на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) във връзка с проверка на имуществената му декларация, ще му възстанови парите. За това съобщиха от ИВСС.

За случая, при който магистрат е бил принуден да си плати, заради проверката на наличностите по сметките му по искане на инспектората, който трябва да установи да обявеното в декларацията му отговаря на истината, в края на юни съобщи в. „Банкер“.

Изданието не посочва името на магистрата, но представя разказа му. Ето какво е споделил той: „Имам депозит в банка, който е деклариран и е обявен публично. Реших да го закрия. Но когато отидох в банката, там ме сюрпризираха с новината, че няма да ми дадат пълната сума и ще си „удържат“ от сметката ми 30 лева. Защото банката ми била извършила „услуга“: проверила сметката ми по искане на ИВСС. Очевидно това се е случило в процеса на проверка на имуществените декларации, които всички магистрати подаваме. И понеже ИВСС не плаща за такива услуги, а банката не извършва нищо безплатно – решили да удържат сумата от моя депозит. Не знам дали всички банки вече събират пари за такива „услуги“ и дали всички искат по 30 лв. или по повече – за депозитите във валута например. Но искам да припомня, че проверки се правят на около 5000 магистрати в страната. А освен това и на техните семейства. При това всяка година. Дори по един депозит да имат съпрузите, това са 60 лв. ежегоден разход само заради „удоволствието“, че единият от тях работи в съдебната власт. И за да се провери нещо, което те вече са декларирали. За юридическата несъстоятелност на таксата просто не искам да говоря – услугата е поискана и извършена на трето лице, а не на мен и няма никаква логика аз да плащам за нея. Ами ако я караме така, утре вас може да ви накарат да плащате тока или компютрите на НАП, за да ви проверят данъчната декларация...“

От медията са направили справка из тарифите на банките, която показала, че в много от тях действително съществуват специални такси за предоставяне на информация или за издаване на справки за клиенти и техните сметки, а цената най-често варира от 20 до 50 лева.

След публикацията главният съдебен инспектор Теодора Точкова сезира БНБ. От централната банка са извършили проверка и са уверили, че 30-те лева, удържани за справка, ще бъдат възстановени на магистрата. Освен това банката е уведомила БНБ, че ще измени своята „Тарифа за таксите и комисионните, приложима за клиенти – физически лица” и ще премахне таксите, начислявани на ползватели на платежни услуги при предоставяне на информация за тях на държавни органи съгласно действащото законодателство.

За развитието по случая Точкова е била информирана от шефката на управление „Банково“ в БНБ Нина Стоянова, а от инспектората благодарят на централната банка за бързата и адекватната реакция.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пънс
Пънс
05 август 2018 19:27
Гост

Безсрамни сте! Това значи, че човек от властта е взел 30 лева подкуп, докато дерат цял народ

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
02 август 2018 18:20
Регистриран

E, това точно надхвърля всякакъм срам-гражданите плащал ли плащат на банките каквото им се поиска, защото са ….без правото си да се оплачат от частна финансова институция, която сама определя цената на своите услуги.А г-жа ТОЧКОВА скача да брани дребните пари, ощетили някакъв си там…,но с уж власт, непредоставена от народа.Дори и на семейството му, на внуците,правнуците-ама къде се намираме, все пак.Докога Те ще са по-равни от своя народ.ТЕЗИ ТЕХНИ ПРЕВИЛЕГИИ СА КИЧ ЗА ТЯХНОТО ДОСТОЙНСТВО.Въпросната Точкова следва САМО заради това превишаване на своите права, да си подаде оставката-можете ли да разчитате точно тя да „порицае“за нещо си там някакъв… Покажи целия коментар »

Клиент
Клиент
02 август 2018 13:37
Гост

Тия не си поплюват- 150 000 лева само за справки от магистратите. Нещо обаче този път удариха на камък.

Банкер
Банкер
02 август 2018 12:42
Гост

Бълха го е ухапала. Какво са 30 лева за него. А за труда на служителите кой ще плати?

Агент 007
Агент 007
02 август 2018 12:44
Гост

Попитай Точкова дали не може да си извади от джоба тези пари. Как ще плаща човекът за услуга, която не е поискал?

Петко
Петко
02 август 2018 11:50
Гост

Тия си намериха майстора най накрая.

Кожодереи
Кожодереи
02 август 2018 11:48
Гост

БНБ все още са коректни към своите клиенти, но за повечето банки нямам думи просто. Вдигат си таксите когато и както преценят, налагат нови за щяло и нещяло.

Анонимен
Анонимен
02 август 2018 11:45
Гост

Браво! Редно е таксата да я плаща този, който иска информацията по принцип.

Петя
Петя
02 август 2018 11:44
Гост

Банките са големи обирджии. С техните такси прекаляват. Всичко е на наш гръб.