Медицинската сестра Нася Ненова осъди и на втора инстанция изтезавалите я служители на либийското Главно следствено управление да ѝ платят обезщетение от 500 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), след като потвърди решението на съдия Вергиния Мичева от градския съд, показа проверка на „Лекс“.

Отделно, деветимата мъчители са осъдени да платят и 26 617 лева на Ненова за пропуснати доходи от задържането ѝ на 9 февруари 1999 г., до освобождаването на 24 юли 2007 г.

Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. След това бяха обвинени, че са заразили със СПИН 400 деца, както и в заговор срещу Джамахирията. Първоначално бяха осъдени на смърт, а през 2007 г. Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени смъртните им присъди с доживотен затвор. Последва разрешение наказанията да бъдат изтърпени в България и шестимата осъдени бяха върнати в София, където президентът – тогава Георги Първанов, ги помилва.

От решението на САС става ясно, че защитата на либийците е искала отмяна на първоинстанционния акт, тъй като в Либия те били оправдани за извършените престъпления. Отделно те твърдят, че деянията не са доказани, а и размерът на обезщетението бил завишен.

Апелативните съдии Иванка Ангелова-председател на състава, Златина Рубиева-докладчик по делото и Красимир Машев отхвърлят всички доводи на защитата, като подчертават, че няма никакви доказателства за оправдателни присъди за мъчителите в Либия.

„По делото, обаче, не са представени въпросните оправдателни присъди. Поради това, поддържаните в жалбата твърдения за обвързващата съда материална доказателствена сила на същите са лишени от каквото и да е основание“, се казва в решението.

В него съдът обобщава и събраните от първата инстанция доказателства за изключителните страдания, на които е била подложена Нася Ненова. Медицинската сестра е била държана в първите три месеца от ареста в изолация в полицейски участък, а впоследствие в школа за полицейски кучета, вместо в затвор. По време на съдебния процес пък е била в условията на строг тъмничен затвор при унизителни условия, каквато е и констатацията на Комитета по правата на човека.

Съдът прие и показанията на свидетелите, че отначало Ненова е била държана с други повече от 20 жени в малка и мръсна килия, без прозорци, хранена е била като животно – с хляб и „буламач“, както посочват свидетелите. Разрешено ѝ е било да пие вода само по време на храна и то от обща за всички задържани бутилка. Забранено ѝ е било да ползва тоалетна, а за такава ѝ е била предоставена една картонена кутия от прясно мляко.

В първите 40 дни не е имала възможност да се къпе и е била подложена на жестоки физически и психически изтезания с цел да направи самопризнания, върху които прокуратурата да изгради обвинение за смъртта на стотици либийски деца от СПИН.

„Изтезанията са включвали бой с пръчки по тялото и по стъпалата, бой с кабели, увисване на ръце, стоене на един крак, пускане на ток през тялото, заплашване от разкъсване от кучета, заплаха за семейството ѝ. Ищцата е била държана в изолация, без контакт с останалите задържани, не ѝ е бил осигурен адвокат, нито е имала възможност да се свърже със семейството си. От побоя трудно ходела, ръцете и краката ѝ са били подути, направила е и опит за самоубийство. Не е имала възможност да се свърже с българското посолство, да помоли за помощ, нито да подаде жалба срещу условията в които е държана“, обобщава апелативният съд.

Именно след изтезанията Ненова е направила пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителния акт срещу нея.

Съдиите са категорични, че всеки от деветимата ответници по делото е имал различна роля в изтезанията, на които е била подложена медицинската сестра, но отговорността им е солидарна. Решението на САС обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Нася Ненова беше първата от сестрите, която успя да осъди в България мъчителите си. В началото на годината СГС присъди 500 000 лева и на Валя Червеняшка, която заведе дело срещу 12 от либийските разследващи.

Още през 2012 г. пък лекарят Ашраф ал-Хаджудж осъди в Холандия мъчителите от Либия да му изплатят обезщетение от 1 млн. евро. Тогава сестрите заведоха дела в България за непозволено увреждане, но беше трудно да бъдат установени и призовани мъчителите, а сестрите като ищци в делата трябваше да плащат и високи такси. Заради невъзможността да ги платят, делата на Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло бяха прекратени, но в случаите с Ненова и Червеняшка, съдиите са освободиха от държавни такси и те не са плащали разноски.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Илиана
Илиана
18 май 2020 2:41
Гост

Здравейте,аз съм българска гражданка заедно с моя приятелка българка.Претърпяхме преди 2 години нечовешко отношение и несправедливи санкции с тотално нарушаване на правата ни на редовни пътници в азиатска държава.Компетентен ли е Софийски градски съд да разгледа наши искове и срещу азиатската държава ли трябва да се води дело?

вашего брата юриста
вашего брата юриста
15 май 2020 14:19
Гост

Либийските мъчители ги болят рязаните за решението на апелативния съд. Ако въобще са живи след сяалянето на режима. Да не говорим че към момента Либия фактически не съществува като държава. Интересно кои адвокати подлъгаха жениците да заведат тия безумни дела и колко кожи им одраха за хонорари..? Или в най-добрия случай някои младоци ако са ги представлявали безплатно, да градят име. Поне да им бяхте написали имената тогава ако е така, ама явно не е.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 13:03
Гост

Животни. Да те изтезават докато не направиш пълни самопризнания при положение, че си невинен.

юрист
юрист
15 май 2020 14:26
Гост

Като наште полицаи. Явно са едни и същи навсякъде по света, тук само им се налага малко да замазват безобразията..

юрист
юрист
15 май 2020 14:31
Гост

То ако си признае арестанта за какво ще го мъчат, нямат мотив. Случая приключен, давай следващия. То затова толкова обвинени за убийство най-вече си признават веднага, особено като са по- социално слаби и малограмотни. А каква реално е истината, хванали там някакъв с минали присъди – тоя е, вярвайте ни. Щом си признава, значи е той.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 12:47
Гост

пирова победа! Няма да вземат реално и една стотинка обезщетение. Затова и са потвърдили нереално високото обезщетение като размер.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 12:34
Гост

Обвиниха ги в заговор срещу Джамахирията. А това за либийците е много сериозно престъпление.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 12:36
Гост

Фанатици! Зверове. Като изтезават хората да не мислят, че ще си признаят за нещо, което не са извършили.

вашего брата юриста
вашего брата юриста
15 май 2020 14:22
Гост

Ами всъщност си бяха признали, както се припомня и в статията. На този принцип действат и българските полицаи и надзиратели, макар и в малко по-различна форма..

Vergi
Vergi
15 май 2020 12:33
Гост

Благодаря на всички замесени в измъкването на сестрите от там, защото това беше истински кошмар продължаващ години!

Калина
Калина
15 май 2020 12:32
Гост

Морална победа. Добре е.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 12:43
Гост

До някъде. Гледах ги по телевизията. Те са просто развалини. Не могат да им върнат здравето.

Русева
Русева
15 май 2020 12:32
Гост

Разбира се, типично за българския съд – става чак сега.

Манолева
Манолева
15 май 2020 12:31
Гост

Категорично се радвам, че са осъдени, но малко е на умрело куче нож да се вади. Я ги има живи тия хора някъде, я не.

Линкаря
Линкаря
15 май 2020 12:31
Гост

Като цяло мисля, че е добре, че са осъдени. Няма как да ги намерят де, но е ясно всичко

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 12:31
Гост

Няма сума, която може да покрие душевните и физически страдания на изтезаваните медици.

Попов
Попов
15 май 2020 12:30
Гост

Това бяха политически игри. Добре е, че такива диктатори, като Кадафи отидоха където им е мястото

Обретенов
Обретенов
15 май 2020 12:29
Гост

Те са съдени там някъде…нашите закони не са важни в случая.

Василева
Василева
15 май 2020 12:29
Гост

Знаем, че постъпиха нечовешки с тях! Най-нормалното нещо на света е да бъдат осъдени.

Daniel
Daniel
15 май 2020 12:28
Гост

Е как ще платят? От кога?

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 12:20
Гост

Това е само морална победа, но победа.