Софийският апелативен съд (САС) върна в ареста 48-годишния Илия Ненов, който е обвинен за намерените милиони отпечатани долари и евро.

Съдът мотивира решението си с експертното заключение от Българската народна банка (БНБ), за което съобщи вчера прокуратурата, според което намерените у Ненов и обвиняемата с него Даниела Андонова пари не са реквизитни. Според становището на БНБ, което днес стана ясно, че е подписано от подуправителя на банката Калин Христов, изобщо не може да става дума за реквизитни пари, а банкнотите са неистински. Серийните им номера били направени на цветен лазерен принтер, но за разлика от истинските банкноти, които съдържат 8 цифри, при тези били само 7. Освен това реквизитните пари трябва да са отпечатани само едностранно и да няма имитация на защитни знажи, се казва в заключението на БНБ.

Преди седмица Софийският градски съд (СГС) пусна двамата на свобода срещу „подписка“, след като прие тезата на защитата, че отпечатаните долари могат да се използват само ритуално при сватби и кръщенета. Съдът тогава се позова и на експертна справка, според която банкнотите са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията. Не са използвани и печатните техники на високия и дълбокия печат за серийните номера и изображенията. Така СГС прие, че не е доказано дали изобщо иззетите банкноти са годен предмет на престъпление, а не са само печатни копия на 100-доларови банкноти.

Апелативните съдии обаче решиха днес, че според събраните до момента доказателства са налице всички основания Ненов да бъде задържан. САС обърна специално внимание и на друга експертиза, според която идентични на намерените у печатаря пари, част от друго разследване, са били пуснати в обращение. Според експертите заготовките, използвани за изработването на вкараните вече в обращение долари по другото разследване, са идентични на тези, намерени у Ненов.

„На този етап от разследването обвинителната теза е доказателствено обезпечена до степен да се направи извод за наличие на обосновано предположение, че двамата обвиняеми са държали инкриминраните банкноти, които са неистински и са налице достатъчно доказателства за тяхната съпричастност“, заяви в определението си съставът на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова.

Само заради това, че се грижи за възрастния си баща и дъщеря си, апелативният съд постанови „домашен арест“ за Даниела Андонова, а не задържа и нея.

САС се разграничи и подхода на градския съд, който не откри никакви доказателства за евентуално престъпление, извършено от двамата обвиняеми, но въпреки това им наложи мерки за неотклонение, макар и най-леките.

„При условие че липсва обосновано подозрение за участие в извършено престъпление, то съдът е следвало да не взема каквато и да е мярка за неотклонение“, посочиха апелативните съдии.

Относно спорното качество на отпечатаните долари, САС отбеляза, че установената практика е от 1931 г. и според нея е достатъчно изработените банкноти да са сходни с истинските.

„Трябва да имат външно сходство с истинските. Несъвършенството на подправката, даже липсата на някои признаци не ги прави негоден обект, стига само дефектността да не оказва такова влияние върху техния общ вид, че да не унищожава възможността за тяхното прокарване в обращение“, напомни съдът и отбеляза, че качеството на отпечатаните милиони долари е достатъчно добро, щом има данни, че сходни банкноти вече са били пуснати в обращение.

„Очевидно се касае за организация не само за произвеждане и държане, но и последващо прокарване в обращение“, заключи съдът, а определението му е окончателно.

Изправени сме пред най-смотаните фалшификатори в историята

Преди да чуят определението на съда, защитниците на обвиняемите отново наблегнаха на качеството на банкнотите. Адвокат Кристиян Григоров повтори тезата си за прибързаното обвинение на прокуратурата за държане на подправени пари по чл. 244, ал. 3 от НК, както и за материалите за производството им.

„Не знам дали можем да говорим за характеристика на парични знаци. Ако можем да говорим, то ние сме изправени пред най-смотаните фалшификатори в историята, които печатат на обикновена хартия“, каза Григоров.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Паисий
Паисий
24 март 2021 16:33
Гост

Страхотно представление 🙂 Калпакчиев и Весиславка- верни американски агенти от години предвид милионите грантове, от които се хранят, трябва да потвърждават акциите на Гешев, който също се напъва да е част от този отбор…. Доста шизофренна ситуация. Но показват едно важно нещо хората на ССБ: че принципите им са само в декларациите и възванията, а критерият им за действие е винаги един и същ: Америка над всичко, няма закон и родина. Гнусна история.

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 22:10
Гост

От американското посолство са подшушнали нещо на апелативните, например да не стане като със съдията от специализирания Андон Миталов. Все пак, не може такъв резил- американци присъстват на място при акцията (по-наблюдателните сигурно са забелязали служителя с американските означения на гърба на якето). И не може да ги пуснем тия. И каскета олеква, и американците. А че после по същество всичко ще рухне, няма значение.

Юрист
Юрист
23 март 2021 16:57
Гост

Обоснован акт ми се струва. Дано да има повече такива калпакчиевци, които гледат прецизно доказателствата и правораздавателната им дейност почива изцяло на тях. И разбира се по-малко гешевци, за които основните, а често и единствените, „доказателства“ са PR акциите и пресконференциите.

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 16:31
Гост

Тези са изключително нагли. Даже и хартията им е незащитена.

Spiro
Spiro
23 март 2021 16:32
Гост

Пълни аматьори.

гост
гост
24 март 2021 11:38
Гост

Да не коментираме, че машините са „невероятни“, от 70-те г. на миналия век, двуцветни.

Niki
Niki
23 март 2021 16:12
Гост

Решение, различно от това щеше да е напълно нелепо.

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 15:53
Гост

Актът показва, че обективността изисква да не се влияеш от лични оценки и убеждения както към личността на Гешев, така и към личността на Калпакчиев.
Никакъв съдия не си , ако няма да уважиш искане на прокуратурата само за да натриеш носа на Гешев, както и ще отмениш акт на Калпакчиев само за да му покажеш, че не го харесваш.
Обективността , колеги от СГС, е квинт есенцията на правораздаването! И в десет писма до медиите да го напишете, като не го прилагате, все тая!

Осъзнайте се, о неразумни
Осъзнайте се, о неразумни
24 март 2021 8:15
Гост

Че СГС кога е бил критерий за нещо, да не говорим за трагичния СРС, където правораздават само НИП недоразумения, стекли се там от къде ли не по пътя на великото пътешествие на мравките към мравуняка.

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 14:56
Гост

Калпакчиев за пореден път се доказва като изключително ерудиран и независим съдия. За съжаление на всички нас обаче, на задкулисието в родната ни правосъдна система подобни кадри не се нравят, защото винаги отсъждат както справедливостта изисква, а не както на някой от Гешевтурата му се иска и както е обявил на пресконференция.

мхм
мхм
23 март 2021 18:15
Гост

Интересно е дали ще бъде поздравен от Главния, както съдиите от ВС, или нетърпимостта ще надделее?

Стела
Стела
24 март 2021 14:22
Гост

За съжаление, не е въпрос на обективност, а това, че американците държат на каишка и Гешев, и Калпакчиев. Много сложно уравнение. Точно този състав на САС на практика освободи предсрочно Полфриймън като изкриви и закона, и практиката… Така че престанете с тази пропаганда.

Мавродиева
Мавродиева
23 март 2021 14:51
Гост

Чакаме още от процеса.

Cecо
Cecо
23 март 2021 15:31
Гост

Дано не се проточи дълго само.

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 14:51
Гост

Супер

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 14:51
Гост

А те разбраха ли защо са му?

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 14:50
Гост

Надявам се да намерят и поръчителя

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 14:50
Гост

Да видим натам как ще протече разследването

гост
гост
24 март 2021 11:41
Гост

Както нареди Сикрет сървиз, инициаторите !

Анонимен
Анонимен
23 март 2021 14:50
Гост

Явно не са реквизит.

Demireva
Demireva
23 март 2021 14:50
Гост

Добра работа

Радев
Радев
23 март 2021 14:41
Гост

Според мен трябва да каже кой му ги е поизкал, защото не мисля, че той сам си ги е принтирал

Drob4ev
Drob4ev
23 март 2021 14:40
Гост

И правилно

Авигел
Авигел
23 март 2021 14:40
Гост

Да разберат кой му ги е искал.