Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова няма да могат да се приберат у дома, поне засега, поради разнобой между Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд.

Всичко започна с определение на съдия Иво Хинов от СНС, който днес за втори път им измени мерките за неотклонение в „домашен арест“ като разпореди незабавно изпълнение. Прокуратурата поиска от въззивната инстанция да спре изпълнението, което апелативният спецсъд стори това малко по-късно днес.

Иванчева, Петрова и бившия кмет на Младост“ Петко Дюлгеров са подсъдими затова, че са поискали 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин и са получили първоначална вноска от 70 000 евро, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Двете жени бяха арестувани на 17 април и оттогава са в ареста.

На 18 октомври съдия Хинов, който разглежда по същество делото, пусна и тримата подсъдими под „домашен арест“. Тогава съдията определи мярката на Дюлгеров да бъде изпълнена незабавно, а за Иванчева и Петрова беше под условие – двете напускат ареста след като бъдат разпитани и други свидетели и се изчака определението на въззивната инстанция.

Апелативният специализиран наказателен съд обаче върна в ареста Иванчева и Петрова поради „риск от бъдещо престъпно поведение“, докато Дюлгеров си остана под „домашен арест“.

В определението си днес, спецсъдът посочи две основания за промяна на мерките. Едното е невъзможността на двете подсъдими да упражняват адекватно правото си на защита от ареста, а второто – необратимо влошаване на здравословното им състояние. За последното съдия Хинов се позова на представените днес експертизи от лекари, които бяха разпитани в съдебна зала. Според медиците психическото състояние на Иванчева е показало силна депресивна симптоматика, а при Петрова липсата на медицински надзор е довела до неблагоприятно развитие на нейното соматично заболяване и състоянието на зрението ѝ. Адвокатът на Петрова – Ирен Савова, попита лекарите как се отразява на една жена липсата на интимни отношения в продължение на седем месеца, колкото Иванчева и заместничката ѝ са в ареста. Медиците обаче заявиха, че това не е било обект на изследване.

От Специализираната прокуратура реагираха веднага и съобщиха, че са протестирали незабавно изменението на мерките и са внесли искане да бъде спряно предварителното изпълнение, докато се произнесе апелативният спецсъд. От държавното обвинение посочиха, че искането им е заради възможността подсъдимите да се укрият и да извършат престъпление.

Прокуратурата не е съгласна с извода на съда за влошеното здраве на двете подсъдими. В протеста се казва, че според експертизата на Биляна Петрова, състоянието ѝ дори е подобрено, в сравнение с предходното изследване.

При Иванчева пък нямало обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. „Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото ѝ състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането ѝ в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането й до момента лечение“, допълват от прокуратурата.

Привечер апелативният спецсъд спря изпълнението на определението докато не се произнесе по съществото на мярката за неотклонение.

„Причина за спиране на изпълнението са неизпратените доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение, аргументите, за което се съдържат в пълния протокол от заседание, проведено на 16 ноември 2018 г. пред първоинстанционния съд, който не е предоставен на въззивната инстанция в цялост“, се казва в съобщение на апелативния спецсъд.

От там напомнят, че на 1 ноември друг състав на АСНС е отменил домашния арест и отново е определил задържане под стража на Иванчева и Петрорва, което налагало задълбочена преценка на всички обстоятелства, имащи значение за мерките за неотклонение.

Когато получи всички документи, въззивният съд ще се произнесе по мерките за неотклонение.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ставри
Бай Ставри
16 ноември 2018 14:13
Гост

А га брои пaрата, ни сърбя…

Гошо
Гошо
16 ноември 2018 13:50
Гост

Да бяха мислили като прибират парите.

Анчо
Анчо
16 ноември 2018 13:48
Гост

Тези медици са много неподготвени. Да вземат да изследват до къде води липсата на секс.

Nimfoman
Nimfoman
16 ноември 2018 13:49
Гост

То се знае! До влошено здравословно състояние.

Минка
Минка
16 ноември 2018 13:44
Гост

Горките жени, измъчиха ги и ги развяват като знаме на борбата с корупцията, точно тях, а не истинските престъпници.

Съсед
Съсед
16 ноември 2018 13:39
Гост

А проследяващи гривни ще им сложат ли или всяка сутрин ще ги наглежда полицай? Сигурно Иванчева ще дава изявления от балкона си, тъй като не може да ходи по телевизиите.

Задоволена
Задоволена
16 ноември 2018 13:26
Гост

Не бях се сещала за мотив за освобождаване от килията – липсата на секс. Божке! При това положение мъжете арестанти поради техните специфични биологични и психически нужди би трябвало да ги пускат на всеки три месеца да олабят ли? Тази адвокатка Савова е тотално неадекватна.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 13:45
Гост

Адвокатката е и много добре платена.

Наблюдател
Наблюдател
16 ноември 2018 13:23
Гост

Най-после ще ни оставят на мира с техните вопли колко е тежко в ареста и искам тук-искам там.