Антикорупционната комисия предлага да отпадне въвеждането на новите екостикери за автомобилите, което трябва да стане от 12 юли.

Оглавяваната от Сотир Цацаров комисия е решила, че стикерите са излишни, защото са скъпи, а ползите от тях могат да се постигнат и с наличните системи за разпознаване на регистрационните номера на колите.

Освен това КПКОНПИ е приела, че новите стикери създават възможност за корупция чрез неефективно харчене на бюджета. Според информация на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ за изработването на 1 500 000 стикера е зададена единична цена от 6,80 лв. Новите изисквания налагат и оборудване на пунктовете с четци за стикерите, включително и такива за преглед от разстояние.

„Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Отделно са и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за контрол“, посочват от комисията (виж решението ѝ тук).

Затова от КПКОНПИ предлагат на министъра на транспорта да измени Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства и да отмени въвеждането на екостикерите.

„При извършения от КПКОНПИ анализ е установено, че рискът от влизане в сила на описаните изменения в Наредбата се изразява в потенциално неефективно разходване на публичен ресурс, нецелесъобразност от въвеждането на т.нар. „екостикер“ и допълнително увеличаване на разходите за гражданите и бизнеса. Не се оспорва необходимостта от ползите от ограничаване на движението на моторните превозни средства, които отделят високо количество вредни емисии в определени зони на населените места“, заявяват от КПКОНПИ.

С последните изменения в наредбата беше решено, че всички коли над 3,5 тона трябва да имат такъв стикер, който ще се издава при минаване на технически преглед и ще показва екологичната група на автомобила. С приетите промени бяха създадени 5 екологични групи според нивото на замърсяване на въздуха от колите.

Измененията обаче не отговориха и на изискванията на директивата на ЕС за техническата изправност на колите, според която при минаване на технически преглед и установено несъответствие с екологичния стандарт, определен от производителя на колата, повредата задължително трябва да бъде отстранена.

Българската наредба обаче предвижда само залепване на стикер за по-ниска екологична група за по-силно замърсяващите коли, без изрично изискване да покрият стандарта, който е въведен от производителя.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Fiat
Fiat
24 септември 2021 23:30
Гост

Ами господа кажете и нещо и за качеството и на горивата в ,,БГ,,Хаиде да запретнете ръкави и да започним от тях …Стига сте ни драли…

Пешо
Пешо
15 юли 2021 18:33
Гост

Как може такива изисквания…та дори немците подминахме, а караме главно техни марки коли.
Задължително трябва да се променят изискванията за категоризация.

Пазач на овощна градина
Пазач на овощна градина
01 юли 2021 15:38
Гост

Я, Цацарон стопли, че обстановката ескалира към традиционни, български коледни забавления съпроводени с рязко увеличаване на смъртността при прасетата в разгара на лятото, прогледна за някои смущаващи неща в практиката на предишното управление и смело се хвърли да громи условията за корупцията. Браво, евала, АФЕРИМ!

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 12:15
Гост

Какво общо имат стикерите на автомобили с КПКОНПИ? Как комисията е компетентна да дава каквото и да било мнение? Има ли поне един малоумник във властта, който знае как се разделят властите в демократичната държава?

Митко
Митко
30 юни 2021 21:15
Гост

Много мъдро предложение.

Anonimen
Anonimen
30 юни 2021 21:17
Гост

Стига вече с тези излишни разходи.

Oblena
Oblena
30 юни 2021 16:11
Гост

Това си е лъжа бе. Овцете няма да питат и ще им приберем парите. Ще кажем, че Европа ни натиска да ги въведем.

Мишел
Мишел
30 юни 2021 21:19
Гост

Класически аргумент. Господ за това е създал овце и такива, които да ги стрижат.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2021 16:11
Гост

Да я спират тая гнус.

Митко
Митко
30 юни 2021 21:35
Гост

Би било добре.

Cancurov
Cancurov
30 юни 2021 16:11
Гост

Тия стикери са поредното доказателство за престъпното разходване на пари. Защото имаме пари и то не малко. Но не се разпределят правилно. Толкова да нямаме за нормална инфраструктура и за национален стадион, няма как да ме убеди никой. Но не може да се краде от един стадион. А една Албания и Македония, които са по-бедни от нас, имат стадиони за 50-100 милиона.

Кики
Кики
30 юни 2021 21:37
Гост

Имаме авоари, обаче ни ги харчят управляващите.

Запетуйка
Запетуйка
30 юни 2021 16:09
Гост

Казваха, че ще ги принтира тоя, дето са му дали да принтира и бюлетините. Е дали няма престъпление тука?

Митко
Митко
30 юни 2021 21:38
Гост

Със сигурност.

Тръст
Тръст
30 юни 2021 16:08
Гост

Тия стикери май ще струват 300 милиона. Ще ги даде държавата (разбирай ние ще ги дадем, че тя държавата не ги добива от нефт). После обаче ще искат от нас по 30 лв за такъв стикер. Демек още един път ще ни вземат пари. Е нормално ли е? 300 милиона за стикери?

Cancurov
Cancurov
30 юни 2021 16:09
Гост

Да де, но иначе е страшно скъпо да ходим на избори през 4 месеца. Разоряваме държавата. Мантрата на ГЕРБ.

Харалампи
Харалампи
30 юни 2021 16:07
Гост

Вие искате ли да знаете, че всъщност бутоните на светофарите не вършат никаква работа. Стрували са скъпо и са усвоени едни много пари, но реално системата работи така – или натискаш бутона и той не прави нищо. Светва си светофара в зелено да минеш, когато си е настроен. Или натискайки бутона само даваш знак на светофара, че искаш да пресечеш, но той ще те пусне, когато му е зададено в системата. Работещите такива светофари са там, където има пешеходна пътека. Ломско шосе в София мисля имаше такова място и там наистина спират трафика докато минеш. Но всички останали са бошлаф… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 юни 2021 16:05
Гост

Ами как с едни стикери ще спрем замърсяването на природата? Това е поредната схема измислена с цел крадене на пари.

Ananieva
Ananieva
30 юни 2021 16:05
Гост

Да. Аз също предлагам да отпаднат.

Flarken
Flarken
30 юни 2021 16:04
Гост

Ами те са крайно безмислени