Парламентът избра Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Единственият кандидат за поста получи доверието на 119 депутати, докато 54 гласуваха „против“, включително и ДПС, които първоначално бяха обявили, че ще подкрепят кандидатурата.

Андреев беше номиниран от Федерацията на независимите студентски дружества, а от ГЕРБ припознаха номинацията и го предложиха за шеф на ЦИК.

Комисията остана без председател, след като бившият конституционен съдия Стефка Стоева подаде оставка от поста заради проблемите с машинното гласуване. Повод за решението ѝ стана последният проект на управляващите за промени в Изборния кодекс, с който цялата отговорност по организирането на машинното гласуване беше прехвърлена на ЦИК. Тогава Стоева посочи, че така и не е ясно колко и какви машини трябва да бъдат осигурени, както и дали да бъдат купени, или може да бъдат и наети.

Тези въпроси обаче остават неизяснени, като днес в парламента бяха поставени на Андреев, но той не отговори. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че и самият Андреев е коментирал вече, че ще са нужни нови промени в Изборния кодекс.

„Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете. Колко машини точно ще вземе ЦИК? Ще ги наемате ли или ще ги купувате? Колко ще струва това на българския бюджет?“, попита Нинова.

Андреев обаче каза, че не може да отговори от името на комисията.

„ЦИК е колективен орган, който организира и произвежда избори. В тази връзка на тези въпроси, които бяха поставени от трибуната към мен, не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективния орган. Това, което ЦИК ще направи е да приложи законът, какъвто е приет от законодателя“, каза новоизбраният шеф на комисията.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:22
Гост

­­Г­­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­ч­е­­т­а­­­ ­­в­и­ ­­о­­ч­­а­к­в­­а­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?48491

впечатление
впечатление
10 октомври 2020 20:00
Гост

от впечатленията ми като негов студент мога да кажа, че е интелигентен юрист, поне ми се струва, че няма да погазва основни правни принципи като главния прок.

Лобист
Лобист
09 октомври 2020 11:51
Гост

Естествено, че ще са нужни нови промени в Изборния кодекс

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:50
Гост

Жалко за Стефка Стоева.

Гешката
Гешката
09 октомври 2020 11:47
Гост

Хайде пак единствен кандидат.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:39
Гост

Не съм ОК с този човек, но какво да се прави

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:47
Гост

И аз така.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:39
Гост

Трагедия

Мавродиева
Мавродиева
09 октомври 2020 11:38
Гост

Демокрацията умре…ама какво да очакваме от вожда, който се е учил от БКП. Нищо, че сега ги плюва. По-голям комунист от Борисов в страната няма. Дори БСП ги е срам от миналото им, но Борисов силно копира менторите си от БКП и Живков

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:39
Гост

Може реферат да се напише по темата. Дали реално Българина мрази комунистите или подсъзнателно ги подкрепя. Защото релано гласува за Борисов, който имитира до голяма степен маниера и поведението и говоренете на Тодор Живков

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:48
Гост

Той копира всичко и всеки, от които има изгода.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:37
Гост

Нямат никакво право ГЕРБ да си организират изборите, но явно техен човек ще се заеме. Ясно.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:49
Гост

Те не за първи път си превишават правата.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:37
Гост

Аз да питам защо, не казвам, че подкрепяте управляващите, тук има мислещи хора и знаят, че сте последните които подкрепят Гешев и Борисов, но защо се занимаваме с пазара на имоти примерно, като е далеч по-важно да се кажат няколко думи за факта, че Майкрософт отиде в Гърция с по-високите данъци и цени за ток, а не тук и сега там ще прави офиси. Ще налее милиард в страната. На нас магистралите само ни останаха. И Фолксваген не ни избраха. Това в контекста с предстоящите избори и кой ще ги организира де

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:42
Гост

За мен тази новина е шамар по управлението и факта, че администрацията на всякакво ниво е архаична, бавна и незаинтересована. Бабичките в общините искат да си вземат заплатите докато могат и после се пенсионират. Същото важи и за министерствата и общините и в парламента. Никой няма амбицията да привлече големите инвеститори, като Huawei, Майкрософт, Епъл, Гугъл, Yahoo, Амазон и други, които да отворят дали склад, дали цех, дали офиси за много програмисти. НИКОЙ няма идея. Само се снимат едни магистрали и нищо друго. Реално тези магисрали не ни носят големите инвеститори. Да ще помагат магистралите ни да се свързват Гърция… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:35
Гост

ГЕРБ са доволн. Те ще организират поредните избори и ще ги спечелят. После ще говорят глупости колко са велики

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:49
Гост

В краденето на гласове.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:34
Гост

Изборите за мен вече са сготвени

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:33
Гост

Фамозно

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 11:50
Гост

Чак пък.