Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева подаде оставка заради машинното гласуване.

Тя е обявила мотивите си за оттегляне от поста на днешното заседание на комисията. Една от основните причини за оставката е несъгласието й цялата отговорност по организиране на машинното гласуване да се прехвърля на ЦИК, каквото предложение има в проекта за промени на Изборния кодекс (ИК).

Внесеният проект за промени в ИК я е изненадал, признава самата Стоева пред колегите. По думите ѝ предложенията са противоречиви и поставят в невъзможност ЦИК да работи спокойно и да подготвя избори.

Създава се нов чл. 213а, по силата на който ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинното гласуване, при това отново с неясна формулировка – чрез наемане или купуване. При тази нова неяснота – кой от двата придобивни способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрал и дали той е правилният и целесъобразният. Тук са отговори, сериозни хора. Веднъж вече сме минали по пътя на една обществена поръчка за доставка и то само на 3000 машини. А сега предстои в пъти повече и знаете какъв тежък и отговорен е този процес.

И аз се питам защо с лекота законодателят прехвърля решаването на основния въпрос – за да бъде придобивната сделка върху ЦИК и това в навечерието на изборите, за които не е ясно редовни ли ще са, извънредни ли ще са, за Велико Народно събрание или за обикновено.

В резултат на тези действия на законодателната власт, ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение – да работи в условията на едно неясно и нестабилно законодателство.

Това е истината и обществото трябва да знае, защото не бива всичко да се стоварва на нас и след като ние не сме спрели да работим, да се говори, че ЦИК саботира изборите…“, заяви Стоева пред колегите си на днешното заседание на комисията.

По думите ѝ предложенията на промени в Изборния кодекс поставят редица важни въпроси. И посочи какво има предвид:

Какви машини да се придобият – за гласуване, които много държави отказаха да използват или за електронно отчитане на вота, каквито становища се застъпват;

Машините ще се купят или наемат и на каква цена – към проекта липсва финансова обосновка, каквото е законовото задължение, за да стане ясно на народните представители и на обществото колко ще струват машините. Видяхте в двете проучвания, които получихме, за какви цени става дума;

Не е ясен броят на машините. ЦИК посочи в своя анализ, че това ще бъде около 9500 секции. Това не е достатъчно, защото зависи от преюдициалния въпрос – ще има ли гласуване на хартия. В настоящия Изборен кодекс се забранява, но проектът допуска. Много е важно колко машини ще се поръчат, за да няма излишни, или да не стигнат“.

Оставката на Стефка Стоева ще бъде депозирана в Народното събрание като се надява още следващата седмица, когато то заработи, да я гласува.

Бившият конституционен съдия бе избрана за шеф на ЦИК през март миналата година. Тя бе подкрепена единодушно от всичките 141 присъстващи депутати. Стоева бе номинация на ГЕРБ.

Преди да стане конституционен съдия Стефка Стоева беше един от най-авторитетните административни съдии. Беше и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС).  Заради безспорните ѝ качества през 2009 г. колегите ѝ върховни съдии я избраха за член на КС. След края на мандата ѝ в КС през есента на 2018 г. тя беше спрягана и като един от юристите, които председателят на ВАС Георги Чолаков иска да имат водеща роля в тълкувателната дейност на съда, като влязат в бъдещото аналитично звено.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АННА
АННА
09 октомври 2020 19:18
Гост

ГЛЕДАХ ГОСТУВАНЕТО НА Г-ЖА СТЕФКА СТОЕВА В ПРЕДАВАНЕ НА ТЕЛЕВИЗИЯ „ЕВРОКОМ.“. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, НЕ МОЖАХ ДА ГО ИЗГЛЕДАМ ДО КРАЯ А, НЕ ПОМЯ И ТОЧНАТА ДАТА……ТОВА КОЕТО МИ НАПРАВИ НАЙ ГОЛЯМО ВПЕЧАТЛЕНИЕ БЯХА ДУМИТЕ И.. “ ДА, ИМА ЗНАЧЕНИЕ ..КОЕФИЦИЕНТА / ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ 7 МЛН. БЪЛГАРИ / ВЪРХУ КОЙТО СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ КРАЙНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И БЕЗБРОЙНИТЕ НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ“…ТОВА ПРЕДАВАНЕ БЕШЕ ПРЕДИ ОКОЛО МЕСЕЦ.АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ДА ГО НАМЕРЯ ,ЩЕ ВИ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА И ЩЕ УТОЧНЯ ПО ПОДРОБНО ИЗКАЗВАНЕТО НА Г-ЖА СТОЕВА……ИСКАМ ДА РАЗБЕРА ,КАКВИ СА „ФАКИРСКИТЕ“ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПРОФ.М.КОНСТАНТИНОВ , КОЙТО СЪОБЩАВА КРАЙНИТЕ РЕЗУЛТАТИ………………………….

Анонимен
Анонимен
28 август 2020 10:50
Гост

ЦИК да се закрие, да се свика ВНС еднолично от негово мутренско светейшество, България да стане абсолютна монархия и да се приключи с този позор… Не мога повече да дишам тези побългарени комунистически методи, по-добре открита репресия и да вкарват в лагери всеки несъгласен, вместо сегашните безкрайно нагли всекидневни лъжи от устите на некомпетентни ояли се хлебарки.

Nikolov
Nikolov
27 август 2020 14:37
Гост

Или е постановката тя да не иска ЦИК да прави електронно гласуване и да се нагърби с това кабинета и да нареди нещата така, че ГЕРБ да смаже конкуренцията си ?

Анонимен
Анонимен
28 август 2020 11:01
Гост

Има ли истинско значение каква е постановката? Има ли капка съмнение, че измененията на ИК, приети по време на най-големите протести в България последните 20 години, имат една единствена пределно ясна цел? Има ли някой, който не знае, че законотворческият процес е абсолютно и безвъзвратно унищожен от некомпетентни и корумпирани прасета? Все ми е тая каква е постановката, искам истински действия СРЕЩУ безумието, а не постановки.

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 14:36
Гост

Е към кой да се прехвърли изборите да са електронни? Освен към ЦИМ

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 14:36
Гост

Така се прави. Поздравления!

Ananieva
Ananieva
27 август 2020 14:35
Гост

Друго очаквали ли сте преди изборите освен пълна галимация?

Боби Босов
Боби Босов
27 август 2020 14:35
Гост

Знам я като свеж и стойностен човек

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 14:35
Гост

Някак си не вярвам в честността на решението

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 14:34
Гост

ГЕРБ искат да направят нещо, но техните мишлета бягат от кораба

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 14:34
Гост

Твърдо подкрепям

поредната оставка
поредната оставка
27 август 2020 13:39
Гост

Плъховете на ГЕРБ напускат пробития кораб.

Димитър
Димитър
27 август 2020 13:25
Гост

Поздравления! Така постъпват хората с чест и достойнство.

Lazar
Lazar
27 август 2020 13:26
Гост

Невероятен колега и човек!

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 13:21
Гост

Много жалко. Изключително стойностен човек. Губят голям професионалист.

Дичо
Дичо
27 август 2020 13:23
Гост

По-добре да се оттегли с достойнство, отколкото да им сърба попарата на тези аматьори нормотворци.

без страх
без страх
27 август 2020 13:10
Гост

А такаааааааа,
Бравос!