Заради тежката епидемична обстановка в страната Висшия адвокатски съвет отложи есенната сесия на изпитите за адвокати.

Писменият изпит беше насрочен за 14 и 15 ноември и трябваше да се проведе в сградата на Университета по архитектура строителство и геодезия. А устният изпит трябваше да е на 28 ноември в сградата на ВАдС. Записалите се за есенната сесия бяха над 300 души.

Засега от ВАдС не посочват кога ще се проведе изпитът, а само, че при насрочването на нови дати, те своевременно ще бъдат публикувани.

Освен това съветът отмени и публичното тържество по повод 95 години Висш адвокатски съвет. То трябваше да се състои на 19 ноември 2020 г.

Както е известно обаче адвокатурата единствена не е поискала заради епидемията да бъдат отложени общите събрания по колегии през последната седмица на януари 2021 г. и Общото събрание на адвокатите от страната през последния уикенд на февруари 2021 г. (повече по темата виж тук).

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
10 ноември 2020 13:08
Гост

Интересно е защо само Вадс не искат отлагане на Общите събрания на адвокатските колегии ? Да не би защото са лично заинтересовани от повторните избори ? А изпитите за адвокати действително са едно препятствие за вход в системата. Добре е да се помисли те да не се организират от Висшия адвокатски съвет , а от друга структура.

Кttt
Кttt
09 ноември 2020 20:48
Гост

Вместо да раздадат пари на адвокатите, които сега изнемогват те правят балове и реновират бази. Събират членски внос от хиляди адвокати, но не се сещат да ги подпомогнат в нужда

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 14:14
Гост

ВАдС с най-голямо удоволствие изцяло ще забрани вписването на нови адвокати, ако зависи от тях. Проектът им за промяна на Закона за адвокатурата е очевидно красноречив по темата. Въпросът е записаните 300 колеги дали и как ще си потърсят правата. И дали ще поискат отговорност от преживящия селскостопански добитък във ВАдС.

да се върне свободното вписване
да се върне свободното вписване
09 ноември 2020 15:30
Гост

Редно е да се върне старото правило от отменения закон-вписване без изпит. По това правило са се вписали всички от ВАдвС. Странно е,че лица вписани без изпит искат изпит-но за другите. Страннсо е как с ентусиазъм дори този излишен изпит се спира-неясно за кога, а това проваля развитието на младите хора, и ги оставя безработни неизвестно за кога-все пак те разчитат да станат адвокати, а адвокат не може да работи друго. Редно е да се запише,че щом няма изпити, вписването е свободно-нищо драматично няма да се случи, ако 3-4 години се върне свободата при вписване като адвокат. Все пак кандидатите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 14:08
Гост

Lex.bg , направете запитване до Министерство на правосъдието, ще се проведе ли изпита за ДСИ? Близо 600 кандидата са в неведение! От МП не отговарят на телефонни обаждания и няма никаква информация! Липсва регламент за провеждането на изпита! Никаква информация!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 13:00
Гост

А относно конкурса за ДСИ ще пуснат ли някаква информация ? Доста лежерно се случват нещата, единия изпит го отменят 5 дни преди датата за която е насрочен, другият не се знае ще се провежда ли, няма регламент, няма конспект, няма нищо.
И ако не го отменят как очакват, че някой от кандидатите, който е дал сума ти пари дори да е болен ще каже, че е болен след като вече е платил държавна такса, медицинско, завертки и т.н.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 12:48
Гост

Много разумно, че са отменили тържеството.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 12:42
Гост

Тази пандемия тотално промени живота ни.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 12:45
Гост

Защото сме безотговорни и не спазваме предписанията. А хората от кога уталожиха нещата.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 12:40
Гост

Съвсем разумни и адекватни мерки. Подкрепям.

да се върне свободното вписване
да се върне свободното вписване
09 ноември 2020 12:23
Гост

Изпитите да бъдат отменени, и да има свободно вписване. Така, както са се вписали без изпит тези, които много държат да има изпит.
Задължените да ходят на изпит не могат да работят това, което са учили-поради отлагането. А няма начин да не се отложат изпитите-предвид броят на запазените. Справедливо е законодателят да запише,че за период от поне 2 години се връща пълната свобода на вписването в адвокатурата.

да се върне свободното вписване
да се върне свободното вписване
09 ноември 2020 12:28
Гост

ВАдвС да предложи на законодателя, да запише в закона,че временно се позволява вписване в адвокатурата-до изчезване на вируса, без изпит-за задължените да се явят. Крайно несправедливо е-има задължение за изпит(ама изпитът е за ннякои, а не за всички), този изпит е невъзможно да се проведе, но и не се предлага да се отвори временно адвокатурата-за вписване за всеки-примерно в следващите 2 години. Тоест-със сегашната ситуация младите хора са обречени на безработица, и без да влизат в никоя категория за подпомагане от държавата. А ако ситуацията с вируса продължи и догодина-тези млади хора на фотосинтеза ли ще живеят. Очевидно е ,че… Покажи целия коментар »

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
09 ноември 2020 12:54
Гост

То изпитите са си за ваше ползване – интересно, като оплескаш делата на някой клиент, как ще се измъкнеш от обезщетения и скандали и т.н., а отговорност – така или иначе рядко се носи, но е редно да има стандарт.

до анонимен адвокат
до анонимен адвокат
09 ноември 2020 15:23
Гост

Може да се предположи,че ти самия си станал адвокат без изпит. Но пък изискваш изпити-за другите. Подличко е.

Temelko
Temelko
09 ноември 2020 10:23
Гост

Простотията ни разпросттранява вируса, не самият той да го прави

Бобо
Бобо
09 ноември 2020 10:20
Гост

Добра инициатива, но надали ще е от полза. Уви много хора го карат през просото

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 10:21
Гост

Ами многото хора от 60 нагоре да седнат да се пазят. НЕ да ми идва домоуправител и да му казвам през вратата, че не мога да му отворя да му дам пари за входа, зщаото сме се карантинирали, оня да ми се смее вънка и да ми се пеняви. Нали заради него се пазя. Мога да изляза да му плювна 3 пъти, дори с маска и да е до там

Temelko
Temelko
09 ноември 2020 10:23
Гост

Долу е писано бе. Смятаме, че възрастните са умни и образовани хора с житейски опит, но те релано са столичани иистанали в последствие, иначе са бачкали в Соца в медийна, информативна тъмнина и в завод. Какво образование да има, какъв опит да е натрупал. ОСвен да показва неприлчни жестове на младите момичета и като понечиш да му помогнеш да ти каже “ МАаай се бе! “ какво друго да стане?

Деница Р
Деница Р
09 ноември 2020 10:20
Гост

Подкрепям всякакви мерки против разпространението на тази гадост, но проблема и помощ на вируса се оказва и човешката небреждност и неглижиране

Гергана Т
Гергана Т
09 ноември 2020 10:19
Гост

За съжеление това е едно от малкото неща, които могата да се енаправят против разпространението, но някое тържество, което е отменено няма да промени много картината. Много фирми си бачкат от офисите, вместо от дома

Филипа
Филипа
09 ноември 2020 10:18
Гост

Притеснителни данни са поместени в Лекс за заболеваемоста. Тук е доста висока. Не е добре това.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 10:18
Гост

Нормално. При такива резултати. Няма никаккви мерки. Всеки го кара на парче

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 10:16
Гост

Ами според изследване и данни пуснати и в този сайт, ние сме в челото в света по заразени. Как няма да отложат бе.

Stratiev
Stratiev
09 ноември 2020 10:17
Гост

НЕ е изненадващо. Българина е застаряващ, старите хора в голямата си част са инати и не се пазят, прости са, защото са карали по соца до 8мо отделение и после в завода, младите и те нямат дисциплина. Така ще е. Ако не се застави народа да не извършва разни неща и да си седи у дома, така ще е

Димитриев
Димитриев
09 ноември 2020 10:18
Гост

ТЕ сега няма да смеят и за Коледа да им забранят да пътуват, в резултат ще се разпространи още повече

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 12:39
Гост

Не говорете така. А знаете ли какво беше нивото на образованиетонвъв ВУЗ-овете преди.