Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген.

В годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент тя заяви, че България и Румъния са пример за управлението на миграционните потоци.

„Благодаря на България и Румъния, че показаха как най-добре да се действа за предоставянето на убежище и за връщането на незаконно проникналите в ЕС мигранти. България и Румъния доказаха, че са част от Шенген, нека най-после ги приемем, без повече отлагане“, каза фон дер Лайен.

Позицията на ЕК за влизането на двете държави в Шенген е трайна, но то не се осъществява заради Нидерландия и Австрия.

Само преди дни румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну обяви, че държавата ще търси компенсация за загубите, които търпи от това, че не е част от Шенгенското пространство. По думите му те се равняват на около 2% от БВП на страната, което значи 5,5 млрд. евро.

„Лекс“ отправи въпроси до Министерството на финансите за това дали и нашата страна е изчислила загубите от това, че не е в Шенген и ще претендира за компенсации. От там посочиха, че компетентни са от Министерство на транспорта и съобщенията. Отправихме въпроси и към тях и очакваме отговор.

През юли Европейският парламент прие поредна резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген и постави срок за това до края на годината. Освен това евродепутатите призоваха да се изчислят загубите, които понасят двете страни.

Според някои оценки транспортният бранш търпи загуби в порядъка на 120 до 150 млн. евро на година. Отделно забавеното преминаване през границите нанася щети върху инфраструктурата в пограничните райони и причинява екологични щети – замърсяване на въздуха, натрупване на отпадъци, шумово натоварване, влошава конкурентоспособността на българските стоки и оскъпява вноса.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 20:30
Гост

Хърватите много се кефят на еврото. Преди тях много се изкефиха и гърците.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2023 10:27
Гост

Така е, видяха, че няма нищо страшно и ползите са много повече, а страховете бяха резултат от руската пропаганда за дестабилизация

Лозан
Лозан
13 септември 2023 15:00
Гост

Дано това наистина да се случи сскоро.

Тома
Тома
13 септември 2023 14:58
Гост

Търпим загуби, че сържавата ни не е част от Шенгенското пространство.

Хари
Хари
13 септември 2023 14:56
Гост

Чак пък да сме пример за управлението на миграционните потоци!

Заки
Заки
13 септември 2023 14:53
Гост

Нормално. Колко трябва да ни го кажат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2023 14:34
Гост

Абе то и аз призовавам да влезем незабавно в Шенген, ама кой да слуша, та и тука така..

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 14:09
Гост

Ще има да си чакате за отговори. Министерствата не са от най-бързите. Въпреки, че има законови срокове за отговор. Въпросът е отговорът да не е отбиване на номер.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 14:08
Гост

Аз силно се надявам, че това ще се случи, защото всяко спиране на България за Шенген от страна на Нидерландия и Австрия е вода в мелницата на фъшистите от Израждане!

Станчев
Станчев
13 септември 2023 14:08
Гост

Сега, като затворим Дунав мост при Русе за ремонт 2 години и ще цъфне транспортния бранш.

Друмев
Друмев
13 септември 2023 14:07
Гост

Шенген и евро. Това е, което трябва да гоним на всяка цена! Не, че после ще потекът реки от мед и злато, както смятаха мнозина с приемането ни в ЕС. Ние сме си тъп народ. Но все пак е добре за децата ни, за които можем да се надяваме, че ще са в пъти по-умни от нас. Бариерата не е много високо вдигната.

Ганчев
Ганчев
13 септември 2023 14:06
Гост

Аз съм и за падане на визите за САЩ. Ама на…

Чулев
Чулев
13 септември 2023 14:06
Гост

Уви в Европа няма как да гледат по друг начин на нас освен на цигани и престъпници. Не сме по-тъпи, като нация от англичаните, французите, които са предимно колониално население вече, от испанци и немци. Нали ги виждам, като дойдат в България колко са нагли и прости. Но там щом нещо е забранено е забранено. Докато тук сме на принципа, че няма тоя или оня да ми каже какво да правя. Следователно караме колите си пияни и друсани, убиваме се на улицата, хвърляме си отпадъците където си искаме. Нарушаваме еко системата, паркираме си джиповете директно на плажа, фенове сме на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 септември 2023 14:05
Гост

Браво!

Шипков
Шипков
13 септември 2023 14:04
Гост

Все пак не случайно сме в ЕС. Като външна граница на съюза.

Моолов
Моолов
13 септември 2023 14:04
Гост

Наистина е време за тази стъпка.

Христов
Христов
13 септември 2023 14:03
Гост

Нека!