Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще избере утре следващия български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Малко преди това финално гласуване обаче Административният съд София-град (АССГ) върна процедурата на първия ѝ етап, заради недопускането до участие в нея на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Искра Александрова.

Измежду кои кандидати ще избира ПАСЕ

Изборът на новия български съдия в Страсбург започна с фалстарт и се наложи Министерството на правосъдието да проведе две процедури, за да успее да предложи трима кандидати и още поне толкова резервни. При втория опит имаше 13 кандидати за престижната позиция (кои бяха те можете да си припомните тук).

Процедурата по класирането им беше проведена от комисия, председателствана на проф. Пламен Панайотов и в края на краищата в основния списък (изготвен от комисията по азбучен ред на фамилното име) влязоха съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, омбудсманът Диана Ковачева и бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов (протокола с решението на комисията виж тук).

На 9 януари 2024 г. Комитетът по избора на съдии в ЕСПЧ проведе събеседване с тримата кандидати в Париж и обяви, че с малко мнозинство препоръчва на ПАСЕ да избере Галя Вълкова, като определи Ковачева и Йорданов за също толкова квалифицирани (решението на комитета виж тук).

Финалното решение кой от тримата ще бъде избран е на ПАСЕ, в която влизат депутати от националните парламенти на държавите-членки на Съвета на Европа (кои са българските народни представители виж тук, а разпределението им по групи в ПАСЕ виж тук).

Избраният ще встъпи през април, когато изтича мандатът на съдия Йонко Грозев.

Недопускането на съдия Искра Александрова и решението на АССГ

Докато в Страсбург предстои да бъде взето окончателното решение кой да е следващият български съдия в ЕСПЧ, Административният съд София-град постанови, че решението за недопускане на един от кандидатите за участие в един от първите етапи на процедурата е „немотивирано и издадено при липса на равенство и прозрачност на процедурата“.

Става дума за решението на комисията в Министерството на правосъдието, с което съдията от Върховния административен съд Искра Александрова не беше допусната до публичното събеседване с кандидатите. Комисията по подбора прие, че тя не е издържала „писмения тест за удостоверяване на достатъчна степен на владеене на английски език, с което не доказва необходимите езикови познания съгласно общата европейска езикова рамка“.

Съдия Александрова е сред малкото участници в процедурата, които се явяват на тест, за да докажат, че имат висока степен на познания по един от работните езици на ЕСПЧ и достатъчна по другия – те са английски и френски. Повечето от кандидатите са освободени от тест, тъй като са представили документ, който удостоверява изискуемата степен на владение съответно на английски и на френски език. Александрова издържа успешно теста за високо ниво на владеене на френски език, но според изпитната комисия не се е справила с този за достатъчно владеене на английски език.

Така на 5 юни 2023 г. комисията по подбора взема решение, с което тя и още трима кандидати не са допуснати до публичното събеседване. Именно на него кандидатите биват оценяват за познанията си в областта на правата на човека и по отношение на материалното и процесуалното право по ЕКПЧ, както и излагат вижданията си за ролята на съдията в ЕСПЧ и за актуалните тенденции в практиката на съда (протокола виж тук).

Искра Александрова решава да атакува недопускането си до събеседването пред АССГ. Преди дни съдът уважава жалбата ѝ и отменя решението, заради което тя не участва в този етап от процедурата.

В решението си (пълния му текст виж тук) съдия Калина Пецова застъпва виждането, че съдебният контрол в случая е допустим, като приема, че е налице годен за обжалване административен акт и отхвърля практиката на ВАС в обратния смисъл.

„Настоящият състав на АССГ приема, че с процесното решение са пряко и непосредствено засегнати правата на лицето“, пише Пецова. И заявява: „Изискванията за качествата на кандидатите, за тяхната професионална и езикова квалификация, съответно стаж и морални качества, изисква конкурсно начало, именно поради което е проведена и процесната процедура. За всеки от кандидатите е от значение да докаже, че отговаря в максимална степен на поставените критерии. С оглед това, изборът на трима от всички явили се, ще обвърже Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да избира именно измежду посочените от съответната Държава, като не може да избира измежду други и различни кандидати от одобрените с Решението на МС. Така възложеното чрез Конвенцията определяне на кандидати съдът приема, че представлява административно правомощие, тъй като в негово изпълнение, всяка договаряща държава разписва вътрешни национални процедури, чието спазване е гаранция за реализиране на най-добрия избор на кандидати за съдии в ЕСПЧ, а от друга страна представлява властническа дейност.

В решението на АССГ се посочва, че въпреки указанията му, от МП не са посочени доказателства, че дипломите на Искра Александрова не са достатъчни, за да я освободят от полагане на тест по френски и английски език. „При тези данни съдът приема, че твърденията на ответника се явяват голословни и недоказани“, заключава съдия Пецова.

Освен това констатира и друг проблем: „От заповедта на министъра и от всички Препоръки и Резолюции на ПАСЕ и Комитета на министрите на Съвета на Европа следва, че всички поставени изисквания следва да се преценяват едновременно. Владеенето на втория език следва да бъде преценявано при наличие на равни други параметри при оценяването, каквото на конкретния кандидат не е извършено, поради лишаването му от последващо право на участие“.

АССГ заявява, че не може владеенето на език да е предпоставка за прекратяване на участието на кандидатите на по-ранен етап в процедурата. И заключава, че така „недопустимо и немотивирано е разширено правомощието на назначената комисия да извърши преценка на изискуемите качества на кандидатите, като ги отстранява на предварителна фаза, което не е в унисон с изискванията на чл.21 от Конвенцията, предписваща изискванията към националните кандидати“.

Затова отменя решението за недопускане на Искра Александрова до следващите етапи от процедурата и „връща преписката на органа за ново процедиране при съобразяване с мотивите на настоящото решение“.

Решението на АССГ не е окончателно и може да бъде оспорено пред ВАС.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не знам
Не знам
23 януари 2024 21:16
Гост

Въпреки якото лобиране за Ковачева, днес не й стигна един глас (получи 120 при необходими 121 гласа). Гласуването ще се повтори утре.

Гражданин
Гражданин
23 януари 2024 11:27
Гост

ВЕДНАГА НАПРАВЕТЕ НОВ КОНКУРС ЗА КРАСИТО МИЛАЧКОВА, ГОРКАТА НЯМА ВЕЧЕ НА КАКВО ДА СЕ ЯВЯВА. КЪДЕТО СЕ ПУСНЕ И ГРЕДА. САМО ТЯ НЕ РАЗБРА,ЧЕ НЕ СТАВА ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 21:36
Гост

Най вероятно ще е Ковачева избора. Инак всички са достойни соросоидчета и всички ще вършат каквото им се каже в Еспч

Съдия СРС
Съдия СРС
22 януари 2024 21:07
Гост

Кандидат на ССБ не трябва да се допуска !!!

Кадия
Кадия
22 януари 2024 20:29
Гост

Кой, кой??? ГАЛЯ ГОРАНОВА ВЪЛКОВА, завършила теология ще е съдия в ЕСПЧ?! Ами да назначим по-добре някой от Светия синод. Галя разбира от китайски и кадийско право(семейното е такова). За другите неща след утре…

Didier
Didier
22 януари 2024 20:12
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Съдия
Съдия
22 януари 2024 19:03
Гост

Хайде, че вече в Дефакто Куцкова подгрява за Сесебейския кандидат и понеже не смее да хвърли кал срещу Ковачева, излага съображения, че било хубаво да остане омбудсман, защото се справяла добре. Е, Галя Вълкова не се ли справя добре като съдия по тази логика!? Да ви имам перфидното сесебейско лицемерие!

ФИКИ
ФИКИ
22 януари 2024 15:01
Гост

Искра Александрова е в пълното си право.

jesous
jesous
22 януари 2024 15:00
Гост

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I’ve had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Симо
Симо
22 януари 2024 14:41
Гост

Ествствено, че не може владеенето на език да е предпоставка за прекратяване на участието на кандидатите на по-ранен етап в процедурата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 януари 2024 14:21
Гост

Айде да я избират тая Ковачева и да се приключва, че на някои вече им писна да се занимават да четат за нагласени процедури.

П.С. Естествено, че всичките са много добре подготвени и големи професионалисти, това се подразбира от постовете, които заемат.

Kaput
Kaput
22 януари 2024 17:13
Гост

Както е потръгнало на калинки, може и Ковачева да изберат, прав си!

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:38
Гост

Да ни представлява в Европа престижно и на ниво, отговарящо на високата трибуна.

КИРИЛ
КИРИЛ
22 януари 2024 14:41
Гост

Надявам се да изберат достоен човек.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:38
Гост

Чудесно. Добри кандидати, наситина.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:36
Гост

Това е наистина доста престижна позиция.

Мишев
Мишев
22 януари 2024 13:36
Гост

Каша

Иванов
Иванов
22 януари 2024 13:35
Гост

Поздравления. Да изберат читав специалист

Киселов
Киселов
22 януари 2024 13:33
Гост

Ее тук сме им дали избор от трима души. Че за делегирани прокурори е мъка и един да се намери .

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:32
Гост

Явно имат избор в ПАСЕ

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 януари 2024 14:29
Гост

Да, на (божи)кравички…

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:31
Гост

Това е престижна работа в Европа. Трябва да има желаещи и да се гордеят с подобна длъжност.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:31
Гост

Много шукарна зала.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2024 13:46
Гост

Аз в такава зала бих получил паник атака. Не искам да съм съдия там, добре си ми е в районния съд на село.

КИРИЛ
КИРИЛ
22 януари 2024 15:02
Гост

Въпрос на нагласа.