Провеждане в кратки срокове на производството по ликвидация на дружества, които отговарят на определени условия, включително да не са осъществявали скорошна дейност и да нямат нает персонал. Това предвиждат допълнения в Търговския закон, предложени от Министерството на правосъдието и публикувани за обществено обсъждане (виж повече тук).

Законопроектът предвижда в тези случаи се осигурява и възможност за „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията.

Ликвидацията на търговското дружество е доброволно производство за разпределение на имуществото му след неговото прекратяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на дружеството и след като се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен между съдружниците“, се казва в мотивите към проекта.

Припомня се, че същевременно в момента доброволната ликвидация на бизнес у нас отнема близо една година, като процедурата е продължителна и скъпа. А средно на година се създават между 30 000 и 50 000 нови юридически лица, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки.

Предлаганите допълнения в Търговския закон предвиждат създаване нов чл. 274а „Бързо производство по ликвидация“.

Според текста бързо производство по ликвидация на прекратено търговско дружество може да се проведе по решение на общото събрание на дружеството с ограничена отговорност и акционерното дружество, а за останалите търговски дружества – по единодушно решение на неограничено отговорните съдружници.

Условията за провеждане на бързо производство по ликвидация само се декларират и представянето на декларация за тях ще е достатъчно за разглеждане на заявленията в производството в по-кратки срокове. За улеснение се въвежда „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията, където ще се подават заявленията.

За да се възползва от новата възможност дружеството трябва едновременно да отговаря на пет условия:

  1. не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от дванадесет месеца;
  2. не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от дванадесет месеца;
  3. няма регистрация по Закона за данък добавена стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;
  4. няма непогасени задължения към държавата и общините;
  5. няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите.

След като получи заявлението, от Агенцията по вписванията изпраща уведомление по електронен път до НАП, която има 30 дни, за да представи информация на АВ за наличие или липса на обстоятелствата по чл. 274а, ал. 1 от Търговския закон, с която разполага.

След като получи обратната информация, длъжностното лице по регистрацията се произнася по заявленията за вписване на откриване на бързо производство по ликвидация.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:49
Гост

­­Г­­о­­р­­е­­­щ­и­­ ­­­м­о­­м­­и­ч­­­е­т­а­­­ ­в­­­и­­ ­о­­ч­а­­к­­в­­а­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?92951

Добро начало
Добро начало
03 януари 2024 18:49
Гост

Може още да се опростят нещата. Колегата, който иска и прокуратурата да инициира бързото производство по ликвидация е напълно прав, но се съмнявам че прокуратурата иска същото. То и сега има правомощие да го прави по ТЗ, но не съм чул за реализацията му.

Гл. счетоводител
Гл. счетоводител
29 декември 2023 13:00
Гост

Пред счетоводството също се изправя голяма дилема с новите промени в ТЗ. Счетоводните записвания и националният сметкоплан коренно ще се измени.

Дими
Дими
28 декември 2023 21:51
Гост

Наистина необходими условия, за да се възползва от новата възможност дружеството.

Хари
Хари
28 декември 2023 21:35
Гост

Изключително полезни промени.

Симо
Симо
28 декември 2023 21:36
Гост

Подкрепям!

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 19:49
Гост

Това ще да е полезно за хората, опитали, но не успели

Дичо
Дичо
28 декември 2023 21:37
Гост

Със сигурност!

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 19:49
Гост

Ако не е ПВУ, можеше и да няма ускорена процедура

съвет
съвет
28 декември 2023 17:23
Гост

Трябва да има и шеста точка-дружеството да не е страна по дела. Това е самоподразбиращо се, но да се напише.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 17:12
Гост

Да забързат работата на НАП

Да може и прокурорът да иска ликвидиране на ф
Да може и прокурорът да иска ликвидиране на ф
28 декември 2023 17:12
Гост

Това го бях предложил преди години във форума на Правен свят… Фирми без дейност и без задължения да могат да се ликвидират, без да се влиза във филма на сегашната безумна процедура-тази процедура е причината да има стотици хиляди бездействащи фирми, които никой не заличава, защото процедурата е отвратилно тежка, скъпа, трудна. В бизнеса лесно да се влиза, и лесно да се излиза-ако бизнесът не потръгне и НЯМА ДЪЛГОВЕ НА ФИРМАТА(ако има дълг ситуацията е съвсем различна!). Една година бездействие е достатъчна гаранция за кредиторите Ако има заведено дело за твърдяни задължения на фирма, да не може да се прави… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 17:12
Гост

Е да, добре ще е да се забърза процедурата

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 17:11
Гост

Добре

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 17:02
Гост

Поздравления за статията

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 17:02
Гост

Радвам се, че даватe тази информация

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 17:01
Гост

Полезно

Щерев
Щерев
28 декември 2023 21:52
Гост

Тази статия трябва да стигне до повече хора.