Административен съд София – град (АССГ) отхвърли искането на Ваня Григорова да спре предварителното изпълнение на решението на столичната Общинска избирателна комисия, с която кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев беше обявен за избран за кмет на София.

Определението (пълния му текст виж тук) обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако и той го потвърди или от щаба на Григорова не обжалват, Терзиев ще може да встъпи като кмет, без да чака произнасянето на съда по законността на избора му.

В жалбата си до съда Григорова е посочила, че иска встъпването на Терзиев да бъде спряно, защото в противен случай ще настъпят „значителни вреди по отношение на избирателите от столицата“.

„В настоящия случай, с жалбата не само, че не се представят доказателства за евентуалните вреди, които жалбоподателят би претърпял от предварителното изпълнение на процесното решение, които да са противопоставими на защитения от закона държавен и обществен интерес, но не се излагат никакви твърдения в тази посока. Изложените твърдения за настъпване на вреди по отношение на избирателите са изцяло неотносими по спора. Не са налице и нови обстоятелства, а наличието им е предпоставка за спиране на предварителното изпълнение на административния акт, липсата на която е достатъчно основание за отхвърляне на молбата“, заявява съдия Галин Несторов в определението си.

Той подчертава, че съдът няма правомощия да изследва наличието на различни по вид държавни и обществени интереси при преценката на основателността на искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК.

„Щом като законодателят е допуснал предварително изпълнение на един индивидуален административен акт, вече е извършена необходимата преценка за засягане на държавния и обществен интерес, което е безусловно. За съда не съществува възможност да извършва преценка и да противопоставя различни държавни и обществени интереси, вкл. такива на отделни групи от избиратели, като му е предоставена компетентност единствено да извърши преценка за наличието или степента на засягане на значителни или трудно поправими вреди, които биха могли да настъпят не по принцип, а само за жалбоподателя“, заявява АССГ.

От щаба на Григорова обявиха, че жалбата им срещу решението на ОИК е мотивирана с грешки в протоколите на секционните комисии. Както и с проблем с въвежданите ръчно от „Информационно обслужване“ данни, когато има задрасквания по протокола и не може да се сканират от него.

Освен това от БСП показаха как може да се манипулират манипулира записаното в сканираните файлове с протоколите на секционните комисии, публикувани на сайта на ЦИК (повече за твърденията на щаба на Григорова виж тук).

АССГ ще заседава по делото на 17 ноември.

 

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Галина Н.
Галина Н.
13 ноември 2023 8:56
Гост

Тази защо си е въобразила, че София я иска?!
Откога искаме проста циганка за кмет?
Да се крива в дупката си и да не излиза от там!

Невъзпитана, проста, глупава и изключително неграмотна!
Вън от София!

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2023 17:32
Гост

Посолството, центчетата и да те няма. Голям катарзис преживяват психодесните тролове- налага им се да плюят в полза на ДС-кандидат.

mxexkx
mxexkx
11 ноември 2023 12:16
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

Анадъм
Анадъм
10 ноември 2023 23:51
Гост

Прасето и ДуПяСе-мешерето не дават!

За сведение на ДеСесарите!
За сведение на ДеСесарите!
10 ноември 2023 17:23
Гост

САЩ свършиха 💸 за Украйна.

Следващите сме ние. Да днес е 10 ноември. Но помните ли младежи какво се случи след това, а?

kzvfnucp
kzvfnucp
10 ноември 2023 16:56
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

Just КИКИ
Just КИКИ
10 ноември 2023 16:43
Гост

Държавна сигурност ви пожелава чстит ДС-ти ноември!!!

Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 16:10
Гост

ДА ЖИВЕЕ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!

---
---
10 ноември 2023 16:19
Гост

Която спря машините на първия тур. … колко предварителни спирания на ЦИК или ОИК знаете или просто си пишете ?!

Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 16:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 17:14
Гост

Влошаваш се, вземай спешни мерки! Освен да пишеш едно и също във всяка тема, което никой не го интересува, започна и да се повтаряш.

Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 17:20
Гост

Ти ли си Терзиев?

Ползвай от време на време – огледало!

САМО БАЛТИЯТА за изборите в София!
САМО БАЛТИЯТА за изборите в София!
10 ноември 2023 16:02
Гост

Да сте очаквали нещо друго от съда на Венета Марковска, Георги Колев и Георги Чолаков?

зайко
зайко
10 ноември 2023 17:10
Гост

А ти какво очакваш- да се спре изпълнението само защото така и се иска на червената ремсистка

Адвокат
Адвокат
10 ноември 2023 15:58
Гост

София има нужда от енергичен кмет, съмнявам се във Васил Терзиев – просто е от някаква секта, по нашите географии сме по духовити.

Но ще видим, съобразяваме се със закона, това е демокрацията.

При всички положения има проблеми столицата, 12 години и преди това – беше мимикрия, уреждаха се скоростни отсечки и т.н.

А Ваня Григорова има качества.

Много политически станаха нещата напоследък.

Ст. инспектор в НАП
Ст. инспектор в НАП
10 ноември 2023 16:03
Гост

Гледайте си жалката професия и не се изказвай, ако обичаш.

Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 16:11
Гост

Така ли бе Вампир от НАП?!

Свидетел
Свидетел
10 ноември 2023 16:20
Гост

То, хората на държавна хранилка (чиновниците) слугуват на всяка власт, да не би случайно да им покажат пътя към частния сектор. Нормално е да викат “Ура” на властимащата върхушка. Особено пък НАПаджиите, трябва да целуват някои части на ПП-ДБ, нали са им шефове, иначе ще им покажат къде зимуват гладните. :)))

Проф. лице
Проф. лице
10 ноември 2023 15:45
Гост

Искам да изкажа възмущението си от г-жата главната счетоводителка на АССГ, която ме отпрати със скандал от кабинета си, защото съм отишла да попитам защо в продължение на 3 месеца не ми е заверявана данъчната декларация, както и отпуските! Напускам!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 15:02
Гост

Леле много нахална ромка.

Галина Н.
Галина Н.
13 ноември 2023 9:07
Гост

Не случайно се оказа, че доста регистрирани роми са гласували за нея и беше с такива процебти.
Интересното е как така е решила каката, че софиянци я искаме….
Ние се чудим как да ги изгинин, тя кмет решила да ни става.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 15:02
Гост

Ако ще вземат непопулярни решения в СОС и кмета, то е добре да зачакат, защото да не стане така да ходим на избори пак в София, а реално Григорова да не прави нищо през това време, докато ПП и Терзиев да се закопават с политиките си, които несъмнено ще са от полза за София, но ще изискват време и търпение от гражданите.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 15:01
Гост

Аман от глупости.

Чинев
Чинев
10 ноември 2023 15:01
Гост

Добре, да идем пак на избори за да докажем, че София иска Терзиев за кмет, не тетка с пост съветски убеждения.

Димитър
Димитър
11 ноември 2023 2:47
Гост

Та да може архитекткчето пда прибер вторите жилища тъй щото в Барселона било еди как си ли? Вие мръднхате ли или как? Това е достатъчно хората да гласуват,срещу Терзиев.

Мишев
Мишев
10 ноември 2023 15:00
Гост

Ако дойде Григорова на власт за да се гаври със София, то вината за това до голяма степен ще е на Бойко Борисов! И много по-малка вина ще има Корнелия. Да не кажа никаква.

Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 16:13
Гост

Мишева, Григорова рано или късно ще дойде защото всички прекрасно знаете, че тя спечели балотажа!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 16:39
Гост

Григорова спечели балотажа в София, а Израждане – в цялата провинция! Пийте си хапчетата!

Галина Н.
Галина Н.
13 ноември 2023 9:09
Гост

Кой бе??!?!
Никога софиянци няма да допуснем проста циганка да стане кмет на София!
НИКОГА!!!!

Станчев
Станчев
10 ноември 2023 14:59
Гост

Каквото и да реши съда, ако е в полза на Григорова ще се почнат фанфари колко е честен родния съд. Ако е против нея – ще се говори как той също е подкупен.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 17:01
Гост

Щото, ако е обратно, няма да е пак същото ли? Винаги съдът е подкупен! Това си е правилото, за съжаление…

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 14:59
Гост

Лошото е, че имаше доста пробойни в ПР екипа и политиката за реклама на ПР отдела на Терзиев. Това доведе до там почти да загуби вота, а не е ясно и какво ще реши съда. Но протакане не е добре дошло за София. Трябва да встъпват веднага в длъжност и да се почва работа.

Димитър
Димитър
11 ноември 2023 2:48
Гост

Ама разбира се има апартамтни и коли за прибиране да живее ДС

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 14:58
Гост

Е да, като слушах конституционалистката онзи ден по БНТ тя казва, че можело вота с машини да се игнорира. Е как така, като гласовете на Терзиев идват от машина. Остана съда да определи кой ще е кмет. Хайде стига глупости.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 14:57
Гост

Аман от комунистически плъхове. Григорова е ужасен популисти и много добре обрисува манталитета на много хора от ромския квартал – устата и проста.

Шопо
Шопо
10 ноември 2023 14:57
Гост

Заради такива съдилища, България е бананова република

Ad nauseam
Ad nauseam
10 ноември 2023 16:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Галина Н.
Галина Н.
13 ноември 2023 9:10
Гост

Лекувайте се!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 14:56
Гост

Ох, сега с глупостите на Григорова ли ще се съобразяват 2 милиона души в София?

Димитър
Димитър
11 ноември 2023 2:50
Гост

Ами като се има предвид „огромната“ изборн активност и факта че тия 2лн. души НЕ ЛГАСУВАХА В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ- ДА!