„Аз ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът реши, че тези резултати и начинът, по който са постигнати, са законосъобразни“, заяви кандидатката на БСП за кмет на София Ваня Григорова и с част от екипа ѝ обявиха, че ще оспорят резултатите от балотажа.

„При разлика от под 5000 гласа, имаме съмнение, че резултатът може да бъде различен“, каза шефът на БСП-София Иван Таков.

На пресконференция бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, който е част от екипа на Григорова, показа, че може да манипулира записаното в сканираните файлове с протоколите на секционните комисии, публикувани на сайта на ЦИК.

„Получаваме информация за грешки в протоколите. При задраскване по тях компютрите на „Информационно обслужване“ не могат да ги разчетат и данните се въвеждат ръчно, върху което няма контрол. Освен това софтуерът на „Информационно обслужване“ не удостоверен и не е публичен“, заяви Кирилов.

Заради снимка на сайта на Министерството на електронното управление той се усъмни и в генерирания преди балотажа хешкод на машините. На снимката се вижда надпис „Can not validate the kernel hash. File: expected.hash is not pressent” (запазваме оригиналния правопис – бел. ред.). Точно от кой момент на доверителното изграждане на кода е въпросната снимка не става ясно нито от сайта на МЕУ, нито беше посочено от щаба на Григорова.

Малко след изявлението на щаба на Григорова депутатът от ПП-ДБ и IT специалист Божидар Божанов разясни:

„Нека да обясня защо това не е никакъв проблем и защо не значи, че удостоверяването не е надлежно.

Хеш кодът идентифицира по уникален начин изградения от ЦИК софтуер. Този екран на машината се появява, когато след инсталация на току-що изградения софтуер в нея бъде сложена флашката с т.нар. хеш-екстрактор – това е инструмент, с който се проверява дали софтуерът е същият, какъвто се очаква да бъде. Този инструмент се ползва в склада за проверка на машини (от ДБ сме пращали такова предложение към ЦИК и те в един момент го възприеха).

Той е нужен, защото не трябва да оставяме машината сама да си проверява хеша – ако тя евентуално е компрометирана, тя ще твърди, че има правилния хеш, а всъщност може софтуерът да е друг. Затова е нужен външен за машината софтуерен инструмент, който да направим такава независима проверка.

Та, когато се сложи тази флашка, тя изважда хеша (отпечатък/идентификатор) на софтуера. На минали избори на същия този екран имаше само това.

На тази избори от Смартматик/Сиела са разширили функционалностите и са направили възможно на флашката на хеш екстрактора да бъде записан очаквания хеш – т.е. този, получен при довереното изграждане, така че като бъде сложен хеш екстрактора в множество машини в склада, тя сама да проверява дали очаквания хеш съвпада с реалния хеш, без да трябва техникът визуално да сравнява два дълги низа от символи.

Как знам това? Защото, противно на изказването на г-н Кирилов, че „никой не реагира“ и „никой не пита защо“, по време на първото доверено изграждане видяхме това съобщение. И питах присъстващите там Сиела защо го има. И тя обясниха (пред всички) горното, което е напълно разумно. Два дни по-късно, при прегледа на кода, аз гледах именно как функционира хеш-екстракторът, за да се уверя в описаната логика.

По-просто казано – на екрана пише хешът на софтуера, и пише, че на флашката не е записан хеш, с който да бъде направено сравнение. Това е“.

„Нямаме право да се отказваме и няма да позволим победата да ни бъде открадната. Ще използваме всяка законова възможност за всяка грешка. За нас тези избори не са приключили. В момента извършваме проверка секция по секция, протокол по протокол. Вече имаме достатъчно основания, за да оспорим крайния резултат от изборите и ще го направим по всички правила на Изборния кодекс“, заключи Таков.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания гербераст
Проскубания гербераст
07 ноември 2023 9:52
Гост

След като успешно преминах операция на спукана от злоба жлъчка след победата на ППДБ, сега се присъединявам към йоридическия екип за обжалване на изборите. Все пак съм принципен гербераст, евроатлантик и путинист в зависимост какво каже вожда-тиква, и ще дам всичко от себе си, за да помогна на една комунистка да спечели изборите (защото мразя комунистическите тайни служби).

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 10:05
Гост

Защо? Ти обичаш ли ги комунистическите тайни служби? Не се притеснявай толкова. Държавна сигурност ще се погрижи за столицата. Те си знаят работата.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 10:33
Гост

Герберастите мразят комунистическите служби, но обичат комуинистите, а най-много обичат на фона на това да обвиняват другите, че били влезли в коалиция с комунистите.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 10:42
Гост

Абе, ти да не си от Държавна сигурност?

Аз да си питам!
Аз да си питам!
07 ноември 2023 7:39
Гост

В КОЙ съд?

– В съда на „Америка за България“ ли?

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2023 9:54
Гост

В съда на ДПС и ГЕРБ, оглавяван от Чолаков.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 21:36
Гост

Терзиев все си беше отишъл, ако Костадинов от Възраждане беше подкрепил явно Ваня Григорова на балотажа, но междувременно се разбра с Корнелия Нинова и не го направи, която пък нито веднъж не се появи с „кандидата си“ за кмет на София. Жълтопаветниците си бяха глътнали граматиката от ужас в деня на балотажа. Какво ли не правят парите!

re:
re:
07 ноември 2023 7:44
Гост

Не толкова Корнелия Нинова, колкото Костадинов допусна фатална грешка!

Така се спъна, че съвсем скоро ще падне и повече няма да се чуе за него, както не се чува вече за Болен Лидеров. И за златния пръст на последния.

Но за сметка на пияндето Сидеров, Костадинов има златен мозък и ще изкласи с партийката си до следващото Народно събрание!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 18:41
Гост

Протоколите са надраскани, защото се въведе изцяло ръчно преброяване на бюлетините и на хартия и от машините. По чие искане се въведе изцяло ръчното преброяване, г-жо Григорова? То не може хем … хем душата в рая. Като искате лели и бачеценовци да премятат хартии, получавате надраскани протоколи и надраскани бюлетини.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 19:15
Гост

Ами не е съгласна с „ала-бала“. Съдът ще решава.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 19:24
Гост

Ала-бала с химикала го видяхме.

Стефан
Стефан
06 ноември 2023 20:02
Гост

Както и с машините също го видяхме.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 17:29
Гост

Ако Терзиев е като ПростоКиро, София го закъса! Много!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 17:33
Гост

Да се надяваме, че Държавна сигурност го е възпитала по- добре от Киро.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 19:18
Гост

Кирчо не подлежи на превъзпитание, даже не си беше закопчал гащите на вота, след като са му били на коленете, докато е в поза „партер“ пред Негово превъзходителство посланика. Колко по-различен да е аватарът му?

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 17:27
Гост

Има право.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 16:56
Гост

Върви си с добро Григорова!

Асен
Асен
06 ноември 2023 18:50
Гост

Защо? Тя е напълно в правото си.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 16:55
Гост

И на какво се надява? След нови избори тя да бие с 5000 гласа? Защото едва ли ще има по-висока избиратена активност, както каза Терзиев – партиите от години правят така, че тя да е ниска

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 16:55
Гост

Е, остана сега тя да хване да управлява и да забатачи София още повече.

Друмчев
Друмчев
06 ноември 2023 16:54
Гост

Когато милион и нещо софиянци спят и не гласуват или отиват по екскурзии – така ще е.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2023 21:33
Гост

Аз съм от тези милион и половина, но нито съм спял, нито съм бил на екскурзия

Мавродиев
Мавродиев
06 ноември 2023 16:54
Гост

Не виждам основание да се касират изборите. И съда няма да види основания. Това е смукане от пръстите. Но да, трябваше повече хора да излязат и да гласуват. А не да се подвеждат по опорките – ама Терзиев е дете на ДС агенти. Защото пра дядото на Терзиев е дал документите за назначаване на Фердинанд. Част от първото велико народно събрание. Това е гордост. Но това не се изтъква, нали така?

фен на МП
фен на МП
06 ноември 2023 17:34
Гост

Горката пропаганда, а уж се имате за най, най, най феновете на ДБ, но се вържете на ниско ниво пропаганда, ала Путин и всякакви такива, като видиш на Терзийката бандата и К им проект, освен да се прекръстиш и да ти стане ясно, че тези си нямат хабер няма какво да стане, не че конкуренцията им става, НО и тези не са такива за каквито се мислят!

Машев
Машев
06 ноември 2023 16:53
Гост

На какво основание? Не и харесва, че е паднала с 5000 гласа и е на 5000 гласа от далаверите, които би правила в Столична община?

Чилингиров
Чилингиров
06 ноември 2023 16:52
Гост

Отново се правят внушения, че с машина може да се манипулира вота, което не е така

Мирослава
Мирослава
06 ноември 2023 16:51
Гост

Има право, но едва ли в София искат комунистка да ги упралвява.

Любков
Любков
06 ноември 2023 16:50
Гост

Да оспорва. Все тая е.

Лозан
Лозан
06 ноември 2023 18:53
Гост

За съжаление е точно така.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 ноември 2023 16:23
Гост

Да оспори резултатите от изборите затова, че са проведени с машини въпреки че съвместното решение за удостоверяване на устройствата е взето след изтичането на 20-дневния срок за това – 28.10.2023г. Нали беше голяма олелия предната седмица как само заради уж незаконосъобразния акт на ЦИК щяло да се наложи касиране на вота години назад – ето възможност да се развие съдебната практика.
П.С. Чакам от Лекс систематизиран анализи за юридически аргументи- за и против това обжалване, както и съдебна практика, подобно на канонадата статии преди първия тур.

Незнайко
Незнайко
07 ноември 2023 9:25
Гост

Нали за това в централна емисия се появи един мастит професор по Административно право и съакционер, да обяснява какво “точно“ е казал ВАС. Макар че, цялата тъпотия дойде от изпълнителната власт и най-вече от безотговорния министър на електронното управление, който от страх беше упълномощил заместника си.