Всички трудови книжки да бъдат сменени с нови до 1 юни 2025 г. Това предвижда изцяло нова Наредба за трудовите книжки и трудовия стаж, която министерството на труда публикува за обществено обсъждане.

Така ще изглеждат новите трудови книжки.
Така ще изглеждат новите трудови книжки.

Освен с нов дизайн – новите книжки ще са в цвят бордо, а не сини, в тях се въвеждат нови полета и реквизити.

Проектът предвижда новите книжки да започнат да се издават от 1 юни 2020 г. Като такива ще получат първо хората, които за първи път започват работа и тези, които са загубили старата си книжка. Следващите, които ще сменят документа, който удостоверява обстоятелствата за трудовата им дейност, ще са тези, които изчерпят страниците на старата си книжка. За всички останали новата наредба предвижда, че след изтичане на 5 години от влизането ѝ в сила – т.е. до 1 юни 2025 г., се прекратява вписването на данни в старите книжки, те се приключват и се издават нови като продължение.

Една от причините да се предложи промяна на образеца е сигнал на КТ „Подкрепа“ за фалшиви трудови книжки.

Проектът на нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж

С новата наредба се променят някои графи в образеца на трудовата книжка – например въвежда се вписване на код по националния класификатор на професиите и на категорията труд.

Освен това с нея се регламентира изрично изискване да се поставя щемпел в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение, като в него ще има данни за датата на постъпване на работа, на напускане, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на стажа.

„Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия. Това ще доведе до намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, удостоверяващи натрупания стаж. Също така ще допринесе и за по-добрата закрила на правата на работниците и служителите, които няма да е необходимо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след прекратяване на трудовото правоотношение“, обясняват от министерството на труда.

С новата наредба отпада изискването работодателят да води прономерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки. Той ще бъде заменен от регистър на трудовите книжки с информация за предаването им на работника.

За първи път се регламентира процедура за вписване в трудовата книжка на прекратяването на трудовия договор чрез разпореждане от инспекцията по труда, когато работодателят преустанови дейността си, както за вписване на стаж, установен по съдебен ред.

„В резултат на прилагането на предложената Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж се очаква, чрез осигуряването на достатъчна, обективна и надеждна информация, свързана с трудовата дейност на работника или служителя, да се минимизират рисковете при ползване на трудови и осигурителни права. Освен това ясната и пълна нормативна регламентация ще осигури правна сигурност за работодателите от една страна, а от друга – ще намали административната тежест при изпълнение на задълженията им, произтичащи от нормативната уредба“, посочват от министерството.

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пламен
Пламен
13 февруари 2020 20:21
Гост

И какъв е смисъла изобщо от трудова книжка ,след като вече всичко се подава в НАП освен за годините преди това в момента реална нужда от ТК няма, но освен това с новата наредба се включва ново задължение на длъжностното лице ,да следи срока на изтичане на Трудовата книжка, която по принцип не трябва да стои при него освен ако самото лице не е пожелало трудовата му книжка да се съхранява при работодателя. Освен това наредбата за изчисляване на трудовия стаж е неточна и може да се импретатира от всеки ,който я попълва ,а данните ,които се попълват така или… Покажи целия коментар »

Т. Тодоров
Т. Тодоров
12 февруари 2020 13:06
Гост

От пусто, в празно.

Е. Руменова
Е. Руменова
11 февруари 2020 20:39
Гост

Най-вероятно вече се знае и кой ще ги печата……

Михаела
Михаела
05 декември 2019 13:34
Гост

Абе вие идиоти ли сте или да?По скалата от 1 до 10. .Колко? Какви нови ТК , какъв нов дизайн, какви пет лева.Сложете край на олигофренията с ТК.

Кучка
Кучка
27 септември 2019 23:16
Гост

Тъпня след тъпня от малоумните герберасти!

Иван
Иван
27 септември 2019 12:10
Гост

Не се ли предполага подобни глупости просто да отпаднат и всичко да се дигитализира? Един трудов номер му трябва на човек, не книжка с „нови полета“.
Не знам дали, тези предложили промяната, са забелязали, но живеем в 21 век.

Здрасти
Здрасти
26 септември 2019 15:36
Гост

Абе вие се чудите, в таз държава, какви глупости и простотии да измислите , няма да вземете да вдигнете, заплати на народа та да не бягат в чужбина , ами само простотии, до гуша и това ми било европейска държава, смешна работа

Оро
Оро
26 септември 2019 12:09
Гост

Чудесен соц дизайн!

Блу
Блу
26 септември 2019 0:05
Гост

Това, ако е истина, ще счупи тъпомера! В 21 век, когато дори в училищата заменят ученическите бележници с онлайн базирани електронни бележници, по настояване на някакъв си измислен синдикат (съществуващ единствено за да изхранва своето централно ръководство), взели че напечатали нови…. трудови книжки!

Абе умници, нали всички осигурителни вноски се осъществяват по електронен път?! З какъв чеп ви е тази хартийка?

Михаела
Михаела
24 септември 2019 20:56
Гост

Абе вие нормални ли сте?Всички чакаме с нетърпение да чуем, че при такова електронно управление тези глупости ще отпадна, а вие ще ги сменяте.Боже дай ни сили.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 17:11
Гост

Предлагам цветът на книжките да е жълт. Трябва да си със жълта книжка, за да работиш при тези заплати.

въпросче
въпросче
24 септември 2019 16:30
Гост

Какво значи фалшива трудова книжка питам аз? Ненапечатана от фирмата? Не е ли проблемът във вписването на неверни данни, на несъществуващ трудов стаж и как питам аз е възможно това след като цялото инфо след 2000 г., че даже и от по-рано е в електронен вид в НАП и в НОИ?

василиса
василиса
27 септември 2019 9:15
Гост

Същото е и с учебниците,някакви си тъпи издателства,побъркаха децата, учебници само за пари,възмутена съм

наблюдател
наблюдател
24 септември 2019 16:27
Гост

Само липсва ‘народна’ пред република и ЗС след ТК.. И сърпа и чука – символизиращи че непокорните ще бъдат покосени, а на останалите ще им го на*укат..

наблюдател
наблюдател
24 септември 2019 16:24
Гост

Аууу, страхотен дизайн – като членска книжка за комунистическата партия. Хич няма да е случайно избран. Казвам ти дъще, сещай се снахо, какво ни чака..

Браво!
Браво!
24 септември 2019 15:57
Гост

Радвам, се че министърът на труда се ангажира с този проблем и прави всичко, за да го реши. Опасявам се само, че 2025 е твърде дълъг срок, според мен може да се намали наполовина.

Съгласен съм
Съгласен съм
24 септември 2019 16:01
Гост

Съгласен съм, единственият компетентен министър в този МС.

Кучка
Кучка
27 септември 2019 23:18
Гост

Хахаахахахааха, кандидат жълта книжка! Мозъчен кастрат!

Ицо
Ицо
24 септември 2019 15:56
Гост

И на тия ще им намерят цаката за фалшифициране.

Да бе, да
Да бе, да
24 септември 2019 15:56
Гост

Ако ми докажат, че тия хвърчащи книжки ще могат да пресекат масовите незаконни практики в наемането на работа…

Работохолик
Работохолик
24 септември 2019 15:52
Гост

Много добър дизайн. Сега остава и да се отворят работни места, та да си ги ползваме със здраве.

Икономист
Икономист
24 септември 2019 15:53
Гост

Вие не разбрахте ли, че икономиката ни процъфтява. Ако не вярвате, питайте господин Премиера.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 15:50
Гост

Каква административна тежест за работодателя? Какви пет лева. Да не би да освобождават хора от работа всеки ден.

Печатар
Печатар
24 септември 2019 15:43
Гост

Пълни глупости. Пак някой ще лапне пари.

Така е
Така е
24 септември 2019 15:59
Гост

Обществената поръчка вече е разпределена…

Иванова
Иванова
24 септември 2019 16:02
Гост

Защо говорите, без да знаете? Вярно е, че няма да се решат всички проблеми в сектора, но е стъпка, при това сериозна, в правилната посока!

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 16:12
Гост

В кой сектор. На Бюрото по труда. Колко висшисти, бъдещи безработни бълват.ВУЗ-овете всяка година.

Мечка без пътечка
Мечка без пътечка
25 септември 2019 12:13
Гост

Каква е посоката?!?
Тези данни ми се струват напълно излишни:
Организационно звено (бригада, отдел, цех, служба и др.)
Квалификационно равнище, разряд, категория и др.
А мястото за име на фирмата е малко.

Необходимо е да има графи за отразяване на ползваните дни платен и неплатен отпуск с трудов стаж за текуща година при напускане.

Жеков
Жеков
25 септември 2019 21:52
Гост

Моля обяснете ми що за животно е това трудова книжка??

В Германия всички години след училище се съхраняват централно в Пенсионната служба.
Ако имат там нещо неясно или неуточнени години, получаваш писмо отиваш там и им показваш извадки от фирмата или института, където си бил.

Златанова
Златанова
14 февруари 2020 17:26
Гост

В Германия може и да ги съхраняват, но в България си имамаме едно НАПче, което го хакнаха и ни взеха данните. Ако пак го хакнат…може нищо да не оставят хакерите.

Кучка
Кучка
27 септември 2019 23:20
Гост

Hahahahahahahahahahahahahah, колко сериозна и в каква посока?