Румъния ще заведе дело срещу Австрия в Съда на Европейския съюз и ще иска обезщетение, ако правителството във Виена продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за в. „Дер Щандард“, цитирано от БТА. В него той сочи, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, това са около 5.5. млрд. евро.

Още преди дни Румъния заяви, че ще търси компенсации за отлагането с години на присъединяването на страната към Шенген. Министърът на транспорта след срещи с превозвачи е представил изчисления за загубите, които се търпят основно от този бранш.

Затова „Лекс“ отправи въпроси до Министерството на финансите за щетите, които неприемането на България в Шенген нанася на икономиката на страната ни. От там ни препратиха към Министерството на транспорта и съобщенията, от които все още няма отговор за това дали страната ни, която заедно с Румъния е „жертва“ на ветото на Австрия, както и на това на Нидерландия, има данни за размера на претърпените вреди и възнамерява да търси компенсации.

Ветото на двете държави бави влизането на България в Шенген вече с 11 години, като през този период и Европейската комисия, и Европейският парламент многократно обявиха, че двете държави са изпълнили изискванията за прием. В последната си реч и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че България и Румъния трябва да станат част от Шенгенското пространство без повече забавяне. От Виена обаче обявиха, че не отстъпват.

„Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство“, каза Чолаку. Той определи като “невярно” твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

“Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването“, категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

“Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме“, отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира: “Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред – през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави – с изключение на Австрия – подкрепят присъединяването на Румъния“.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво :)
Браво :)
16 септември 2023 19:52
Гост

Това е добра новина, значи румънският премиер Чолаку е успял да задмине нашите титани Кирчо, Кокорчо, Боко, Мравояда, плюс Плювналиев, Ал Йо и Минджев, в тяхната съвкупност.
А между другото, „чолак“ означава на турски език „инвалид“, смисъла е човек с липса на някои телесни части, в случая явно е мозъка.

Име
Име
16 септември 2023 13:16
Гост

Интересно, може ли някой да ми обясни какви са предимствата на членството в Шенген? Живял съм в Шенген и извън Шенген. В Шенген е просто по-недигурно, защото всяка страна гледа да се отърве от антисоциални елементи и особенно такива, дошли от вън, като ги прехвърли на другите. Само помислете какво направиха затворниците в началото на украинският конфликт, като ги пуснаха от затворите. Да бе си мислите че масово отидоха на фронта? Все пак, ако някой може да ми обясни предимствата на Шенген и липсата на контрол на влизащите, би ми било интересно. Същото е и за визите за САЩ: с… Покажи целия коментар »

Срам!
Срам!
16 септември 2023 10:28
Гост

Българинът се е доказал, че може да носи хомота 500 години, сега доказва, че му харесва. Това означава, че робството днес е въпрос на избор. Все още широката маса избира да навежда главица пред всеки и всичко, само защото така е по-лесно. Браво на Румъния, че показва топки пред австрийските мекотели!

Глупости
Глупости
16 септември 2023 19:53
Гост

Я не говори от името на българите, козяшки трол! Това, че ти си се навел в посолството, не означава, че всички искат да се наведат!

Умерен оптимист
Умерен оптимист
15 септември 2023 17:22
Гост

Ще ни пуснат… ама със зор. Както и макетата ще пуснат. Ще расте ЕС, правопропорционално на отмиране на руското влияние, което се наблюдава от доста време насам.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2023 20:35
Гост

Така се наблюдава отмирането, че в записа подмянкаджиите си признаха за 7-8 процента собствен (проамерикански издухан) актив.

Ad nauseam
Ad nauseam
15 септември 2023 16:51
Гост

В стратегически план е идеално.

До десетина години ЕС няма да има. Обратното значи само бъдещи проблеми!

Путлерастки опорни точки, нищо повече
Путлерастки опорни точки, нищо повече
15 септември 2023 17:16
Гост

По времето на СССР всеки момент чакахме Западът да се разпадне, а то какво се случи. Сега същото, смешна руска пропаганда, нищо повече.

леко
леко
15 септември 2023 18:33
Гост

с ботовете

Срам!
Срам!
16 септември 2023 10:30
Гост

Искам много конкретен анализ и разбивка, които да дадат отговор „защо до 10 години няма да има ЕС“, искам конкретен и аргументиран отговор, иначе си просто поредния троляк руZнак.

Ало, американските опорки
Ало, американските опорки
16 септември 2023 19:55
Гост

Абе ти искаш и по фити сентс от посолството, ама ти дават само по ту сентс. Намери си нормална работа.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 14:35
Гост

Затова пък нашето правителств много добре коленичи, както за Шенген, така за Еврото, така за зърното от Украйна, за критиките към България по отношение на Македония и още и още. Жалка история!

РумънскаНаглост
РумънскаНаглост
15 септември 2023 14:07
Гост

Австрия си защитава НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС!
Австрия НЕ е длъжна да приема разни румъни, както и управляваната от мутри наша, изстрадала държава, пропита от корупция!

Един
Един
15 септември 2023 19:14
Гост

Напротив, длъжна е. Членството в Шенген е ПРАВО на България по силата на договорите за ЕС. България е изпълнила ВСИЧКИ технически критерии за това Това, което се случва е класическа злоупотреба с право. Като не ни искат в Шенген, да плащат вредите, които причиняват и толкова.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 13:27
Гост

Шенген през крив макарон.

Вики
Вики
15 септември 2023 16:49
Гост

Макрон. Не макарон!

Виктория
Виктория
15 септември 2023 13:13
Гост

Това е добра новина за българската демокрация.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
15 септември 2023 13:10
Гост

Ще им накриват капата!

Австрия е бивша империя и велика сила. Това да не са им тъмните балкански и банкянски обекти на Фашингтон!

Чекай, чекай … малко … Шенген през крив Макрон!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 12:57
Гост

Както винаги нашите управници „красавци“ мълчат и се ослушват като чумаво прасе в картофена нива и си мислят, че като се снишат по байтошовски проблемите ще се решат от само себе си.

Калоян
Калоян
15 септември 2023 13:09
Гост

Наведена глава, сабя не я реже. Пълни мижитурки.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:57
Гост

Каква реакция искате от некоалицията? За това се иска смелост, а непартньорите не смеят даже да кихнат, ако не им е наредено от амбасадата.

Виктория
Виктория
15 септември 2023 13:12
Гост

ПосолствоТо го иска!

Ама – те си ги избраха!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:55
Гост

Айде да си го кажем и румънците са нагли. За кое ще съдят? Защото по договор с ЕС държавата трябва да бъде пусната в Шенген? Ами Виена и Амстердам не ни спират никога да не влезем в Шенген, просто казват, че няма да е сега, а след време. Като на Израждане глупостите за еврото. Не че не искат да го приемаме, ма да е след 30 години.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:54
Гост

Поне да се включим с тях в едно общо дело

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:53
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:53
Гост

Време е за ответни мерки. Европа губи от това, че две държави се пънат на други две. От което само путинска русия потрива доволно ръце. Нали той иска да се бори със запада.

Вики
Вики
15 септември 2023 13:14
Гост

Сутринта от ПосолствоТо да не са раздавали хапчета?

Путлерастки опорни точки, нищо повече
Путлерастки опорни точки, нищо повече
15 септември 2023 17:17
Гост

От посолството на Мутрофанова дадоха 4 000 на Копейкин, а на троловете му тук – жълти копейки.

Анон
Анон
15 септември 2023 20:53
Гост

За хапчета не знам, но грантовете определено са ги дали за седмицата.
Що ботова дейност си е развила тук.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:53
Гост

Има си хас. Вероятно скоро ще ни приемат в Шенген и нас и тях и цялото дръвчене ще е напразно.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:52
Гост

Австрия има програми за интегриране на африканци, араби, балканци. Задължително курсове по немски за да започнеш работа. Ако ги наводним с бежанци ще им издиша социалната система. Беженеца не иска да работи. Той бяга от страни без военен конфликт, като Сенегал, Мароко и иска да получава помощи в западна Европа, не да учи езика на съответната държава и после да работи.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:51
Гост

Ами сега остава да видим какво ще се случи след заплахата на Румъния.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:49
Гост

Да де ама забравяте нещо основопологащо. Ние как да се зъбим на Австрия, като там имаме маса българи, които живеят и работят. А колко румънци са в Австрия? Ами не са много. Защо Румъния ще съди Австрия, а не Нидерландия? Защото Нидерландия е пълна с румънци, които берат лалета и ягоди. Никоя страна не иска да се заяжда с друга, която може да си го върне на гражданите им

прост отговор
прост отговор
16 септември 2023 12:42
Гост

Защото Нидерландия не е против против Румъния да бъде приета в Шенгенското пространство. Възраженията на Ниската земя са само спрямо България, поне официалната позиция е такава.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:48
Гост

Не е добре, когато сме в един съюз да се ядем помежду си. Въпреки, че в случая позицията на Австрия не е правилна

Вики
Вики
15 септември 2023 13:18
Гост

Напротив – СУПЕР Е! Само ПосолствоТо е недоволно.

Това ЕС не е съюз. Това е хамериканска антиевропейска и антируска сглобка, насочвана напоследък и към тихоокеанския район под Поднебесната.

Путлерастки опорни точки, нищо повече
Путлерастки опорни точки, нищо повече
15 септември 2023 17:19
Гост

И всичките имигранти бягат към Сибирската кочина, а не към ЕС, нали?

Трол
Трол
16 септември 2023 20:38
Гост

Пак си се размножил като амеба в топла вода.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
15 септември 2023 12:46
Гост

Нашите си знаят, че няма за какво да се оплакват. Румънците вкараха сума ти корумпета в затвора и техен човек е шеф на Европрокуратурата, така че те има за какво да се зъбят на австрийците. Ние? Халеле.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:51
Гост

Не само това. Румъния е измислена от Франция, Англия и Италия. Езика им е смесица от френски и италиански. Ако идеш да им говориш на английски трудно ще се оправят. Но виж френски или италиански го перкат яко. Те имат приятели сред западните сили. Колите на Рено се правят в Румъния. Дачия е купена от Рено. Румъния може да се ежи на който си иска. Ние сме безгласна буква, защото сами сме си виновни. Тъпи сме си били и тъпи сме си още. Следователно избираме подлизурковци да ни управляват.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 13:01
Гост

Не сме тъпи, а по-скоро неудобни, така е било и по време на ВСВ – не се юрваме на веднага на „хубавото“, което невинаги е полезно за нас, макар че случаят с Шенген не е такъв – просто става по-бавно, но нека не забравяме, че безплатен обяд няма и Румъния може да си получи заслуженото след като вече си е продала г*за на американците за разполагане на военни части и ракетни системи на тяхна територия, аналогично с Полша.

Верно си проскубан
Верно си проскубан
15 септември 2023 13:22
Гост

Кьоравите врабци – Господ ги пази!

Бъдещето е на Китай, така че колкото по-навън сме от ЕС, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!

Вики
Вики
15 септември 2023 13:24
Гост

От всичко което си надраскал Троле, верното е само, че РУМЪНИЯ Е ИЗМИСЛЕНА.