Росица Темелкова беше избрана единодушно за председател на Окръжния съд в Бургас.  Това е нейният втори мандат на поста.

Тя посочи някои от добрите практики в съда и една от тях е, че на вътрешната поща на всеки съдия се представят върнатите от Върховния касационен съд (ВКС) дела, за да се избегнат еднотипни грешки. Темелкова каза още, че по инициатива на ОС-Бургас е образувано тълкувателно дело №1/2020 на Гражданската колегия на ВКС.

В концепцията си тя залага като приоритети подобряване на срочността и качеството на правораздаването, повишаване на квалификацията и на общественото доверие. Темелкова каза, че от ключово значение е да се поддържа прозрачност на целия правораздавателен процес. „При нас тя е налице от случайното разпределение до достъпа до електронните дела, активно се разменят книжа по електронен път“, посочи тя.

И допълни, че ще продължи да упражнява стриктен контрол за насрочването и разглеждането на делата и да предприема адекватни мерки при забавяне. „Изключително важно е да се поддържа високо ниво на компетентност и на съдебната администрация“, каза тя. Темелкова допълни, че ще продължат да се провеждат периодични съвещания по отделения, което доказано води до уеднаквяване на практиката и повишаване на квалификацията чрез правни дебати. И си постави за цел да се оборудва още една зала за провеждане на видеоконферентна връзка по граждански дела, тъй като в момента има две, които се използват по наказателни дела.

В отговор на въпрос на Цветинка Пашкунова за реформата на съдебната карта Росица Темелкова заяви: „При решаване на въпроса за преструктуриране на малките съдилища трябва да се вземат предвид икономическата ситуация, транспортните връзки с големия град, броят на населението. Няма как да се каже, че даден съд е излишен. Поморие и Средец например са по-малки съдилища, но особено в Средец по време на мигрантската вълна имаше доста работа. Със сигурност трябва да се предприеме нещо, дори самият факт, че Поморие и Средец години наред останаха без административен ръководител го показва“.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков я попита дали би ли съдействали на съдиите в Административен съд-Бургас, които са пръснати из цялата сграда на бившия партиен дом, да се съберат на едно място. И напомни, че я е питал това и преди 5 години, когато тя беше избрана за първи мандат. „Не съм успяла да събера съдиите на един етаж, но сме предоставили няколко помещения, включително и още една зала, съдиите са по двама в кабинет. Сградата е голяма, но не е пригодена за съд. Много е трудно“, отговори Темелкова. Тя посочи, че в нея има голяма зала – киносалон, и съдиите са се свързали с архитект, за да даде становище как да се преустрои, за да се използва за деловодство.

„Ще подкрепя съдия Темелкова за втори мандат. Тя е съдия от 1992 г. и от 1998 г. е част от екипа на ОС-Бургас, била е редови съдия, зам.-председател и председател на съда. Тя е отличен професионалист и има отлично етично становище. Имам непосредствен поглед върху работата ѝ – има административен опит и отлични организационни качества и за работа в екип. Тя демонстрира убедителност при отговорите си и аз убедено ще я подкрепя, както са направили и колегите ѝ от съда“, посочи Цветинка Пашкунова.

„Изправени сме пред един лесен избор. Кандидатът е доказал своите качества през първия си мандат. Когато един мандат е успешен, най-лесно се гласува и втори. Колегите единодушно са я подкрепили и аз смятам това за достатъчно“, каза и Георги Чолаков.

Прекрасни впечатления от Темелкова изрази и Даниела Марчева.

Председателят на ВКС Галина Захарова посочи, че управленските професионални и организационни качества на Темелкова са безспорни.

Колегията отказа да преразгледа удължаването на назначението на двама младши съдии

Съдийската колегия отказа да преразгледа решението си, с което с шест месеца беше удължен срокът за назначаване на двама младши съдии.

Младши съдия Мария Танева от ОС-Кюстендил беше поискала да бъде назначена в Софийския районен съд, но председателят на окръжния съд в Кюстендил Пенка Братанова настоя да бъде удължен срокът ѝ като младши, защото тя в момента е командирована в РС-Кюстендил, където имало нужда от нея.

Борис Царчински от ОС-Търговище пък иска да работи в районния съд в Ихтиман, но ръководителят на окръжния съд в Търговище Татяна Даскалова поиска удължаване на срока, защото след образуването на наказателно производство за подкуп срещу Мирослав Митев и предстоящото пенсиониране на друг магистрат, ще настъпи кадрови дефицит в този съд.

Така на 11 юли, когато младшите съдии бяха назначени за районни, това не се случи с Танева и Царчински. Затова двамата са подали молби това решение на колегията да бъде преразгледано.

Съдийската колегия днес отказа да го направи, като изтъкна, че няма нови обстоятелства, които да обосновават преразглеждане.

Единствено Олга Керелска гласува в подкрепа на молбите на двамата младши съдии.

Тя изтъкна, че срокът на Танева като младши е изтекъл, тя е поискала да бъде назначена като районен съдия в СРС, Дупница или в Кюстендил. В СРС и Дупница няма място, но в Кюстендил има и по закон, заяви Керелска, тя може да бъде назначена на това вакантно място. „Принципът на справедливостта обаче изисква да бъде назначена в СРС. Успехът ѝ е далеч по-висок от този на други младши съдии, чието желание за назначаване в СРС беше удовлетворено. Ако се върви в продължение на тази практика, би следвало да отменим нашето решение и да се открие място в СРС“, каза Керелска. Тя изложи сходни съображения и за Борис Царчински, но отново остана сама при гласуването.

Мария Кавракова и Анелия Янева ще обучават кандидатите за младши съдии

Съдиите Мария Кавракова и Анелия Янева ще обучават кандидатите за младши съдии за учебната 2023-2024 г. в Националния институт на правосъдието, реши днес Съдийската колегия.

Кавракова беше преподавател по наказателно право и процес и през предишната учебна година и командироването ѝ беше удължено. Янева ще поеме обучението по гражданско право и процес. Решенията за преподавателите бяха взети без дебат и са по предложение на Управителния съвет на НИП.

Съдия Панайот Генков от Върховния административен съд се пенсионира

Съдията от Върховния административен съд Панайот Генков от се пенсионира и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи с „личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда. Олга Керелска единствена гласува „против“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мнение
мнение
26 юли 2023 12:31
Гост

Случайно попаднах на интересно явление, свързано със случайното разпределение на делата. В доста случаи се получава следното – решенията на определен състав на БРС попадат при точно определен съдия докладчик в БОС, който потвърждава решенията в рамките на 8-10 дни. Шансът това да се случва при немалък брой дела по принцип е минимален, ако наистина разпределението е на случаен принцип. Добре е председателят на БОС да извърши една сериозна проверка по случая.

интересно
интересно
26 юли 2023 12:54
Гост

Доста бързо произнасяне. Но как да се провери, след като не е ясно за кои дела и състави става въпрос. Ако е вярно твърдението, следва да подадете съответен сигнал, за да се извърши проверката.

мнение
мнение
26 юли 2023 13:02
Гост

Ето, подавам сигнал. Много е лесно да се извърши проверка, всички знаят кой е окръжният съдия, който се произнася в рамките на 8-10 дни. Този съдия пише изключително неграмотни решения, които трудно се четат заради множеството правописни и пунктуационни грешки. Ще попитате защо сигналът ми е анонимен – защото работя в този съдебен район и никак не ми се иска делата ми да се разпределят „случайно“ при този съдия, който е и много отмъстителен. Като цяло мога да кажа, че съдиите в Окръжен съд Бургас са на доста високо ниво, с много малки изключения. Едно от тях е именно бързораздаващия… Покажи целия коментар »

ясно
ясно
26 юли 2023 21:49
Гост

Ако си мислиш, че съдиите в ОС Бургас са на доста високо ниво, значи ти си на много, много ниско… Бих казал, че доста от тях не могат да разсъждават юридически, а дори и логически правилно. По-лесно им е като папагали да цитират какво е казал ВКС, без дори да е по темата. Но с образование от БСУ повече не може да се очаква… И все пак, като се обжалва решение на районен съд, предполага се, че в състава са трима въззивни съдии, т. е. не неговият глас ще е решаващ. И какво лошо има, че си пише решенията бързо?… Покажи целия коментар »

Един
Един
28 ноември 2023 13:02
Гост

Решенията му трябва да влязат в учебниците….по психиатрично здраве.

мда
мда
26 юли 2023 11:27
Гост

дялан камък е…

Хари
Хари
26 юли 2023 10:07
Гост

Харесва ми концепцията й.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 10:07
Гост

Като нямат свой спуснат човек, лесно обосновават избора и с това, че съдиите си я харесват и те се съобразяват.

мислиш ли, че не е спуснат...
мислиш ли, че не е спуснат...
26 юли 2023 11:46
Гост

…още при първия мандат? С тази скоростна кариера, цитат – „Тя е съдия от 1992 г. и от 1998 г. е част от екипа на ОС-Бургас, била е редови съдия, зам.-председател и председател на съда.“ Шест години младши и районен и хоп в окръжен съд. После дълги години зам. председател на Боряна Димитрова, а след като последната стана член на ВСС, въпросната Темелкова зае поста й в ОС Бургас… Типичен пример за съдебна номенклатура, а #КОЙ създава и протежира такава, на всички е ясно…

444
444
26 юли 2023 10:05
Гост

Ейй, СК взела единодушно решение! Ти да видиш…

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 10:06
Гост

Да, изневериха на себе си и пак показаха, че са безпринципни 😀

Фики
Фики
26 юли 2023 10:05
Гост

Много добра организация.

Щерев
Щерев
26 юли 2023 10:06
Гост

При добро желание и качествени хора..

Юлиян
Юлиян
26 юли 2023 10:09
Гост

Не напразно изказванията по неин адрес са положителни.

Симо
Симо
26 юли 2023 10:01
Гост

Браво! Тя го заслужава

Чочо
Чочо
26 юли 2023 10:02
Гост

Не напразно е избрана единодушно.

Мочо
Мочо
26 юли 2023 11:48
Гост

Бот съм, други няма!