Полицаите, провели т.нар. разузнавателна беседа със задържан, вече няма да може да бъдат разпитвани като свидетели по делото срещу него. Това предвижда проект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени от Министерския съвет (пълния текст на законопроекта виж тук). С тях се въвеждат и допълнителни гаранции за правото на защита, когато арестът е извършен не от служители на МВР, а от ДАНС или по Закона за митниците, както и за първи път на законово ниво се регламентира задължението за предоставяне на обвиняемия и на защитата му на материалите от разследването при разглеждането на мярката му за неотклонение.

Едно от ключовите изменения, които се предлагат в НПК, е въвеждане на изрична забрана в чл. 118, ал. 2 лицата, които са извършвали ,,разузнавателни беседи по смисъла на Закона за Министерството на вътрешните работи“, да бъдат свидетели, включително и когато протоколите за извършените от тях действия не са изготвени при условията и по реда на НПК.

Така се слага край на една практика, заради която България беше осъдена в Страсбург, тъй като погазва правото на справедлив процес. При нея със задържания се провежда беседа в полицията преди формалното образуване на наказателно производство и преди повдигане на обвинение и без адвокат. Разказаното от арестанта, на практика става дума за самопризнания, след това се скрепява като доказателство в процеса чрез разпита на полицаите, провели беседата.

В решението си по делото „Димитър Митев“ Европейският съд по правата на човека („Лекс“ го е представял подробно, повече виж тук) осъди подобна практика, като посочи, че ефектът от допускането на свидетелските показания на полицаите от практическа гледна точка е допускане на самопризнанието като доказателство, като се заобикалят всички процесуални права на човека, който към онзи момент не е обвиняем, включително и правото му след привличане да откаже да даде обяснения. В случая на Митев, който е осъден за убийство, за което признава само веднъж – при беседа с оперативни работници, техният последващ разпит за казаното от мъжа е коментиран от Върховния касационен съд така: „Не е допуснато нарушение както е констатирал и въззивният съд с разпита на полицейските служители. Те не са от категорията на лицата по чл.118, ал.1 НПК, за да съществува пречка да бъдат свидетели в процеса и техните показания да бъдат анализирани и ценени съвкупно с останалите доказателства по делото“.

След приемането на промяната в чл. 118, ал. 2 НПК, тази възможност ще бъде елиминирана.

Друга важна промяна, която правителството предлага в НПК, е в чл. 64. С нова ал. 3 се регламентира изрично предоставянето на обвиняемия и на неговия защитник възможност за запознаване с доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение задържане под стража.

„В сега действащото българско законодателство е предвидено общо задължение на компетентните органи да предоставят достъп до материалите по делото на задържаното лице. Съгласно чл. 227, ал. 8 от НПК в досъдебното производство обвиняемият има достъп до всички материали  след приключване на разследването. Едва на този стадий се предоставя достъп до всички материали, с които разполага разследващият орган. В съдебната фаза по смисъла на чл. 55 от НПК обвиняемият има право да се запознае с всички материали по делото и да направи необходимите извлечения. Европейската комисия констатира, че липсват обаче достатъчно ясни разпоредби относно предоставянето на необходимата информация на  задържаните лица, с които на ранни етапи от развитието на производството правата им да са гарантирани пълноценно“, изтъкват вносителите.

Освен това с измененията се разширява правото на защита на свидетелите в наказателния процес. И се предлага чл. 122, ал. 2 НПК да предвижда: „Свидетелят има право да се яви на  разпит с адвокат, както и да се консултира с адвокат, ако смята, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата му по чл. 121. При направено искане разследващият орган или съдът осигурява тази възможност. Неявяването на адвокат без уважителна причина не е пречка за провеждане на разпита.

Т.е. новата уредба дава възможност на свидетеля да се яви на разпит с адвокат, както и да се осигури присъствието на адвокат в случаите, когато той пожелае да има такъв по време на разпита. Така се допълва предвидената в момента в НПК консултация с адвокат по въпроси, които засягат правата на свидетеля.

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъпотия до шия
Тъпотия до шия
18 септември 2023 11:50
Гост

Решението на СЕС няма такова съдържание и не може да обоснове такава промяна. Това е поредният лобистки закон на нашата криминализирана адвокатура, която иска да оправи едни конкретни дела.

Андреев
Андреев
18 септември 2023 13:40
Гост

Имаш предвид ЕСПЧ и напротив съдържанието на решението е, че България е осъдена защото българските съдилища стъпват върху преразказ от полицаите какво бил казал осъдения когато са го задържали – напрактика самопризнания, чрез свидетелски показания на полицаи

Анонимен
Анонимен
17 септември 2023 18:00
Гост

Е, почти навсякъде в Европа, дори разследващият може да е свидетел….а т.н. съд в Страсбург явно не е в Европа….

Мнение
Мнение
17 септември 2023 19:51
Гост

В Европа самопризнания не се изтръгват със заплахи ,закани и побоища(вж случаят самоскъсания пагон, пребитите в метрото, пребитият от милицията Р.Б. пред НДК, пребитите протестиращи пред колоните на МС, съблечените 400 човека в Пловдив, подхвърлянето на дрога през 2002г в джоба н а изпадналия в немилост прокурор Колев). https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14544457 А видно от осемте джуджета-дейността по рекет над граждани се върши и от прокуратурата-там се видя, как човека беше заплашен, че ако не прехвърли предприятието си няма да има хемодиализа за сина му. Хемодиализата почва 10 минути, след като рекетьорите получиха подписа на рекетирания. Изобщо-присъдружната престъпна дейност на милиция и прокуратура… Покажи целия коментар »

Кой ще ни пази от беззаконията на репресивния апар
Кой ще ни пази от беззаконията на репресивния апар
18 септември 2023 6:17
Гост

Къде в Европа хора са пребивани пред сградата на правителството-пасажът на власттта-най-пазеното и снимано място в държавата, и това да не доведе до последици за биячите?
В България, по време на протестите преди време-напълно легитимни и допустими в една демокрация, каквото не сме милицията преби паднали на земята хора в пасажа пред МС-и това заснето на камера, показано пред медиите, спор няма,че се е случило. Най-охраняваното, снимано и пазено място в държавата.
А прокуратурата обвини пребитите, а не биячите.
Такава извратения и перверзия и по спайс платинум не биха показали!

Пеналист
Пеналист
16 септември 2023 16:09
Гост

Хубави и необходими промени, веднъж завинаги да има черно на бяло, че фуражката извършила ареста и събрала каквито и да е сведения от обвиняемия, да не могат да се използват като доказателства срещу самия него! Браво. Последната не е необходима, защото всеки гражданин има право да се явява с адвокат пред всеки един орган на власт, това включва и явяването в качество на свидетел по време на досъдебното производство, както и в съда. Но е хубаво да има изричен текст, защото тия с червените минижупи си правят каквото искат с техния отвратителен обвинителен уклон.

За пловдиското наказателно право
За пловдиското наказателно право
16 септември 2023 6:29
Гост

Ето как се получават самопризнания. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14544457 Че кой ,при такава лексика няма да признае, каквото му се каже, без значение дали се смята за виновен или невинен. А и става дума за Пловдив-където съмнението е за топла връзка-съд-прокуратура-милиция-и специфична наказателна политика-съд и прокуратура дават вяра на меверето винаги, а всеки обвинен-е осъждан, без значение дали е извършил престъплението-в Пловдив станеш ли обвиняем, със сигурност ще те осъдят*. А и статията е отпреди 5 месеца-да не би думите на милицията с твърдяни незаконни заплахи да са довели до това милиционерите да са арестуванипроверени ? Твърдо нье! Че при описаните в статията… Покажи целия коментар »

За правосъдието в Пловдив
За правосъдието в Пловдив
16 септември 2023 6:41
Гост

Да напомня-в Пловдив милицията съблече 400 човека. Върло незаконно, според българското право. Но според пловдското право, което е различно от българското явно е законно, защото последици няма. Българското право допуска събличане на човек, по изключение, когато има данни срещу конкретното лице. невъзможно е да има данни срещу 400 човека, тоест няма законово основание 400 човека да бъдат съблечени, а половите им органи огледани и проанализирани. Но ,според Пловдивското право милицията да съблича 400 човека е законно. А и друго-спомнете си този случай-за да видите как се действа в Пловдив-милицията се опита да прикрие убиец, и само медйината реакция на „софийските… Покажи целия коментар »

За пловдивското право
За пловдивското право
16 септември 2023 6:42
Гост

Да напомня-в Пловдив милицията съблече 400 човека. Върло незаконно, според българското право. Но според пловдското право, което е различно от българското явно е законно, защото последици няма. Българското право допуска събличане на човек, по изключение, когато има данни срещу конкретното лице. невъзможно е да има данни срещу 400 човека, тоест няма законово основание 400 човека да бъдат съблечени, а половите им органи огледани и проанализирани. Но ,според Пловдивското право милицията да съблича 400 човека е законно. А и друго-спомнете си този случай-за да видите как се действа в Пловдив-милицията се опита да прикрие убиец, и само медйината реакция на „софийските… Покажи целия коментар »

допълнение
допълнение
16 септември 2023 6:43
Гост

Поантата е-в Пловдив действа специфично местно феодално право, което се различава от българското право. А и имаме случаи Върховния пловдивски апелативен съд да не одобрява решения и практика на ВКС… Пример- Пловдивския Върховен Апалетивен съд намира решение на ВКС за… “ недопустимо и неправилно“ https://www.paragraph22.bg/22-novini/read/apelativen-sud-plovdiv-ne-priema-praktikata-na-vks-za-narusheno-pravo-na-spravedliv-proces

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 22:04
Гост

Още опции за отърваване, които ползват адвокатите- законотворци и съветващите правната комисия и съвета по законодателството- в повечето случаи соросоиди или гравитиращи или пълни неграмотници, никога не влизали в практиката. Хайде, за направено самопризнание да не им се вземат показанията, но защо не за други важни факти.

Адвокат по наказателни дела
Адвокат по наказателни дела
16 септември 2023 10:00
Гост

Приятелю Анонимен,адвокати по наказателни дела соросоиди няма. Що се отнася до „опциите за отърваване“ – да не ти се налага да ти повдигат обвинение. Тогава е възможно да чуеш от такива полицейски служители,че си извършил неща които не си и помислил. В общи линии,когато обвинението „издиша“,търсят е такива да го подпират с показания,които няма как да бъдат проверени дали са достоверни.

Махно
Махно
15 септември 2023 19:36
Гост

Анархията е майка на реда!
С армията приключих ме,иде ред на полицията и т.н.

Вълкан
Вълкан
16 септември 2023 16:21
Гост

пишеш в стил „здравей те“, няма как да ти се възприеме ахлашкото мнение профан такъв!

Някой си
Някой си
15 септември 2023 16:29
Гост

В ЗМВР няма определение на понятието „Разузнавателни беседи“, така, че ако някой знае нормативен акт, в който е регламентирано, моля да го посочи.

Адвоката Advokat
Адвоката Advokat
16 септември 2023 11:08
Гост

Advokat

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 14:32
Гост

И сега самопризнания при беседа нямат стойност. И сега, ако свидетел поиска адвокат, за да се консултира или да отговори на определен въпрос, се отлага разпита. И сега болшенството съдии, или поне тези, на които НПК е ясен, не допускат разпит но свидетел, който е оперативен или разузнавач от МВР и е водил беседа с обвиняем или пострадал, за да преразкаже това, което е чул, защото това няма никаква сила на доказателствен източник. И сега, преди да се разгледа МНО по чл.64 НПК се дава достатъчно време на защитата да се запознае, както с искането на прокурора, така и със… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
16 септември 2023 16:24
Гост

А това, че държавата ни е осъждана, в момента също се водят дела срещу нея, за това, че единственото доказателство накрая, заради което има изобщо влязла в сила осъдителна присъда е някакво недокументирано разговорче с най-ниско ниво униформена фуражка?! Я се стегни бе. Миришеш ми на човек, който е прокурор в СРС с наказателен уклон. Я се стегнете всички пурпурни минижупи и не бъдете мързеливи. Или ще играете по правилата, или нямате никаква разлика с бандитите! Вие сте бандюги в червено бельо!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2023 20:20
Гост

Наздраве! Май някой е прекалил с алкохола, защото такава лексика е присъща, или на пиян, или на комплексиран, но при всички случаи нереализиран юрист, а за магистрат – само можете да мечтаите, а във Вашият случай – да ругаете.

хрх
хрх
16 септември 2023 21:47
Гост

,,А ,вий ,вий сте идиоти,,
цитирам Ботев

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
15 септември 2023 12:33
Гост

Да се запише и текст, че полицай няма полицейски правомощия когато е лично заинтересован. ПРИМЕР-по време на ковида-всички сме с маски, но двамца милиционери на бул. Евлоги Георгиев -без. Казвам им,че не са над закона и да спазят правилата и си сложат маската, а те решиха да ми правят проверка на личната карта(в добавка-без да се легитимират, и посочат правно основание за проверката-те са в нарушение-без марка, а проверяват който им казва да си сложат маската), и ми записаха в тефтер името със закани за последици, въпреки,че излезе,че не съм осъждан, издирван, криминално регистриран, и съм нямал досег с милицията… Покажи целия коментар »

your friendly local cop
your friendly local cop
15 септември 2023 13:12
Гост

Маскиран филмар

калинка малинка
калинка малинка
15 септември 2023 16:27
Гост

Демек спират те надрусан на куче и ти искаш отвод на полицая 🙂 Смешко

Въвеждане механизъм за ОТВОД НА ПОЛИЦАИ!
Въвеждане механизъм за ОТВОД НА ПОЛИЦАИ!
15 септември 2023 17:52
Гост

След като може да искаш отвод на прокурора, който те обвинява, и на съдът, който те съди, трябва да има начин и за искане на отвод на полицай-най-добре е административния съд да реши дали полицаят е действал като независим орган, или в резултат примерно на лична неприязън. И ако се окаже,че полицаяг е трябвало да се самоотведе-1. действията му да бъдат обявени за незаконни 2. да се носи отговорност по ЗОДОВ. 3. Да има дисциплинарни последици-както за конкретния полицаи, така и за началниците му. Или милицията е над съда? Съдия може да бъде отведен, вкупом с прокурор ,но полицай не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 19:01
Гост

Има си механизъм да се жалваш ако се съмнява в пристрастия на полицейски орган. Какви от води, какви пет лева. Ставате смешни с некомпетентност!

друг до 15 септември 2023 19:01
друг до 15 септември 2023 19:01
16 септември 2023 5:24
Гост

Няма законова процедура да се жалваш, при „пристрастие “ на полицая. Нито има орган, пред когото да се оплачеш. Жалба до самото МВР да се самопровери е абсурд.

друг до 15 септември 2023 19:01
друг до 15 септември 2023 19:01
16 септември 2023 5:30
Гост

От примерът от линкът , даден от 15 септември 2023 17:52 се вижда,че ако гражданин се жалва от полицията, резултатът е почват да проверяват самия гражданин-а в дадения случая-снимане на къщата му, проверка за крими досие, разпит на съседи за личността на жалещия се гражданин, а изобщо не се анализира и проверява дали жалбата му е основателна или не. Трябва да има механизъм за искане на отвод на полицай-при твърдяна лична заинтересуваност, и независим орган-например административния съд- да прецени какво се следва да последва. Когато гражданин е подал основателна жалба срещу полицай е нередно този полицай да има полицейски правомощия… Покажи целия коментар »

Да живее мафията
Да живее мафията
15 септември 2023 12:13
Гост

Идеята на законодателя е да се създадат допълнителни пречки пред прокурора да развие в акта си фактология, с която да мотивира обвинителната си теза. Какво ще стане – пострадалия твърди едно, обвиняемия друго или въобще няма да дава показания и на практика всяко дело ще е дума срещу дума. 2/3 от кражбите ще останат неразкрити, телесните повреди без свидетели ще си останат дума срещу дума, транспортните произшествия без камери ще останат неразкриваеми, след като няма да могат да се ползват полицаите посетили инцидента кой какво им е казал за произшествието. Държането на наркотици по домове/гаражи/магазини и тайници също отпада, т.к.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:25
Гост

Драги, преди години имаше следния случай. В София беше убит спортист. Милицията задържа лице, което два часа след задържането прави пълни самопризнания, и прави подробен разказ как е извършил убийството. Две седмици по-късно обаче милицията установява,че убиецът е друг-момче на 15 г, психически недобре. Само си представи какво се е случило в милицията лице да направи признание за убийство, което не е извършило, и да измисли подробен разказ за за убийство, което не е извършил. Ето този случай. Статията е часове след задържането на първоначалното лице, направило самопризнания, което по-късно се оказва,че НЕ е е убиецът, убиецът п се оказва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:40
Гост

а ето и развитието на случая. Сред пресконференцията от ръководството на мевере ипрокуракутарата,че е задържан убиецът, и той е направил пълни самопризнания-с подробен разказ за престъпление, което не е извършил, скоро се оказва,че убиецът е друг https://m.dnes.bg/crime/2011/06/08/psihichno-bolno-momche-ubilo-bivshiia-boksior-naiden-stanchev.120825 Още се чудя какво се е случило в милицията, че невинно лице да направи пълно самопризнание,, и да си измисли разказ за престъпления което не е извършил, а на другия ден и политици, и висши полицай на пресконференция да се хвалят как властта е разкрила случаят за часове. Всъщност, направо настръхвам какво се е случило в милицията с невинното лице! Намират някой, отвеждат… Покажи целия коментар »

Инт
Инт
15 септември 2023 18:38
Гост

Затова създадоха състава на изтезанието. Само че да опропастиш цялото наказателно правосъдие заради два частни случая е меко казано нелепо

Виктор
Виктор
15 септември 2023 12:08
Гост

Много положителни промени.

Хари
Хари
15 септември 2023 12:09
Гост

Трябваше да ни осъдят, та да се засилим да ги правим.

Някой си
Някой си
15 септември 2023 11:28
Гост

Тези самопризнания и досега не са имали някаква определяща роля. Чудя се обаче колко още ще се обременява досъдебната фаза с действия и изисквания, които на практика не водят до изясняване на случая, а само го забавят. Досъдебната фаза е подготвителна, а не решаваща. Възможността всеки гражданин да се явява пред държавните органи, включително и пред правораздавателните, е регламентирано в КРБ. За това мисля, че тези промени в НПК всъщност не уреждат нищо.

Андреев
Андреев
15 септември 2023 13:06
Гост

Абсолютни глупости говориш, полицейските разпити в които се казва, какво уж е казал обвиняемия са нагласени, като под диктовка и много често са приобщени към делото за да може некадърната Прокуратура да скалъпи обвинителната теза.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 11:18
Гост

Маджо, Бойко, Божков и Златко в коалиция и да ни управляват. Вместо сега поставените марионетки. Жалко, че убиха Алексей щяха да управляват чудесно. Точно това заслужаваме популисти и липса на каквато и да е политическа перспектива за вбъдеще.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 11:16
Гост

„Т.е. новата уредба дава възможност на свидетеля да се яви на разпит с адвокат, както и да се осигури присъствието на адвокат в случаите, когато той пожелае да има такъв по време на разпита. Така се допълва предвидената в момента в НПК консултация с адвокат по въпроси, които засягат правата на свидетеля.“ Смятайте колко ще се провлачат делата, ако тази промяна стане факт, защото то сега не можеш ги събра адвокати, свидетели, обвиняеми и т.н. които за щяло и не щяло си вадят болнични листове, какво остава да се налага изчакване на представители и на свидетелите. Лобито на ППДБ работи… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 11:34
Гост

Следващата стъпка е вещите лица и съдебните заседатели да се явяват с адвокати за всеки случай, а за капак може да въведат задължителен представител и на съдиите, с оглед евентуалната необходимост от правна консултация – отлагането на делто да стане принцип, а воденето му в разумни срокове изключение.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 11:13
Гост

Според мен трябва да отменят наказанието ЛОС, както и да премахнат МВР – много е скъпо на държавата. И без това милиционерите са приравнени на администрацията и чантаджии Частна полиция и наказания само глоби. Така ще се узакони корупцията. Всички убийци и други престъпници на свободата, да работят и да си заплащат, където и когато трябва

Антоанет
Антоанет
15 септември 2023 10:48
Гост

Всички пищят против промените, но ще видите, че са за добро

Неделина
Неделина
15 септември 2023 10:47
Гост

Поздравления за промяната

Момчилов
Момчилов
15 септември 2023 10:47
Гост

Ставаме нормални

Лозан
Лозан
15 септември 2023 12:12
Гост

Лека полека.

Лидев
Лидев
15 септември 2023 10:47
Гост

Браво

Чурков
Чурков
15 септември 2023 10:41
Гост

Идеята на Страсбург е да ни накара да станем правова държава, а не някакъв симбиотик между тоталитарен режим/диктатура и демокрация.

Фабиан
Фабиан
15 септември 2023 10:41
Гост

Може поне за едно нещо, ПОНЕ ЗА ЕДНО нещо да не ни съди ЕС!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 11:17
Гост

П0-важното е НИЕ да съдим ЕС, а не те нас, но за съжаление подобна концепция е напълно изключена с тази продажна безпринципна сглобка.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 10:40
Гост

Ей най-после и тук има право на справедлив процес.

Спас
Спас
15 септември 2023 15:22
Гост

Слава на негово величество престъпника! Ето това е справедлив процес, каквото и да става престъпника да е вън. Да пази Господ да не сте на мястото на потърпевшите и близките! Ама голяма работа,нали в днешно време е нормално всичко извратено и гнусно, щом идва от Европа и USA всичко е ок!

Вчесан пеликан
Вчесан пеликан
15 септември 2023 10:39
Гост

Практически погледнато разпитът на полицаите пред които са направени извънпроцесуални самопризнания и сега няма никаква доказателствена стойност

Андреев
Андреев
15 септември 2023 13:12
Гост

Явно не си бил в съдебна зала, правилно е да кажеш „теоритично погледнато..“ защото на практика дори и ВКС ги признава, казано е в статията

---
---
15 септември 2023 15:12
Гост

Чети актове на Карамфила Тодорова САС и ще разберете , че не е така . Тя маже да осъди човек по разказ на полицай – какво му било казано от задържан БЕЗ дори сведение или писмено изявление в какъвто и да било протокол

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 10:38
Гост

Странно решение