Специализираната прокуратура разпространи поредна порция чатове на бизнесмена Пламен Бобоков. Той е обвиняем в делото за управление на отпадъци, но покрай него започна разследване и за престъпно сдружение за търговия с влияние, след като стана ясно, че е имал трайна кореспонденция с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. По това разследване прокуратурата все още не е повдигнала обвинения.

Днес от държавното обвинение огласиха разговори на Бобоков и с посланика на България в Алжир Румен Петров. От оповестени предишни разговори на Бобоков и Узунов пък стана ясно, че бизнесменът е препоръчал Петров за поста. Преди това той е бил съветник на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по въпроси, засягащи Близкия изток и Северна Африка.

От днешната комуникация се затвърждава интереса на Бобоков към развитието на казуса с либийския танкер BADR, който през 2018 г. беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания. Това стана след решение на Върховния административен съд (ВАС) от началото на 2019 г. Именно актът на ВАС е бил пратен от Узунов на Бобоков още преди да е подписан и обявен официално от съда.

Още през есента на 2018 г. тогавашният съветник на Екатерина Захариева – Румен Петров, пише на Бобоков, че има опасения за изхода на делото:

„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд“ и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат“.

В отговор Бобоков казва само: „Ще видим“.

Следва комуникация на бизнесмена с Узунов и вероятни опити за среща на президента с либийски пратеник.

„Трябва да реагирате сериозно, адаш!!! Захариева се е покрила и либийците страшно са се обидили“, пише Бобоков до Узунов на 7 януари м.г., когато вече съдът е постановил решението си за връщането на танкера. Двамата си разменят паметни бележки и вербални ноти, свидетелстващи за дипломатическите ходове между България и Либия в този период.

„Натискай адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10мин. среща със спец. пратеник на Либия ще свършат повече работа от 10г дипломатически напъни!!! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието на Либия също!!! Либия има 100 пъти по голям потенциал от Азербайджан, например!;-))“, е следващият призив на Бобоков. После той пита Узунов: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?“.

Секретарят на президента отговаря: „Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме“.

В началото на юни 2019 г. Бобоков говори пък с Румен Петров за посланическото място в Нигерия.

„Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!“, пише бизнесменът до Петров. Той пък му отговаря, че не е забравил, но не е лесно да се намери човек, „който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа“.

Както миналата седмица прокуратурата вече огласи от друг разговор, на 19 юни 2019 г. Бобоков е изпратил на Узунов биография на Жоро Кираджиев с уточнение, че „това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
07 юли 2020 12:43
Гост

Абе тоя Бибиков си е ачик-ачик лобист,и Прокуратурата си е права – смешното е обаче, че не може да се каже нищо на Радев за контактите му с тоз Бобоков, щото се оказва че и Борисов му е “съдействал“ за сходни неща….Истината е, че се карат кой да ‘оправя’ проблемите на бизнеса, и да обира благодарностите от тово явно доходно занимание

Мафия!
Мафия!
30 юни 2020 10:42
Гост

ПРИКРИВАтурата няма да си причиняма SMS-ите на Божков, от които става ясно като бял ден, че редица управляващи са извършили тежки престъпления, но ПОРЪЧКОратурата търси под вола теле, когато трябва да удари някой неудобен на властта.

Гери
Гери
29 юни 2020 17:18
Гост

Ясно е като бял ден, че този е за съд.

шилев
шилев
29 юни 2020 17:19
Гост

Надали ще стигне до там. Колкото Божков.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2020 16:47
Гост

това е някаква много слаба трагикомедия. И малкото доверие в професионализма на държавното обвинение се изпарява. После Гешев св жалва, че го замерят със снимки, чатове и записи. Ми то прокуратурата действа по същия начин.

xari
xari
29 юни 2020 17:12
Гост

Хората не напразно изгубиха доверие в прокуратурата. И то с тоя шеф…какво да очаквам.

Манолева
Манолева
29 юни 2020 16:32
Гост

Земи Мензура и се утепай с нея. Трагедия.

Haralampi
Haralampi
29 юни 2020 16:32
Гост

Ама нее… вижте какво. Както миналата седмица прокуратурата вече огласи от друг разговор, на 19 юни 2019 г. Бобоков е изпратил на Узунов биография на Жоро Кираджиев с уточнение, че „това е „моето предложение за Абуджа
Е какво да говорим? предложил е човека. Ко?

Равиоленска
Равиоленска
29 юни 2020 16:30
Гост

Всички богаташи биват освободени, защото реално ги обвиняват и няма престъпления. В това за което ги обвиняват няма престъпление

Гнучи
Гнучи
29 юни 2020 16:30
Гост

Много иксм всеки далавррджия да е в затвора.

Тошков
Тошков
29 юни 2020 16:30
Гост

Ма вижте какво ще ви кажа. Радев не е моят президент.

Златимир
Златимир
29 юни 2020 16:29
Гост

Е ужас бе. Аз се чудя как да ида на море… Бобоков братче. Дреме ми .

Дидо
Дидо
29 юни 2020 17:16
Гост

Кой те е спрял? Хоеата отдавна са там.

Серафим
Серафим
29 юни 2020 16:29
Гост

Еми лято 2020 – чатове на богаташи с държавници

Цецо
Цецо
29 юни 2020 17:14
Гост

Да, стана модерно.

Daniel
Daniel
29 юни 2020 16:28
Гост

O, изобщо не ми е интересен този казус. Не.

Кирчева
Кирчева
29 юни 2020 16:28
Гост

Ох тия чатовве са маркетнинг модеерни

Сашо
Сашо
29 юни 2020 17:13
Гост

Няма да издържат като доказателство.