Бившият управител на фирмата “Монбат рисайклинг” на обвиняемите братя Пламен и Атанас Бобокови Васил Богданов е дал показания пред съдия за това как те са били принудени да влязат в схема за фиктивна преработка на опасни отпадъци и как се е осъществявала тя.

Самият Богданов е обвиняем заедно с Бобокови, бившия зам.-министър на екология Красимир Живков, бившия шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов за организирана престъпна група с користна цел. От тях единствено Богданов и Пламен Бобоков не са зад решетките. Богданов е под домашен арест, а Бобоков на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв.

На 2 юни в продължение на три часа Васил Богданов е говорил пред съдия и днес прокуратурата огласи протокола от разпита му (целия протокол виж тук). Като го мотивира с „установената практика на прокуратурата да информира българското общество за дела с висок обществен интерес и по повод тиражираните в медиите поредни неверни обстоятелства от защитници на обвиняеми и подсъдими лица, уронващи престижа на съдебната власт, и в частност на Прокуратурата на Република България“.

В съобщение до медиите от държавното обвинение заявиха: „Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество по досъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи. ПРБ е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани“.

При разпита си Богданов разказва как се е стигнало до там Бобокови да направят собствена фирма за преработка на опасни отпадъци.

„По отношение на производството, за което се явявам днес, искам да заявя, че не съм част от никаква ОПГ. Всичко това се стовари изненадващо върху мен. Специално при управлението на отпадъците, винаги съм се стремил да изпълнявам в най-голяма степен всички законови изисквания, включително и европейското законодателство в тази част“, твърди бившият шеф на “Монбат рисайклинг”.

По думите му години наред фирмите на Бобокови изпращали отпадъците си за депониране или окончателно третиране във водещи германски фирми. „На един по-късен етап, не си спомням периода точно, но мисля че беше около 2013 г. или 2014 г., в България се появиха дружества, които изненадващо получиха право да третират подобни опасни отпадъци. Казвам изненадващо, защото преработката на тези опасни материали е изключително трудно, да не кажа в повечето случаи и невъзможна“, разказва Богданов.

Като посочва, че например оловната шлака от топене на отпадъци е била депонирана в Германия, в специализирани депа – солни мини на 700 метра под нивото на земната повърхност, за да не се замърсява околната среда. Другият отпадък – т.нар. полиетилен сепаратор, е бил изгарян в специализиран инсенератор, а остатъчните продукти отивали в металургични пещи за окончателно обезвреждане. „Инвестициите в подобни съоръжения са за десетки, стотици милиони евра, и това, че някоя фирма е на човек занимавал се до вчера с друга търговска дейност, с липса на финансови възможности, получава разрешително – винаги е будело съмнение в мен“, коемнтира Богданов.

По думите му с появата на български фирми с подобна дейност започнали затруднения в издаването на разрешителни за транспорт и депониране на отпадъци на „Монбат“ към Германия. Фирмите на Бобокови започнали да трупат непреработен отпадък, от който по закон били задължени да се освободят до една година.

„Тогава се появи директния съвет от страна на МОСВ или на РИОСВ, не си спомням точно, да се обърнем към фирмите в България, които имат възможности да ни освободят от този материал“, твърди Богданов.

След серия от проблеми „Монбат“ решава сама да създаде собствени дружества, които получават разрешителни.

Пред съда Богданов разказва как на площадки в Лом и Плевен се трупали тонове отпадъци. „Доколкото разбрах в последствие и там не е имало никакво преработване на отпадъци, имало е само складиране. Мисля, че това е станало ясно в период, в който аз вече съм напуснал дружеството. Една от причините да искам да напусна са точно тези неправомерни според мен действия по отношение на управление на отпадъците“, твърди той.

И разказва, че съдружник в една от фирмите, на които е предаван опасният отпадък, е бившата жена на един от братя Бобокови. „Отказвах да плащам, защото смятах, че не трябва да бъдат плащани пари за технологии, които за мен са фиктивни и няма да доведат до никакъв резултат за дружеството. Нарежданията за плащане на тези суми са били извършвани от г-н Атанас Бобоков, писани по служебния имейл до главния счетоводител на дружеството. Доколкото знам и до ден днешен няма въведена такава технология. Не знам в какъв вид се намира отпадъкът на площадката в Плевен, но според мен не е преработен. Въпреки, че няма такава технология, МОСВ в качеството си на контролиращ орган по опазване на околната среда, дава разрешителни за внос на полиетиленов отпадък, полиетиленов сепаратор“, разказва той.

В разпита си Богданов твърди, че с помощта на служители на екоминистерството се е стигнало до издаване на разрешителни, „които са несъстоятелни и не би трябвало да бъдат издавани“. „А това, че материалът и до ден днешен не е преработен и не е доведен до краен продукт е категорично престъпление“, заявява той.

От последвалите въпроси на адвокатите става ясно, че въпреки че сега твърди, че простото складиране на опасни отпадъци и фиктивното им оползотворяване е престъпление, той никога не е подавал сигнал за това. Самият той казва, че всяка година е получавал премии от по 200 000 лв., а след като е напуснал „Монбат рисайклинг“ е трябвало да получи 100 000 лв., но Бобокови не му ги дали, защото започнал работа в конкурентна фирма.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 юни 2020 9:50
Гост

В проекта за нов Каскетно-процесуален кодекс изрично ще е записано, че Гешевтурата има задължение манипулативно да прави публично достояние само омаскаряващи обвиняемите доказателства, вкл. от интимния им живот, а кафявите медии имат законов задължение да ги очернят допълнително. На органите на Прикривитурата ще е изрично забранено да отговарят на неудобни въпроси, като вместо това следва да повдигнат обвинения на питащите и след това да откажат коментар с оправданието „Обвиняеми не коментираме“.

Надали
Надали
09 юни 2020 0:59
Гост

Какво ми се пъчат с тези разпити? А да се похвалят с някой осъден за това сериозно престъпление.

Déjà vu
Déjà vu
09 юни 2020 1:03
Гост

Надай се! Може да е някоя дребна риба, тоест „бушон“. А както винаги основният виновник ще остане в сянка. Защото родната мафия го чадъросва. Мила родна картинка.

Граучо Маркс
Граучо Маркс
08 юни 2020 19:32
Гост

Не внос на гадните чужди отпадъци в милата ни татковина, а било за износ на наши си родни, български, патриотични отпадъци, които патриотичното ни правителство не дава на лошите германци да пИчелят от това.

Диди
Диди
09 юни 2020 0:18
Гост

Нещо сте се объркали. В нашето правителство няма нищо патриотично.

Харпо Маркс
Харпо Маркс
09 юни 2020 9:48
Гост

Шкембе войвода не харесва кво написа

медиен процес
медиен процес
08 юни 2020 18:23
Гост

Ааа, тази мода с публикуването на документи от досъдебното е простоооооо. Защо не изкарат всички разпити? И всички останали доказателства в тяхната съвкупност както изисква законът щом ще провеждат медиен процес?

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 18:24
Гост

Защото са им само медийни, вятър и мъгла.

Дилиянчо
Дилиянчо
09 юни 2020 0:46
Гост

Имайки впредвид кой държи почти всички медии у нас, остава само непрогледната мъгла.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 18:24
Гост

Тук законът не е важен, а пиарът на Гешевтурата и лично на главния гешевт. Накривил му е каскета явно Илияна Василев с писмата и интервютата си, макар да се отвратих как се мазнеше на Борисов и Пеевски по бтв

Dimo
Dimo
09 юни 2020 0:50
Гост

Нашите закони, ако въобще са адектелватни по подразбиране се заобикалят. Най вече от властимащите.

Fiki
Fiki
09 юни 2020 0:20
Гост

Е, нали родната ни прикриватура начело с Каскетов трябва да се пъчи.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 18:22
Гост

Този чудесен свидетел ще се откаже от показанията си пред съда и какво правим тогава?

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 18:25
Гост

Тишината звъни в прозореца… Минаха години… Искаш ли още прогнози?

Мафия
Мафия
09 юни 2020 0:51
Гост

Какво да прави? Със сигурност ще го принудят.

Mircho
Mircho
08 юни 2020 18:20
Гост

Следващите в списъка за отстрелване от прокуратурата може да ги намерим в списъка на Бобокови 🙂

хахаха
хахаха
08 юни 2020 18:22
Гост

Почнаха ги. Златев става модерен

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 18:16
Гост

Този е сделкаджия явно.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 18:16
Гост

Не съм юрист, но оповестяване на такъв разпит на този етап не е ли незаконно?

Дебили
Дебили
08 юни 2020 18:21
Гост

Това е подгряване, настройване на общественото мнение, застраховка на прокуратурата.

хахаха
хахаха
08 юни 2020 18:25
Гост

А после Инструментът ще ми казва, че прокуратурата няма списък. Има и той им е даден от едни места в Бояна. Няма как да не се съглася с Илиан Василев, че се отстрелват едри бизнесмени, за да им се вземе бизнеса. Вече не говорим за апетит, а огромна алчност

Ники
Ники
09 юни 2020 0:56
Гост

Пример: Цветан Василев. Вместо да ги гонят да ги окошарят, те посягат на придобивките им.

Валентин
Валентин
09 юни 2020 0:54
Гост

Подмолни инсинуации! И манипулации. Нощо общо с действителността.

хитрата сврака с двата крака
хитрата сврака с двата крака
08 юни 2020 18:14
Гост

Е какво излиза, те били рекетирани, а после сами решили да влязат в далаверата и да си спестят стотици хиляди от преработката на тези отпадъци. Ей гиди хитреци!

Не издържам вече...
Не издържам вече...
08 юни 2020 19:11
Гост

Не излиза това. Прочети няколко пъти и дано ти светне за идиотизма в тая територия последните 10 години.