Външният министър Екатерина Захариева е била разпитана вчера по разследването за търговия с влияние, свързано с бизнесмена Пламен Бобоков и комуникацията му с президентския секретар Пламен Узунов за посланически места.

Днес прокуратурата се позова на този разпит в опит да убеди Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), че Бобоков трябва да бъде върнат в ареста, защото на свобода може да извърши престъпление и да се укрие, тъй като има сериозни връзки в изпълнителната власт и в президентската институция, както и в чужбина.

Прокуратурата разказа, че в показанията си от вчера Захариева е заявила, че Бобоков се е опитвал да влияе „доста осезателно на външната политика“, като искал среща с нея и такава била проведена в министерството, но всичко било публично. Двамата се видели заради желанието на Бобоков да бъдат назначени подкрепени от него хора за посланици в страни, в които имал интереси, посочи държавното обвинение. Вчера прокуратурата разпространи разговори между него и секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов, в които бизнесменът предлага Румен Петров и Жоро Кираджиев за посланици в Алжир и Нигерия. Затова и държавното обвинение започна ново разследване за търговия с влияние, по което обаче до момента нито Бобоков, нито Узунов имат обвинения.

На Бобоков е наложена гаранция от 1 млн. лева именно от прокуратурата, но за съвсем различно обвинение, подчерта днес АСНС и окончателно отказа той да бъде задържан отново. Бизнесменът, брат му Атанас Бобоков, бившият вече зам.-министър на екологията Красимир Живков и още трима души са обвинени за участие в престъпна група, свързана с бизнеса с отпадъци на братята. В обвиненията обаче се казва, че групата е създадена, за да върши данъчни престъпления и такива, свързани с управлението на отпадъци.

„За останалите твърдения за търговия с влияние, обвинения по настоящото дело не са повдигнати. Нещо повече, като цели на групата не е посочено търговия с влияние“, подчерта днес апелативният съд.

Съдия Емилия Петкова поясни, че делото за организирана престъпна група е различно от това за търговия с влияние и в настоящото производство за мярката за неотклонение на Бобоков няма да коментира други доказателства.

Спорът за мярката пък е в това дали гаранцията от 1 млн. лева е внесена в законоустановения срок от 14 дни.

Съдът обясни, че прокуратурата е наложила гаранцията на Бобоков на 31 май, а на 8 юни адвокат Ина Лулчева е подала жалба с искане да бъде намален размерът ѝ. Едва на 16 юни обаче спецсъдът е оставил жалбата без разглеждане, а тогава 14-дневният срок за внасяне на парите вече е изтекъл. Още на 17 юни гаранцията е била преведена по сметна спецпрокуратурата, но тя отново задържа Бобоков, след което пък спецсъдът го освободи.

„Забавянето с два дни след изтичането на 14-дневния срок се дължи на процедурата и изчакването на нейното приключване на 16-и юни. Това забавяне не се дължи на виновно неизпълнение на задължение, а на упражняване на законоустановени права, макар и при неспазен срок от страна на защитата“, обясни днес апелативният спецсъд и добави, че изтъкнатите от прокуратурата опасности Бобоков да се укрие или да извърши престъпление, са изцяло хипотетични.

„Потресена съм от това, което чух. Всеки има право да иска срещи, да настоява за определени неща и когато не нарушава закона, не може да се твърди обратното. Прокуратурата обявява за престъпно общуването с държавните институции. Ако някой твърди, че е престъпно, аз не смятам така, а прокуратурата цели да упражни тотален контрол върху живота на всеки български гражданин“, заяви адвокат Ина Лулчева по повод последния разпит на министър Захариева за срещата ѝ с Бобоков. Адвокатката подчерта, че тя също може да предложи някой за посланик, защото смята, че е подходящ, но според закона външният министър внася предложението в Министерския съвет, а накрая президентът издава указ. След това Лулчева попита дали при тези отношения между властите, Бобоков и Узунов биха могли да влияят на посланическите назначения.

За невнесената в срок гаранция тя обясни, че е било нейно решение да се изчака произнасянето на спецсъда по жалбата срещу размера от 1 млн. лева. Адвокат Лулчева каза, че ако се приеме, че това е била нейна грешка, защо прокуратурата иска за нея да бъде наказан Бобоков.

„Не е ли факт, че дори и без внесена гаранция, той стриктно изпълнява своите задължения? Моля Ви да не допускате това драстично нарушение на закона“, обърна се Лулчева към съда, след което напомни, че дори и „при комунизма“ НПК е предвиждал, че ако гаранцията не бъде представена в срок, обвиняемият се задържа само до представянето ѝ.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 17:23
Гост

Щом подлогата на Каскетното ведомство, наречена Специализиран съд, отказва да уважи искането на ония с червените тоги, смятайте колко не дълбоко неоснователно, а направо малоумно е искането на Гешевтурата.

Lalov
Lalov
25 юни 2020 11:54
Гост

Да бе. Проверка щото тоя от бизнесмените близък до Радев, а не до Борисов нали?

Цицеров
Цицеров
25 юни 2020 11:54
Гост

Кат го гледаш богаташ и ходи в прокуратурата, значи няма да му намерят нищо. Ако е богаташ и има опасност да го арестуват за дълго, то той бяга в чужбина

gogo
gogo
25 юни 2020 11:53
Гост

Няма и да го върнете в ареста. Има си начини да се измъква

Харалампи
Харалампи
25 юни 2020 11:53
Гост

Подкрепям това, че се ръчкат хората с пари в страната. Да се види кой как е забогатял

Ристевски
Ристевски
25 юни 2020 11:52
Гост

Има нещо гнило нещо се разместват тия пластове ма защо ли

Емилиева
Емилиева
25 юни 2020 11:51
Гост

Ма тия проверки на бизнесмени да не са свързани нещо с влизането в Еврозоната ли с нещо натиск от ЕС ли ?

Ристевски
Ристевски
25 юни 2020 11:52
Гост

Е положително има нещо общо с ЕС натиск това. Няма как всички с Божков, Прокопиев, Златев и тоя Бобоков да са клиенти на прокурора.

Мирчева
Мирчева
25 юни 2020 11:51
Гост

Знайни и незнайни бизнесмени сега ще се нароят клиенти на прокуратурата

Заки
Заки
25 юни 2020 11:46
Гост

Този е толкова нагъл, че чак си пробутва негови хора за посланици.

Ники
Ники
25 юни 2020 11:46
Гост

Окопал се е от взсякъде-пари, власт, връзки…Надали ще го осъдят.

Чист като сълза
Чист като сълза
25 юни 2020 11:47
Гост

Поредният, около които се вдига много шум, ама за нищо. Няма да има ефективна присъда както са тръгнали нещата.

Фики
Фики
25 юни 2020 11:44
Гост

Колко пъти да казвам, че спецовете трябва да се закрият. Само нелепи решения ръсят.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 11:43
Гост

При положение, че има сериозни връзки в изпълнителната власт и в президентската институция, бе редно да го върнат в ареста.

Пее Лили
Пее Лили
25 юни 2020 11:43
Гост

Не всичко е пари, приятелю!