През съдебната ваканция, която започва в понеделник и ще продължи до 1 септември, ще текат срокове по изпълнителните дела. Това е разпоредила със своя заповед по спешност министърът на правосъдието Цецка Цачева, научи „Лекс“.

Заповедта ѝ идва дни преди началото на съдебната ваканция, за да не настъпи хаос с изпълнителните дела. Опасения за това имат съдии и съдебни изпълнители. Те са породени от новата разпоредба на чл. 61, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). При последните изменения, които влязоха в сила миналата есен, в нея беше записано: „Сроковете спират да текат за страните през дните, обявени за официални празници по чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда, както и по време на съдебната ваканция по чл. 329, ал. 1 от Закона за съдебната власт, с изключение на сроковете по делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт“.

Така излиза, че в продължение на месец и половина няма да текат срокове не само по исковите, но и по изпълнителните производства. Законодателят изключи приложението на разпоредбата за серия дела, като тези, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража, за издръжка, за родителски права, за незаконно уволнение, несъстоятелност, домашно насилие, за обезпечаване на искове и т.н., но не включи в тази група изпълнителните.

Частните съдебни изпълнители бяха в ступор, тъй като според тях това ще доведе до сериозни проблеми. Например, дори и длъжникът да е платил в срока за доброволно изпълнение или парите да са събрани след наложени запори, те нямаше да може да бъдат преведени на кредитора, ако съдебната ваканция настъпи преди да е изтекъл 14-дневният срок за доброволно изпълнение. Парите щяха да стоят месец и половина по сметката на ЧСИ и не само че кредиторът нямаше да си ги получи, въпреки че реално са събрани, но и по тях щяха да се трупат лихви на гърба на длъжника. Същото щеше да се случи и ако ваканцията завари парите в сметката на ЧСИ, а още не е изтекъл 30-дневният срок, в който се чака Националната агенция за приходите да каже дали държавата се присъединява със свои вземания към делото.

Спирането на сроковете щеше да доведе и до сериозни спорове, свързани със сроковете за провеждане на публична продан. Съдебната ваканция не важи за наддавачите и те внасят своите предложения и през юли, и през август, но за длъжника сроковете спират да текат. По закон обаче той има право да спре проданта, ако до деня, който я предхожда, внесе 20% от дълга. Така може длъжници да твърдят, че, заради ваканцията, за тях срокът да упражнят правото си да спрат публичната продан не е изтекъл, а същевременно тя отдавна да е приключила.

Наличието на друг проблем, на който са се натъкнали от Министерството на правосъдието, също е мотивирало Цачева да издаде заповедта. Той е, че според Закона за съдебната власт съдебната ваканция не важи за държавните съдебни изпълнители. За частните обаче няма подобна разпоредба и така се стига до неравнопоставеност.

Трайно решение на проблема може да бъде постигнато чрез промяна в чл. 61, ал. 2 ГПК. Предложение за изменение в тази връзка е внесъл депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той го е направил между първото и второто четене на проекта за изменения на ГПК, с който се променя подсъдността по потребителски и застрахователни дела с цел разтоварване на софийските съдилища, внесен от група депутати от БСП, начело с Крум Зарков. Хамид предлага изрично в изключенията, при които сроковете продължават да текат и през ваканцията, да се запишат и изпълнителните дела.

Проектът за изменения в ГПК обаче все още не е разгледан на второ четене от правната комисия, което се очаква да стане най-рано следващата сряда, а съдебната ваканция започва в понеделник. Това именно е мотивирало Цецка Цачева да не бави заповедта си.

Законът за съдебната власт дава право на министъра на правосъдието и на председателите на съдилища да издават заповеди, с които по своя преценка да посочват делата, които по изключение се разглеждат през ваканцията. Проверка на „Лекс“ показа, че още преди Цачева, така например е постъпил председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов (виж заповедта и приложението към нея).

13
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 14:52
Гост

Не ми се разсъждава може ли или не може, но е факт, че въпросната заповед е една голяма мистерия. Няма я на сайта на Министерството, няма я и никъде другаде.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 20:48
Гост

Спирането на срокове по време на ваканция е тотална недомислица и простотия . Заради един оставащ ден съдът трябва да чака до септември да види ще се изпълнят ли указанията или не , няма да може да насрочва дела и пр. „Съдебната ваканция“ никога не е значела пълно бездействие от съда , а само че няма заседания . Съдиите периодично почиват и периодично работят , а сега им се пречи да го правят . Времето на адвокатите-едноличници отдавна изтече. Адвокат без сътрудник и без колеги в кантората е смешка – направо да ходят да се заличават от колегията и да… Покажи целия коментар »

иван_адвокат
иван_адвокат
12 юли 2018 19:52
Гост

Добре, нека да си помислим какво е ежедневието на един адвокат.
Стрес, крякащи деловодители, дотук както и да е.
Ами разстоянието между съдебните палати – тъпотии в СГС и СРС.
Не знам и аз – аз съм си работяга, не ме плаши и 60 градуса жега.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
12 юли 2018 19:38
Регистриран

кАКВО ЛИ ЩЕ ПРАВЯТ през съдебната ваканция -ами ще се забавляват.Но гражданите, които ще чакат правосъдие , не ще могат дори да се отпуснат.Но…това никого не интересува-нещо изначално сбъркано има в тази т.н.демокрация. Дали да не преосмислим разумността на т.н.разделение на властите така, че да осигури непрекъснат процес в съдебните юрисдикции – заради Човеците и в тяхно име.Но….не и този министър ще го предложи.Лидерите на ЕС вече мислят и осъзнават най-важното-Човешкото достойнство се нарушава чрез привидно дребните похвати.А уважаването и гарантирането на правата ВСЯКОГА, го защитава.Преломът, промяната е близо-никой не е беден, та да иска непрекъснато да се бори с… Покажи целия коментар »

гост
гост
12 юли 2018 13:26
Гост

Съдебната ваканция е само за съдилищата, като според чл. 329, ал.2 ЗСВ държавинте съдебни изпълнители не се ползват от съдебната ваканция. ЧСИ пък нямат общо със съдилищата. Така че нормата на чл. 61, ал.2 ГПК изобщо не касае съдебните изпълнители.

апостолов
апостолов
12 юли 2018 12:35
Гост

Лично съм поддръжник на промяната в чл. 61, ал. 2, защото без нея каква съдебна ваканция е това?! обаче с изпълнителните дела е пълна недомислица, явно пак на бързо са приели промяната и не е мислено… не ми се мисли каква лудница щеше да настъпи

Чистач
Чистач
13 юли 2018 7:41
Гост

Лудницата е настъпила. Министър не може със заповед да променя закона. А законът е ясен-сроковете не текат.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2018 14:55
Гост

Министърът не променя закона. В Закона изрично е предвидено, че Министърът може със заповед да определи делата, за които спирането не важи.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 12:33
Гост

Месец и половина наистина е много дълъг срок. Трябва да се намери компромисно решение.

Минувач
Минувач
12 юли 2018 12:21
Гост

Би било добре, ако между съдебната ваканция за държавните и частните съдебни изпълнители няма такава голяма времева разлика.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 12:14
Гост

Ако бъде извършена промяната в ГПК по предложение на г-н Хамид Хамид софийските съдилища ще се разтоварят значително.

Магистрат
Магистрат
12 юли 2018 12:08
Гост

Заповедта на г-жа Цачева ще възпрепятства хаоса в изпълнителното производство. Но това е само временно решение. Законовите промени в случая са наложителни.

Чистач
Чистач
13 юли 2018 7:39
Гост

Заповедта на госпожа Цачева е правно нищо. Не може разпоредни на закон да се отменят със заповед на министър. Сроковете в изпълнителното производство НЕ текат през съдебната ваканция. Пише го в закона. Че законът е тъп-тъп е. Но тъп закон не може да се отмени, от изпълниителната власт